Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, jarecki napisał:

ale czytając posty Racyla to chyba chciał by żęby to nie wolny rynek dyktował ceny a naczelnik 

A oto miłujący pokój Naczelnik Kaczyński, przechodząc z tragarzami obok skłądu nawozów, zapytał o ich ceny. Usłyszawszy odpowiedź zafrasował był się okrutnie i zadumał nad ciężkim losem rolników. Jednak trwało to tylko chwilę bo zaraz myśl jego pobiegła gdzie indziej. A na odchodne pogroził palcem zdziercy handlarzowi.😂

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

a to nie ja napisałem o cenie nawozów yara żę zdrożały , ale czytając posty Racyla to chyba chciał by żęby to nie wolny rynek dyktował ceny a naczelnik 

yara tak samo zdrożała jak polifoska start, mocznik, polifoska 6 więc nie wiem po co te wycieczki że ten nawóz akurat z importu.

Na tej narodowości, latania z orzełkiem daleko nie zajedziecie. patriotyzm każdemu się podoba do puki mu się opłaci.

co z tego że orlen nadal jest polski jak trzeba płacić za paliwo jak za czasów tuska gdzie on nie szanował vatu w nim zawartego 😂. co z tego że putin nie zakręcił kurka jak pustka będzie się robić ludziom przez drogi gaz mimo zwiększenia jego dostawców 😂

Opublikowano

Jak rządzi Pis zawsze jest drogo i jest wzrost gospodarczy , nie długo przyjdzie kryzys i pewnie zmiana władzy to wszystko się ustabilizuje .

Miejmy nadzieję że zimą drożyzna wyhamuje , podniosą pewnie stopy procentowe to i kredyt skoczy do góry , to szaleństwo po covidowe  musi minąć bo inaczej oszalejecie na tym forum . Wszystko wina Pisu , Tuska , będą wybory będziecie zmieniać .

Opublikowano

Pis czy nie Pis po prostu rozdawnictwo tak się musiało skończyć. przez pierwsze kadencje jakoś to się trzymało do puki nie zaczeli za dużo rozdawać

A przede wszystkim podnosić ludziom wynagrodzenia bez względu na rynek

Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:

patriotyzm każdemu się podoba do puki mu się opłaci.

Dokładnie tak samo zrobiłem na wiosnę gdy przyszedł czas na zakup mocznika i wtedy podziękowałem naszym producentom na rzecz zagranicznego gdzie był tańszy o 140 zeta na tonie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, PRIMO napisał:

Dokładnie tak samo zrobiłem na wiosnę gdy przyszedł czas na zakup mocznika i wtedy podziękowałem naszym producentom na rzecz zagranicznego gdzie był tańszy o 140 zeta na tonie. 

i bardzo dobrze , zrobił bym tak samo tylko ja bym nie skamlał dodatkowo jak agrounia że żywność z zachodu sprzedawana jest w marketach czy przenica z ukrainy .

Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał:

przenica z ukrainy .

tylko głupio że barany z Polski. 🧐

Opublikowano
7 minut temu, jarecki napisał:

i bardzo dobrze , zrobił bym tak samo tylko ja bym nie skamlał dodatkowo jak agrounia że żywność z zachodu sprzedawana jest w marketach czy przenica z ukrainy .

Opublikowano
18 minut temu, jarecki napisał:

człowieku nie porównuj siłę i wielkość rynku zbytu marketów do małych sklepów i targowisk, bo jeśli porównujesz konsumenta końcowego któremu zazwyczaj wszystko jedno do w pewnym sensie przedsiębiorcy rolnika to widać że nie wiesz o czym piszesz.

siła i wielkość sprzedaży w marketach i hi[ermarketach jest nie porównywalna i nie można się kierować takimi samymi zasadami jak na targowiskach. taki rynek zbytu w marketach jest za duży tak żeby pozostawał nie ucywilizowany

nie produkujesz warzyw i nie masz kompletnie bladego o tym pojęcia. warzywa to nie zborze że wiesz  że je zawsze sprzedaż w okolicy 700zł najbidniej

Opublikowano

ja wole to co mi odpowiada i nie udaje patrioty chce kupić maszyne czy nasiona od zachodniej firmy to kupuje a od klienta oczekuje żęby wybrał moje mleko bo jest dobre i lepsze od niemieckiego a nie z litosci bo jest polskie .

2 minuty temu, pafnucy napisał:

Ty wolisz to co dla Niemców??

Opublikowano
9 minut temu, jarecki napisał:

jak maszyny i nawozy , nasiona z zachodu to dobrze a jak miesko czy warzywa to już nie , k**wa patrioci od siedmiu bolesci wybierają to co dla nich najlepsze .  

znowu nic w ząb nie rozumiesz kompletnie 😂 porównywać klienta w markecie co kupi dosłownie wszystko byle miał pod ręką do klienta zdecydowanego wiedzącego jakiego sprzętu szuka

10 minut temu, jarecki napisał:

ja wole to co mi odpowiada i nie udaje patrioty chce kupić maszyne czy nasiona od zachodniej firmy to kupuje a od klienta oczekuje żęby wybrał moje mleko bo jest dobre i lepsze od niemieckiego a nie z litosci bo jest polskie .

i gdzie ten twój klient wybiera to mleko ? 😂😂 masz umowę z mleczarnią, samochód odbiera mleko i to nie ty walczysz o klienta tylko mleczarnia więc gdzie ci ten klient cokolwiek wybiera 😂😂 spełniasz parametry albo nie.

klient kupujący mleko /wyroby w sklepie kupuje w większości to o którym więcej paplaniny usłyszał w reklamie albo to co jest marką sklepu i tyle i aż tyle

wykazałbyś się trochę rozumem i nie opowiadał że nakazanie marketom sprzedaży polskich warzyw jest jakąś litością

Opublikowano (edytowane)

co ty za bzdury opowiadasz ten kto się zna to wybierze Piatnice a  ten komu obojętnie to danone  , z kiepskiej jakosci mleka dobry produkt nie wyjdzie zresztą nie bede się tu rozpisywał a do piątnicy mleko oddawać to musi być mleko najlepszej jakosci i cena adekwatna za dobre mleko .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

pewnie z mleka ze złota ta piątnica ? 😂

i z innej śmietany z biedronki nie zrobi zupy 😂 jeszcze zaraz powie że nikt nie umie dobrego mleka wyprodukować 😂😂

Opublikowano

nawet się nie ośmieszaj takimi tekstami. jak gospodyni nie umie sobie poradzić to będzie takie  bzdury opowiadać że tylko z piątnicy umie przyrządzić

😂

Opublikowano
21 minut temu, gregor1284 napisał:

@bratrolnika załatw jakiś piec hutniczy, mam surowiec 

IMG_20210809_202336.jpg

to jakas bomba ??

przypomina mi sie akcja poszukiwaczy skarbow,zrajdowali mi pare hektarow przygtowanych pod zasiew.. szukali wykrywaczami zlota a znajdowali rude darniowa-tam jest jakis procent zelaza, co kawalek kopane i wyrzucana kawalek piasku z metalem, chyba im kregoslupy wysiadly zanim zrozumieli swoja glupote..metr za metrem pare dziur, pierwsze myslalem ze to dziki skopaly

Opublikowano (edytowane)

daj spokój porozmawiaj z kiś kto obiady Tobie gotuje , a co do warzyw w marketach to kapusta młoda w głowkach  była bez porównania lepsza niż ta z targowiska .a o jabłach już pisałem ,  Racyl Coś wnioskuje  żę masz kiepskie te warzywa żę klienta brak 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

to tak jak jest już młody ziemniak czerwiec,lipiec a te gospodynie łażą nie umieją zrobić pierogów, placków itp i takie głupoty opowiadają że kiedy i kiedy 😂 A w garmażerkach, barach aby tylko się pojawi młody przechodzą na niego i bez problemu robią bo umieją 😂

Edytowane przez racyl
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v