Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, witejus napisał:

Dlaczego plujesz sobie do zupy

Mam chwalić głupotę  bo z niej korzystam?  Może w sekcie PIS taka logika obowiązuje ale z normalną logiką to nie ma nic wspólnego. 

Najprościej jak mozna - jeśli  jakiś zidiociały lewak siłą zabiera ci 700 pln  i potem proponuje że da ci 500 to czemu masz tego nie wziąć? Stracę tylko 200 a nie 700 więc wybór jest oczywisty.

Plucie do zupy to tylko twoja narracja z braku argumentów.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
30 minut temu, Ulman napisał:

Najprościej jak mozna - jeśli  jakiś zidiociały lewak siłą zabiera ci 700 pln  i potem proponuje że da ci 500 to czemu masz tego nie wziąć? Stracę tylko 200 a nie 700 więc wybór jest oczywisty.

największe opodatkowanie Polaka w 2012 co w zamian ?  

pytanie b tusk dostaje sie do władzy co zapowiedział likwiduje 500 i inne dodatki liczysz ze obniży podatki ? 

Opublikowano
Roman176 napisał:

🤣 a w piątek sobotę i w niedziele nie można nigdzie się dopchać , na morskie oko brak miejsc parkingowych itp już nie pisze o korkach

Tam zawsze tak było. Wtaśtali się na Morskie Oko ale żeby je zobaczyć trzeba było iść na Czarny Staw pod Rysami a tam to się już można na golaska opalać taki ruch. Podobnie na szlaku na Dolinę Pięciu Stawów. Górale zawsze mieli legalne miejsca noclegowe tylko nie wszystko wykazywali. Te dzieciaki z bonów to też będą bez jednego przynajmniej rodzica. Jest RODO i co cwańszy podsunie do podpisu art. 17 pierwszego dnia. Dachówka nie staniała. Cegłę u mnie mam z importu i jest tańsza ale niewiele. Solbet, Ytong czy H+H podrożały. Drewno, styropian, przewody, stal.. to już jakaś hiperinflacja. Tak, że nawet palety spod betonowych bloczków chcą do zwrotu. Wełna jest realizowana na październik - listopad, styropianu praktycznie niema, dachówkę trzebaby układać najlepiej po wełnie bo też terminy odległe na coś prostego i barwionego w masie bo Roben, ją deweloperska mać, jak dekarz słyszy od razu mówi, że w jakieś gówniane przebieranie palet się bawił nie będzie. Beton idzie w górę zresztą każdy się spodziewa skoku cen po wzroście cen gazu.

W Niemczech nie masz obowiązku wypłacania "urlopowego" każdy to myli z prawem do urlopu płatnego. Kuźwa będzie że trzy lata temu jak było to z Tobą wałkowane...

Opublikowano (edytowane)

w cegielniach wieneberger  są obniżki w fabryce na pewno na towary produkowane w polsce a jak u dilerów na składach nie wiem ,nawet nie wiem czy dachówki w polsce produkują czy  z importu mają . ojciec 18 lat temu sprawdzałem kupował beton B25  po 204 zł netto a ja przy małej ilosci 2 tygodnie temu 210 zł netto pewno przy 50 metrach zeszli by poniżęj 200 zł  , co nie zmienia faktu żę budowa domu w tym roku wzrosła bardzo dużo .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Propozycja PO czy to nie jest rozdawnictwo ? .

PO chce zmian w emeryturach. Dodatkowe świadczenie po zmarłym małżonku

Niecodzienną, ale korzystną dla seniorów zmianę w systemie emerytalnym zapowiedziała Platforma Obywatelska. Jak przytacza "Super Express", po śmierci jednego z małżonków – emerytów, ćwierć emerytury zmarłej osoby miałoby być przekazywane, jako dodatek, wdowie lub wdowcowi.

Pomysł partii na zmianę w systemie emerytalnym ujawniły posłanki Marzena Okła-Drewnowicz, Izabela Leszczyna i Joanna Frydrych. Według nich PO zaproponuje wypłacanie dodatku do emerytur dla wdów i wdowców w wysokości 25 proc. emerytury zmarłego małżonka.

Opublikowano

Fiskus prześwietli majątek samozatrudnionych i mikrofirm .

Ministerstwo Finansów chce, by wszystkie firmy – także jednoosobowi przedsiębiorcy – od stycznia 2023 r. wysyłały do skarbówki co miesiąc raporty dotyczące rozliczania podatku dochodowego - pisze portal Prawo.pl o projekcie zmian przewidzianych w Polskim Ładzie.

I dodaje, że udostępniać trzeba będzie m.in. podatkową księgę przychodów i rozchodów i ewidencję środków trwałych. "Fiskus od razu sprawdzi więc majątek firmy i zweryfikuje, czy nie służy on do sztucznego zawyżania kosztów".

Wiec stało się teraz dojadą dokładnie .

Opublikowano
jarecki napisał:

w cegielniach wieneberger  są obniżki w fabryce na pewno na towary produkowane w polsce a jak u dilerów na składach nie wiem ,nawet nie wiem czy dachówki w polsce produkują czy  z importu mają . ojciec 18 lat temu sprawdzałem kupował beton B25  po 204 zł netto a ja przy małej ilosci 2 tygodnie temu 210 zł netto pewno przy 50 metrach zeszli by poniżęj 200 zł  , co nie zmienia faktu żę budowa domu w tym roku wzrosła bardzo dużo .

Niewiem z czego tam u Was robią i jak macie ale gdy trzeba taskać cement i kruszywo pociągami to... w mojej okolicy chudziaka w tej cenie może kupisz.

galan99 napisał:

Fiskus prześwietli majątek samozatrudnionych i mikrofirm .

Ministerstwo Finansów chce, by wszystkie firmy – także jednoosobowi przedsiębiorcy – od stycznia 2023 r. wysyłały do skarbówki co miesiąc raporty dotyczące rozliczania podatku dochodowego - pisze portal Prawo.pl o projekcie zmian przewidzianych w Polskim Ładzie.

I dodaje, że udostępniać trzeba będzie m.in. podatkową księgę przychodów i rozchodów i ewidencję środków trwałych. "Fiskus od razu sprawdzi więc majątek firmy i zweryfikuje, czy nie służy on do sztucznego zawyżania kosztów".

Wiec stało się teraz dojadą dokładnie .

Nawet jak będzie wszystko w porządku zawsze można się do czegoś przypier... Ustawa o rachunkowość zawiera wszelkie możliwe zasady. Wsadzanie tego obowiązku to samopodjebka w chwili rozbieżności interpretacji. Tylko o to tu chodzi bo ze spółki słupa przecież nic nie ściągną i był czas się nauczyć przy słodkim pierdzeniu o mafiach vatowskich.

Opublikowano
33 minuty temu, galan99 napisał:

PO chce zmian w emeryturach. Dodatkowe świadczenie po zmarłym małżonku

Moja i tak pewnie weźmie emkę po mnie. 😂

11 minut temu, galan99 napisał:

Polska będzie musiała poczekać na miliardy z odbudowy bo nie spełnili czegoś tam .

No to trza sukces odwołać. I cały misterny plan w p.zdu😂  Ktoś w UE jednak czyta amerykańskie poradniki jak zmieniać rządy w Ameryce Środkowej. Nasi za to niczego nie czytają.🤣

Opublikowano

zwir to chyba dzisiaj jest tanszy pare groszy niz 20 lat temu-albo w podobnje cenie, cement duzo drozszy ,paliwo robicizna ,sprzet- takiego beton za 200 to balbym sie lac w jakims strategicznym miejscu...Kibice Cracovii zrobili patriotyczną oprawę

Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

Dokładnie taka usługa koszenia w żniwa będzie już problemem bo to już działalność i obowiązek prowadzenia rachunkowości i rozliczania się z fiskusem .

Widzisz Galan ten plan jest dużo szerszy i wymusi większe zmiany na wsi niż myślisz.

15 minut temu, DTaras napisał:

Tylko o to tu chodzi bo ze spółki słupa przecież nic nie ściągną i był czas się nauczyć przy słodkim pierdzeniu o mafiach vatowskich.

Chodzi o to, że ogary pójdą w las. A co z tego lasu wypłoszą, nikt nie wie.😂 Po takiej akcji część zwierzyny, nawet tej o małej szkodliwości już do lasu nie wróci. Ale ich to wali, bo najchętniej zostawili by tylko etat. Tylko kto ma tworzyć te etaty?

Opublikowano
22 minuty temu, galan99 napisał:

Polska będzie musiała poczekać na miliardy z odbudowy bo nie spełnili czegoś tam . LEPIEJ BY BYŁO ŻEBY POLSKA WCALE NIE DOSTAŁA TYCH MILIARDÓW .

Czemu lepiej żeby nie dostała?

11 minut temu, galan99 napisał:

Dokładnie taka usługa koszenia w żniwa będzie już problemem bo to już działalność i obowiązek prowadzenia rachunkowości i rozliczania się z fiskusem .

Koszenie zawsze było działalnością i powinno sie odprowadzać wszelkie konieczne daniny. Na wsi jest olbrzymia szara strefa związana z usługami ale to PISowskim wyznawcom nie przeszkadza. Inaczej jest z tym co sie dzieje w miastach. Tamta szara strefa jest be i trzeba ją tępić.

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Wzrosną koszta za koszenie jeśli będzie jakaś firma świadczyć usługi w koszeniu i nie tylko .

Jak teraz patrzę na ceny za koszenie, to zastanawiam się czy ludzie nie liczą się z kosztami, czy lubią robić to za darmo. 

Opublikowano

Polska nie powinna dostać kasy na odbudowę to będzie mniejsze zadłużenie przecie to jest kredyt .

Polska gospodarka rozpędza się po odmrożeniu. Coraz więcej branż narzeka na brak rąk do pracy. Nie dość, że ludzi jest mało, to rosnące płace sprawiają, że pracowników trudno utrzymać, bo mogą przebierać w nowych ofertach i pójść tam - gdzie zarobią więcej. Rosnąca inflacja sprawiają z kolei, że żądania płacowe wciąż idą w górę.

W przedsiębiorstwach wynagrodzenia poszły w czerwcu w górę o 9,8 proc. rok do roku. 30-60 proc. firm budowlanych odczuwa brak wykwalifikowanej kadry

Wzrost płac jest wyższy od inflacji i prawdopodobnie przełoży się na konsumpcję. W efekcie inflacja może dalej rosnąć co rodzi niebezpieczeństwo tzw. efektu drugiej rundy

Ludzie chcą wyższych pensji, bo widzą, co dzieje się z inflacją. Obawiają się również zmian podatkowych zapowiedzianych w Polskim Ładzie

Z deklarowanych oczekiwań pracodawców wynika, że w okresie letnim zarobki nadal będą rosnąć - nawet o kolejne 4 do 7 proc.

Presja płacowa jest jeszcze silniejsza w przypadku specjalistów. Część z nich, wyjeżdża za granicę, gdzie mogą liczyć na jeszcze większe pieniądze .

Tak doganiamy zachód z płacami szybko .

Opublikowano

450 zł lub 500 zł za koszenie 1 ha kombajnem to normalna stawka jak dojdzie do tego podatek to zapewne będzie z 550 lub 600 zł za 1 ha i nie wielu będzie chciało kosić bo z fiskusem się rozliczać .

Opublikowano
12 minut temu, Ulman napisał:

Jakie maja stawki?

Tak jak Jacuś pisze. 500 ale to nieliczni. Reszta zejdzie ile może.😂

1 minutę temu, galan99 napisał:

450 zł lub 500 zł za koszenie 1 ha kombajnem to normalna stawka

Co najmniej o 200 za mało.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v