Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ludzie o jakim wy obniżeniu podatku mówicie jeszcze tego nie było za PO podwyższało i nic nie pomagali młodym jedynie bogacili się już ci bogaci sprzedawało wszystko co było podatki nie płacili biznesmeni paliwo na lewo to już po wsi wozili. Dobrze to tylko mówili że jest bo wszystko stacje tv mówiły to samo gdyż trzymali palec w d*pie Niemcom a ci nie są idealni ale mają jakieś zdanie i inna wizji. 

• Like 2
Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

Łooo, matko! Takie patologie były a nic im nie za to nie zrobili.

I za kim oni będą za PO czy PiS. A zwykły człowiek ma źle siedzi cicho a ci przedsiębiorcy jak się uje..ło to głośno krzyczeli jak jest źle . A czy 500+ było czy nie to ten co pił i nie robił to byli są i będą ale 90% jest to słuszne. 

Opublikowano (edytowane)

Za to teraz mamy super przepisy, taki Sasin może przewalić 70 milionów na wybory które się nie odbyły i nic mu za to nie grozi ;) A tym co karty drukowali to płacić nie trzeba, bo oficjalnej umowy nie było tylko polecenie rządowe ;) Czy PiS, czy PO to jedno i te samo szambo. Jedni wspierani przez Niemcy a drudzy przez największą mafię tego świata w czarnych, długich kieckach.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

50%? Przedsiębiorca twój wróg! Biznesmenom mówimy stanowcze NIE!. Klasa robotnicza rulez! 😆 Skoro obchodzili przepisy to działali niezgodnie z prawem. Jeśli tak to czemu ich za to nie wsadzają do paki?

Opublikowano (edytowane)

Oddali pieniądze i wychodzili, coś chyba nie tak, bo i tak powinni być ukarani xD To super, to ja też nakradnę, a jak mnie złapią to oddam i pójdę sobie dalej, praworządne państwo level expert ;) 

Opublikowano
53 minuty temu, hubertuss napisał:

Normalne w normalnym systemie. Ale w pisowskim socjalizmie zasada czy się stoi czy się leży obowiązuje. Właśnie patus musi korzystać. Bo to dzisiaj nazywa się suweren a dawniej proletariat.

Masz rację socjalizm pełna gębą a. Po co dopłacać do każdej marchewki 2 zł jak można uczyć jej uprawy ale lewactwo na to nie pozwoli https://www-whitemad-pl.cdn.ampproject.org/v/s/www.whitemad.pl/owoce-i-warzywa-w-polskich-szkolach-pakowane-w-plastik-masakra/amp/?amp_js_v=a6&amp_gsa=1&usqp=mq331AQHKAFQArABIA%3D%3D#aoh=16095985482758&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=Źródło%3A %1%24s&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.whitemad.pl%2Fowoce-i-warzywa-w-polskich-szkolach-pakowane-w-plastik-masakra%2F

https://www.agrofoto.pl/articles/warzywa/mleko-w-szkole-i-owoce-i-warzywa-w-szkole-mijaly-sie-z-celem/

9 minut temu, Ulman napisał:

A u mnie nikogo nie zatrzymali i nikt nic nie oddawał ale u mnie to pewnie nie kradli🤣 Po co ty takie bzdury piszesz ze jak oddali to wyszli z paki?

Kradli kradli i to tyle że mogli się z niezawislymi podzielic

Opublikowano
3 godziny temu, PRIMO napisał:

@galan99 każdy kraj na świecie ratuje swoją gospodarkę jak może ale nie w PL bo u nas wszystko trzeba zamkną na amen żeby inne gospodarki ratować. 

Uprawa papryki ale z takim krajem nie mamy szans bo klimat i siła robocza .

https://www.facebook.com/1492785714175878/videos/481405979557345

250 mln zł wsparcia dla popegeerowskich gmin .

Już wkrótce do gmin, w których niegdyś funkcjonowały państwowe przedsiębiorstwa gospodarki rolnej (PGR-y), trafi w sumie 250 milionów zł. Środki te pozwolą na realizację inwestycji tzw. pierwszej potrzeby, takich jak oczyszczalnie ścieków, drogi czy place zabaw. Nabór wniosków rusza 4 stycznia 2021 r – informuje Kancelaria Prezeza Rady Ministrów.

Reszta za***rdalać i cicho siedzieć nie narzekać .

- Od dłuższego czasu zadajemy sobie pytania o przyszłość, o to jak będzie wyglądać polska gospodarka po ustąpieniu pandemii, co trzeba zrobić, żeby się móc rozwijać – powiedział premier Mateusz Morawiecki. - Rozwój w Polsce musi się charakteryzować także dbałością o obszary popegeerowskie. Te tereny w III RP zostały opuszczone. Charakteryzowało je bieda, ubóstwo, brak perspektyw, ale także zwijanie się usług publicznych. Zwijano połączenia autobusowe, kolejowe, zamykano ośrodki kultury, biblioteki, szkoły i inne instytucje publiczne. Dziś chcemy tą niesprawiedliwość w stosunkowo szybkim tempie naprawiać. Chcemy aby do tych terenów zajrzała nadzieja. Dlatego ruszamy z nowym programem wsparcia w wysokości 250 mln zł – dodał.

https://okiemrolnika.pl/prawo-i-finanse/item/7476-250-mln-zl-wsparcia-dla-popegeerowskich-gmin?fbclid=IwAR0tIVgwpTNSLZx1vJm26ezZ4GFqQMaNiLLGApc0U3c4VwTKlaoW1cgXFUU

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, tomhim1 napisał:

I za kim oni będą za PO czy PiS. A zwykły człowiek ma źle siedzi cicho a ci przedsiębiorcy jak się uje..ło to głośno krzyczeli jak jest źle . A czy 500+ było czy nie to ten co pił i nie robił to byli są i będą ale 90% jest to słuszne. 

Jak pił i nie robił to po co państwo mu ma jeszcze dokładać, żeby więcej pił? Słuszne to by było te 500 + jak by szło na dzieci. A tu widać jak płaczą rodzice, że laptopa na e szkołę nie ma za co kupić. To co idzie na dzieci? Słuszne to by było jak by motywowało do pracy. Np dwoje rodziców pracuje to się należy . Ale niestety motywuje odwrotnie do zwalniania się z pracy. To nie jest słuszne to jest psucie ludzi. 

32 minuty temu, tomhim1 napisał:

Teraz nie mówi się że kradli po prostu obchodzili przepisy tak by nie płacić. Może nie wszyscy ale 50% to na pewno. 

Teraz tak samo obchodzą. A raczej wykorzystują ulgi. Prawo fiskalne dla przedsiębiorców nie zmieniło się jakoś bardzo. Ba jak się z czasem okazało mafia vatowska działała nawet w ministerstwie finansów zarządzanym przez pis co to miało z ta mafią walczyć. Po prostu przestępczość gospodarcza była jest i będzie kto by nie rządził. Z drugiej strony nie należy jej mylić z tym, ze przedsiębiorcy wykorzystują ulgi i odpisy.

12 minut temu, henio2 napisał:

Postanowiłeś jednak udowodnić, ze jesteś analfabetą wtórnym i nie rozumiesz co czytasz. W poście piszesz o dopłacaniu do marchewki 2 zł i nauce jej uprawy. A w linku podajesz fakt, że warzywa i owoce pakowano w folię. O co ci chodzi, że dzieci w szkole mają warzywa i owoce uprawiać czy co? Węz wytłumacz swoje "złote" myśli.

@galan99 kogo tam wspierać jak już dawno ci obrotniejsi wyjechali. PGRy upadły ponad 20 lat temu. Myślisz, ze tam jeszcze siedzi jakiś nie wykolejony i na robotę czeka? Ile czeków z tektury wręczył Pinokio podczas kampanii wyborczej. W Supraślu nawet dwa razy dostali i co.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

Co do mafi vatowskich, to PiS tak miało to uszczelnić, a się okazało, że jedna z gwiazdek ich tuby propagandowej sama była w to zamieszana. A potem udaje niby niewinną, sami to uczciwi w otoczeniu PiS-u ;) gdyby ktoś nie wiedział to pani ZaVATzka ;) Teraz też kręcą afery, tylko ci z otoczenia PIS-u a nie PO ;) 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, hubertuss napisał:

Jak pił i nie robił to po co państwo mu ma jeszcze dokładać, żeby więcej pił? Słuszne to by było te 500 + jak by szło na dzieci. A tu widać jak płaczą rodzice, że laptopa na e szkołę nie ma za co kupić. To co idzie na dzieci? Słuszne to by było jak by motywowało do pracy. Np dwoje rodziców pracuje to się należy . Ale niestety motywuje odwrotnie do zwalniania się z pracy. To nie jest słuszne to jest psucie ludzi. 

Teraz tak samo obchodzą. A raczej wykorzystują ulgi. Prawo fiskalne dla przedsiębiorców nie zmieniło się jakoś bardzo. Ba jak się z czasem okazało mafia vatowska działała nawet w ministerstwie finansów zarządzanym przez pis co to miało z ta mafią walczyć. Po prostu przestępczość gospodarcza była jest i będzie kto by nie rządził. Z drugiej strony nie należy jej mylić z tym, ze przedsiębiorcy wykorzystują ulgi i odpisy.

Postanowiłeś jednak udowodnić, ze jesteś analfabetą wtórnym i nie rozumiesz co czytasz. W poście piszesz o dopłacaniu do marchewki 2 zł i nauce jej uprawy. A w linku podajesz fakt, że warzywa i owoce pakowano w folię. O co ci chodzi, że dzieci w szkole mają warzywa i owoce uprawiać czy co? Węz wytłumacz swoje "złote" myśli.

@galan99 kogo tam wspierać jak już dawno ci obrotniejsi wyjechali. PGRy upadły ponad 20 lat temu. Myślisz, ze tam jeszcze siedzi jakiś nie wykolejony i na robotę czeka? Ile czeków z tektury wręczył Pinokio podczas kampanii wyborczej. W Supraślu nawet dwa razy dostali i co.

Nie wiem kogo ale jakiś plan jest widocznie ktoś dostanie .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
6 minut temu, galan99 napisał:

Nie wiem kogo ale jakiś plan jest widocznie ktoś dostanie .

Tu masz racje ktoś dostanie i z 250 zrobi się 25 albo 2,5 mln. Tak jak z tymi czekami z tektury. Może ktoś dostał te pieniądze a może nie. Ale kawałek tektury z wypisaną kwotą dostało wielu.

Opublikowano
37 minut temu, henio2 napisał:

Skoro wiesz że sie dzielili to leć do zera i mu temat zadaj to może chłopak weźmie sie za ściganie tej patologii. Fajne jest takie tłumaczenie ale nie dziwię sie bo tyle lat szczucia i mieszania ciemnocie w głowach przynosi efekty. Lud wie że biznesmeni kradli bo skoro im sie PIS nie podoba to tak z pewnościa było. Kradło 50% albo więcej bo nie jest mozliwe żeby się ktoś dorobił uczciwie skoro gamonie nie potrafią. Obchodzili przepisy ale nie można ich za to nawet oskarżyć a nawet jak się udało to oddawali i wychodzili. Oczywiscie byli w zmowie z sędziami bo nic im nie zrobili. Ciekawe tylko czemu się kasę zwracali skoro wystarczyło odpalić parę złoty i by nic oddawać nie musieli. Wszak jak zmowa to zmowa. Nie wiem tylko czemu prokuratura pod kierunkiem Ziobry nie potrafi ani oskarżyć ani udowodnic tego co proletariat wie na 100%. Powinny wrócić sądy ludowe bo lud wie lepiej i zaraz by po uwazaniu skazał i zdegradował do swojego niskiego ale właściwego dla wszystkich poziomu. PISowska propaganda wmówiła że jak sąd orzeka wbrew opinii gamoni to jest skorumpowany a jesli zgodnie z opinią proletariatu to jest zreformowany przez PIS. Wszystko można sobie wytłumaczyć

• Like 1
Opublikowano

Ten sabuliga rozpierdzielił mi kolana... Najpierw narzeka na ekonomiczne studia a potem pyta czy łatwo ASW przeleci... Do ciężkiej cholery! Aby był profit nie może być łatwo! Musisz siebie nastawić na to co będziesz robił... Ja cierpię dole.. W sprawie przetrwania rolnika. Ale rolnika a nie chodowcy - działkowca. Są dwie drogi zmiana profilu działalności albo zwykłe jej zakończenie i pozbycie się garba. Reszta to dział należności trudnych choć zapewne sprzęty zdążył spłacić. Jeżeli w tej chwili zaczyna się biadolenie w moim kierunku to czas wyjść i się przewietrzyć. Człowiek zorientowany wskaże konkretne problemy powodowane nie przez ducha UE a jawę regulacji lokalnych...

Opublikowano

Dotyczy osób mieszkających w domach. Będą zbierać informacje, każdy jest zobowiązany ich udzielić

Wraz z początkiem 2021 roku w życie wejdzie nowy obowiązek, który dotyczy osób posiadających domy. Właściciele budynku będą musieli przekazać istotne informacje, które zostaną wpisane do Centralnej Ewidencji Emisyjności Budynków.

MOŻE BĘDĄ PRZYTULAĆ DOMY JAK MANK CZERNECKIEGO .

https://pikio.pl/domy-0101212-kb-beda-zbierac-informacje?fbclid=IwAR2dQvo7bWGCCRJD34gUcW_0fmEVA9IdvsK_rb-OGzoRdW8TNY48J9RHvfc

Opublikowano
3 godziny temu, dsbh napisał:

Skoro we wszystkim wzorujemy się na zachodzie, to dla czego nie wprowadzić takiej dotacji jak 500+ u nas. Wiadomo, że ktoś to przepije ale też więcej osób wykorzysta. Pytanie dlaczego na ten pomysł nie wpadła Platforma, skoro jest europejska ? Czasami liczą się też chęci. Także gdyby to było "tylko" 300+ też byłbym za. 13 emerytura. Ojciec dostawał emerytury 1000-1100 zł miesięcznie z czego część przeznaczał co miesiąc na leki, plus własne potrzeby, coś wnukom kupił lub dał. Także zawsze dla takich osób to kilka zet więcej. Głownie o takie osoby mi chodzi co dostają najmniej i muszą kombinować jak przeżyć do pierwszego.

Utworzyć fundusz gwarancyjny na który by się zrzucali wszyscy przedsiębiorcy.

Myślisz, że jako kurier pracowałbyś krócej ? Rozmawiałem kiedyś z jednym. O 7 zaczyna pracę, po 16 był u mnie a miał jeszcze 4 paczki do rozwiezienia. Ponadto, jedna może ważyć kilogram a kolejna 20 kg, także lekko też nie jest.

Zapytał bym Balcerowicza czy dało się coś modernizować w tym czasie ? Bo na plan sprzedać wszystko to chyba każdy by wpadł.

Zastanawiam się na kogo Ty zagłosujesz w kolejnych wyborach :). O 500+ pisałem wyżej.

Mówisz, że TVP złamało embargo nałożone na Rosję 🤣. To już tych tureckich seriali tam nie ma ?

Zaczynam lajkować Ulmana, coś mi ten Nowy Rok nie służy 🤣.

Worki w stodole tez ważą 50 kg albo 25kg. Paczki są bardziej poreczne

17 minut temu, DTaras napisał:

Ten sabuliga rozpierdzielił mi kolana... Najpierw narzeka na ekonomiczne studia a potem pyta czy łatwo ASW przeleci... Do ciężkiej cholery! Aby był profit nie może być łatwo! Musisz siebie nastawić na to co będziesz robił... Ja cierpię dole.. W sprawie przetrwania rolnika. Ale rolnika a nie chodowcy - działkowca. Są dwie drogi zmiana profilu działalności albo zwykłe jej zakończenie i pozbycie się garba. Reszta to dział należności trudnych choć zapewne sprzęty zdążył spłacić. Jeżeli w tej chwili zaczyna się biadolenie w moim kierunku to czas wyjść i się przewietrzyć. Człowiek zorientowany wskaże konkretne problemy powodowane nie przez ducha UE a jawę regulacji lokalnych...

Szukam drogi życiowej. Ja nie wiem co ja będę robił. Dam Ci znać za pół roku co wybralem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v