Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jarecki napisał:

Nieraz gowin coś powiedział z sensem . Ustawiew przeciw  TVN bardzo dobrze żę się sprzeciwił .

ta ustawa to autentyczne sku...suństwo świadczące o jej autorach kim oni zacz a Morawiecki... myślałem że On mądrzejszy bo guma nie guma ale Gowin to spory odsetek elektoratu dawnej PO. Po koligacjach z diab..... PiSem sporo stracił na znaczeniu i tak Mu dożywotnio już zostanie no ale jednak jawne wykopanie oponenta w zamykaniu ust mediom już nie ważne jakim ale jakimi metodami to sygnał do sporej części co rozumniejszej części elektoratu pisowskiego że ta partia przeradza się w potwora.
Coraz bardziej świńskie metody; a to bezsensowna nagonka na Tuska a to ataki na rodziny wszystkich którzy cokolwiek z "nieomylnych" kontestują jak "wesoły Romek" , "Żelazny Marian", a teraz na granicy pewności że i rodzina "gumowego" będzie szykanowana.
Czy te głupki z PiS-u nie rozumieją że pamięć po tych wszystkich sku...yństwach ich wszystkich przeżyje i będą kiedyś stawiani jako przykład prymitywizmu i podłości u władzy?
O ile do tej pory byłem obojętnie nastawiony do tej formacji to coraz bardziej emocjonalnie sami mnie zmuszają abym ich oceniał i lepiej już przy mnie nie przyznawać sie do sympatii dla tych prymitywów bo to że ich lider ukradł kiedyś księżyc to nie prawda a bajka dla co głupszych dzieci i tak na prawdę niczego nie potrafi ponad podłość i .... i to we własnym kraju wobec słabszych

toście se idola wybrali
PiS nikczemnieje w oczach i granice poprzekraczał na tyle że może być już tylko gorzej. Jak łatwo zniweczyć względnie dobre zarządzanie gospodarką gdy się uwierzy że to zasługa własnych umiejętności a nie szczęścia choćby i do zjawisk obiektywnych jak np cov. Przecież epidemia jako trauma jest jednym z tych zdarzeń które konserwują władzę jak wojny. Na czas wojen nie robi się zmian władzy bo to zbędny bałagan no ale wszystko kiedyś się kończy.

Ja nie oglądam ani tefałenu ani tefałpe i nie wiem czy ... o co tam w tych przepychankach chodzi ale metody jakich zaczyna imać sie obecna władza robią się coraz bardziej obrzydliwe i może być już tylko gorzej.

no i szybko znalazłem potwierdzenie
https://biznes.interia.pl/podatki/news-skarbowka-zatrzyma-samochod-lub-laptop-na-cztery-dni,nId,5411725

sk...syństwo państwowych urzędników sięga następnych poziomów bo coraz bardzie odwraca sie rola kto jest niewolnikiem kogo
Państwo obywateli czy obywatele państwa.
Kolejny krok ku zniewoleniu gdzie państwo jest celem samym w sobie, abstrakcja
bo cóż nam po takim państwie jeśli wyginiemy gospodarczo w imie choćby i utrzymania tego państwa. Ono wtedy musi upaść bo na co nam potrzebne? aby odbierało narzędzia naszej pracy? Czy rolnik zarobi na kolejne podatki gdy zostanie odebrany mu traktor? przecież to jest paranoja która wielu władców doprowadziła do upadku a co skuteczniejszych do piachu bo takie coś jest tylko potwierdzeniem mojego dawnego już stwierdzenia ze największym naszym wrogiem jest nasze własne państwo. i to wrogiem prywatnym zatem zaczyna się top robić osobiste

tak Panie Kaczyński Morawiecki i inne ... osobiste i później mamy Bastylie i Pałace Zimowe i pokolenia na odbudowę tego czego państwo nie mogło odebrać bo niczego nie było.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

A jak PO przejmie koryto to co myślisz ze reformy wolnorynkowe wprowadzi? ze podatki obniży

Opublikowano (edytowane)

wielu tu narzeka na gowina ale chyba mało takich polityków jak on co łatwo zdania nie zmienia a z PO odszedł bo chyba o swiato-poglady chodziły jak sie nie myle , na wybory prezydenckie  kopertowe też chyba gowin sie nie zgodził  .                       se czytam i jestem za zwiekszeniem mandatów za wykroczenia drogowe ale chyba ten projekt to jest zbyt drastyczny  , 1,5 tys zł za przekroczenie o 30 km/h to troche za dużo , tu by 500-600 starczyło zamiast obecnych 200-300 zł              https://auto.dziennik.pl/prawo-na-drodze/artykuly/8222439,mandat-taryfikator-2021-nowe-przepisy-predkosc-kierowca.html

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
4 minuty temu, akooo napisał:

A jak PO przejmie koryto to co myślisz ze reformy wolnorynkowe wprowadzi? ze podatki obniży

Właśnie Pis ukradł te 250 miliardy a może i więcej  co PO miała zajubac.... i co teraz ma być? . Jeśli nie posadza tych złodzieji to ja nigdy na Po nie zagłosuje... Ale daje im szanse rozliczenia taj bandy pisowskich misiów. 

• Haha 1
Opublikowano
19 minut temu, akooo napisał:

otóż wiem że niczego takiego nie zrobi bo to jednacy głupcy jak ten PiS a miejscami jeszcze więksi np w kwestii tego "zielonego ładu"

tak ze ...
no mam, w sumie to my wszyscy - mamy problem

Opublikowano (edytowane)

sprawdzał ktoś emisje gazów ciepl... zanieczyszczeń nie na państwo a na jednego obywatela?

czy te żółtki wyjdą tak dobrze jak w ciekawostkach prasowych?

nie stwierdzam

pytam bo nie wiem
no oni tam mało jedzą na łebka bo to taka drobnica trochę ;) ciasno mieszkają i na siebie może i mniej emitują ale są fabryką planety tak że albo fabryka albo zielony  ład i jeśli zielony ład to spadek znaczenia ...

rewolucyjna przebudowa cywilizacji z emisyjnej na mniej emisyjna wywoła więcej emisji niż samo naturalne wyczerpywanie się surowców i ewolucyjne dostosowanie cywilizacji do bardziej zamkniętoobiegowego gospodarowania zasobami.
To Przyroda wymyśliła ale trwało to miliardy lat tak że nauczenie się tego jest pierwej konieczne jak to się robi a wtedy reszta sama przyjdzie. Konieczność nie wymysł futurulogiczny dopiero wprowadzą cokolwiek podobnego do tych bardziej ideologicznych niż racjonalnych mrzonek obecnych tzw proekologicznych.

_________
noż dzisiaj mam pechowy dzień bo i coraz gorszych rzeczy o władzy  się dowiaduję i ... jedyna wieksza chmura z deszczem nad cała Polska akurat nade mną, moim regionem
a co za dzień?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

zielony ład to rynek wart mld $ i przed tym nie uciekniemy tylko  trzeba zadbać aby polsce te mld zł nie uciekły a o to  chyba według mie lepiej zadbał by PIS niż PO . Zresztą to pis tylko głosno krzyczy a  zybt wiele nie robi .

Opublikowano

zamiast oddać np bałtyk zagranicznemu funduszowi który postawił by wiatraki próbują zawiązać jakieś konsorcjum z pakietem wiekszosciowym należącym do skarbu państwa , zresztą temaj już tak zj***li żę to głowa mała ale to tylko jeden z wielu przykładów ,     wiem wiem pewnie kilku dyrektorków za te wiatraczki wypłate już pobierają ;)

Opublikowano (edytowane)

ta wyznaniowa ciemnota ma zadbać o dostosowanie cywilizacji człowieka do darwinistycznej teorii ewolucji którą za szatański przekaz uznaje?
 @jarecki pamiętasz ten znak drogowy?
comment_SSg5RMBnnAVZFaf7TvFpfvr1KjBsa581

może przemyśl anim co napiszesz
Przecież idole kościółkowi PiSu nie uznają Wiedzy z  mikrobiologii nawet i to na biskupich stołkach posadzeni
Te półgłówki maja jakiś proekologiczny ład wprowadzić jeśli nawet nie wierzą w jego naukowe podstawy?
Ja rozumiem że ciemnocie oprócz religii niczego innego nie wciśnie i kościół jest potrzebny z całym swym prymitywizmem i sam Bóg na to nawet pozwala aby ciemncie różne obrazobórcze doktryny wciskać ale żeby ....
no bez jaj. Akurat majstrowanie przy materialnym środowisku naturalnym w rekach tumanów wyznaniowych to co najwyzej cofną sie do składania modłów starym dębom czy innym .... wilkom czy orłom co by raczyły nie wyginąć

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

dlatego wczoraj napisałem żę czas PIS mija i trzeba nowe spojrzenie na gospodarke bo ci obecni wyczerpali swoje umysły i nic nowego nie wymyslą , tylko obawiam się żę PO też nic nowego nie ma .

Opublikowano
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

Właśnie Pis ukradł te 250 miliardy a może i więcej  co PO miała zajubac.... i co teraz ma być? . Jeśli nie posadza tych złodzieji to ja nigdy na Po nie zagłosuje... Ale daje im szanse rozliczenia taj bandy pisowskich misiów. 

tak ci posadzą kogokolwiek jak sprowadzili wrak i doszli do prawdy 😂

granie na emocjach i jeszcze raz granie na emocjach

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Musza, posadzić tych pisowskich złodzieji i tyle.... Tylko po to idę głosować jakby co. 

PO to ofermy, komunisty żadnego nie posadzili to jeśli coś posadzą to tyłki własne na stołkach .
Ich czas też powinien już minąć tylko nie ma nikogo zamiast nich wszystkich co by na prawdę przynajmniej nazwał po imieniu to całe bezpostaciowe towarzystwo.
to pogrobowcy komuny w niej wychowani i jej kategoriami myślący.

Potrzebny jest w pewnym stopniu demontaż mechanizmów państwa nazbyt już zbiurokratyzowanego i bezpostaciowego a tego bez jakiegoś większego kryzysu w konformistycznym społeczeństwie nie uda się przeprowadzić czy bardziej samo się nie przeprowadzi zanim jako tako się wegetuje większości w tym układzie.
Nikt dobrowolnie nie zrzeknie się raz nabytej władzy choćby i na urzędniczym podrzędnym stanowisku jeśli siła z zewnątrz jakaś większa od niego go jej nie pozbawi a siła oddolna nasza - obywatelska jest teraz żadna bo uwiązano nas każdego z osobna do systemu którego rozwalenie pierwej boleśnie odczujemy zanim wszystko ozdrowieje.
Musi zadziałać coś zewnątrz albo trzeba czasu gdy to wszystko zawali się pod własnym ciężarem.

Pozostaje jedynie obserwować i ew krytykować zanim i krytyka swobodna nie zostanie ograniczona bo po lexTVN przyjdzie kolej na kolejne w tym i internet.
zawsze tak było to dlaczego teraz ma być inaczej?

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

wielu tu narzeka na gowina ale chyba mało takich polityków jak on co łatwo zdania nie zmienia a z PO odszedł bo chyba o swiato-poglady chodziły jak sie nie myle , na wybory prezydenckie  kopertowe też chyba gowin sie nie zgodził  .                       se czytam i jestem za zwiekszeniem mandatów za wykroczenia drogowe ale chyba ten projekt to jest zbyt drastyczny  , 1,5 tys zł za przekroczenie o 30 km/h to troche za dużo , tu by 500-600 starczyło zamiast obecnych 200-300 zł              https://auto.dziennik.pl/prawo-na-drodze/artykuly/8222439,mandat-taryfikator-2021-nowe-przepisy-predkosc-kierowca.html

Polityk dlamnie powinien być wyrazisty !A stawki mandatów to Tak pod siebie ?W tych czasach każdy  samochód powinien mieć  sprawny prędkościomierz. Zarabia ktoś miliony to chociaż mandat go dosięgnie .

Opublikowano

A mamusia Obajtka która zarabia grosze a ma miliony na koncie to jaki ma płacić mandat 😂

Jak dla kogoś za mały mandat to niech się pójdzie i poskarży do izby dyscyplinarnej SN 😂

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Dariowola napisał:

Zarabia ktoś miliony to chociaż mandat go dosięgnie .

jawna emanacja bezradności i własnej zawiści do lepszych od siebie.
wysokość mandatu boleśniejsza dla milionera czy przeciętniaka? Wobec kogo większa relatywna opresyjność wysokich?

też miałem taki pierwszy odruch ale gdy zastanowiłem sie że i ja mogę mieć kiedyś ... to wolał bym nieuchronność kary a nie jej wysokość a mniejszą wyłąpywalność piratów.

technologia daje coraz większe możliwości i tędy raczej droga no i my sami mogli byśmy więcej postaw obywatelskich wykazać jakkolwiek to wyświechtanie to brzmi.
Jeśli jednak jest budowane coraz bardziej centralistyczne państwo to trend będzie raczej odwrotny.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

Potrzebny jest w pewnym stopniu demontaż mechanizmów państwa nazbyt już zbiurokratyzowanego i bezpostaciowego a tego bez jakiegoś większego kryzysu w konformistycznym społeczeństwie nie uda się przeprowadzić

Nie da się ponieważ PiS doprowadził do powiązania pewnych spraw ( cel to uzyskanie totalnej kontroli) i teraz nawet nie wiadomo co z tego wyciąć. System sam w sobie też będzie się bronił, czyli mamy zabetonowaną biurokrację na siłe udowadniająca swoją niezbędność. Z czymś takim ciężko sie walczy, a szczególnie z systemem nastawionym na obronę swojego istnienia. Leki są radykalne, ale pisać raczej o nich nie będę, bo jednak drzwi do chałupy mam w miarę nowe i na razie podobają mi się.

1 godzinę temu, Dariowola napisał:

Zarabia ktoś miliony to chociaż mandat go dosięgnie .

A jak wykażę stratę, to mi w ramach tego mandatu pieniądze oddadzą?:lol:

• Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, racyl napisał:

A mamusia Obajtka która zarabia grosze a ma miliony na koncie to jaki ma płacić mandat 😂

Jak dla kogoś za mały mandat to niech się pójdzie i poskarży do izby dyscyplinarnej SN 😂

Masz swoją mamusie to pilnuj. Według tarywikatora .Racyl dzidzia aby by skarżył. 😭🤣

11 minut temu, dysydent napisał:

jawna emanacja bezradności i własnej zawiści do lepszych od siebie.
wysokość mandatu boleśniejsza dla milionera czy przeciętniaka? Wobec kogo większa relatywna opresyjność wysokich?

W Czechach Norwegi itp są ulgi w mandatach dla zawistnych bezradnych kierowców. Nie byłem nie płaciłem nie wiem .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v