Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
32 minuty temu, jarecki napisał:

równość podatkowa , jak ktoś jest młody czy emigrant warto dać troche czasu ze zmiejszonym obciążęniem fiskalnym na odnalezienie się na rynku pracy . trzeba sie wykazać żę cos się potrafi .

jak sobie człowiek na początku na równych warunkach nie poradzi to i potem tak samo będzie

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Popierdolił ich nawozy bez chlorkowe pójdzie na zimę poli 6 i tez będzie .

zależy pod co bo zauważyłem że ziemniaki czy fasola odczuwają chlor nawet jesienny jeśli w dużych dawkach. Plantacji oczywiście nie kasuje ale plon może obniżyć. Podatniejsze na choroby, na susze, ogólnie słabsze i jest to dostrzegalne może nie na pierwszy rzut oka ale jest,.

Coś tam można ale powyżej 200 kilo na ha polifoski szóstki to już trzeba się liczyć ....

1 godzinę temu, jarecki napisał:

równość podatkowa , jak ktoś jest młody czy emigrant warto dać troche czasu ze zmiejszonym obciążęniem fiskalnym na odnalezienie się na rynku pracy . trzeba sie wykazać żę cos się potrafi .             A co do PIS  to ten projekt już się wypalił i pora na nowe spojrzenie na gospodarke .             Tu kluczem jest zrozumienie sytuacji  polski bo ta nie jest zbyt dobra  brakuje ludzi do pracy pewnie  zmiejszony podatek nie poprawi sytuacj ale cóż na mazowszu

segregacja podatkowa po "tubylczości tylko utrwala depopulację miejscowych i jakakolwiek obniżka podatków jest dobra to jednak takie fałszowanie konkurencji jawnie dyskryminuje biznes fundamentalnie związany z regionem i już nie chce mi sie argumentować dlaczego ale nic dobrego to nie przxyniesie.
Pogubili sie do reszty po fiasku 500+ jako propopulacyjne i zaczynaja coraz bardziej haotyczne i bezsensowne ruchy wykonywać.
Oczywiścier skończy sie to destabilizacją i gospodarczą i ta nie jest nawet tak groźna co i społeczną bo jednak Polska to jednonarodowy kraj i tylko wygeneruje to jeszcze bardziej nacjonalistyczne nastroje a w następnej kolejności i działania.

Rozgońmy tych idiotów jak najszybciej bo otwartość na świat realizuje się zgoła odmiennymi sposobami.
Czy do USA przyciąga imigrantów ich hołubienie czy protekcjonizm wobec już stałych Amerykanów?
No tam też głupkowate eksperymenty się zaczynaja ale dopiero teraz i akurat tych bym nie małpował jak i naszym małpom pogroził palcem - nie tędy droga. Wystarczy WSZYSTKICH jednakowo traktować i być w tym konsekwentnym to wystarczy.

kwestie obywatelstwa i zależności z tym związane to już odrębna sprawa i jak najbardziej z kwestiami gospodarczymi niezwiązana bezpośrednio (przynajmniej nie powinna taka być) bo jeśli kto wiąże ekonomiczne kwestie z narodowościowymi... no warto przemyśleć do czego to prowadzi

wiem o czym pisze ale nie wiem jak to jasno ująć a czasu na przemyślenia nie ma za dużo bo co i raz coraz większe kretyństwa wokół i - no qwa nie nadążam za powszechnym zidioceniem aby go nawet zdefiniować ile tego jest.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

pare lat temu dzieci nalaly basen wody tak ze sie wylewala, wiec wzialem 400 l do opryskiwacza i pojechalem w ziemniaki-nikt mi nie powiedzial ze juz zdazyli pare kostek chloru wsypac- jedna odmiana zdechla,2 przytlumilo a na 1 nie zrobil zadnego wrazenia-nie wiem ile go moglo byc 100 gramow ??

Opublikowano (edytowane)

ja se ogórki raz podlałem woda z sieci bo nie wiedziałem że akurat prądu nie ma pompa z własnej głebinówki nie daje i przełączyli w domu

Oczywiście w tamtym roku nawet sobie kupowałem ogórki na domowe przetwory no i miałem dowód że była chlorowana.
Teraz podobno ozonują ale jakoś nie bardzo bym sprawdzał
z resztą nie wiem czy ozonowana też nie szkodzi al;e na logikę nie powinna

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dysydent napisał:

Wystarczy WSZYSTKICH jednakowo traktować i być w tym konsekwentnym to wystarczy.

tylko co polska ma do zaproponowania tym emigrantom ? Napisałeś o USA  żę traktowała kiedyś wszystkich jednakowo to sory ale usa miały dobre  zarobki i ma nadal , a z polski co mądrzejszy emigrant to jedzie dalej na zachód a zostają co powoli i polacy ich nie chcą do roboty .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

tylko co polska ma do zaproponowania tym emigrantom ?

Ano powinna proponować to samo co nam, czyli proste podatki, mniejsze obciążenia i ogólnie warunki do prowadzenia biznesu. 😂
Ale skoro nam nie proponuje to jakim ciulem ma zaproponować potencjalnym przyjezdnym. Oczywiście może im zaproponować strefy wolne od LGBT, ale chyba nie wszyscy są tym zainteresowani.😂

Reforma sądownictwa wg PIS. Oto kwiat palestry i facet który nie wie w jakim kraju żyje.😂

https://wiadomosci.wp.pl/polska-nie-jest-panstwem-swieckim-burza-po-slowach-sedziego-macieja-nawackiego-6670711542139392a

Opublikowano (edytowane)

Siarczan potasu 50  % K - 3000 ZŁ bez chlorkowy 

Sól potasowa 60 % K -1600 ZŁ sam chlor 

Hydrokomplexu nie stosuje bo za drogi i ma mało PK .

PS. Cenę siarczanu piszę na oko bo nie wiem na dziś po ile jest .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano

Od paru lat wróciłem do soli potasowej, superfosfatu, wapna. Wszelkie polifoski idą w przypadku podsiewacza, albo kiedy coś nowego z dzierżaw wejdzie na wiosnę.

Opublikowano
4 godziny temu, jarecki napisał:

tylko co polska ma do zaproponowania tym emigrantom ?

A to musi im mieć coś do zaoferowania 😂 praca i płaca 😂 a co mają im podwójnie płacić bo oni z białorusi czy z ukrainy 😂. może mają im za mieszkania płacić ? 😂

co obrotniejsi i tak pojadą gdzie więcej płacą. tak było jest i będzie.

niemcy były, są i będą najbogatsze w europie

2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Siarczan potasu 50  % K - 3000 ZŁ bez chlorkowy 

Sól potasowa 60 % K -1600 ZŁ sam chlor 

Hydrokomplexu nie stosuje bo za drogi i ma mało PK .

PS. Cenę siarczanu piszę na oko bo nie wiem na dziś po ile jest .

A do czego mariuszek miałbyś dawać hydrocomplex ? do owieska i pszeniczki ?😂😂

tak zgadza siarczan potasu 3000zł , polidap też 3000zł/t 😂

Opublikowano
2 godziny temu, racyl napisał:

A do czego mariuszek miałbyś dawać hydrocomplex ? do owieska i pszeniczki ?😂

Do tytoniu , nawet jest wskazany ale nigdy go nie stosowałem bo musiał bym dać 500 kg na ha , stosuje siarczan potasu + polidap po 300 kg .

20 minut temu, dysydent napisał:

co słyszę w eremefie? wykopali Gowina z rządu.
dlaczego widzę jakąś analogię do tych goryli?
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,27435806,chiny-bojka-w-zoo.html

cyt -Chiny. Goście zoo wszczęli bójkę. Za ich "przykładem" poszły goryle

Gowina cenię za to że nie jest chamem no i że opuścił PO ale jako przystawka nie siedzi cicho no to ma .

Opublikowano

no to @Mariusz2903 wcale taniej cie to nie wychodzi 0,6t x 3000zł=1800zł

bezchlorkowy hydrocomplex/start  0,5t x 3400=1700zł

Opublikowano
Przed chwilą, Mariusz2903 napisał:

Pomijając mikroelementy i azot ma trochę za mało PK jak dla mnie .

Ale to nie ważne ile ma PK. Przelicz sobie na czysty składnik i porównaj, dodaj do tego koszt mikro i masz porównanie. Ale wiem, to za wysoka matematyka dla kogoś kto wierzy w płaską ziemię xD 

• Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, mirro napisał:

Od paru lat wróciłem do soli potasowej, superfosfatu, wapna. Wszelkie polifoski idą w przypadku podsiewacza, albo kiedy coś nowego z dzierżaw wejdzie na wiosnę.

Zwykły Superfosfat 19 % P  jest nie zdatny , to produkt uboczny tylko zapomniałem czego , Fosdar 40% P czy Fosforan amonu są dobre a w zasadzie  chodzi mi o słabą rozpuszczalność niektórych nawozów , tym samym słabe pobieranie składnika przez rośliny .

6 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ale to nie ważne ile ma PK. Przelicz sobie na czysty składnik i porównaj, dodaj do tego koszt mikro i masz porównanie. Ale wiem, to za wysoka matematyka dla kogoś kto wierzy w płaską ziemię xD 

Dla mnie najważniejszy jest NPK a te całe mikro to dla mnie ściema .

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Dla mnie najważniejszy jest NPK a te całe mikro to dla mnie ściema .

O widzisz, a sąsiad w tym roku uwalił plon truskawek bo myślał identycznie jak ty, wszedł mu niedobór cynku i żelaza i po plonie xD A NPK się zgadzało. Mikroelementy do jak dla nas witaminy, niby nie trzeba ich dużo, ale bez nich nie przeżyjemy.

Łatwo policzyć że na 1000kg Hydro 12-12-18 potrzeba 360kg siarczanu potasu, 260kg Polidapu i do tego 220kg Saletry amonowej, co przy obecnych cenach daje 1130+775+320=2225, a nie mamy jeszcze magnezu i mikro. A i to cena netto, brutto daje 2400.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

Coś innego musiało się stać . może chemii za mało czyli oprysku .

Liście wysłane na badanie do Fertico i przyszły wyniki, ale na uratowanie plonu już za późno było.

Opublikowano

Będzie festiwal obietnic bo wybory na horyzoncie🤣

Będzie się żyło lepiej rolnikom👍

Opublikowano

To się zmieni w kampanii. 🤭

Obiecają malinę po 10 zł i dotrzymają słowa - bo już jest droższa🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Gowina cenię za to że nie jest chamem no i że opuścił PO ale jako przystawka nie siedzi cicho no to ma .

Prywatnie może i tak. Ale w polityce miły cham. Cicho nie siedzi? Tacy politycy to śpiochy. Jak proch poczuje to się budzi. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v