Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

ale jaja https://energia.rp.pl/surowce-i-paliwa/33310-rosja-zakazuje-eksportu-swoich-benzyn?utm_source=rp&utm_medium=teaser_redirect      Koszt „Premium-95” po raz pierwszy w historii przekroczył 60 tysięcy rubli (5156 zł) za tonę, co oznacza wzrost o 30 procent w ciągu ośmiu miesięcy.                                                          https://energia.rp.pl/surowce-i-paliwa/33301-gazprom-uderzyl-w-unie-cena-gazu-szybuje-coraz-szybciej?utm_source=rp&utm_medium=teaser_redirect               

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

no patrzcie patrzcie

najczęściej w kontekście podatków ja jak i niektórzy inni używamy tutaj określenia - haracz

no i się pewnie doniosło bo sam minister podjął dyskusję
https://biznes.interia.pl/raporty/raport-rozmowy-interii/aktualnosci/news-tadeusz-koscinski-minister-finansow-placenie-podatkow-to-nie,nId,5392297

no to ja pytam Cię urzędasie - pokaz mi jakikolwiek wynalazek, rozwiązanie technologiczne, projekt infrastruktury które powstały jako pierwsze finansowane z podatków. Ani maszyny parowej ani telegrafu, elektryczności, samolotu czy nawet rakiety a tym bardziej Teorii Względności czy jakiegokolwiek cywilizacyjnego wynalazku usprawniającego ową cywilizację nie wynaleziono/zbudowano w oparciu o haracz podatkowy.
Wszystko co nowe powstawało w prywatnej inicjatywie i dzięki temu że wszystkiego nie odebrano tej inicjatywie w podatkach i miała czas i motywacje do tworzenia rzeczy na początku eksperymentalnych z góry obarczonych ryzykiem niepowodzenia w przypadku urzędasa ryzykiem niedopuszczalnym.
Z podatków urzędas nie odważy się na coś takiego zatem wszystko finansowane z podatków jest rozwiązaniem przestarzałym czyli najczęściej nieekonomicznym w starciu z nowymi zrodzonymi właśnie w sferze prywatnej.
Podatki są jedynie instrumentem upowszechniania owych przestarzałych rozwiązań wśród tych którzy be subwencji z zewnątrz nigdy by ich nie zastosowali bo albo nie potrafią albo nie maja z czego i gdyby im nie dofinansowano ... siedzieli by w przysłowiowych kurnych chatach obok nowoczesnych budowli tych którzy potrafią takie sobie sami zbudować.
Czy li co potrafią podatkami dofinansowują tych którzy nawet świeczki prosto postawić nie potrafią zatem jest to rodzaj haraczu jednych na rzecz drugich i nie można w zgodzie z logiką negować "haraczowej" natury podatków.
Z resztą co definiuje haracz od strony egzekwowalności? a no element przymusu a czy ... kimże są poborcy podatkowi i do ich dyspozycji cały aparat siłowy państwa jak nie odpowiednikiem zbirów wymuszających haracz w rozumieniu kryminalnym?

to ja już wolę Rydzyka. Ten przynajmniej przymusu fizycznego nie stosuje.... przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo no może poza owym fiskalnym jak budżet państwa mu dofinansuje  z podatków z których ja bym złamanego grosza na tę ciemnotę nie dał a tak muszę i ten haracz ponosić.

słowem - wqrwił mnie ten minister a Was? bo takich "Rydzyków" sobie urzędasy nawymyślają więcej i wszystkie pieniądze moje które zostaną wydane bez mojej zgody i z użyciem przymusu na rzeczy dla mnie nijak przydatne jak mam nazywać inaczej jak nie haraczem?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
16 minut temu, dysydent napisał:

słowem - wqrwił mnie ten minister a Was?

Wqrwia mnie każdy kto zmusza do wydawania pieniędzy,nie tylko minister.Tylko zauważ że haracz musi płacić każdy ,zarówno ten który potrafi postawić nowoczesny budynek jak i ten który świeczki prosto postawić nie umie.Denaturat i ,,wisienka" też jest obciążona akcyzą i VATem.

Opublikowano (edytowane)

no akurat kupując "wisienkę" godzę się na ten haracz i nawet go akceptuję bo; po pierwsze to nie muszę kupować i jest to celowe ograniczanie popytu rzeczy szkodliwych przynajmniej w nadmiarze i dużo by jeszcze no ale takie Orleny i inne spółki państwowe wykupywane z tych podatków to już mi zwisa bo i tak paliwa przez to polski podatnik tam taniej nie kupi niż ktokolwiek inny kto tego nie współfinansuje.
W dobie komputerów nic nie stoi na technicznej przeszkodzie aby i podatki od używek wydawać celowo jak i każde inne ze współdecydowaniem proporcjonalnym tych którzy je płacą.
Czy jako płatnicy mamy wiele do powiedzenia na co to idzie? A bardziej czy za PiS-u mamy więcej niż wcześniej?
ja widzę ze jeszcze mniej a to kierunek do socjalizmu i co z tego że narodowego?

Wybraliśmy jeszcze większa zarazę jak ta przeciw której ją wybraliśmy i to jest trudne do obalenia a przykładów bez liku.

O! siemanko @racyl skoro jesteś to jak tam kartoflany rynek w tym roku? bo pomału dochodzą winety do kopania co ich my nasadzili bo sadzeniaka Belmondy zbrakło i z piętnaście  arów tak do piętnastego zdało by się opchnąć. Warto to teraz czy niech czekają września?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
33 minuty temu, dysydent napisał:

Powiem tyle. Głupoty gada Pan Minister. Choćby to.

"- Przedsiębiorcy nie mogą patrzeć tylko na to, że stracą i to często są bardzo małe kwoty, a za rok czy za dwa to co stracili, zwróci się im z nawiązką - dodaje Kościński."

Przedsiębiorcom cały czas uciekają małe kwoty, które stają się jednak spore. Obiecanki odrobienia strat za rok, dwa albo dziesięć. To jest właśnie brak stabilności prowadzenia biznesu. Do k**wy nędzy to nie toto-lotek tylko solidny zapierdol Panie Ministrze.

• Like 1
Opublikowano

A i w tamtą nie było. 

Zastanawialem się jak to tak tak to. 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, mirro napisał:

"- Przedsiębiorcy nie mogą patrzeć tylko na to, że stracą i to często są bardzo małe kwoty, a za rok czy za dwa to co stracili, zwróci się im z nawiązką - dodaje Kościński."

a to jest logika typu - nie możecie patrzeć że uszczuplanie racji żywnościowych was osłabi i ewentualnie zginiecie w potyczce z lepiej odżywionymi bo ... - i tutaj to chyba wiary w zmartwychwstanie powszechne ten półgłówek oczekuje czy co?

Jak firmę ktoś straci przez zbytni ucisk fiskalny to po co mu cokolwiek później?

ludzie to idioci nawet na stanowiskach ministerialnych

z takimi kretynami to szara strefa ma się dobrze i będzie jeszcze lepiej bo po takim argumentowaniu to aż się prosi na wszelki wypadek do niej uciec

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, pafnucy napisał:

Pewno zmądrzał. 

Nie no. Żartowałem. 😁

Pafnucy wiesz że to jest niemożliwe ale to absolutne ☝️ niemożliwe. 

Opublikowano
10 minut temu, dysydent napisał:

a to jest logika typu - nie możecie patrzeć że uszczuplanie racji żywnościowych was osłabi i ewentualnie zginiecie w potyczce z lepiej odżywionymi bo ... - i tutaj to chyba wiary w zmartwychwstanie powszechne ten półgłówek oczekuje czy co?

Ten półgłówek nie odróżnia też zarządzania powierzonymi pieniędzmi( patrz budżet), od wydawania swoich pieniędzy. Dlatego jego jedynym celem jet zebranie jak największego haraczu.

• Thanks 1
Opublikowano
21 minut temu, dysydent napisał:

no akurat kupując "wisienkę" godzę się na ten haracz i nawet go akceptuję bo; po pierwsze to nie muszę kupować i jest to celowe ograniczanie popytu rzeczy szkodliwych przynajmniej w nadmiarze i dużo by jeszcze no ale takie Orleny i inne spółki państwowe wykupywane z tych podatków to już mi zwisa bo i tak paliwa przez to polski podatnik tam taniej nie kupi niż ktokolwiek inny kto tego nie współfinansuje.
W dobie komputerów nic nie stoi na technicznej przeszkodzie aby i podatki od używek wydawać celowo jak i każde inne ze współdecydowaniem proporcjonalnym tych którzy je płacą.
Czy jako płatnicy mamy wiele do powiedzenia na co to idzie? A bardziej czy za PiS-u mamy więcej niż wcześniej?
ja widzę ze jeszcze mniej a to kierunek do socjalizmu i co z tego że narodowego?

Wybraliśmy jeszcze większa zarazę jak ta przeciw której ją wybraliśmy i to jest trudne do obalenia a przykładów bez liku.

O! siemanko @racyl skoro jesteś to jak tam kartoflany rynek w tym roku? bo pomału dochodzą winety do kopania co ich my nasadzili bo sadzeniaka Belmondy zbrakło i z piętnaście  arów tak do piętnastego zdało by się opchnąć. Warto to teraz czy niech czekają września?

sucho jest w moich stronach i brakuje bulwom żeby dorosły do swoich wielkości. nawet lord nie ma wielkości jak powinna być już o tej porze.

ja zmądrzałem i mam tylko w tym roku 0,5ha w 3 odmianach: lord, gwiazda, belarosa. vinety nie mam i nie chce mieć na polu

cena już leci w dół, na giełdzie w elizówce 1zł/kg, na targu po 2zł. będzie takie same dno jak rok temu, czym wcześniej sprzedasz tym lepiej

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, dysydent napisał:

ludzie to idioci nawet na stanowiskach ministerialnych

Ale żeby tylu w jednym czasie i miejscu? To może być przypadek?

Edytowane przez mirro
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

może kiedyś jakiś antropolog doktorat o tym fenomenie napisze no ja co najwyżej tłumacze to stała selekcja naturalną na najgłupszych którzy tu zostawali i tak już od pokoleń no ale mogę się mylić bo też jestem elementem tej selekcji.
no ale zawsze to łatwiej poznać się swojemu na swoim

:P

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
11 godzin temu, Roman176 napisał:

Jako obywatel RP zwracam się z prośbą do Instytutu Pamięci Narodowej o zabezpieczenie i zarchiwizowanie tego materiału do zbiorów wybitnych dzieł kultury internetu polskiego.

Witam małżonkę naszego Romanka! Miło będzie dyskutować z kimś potrafiącym sie wysłowić i ogarniającym wiecej niż jeden wątek

4 godziny temu, galan99 napisał:

@Ulman powiem tak w prost jesteś nikim takim ZEREM DLA MNIE  .

Czyli nie masz już żadnych argumentów czy dotarło do ciebie że żyjesz jak lump?

3 godziny temu, galan99 napisał:

Tak powinno się mówić nie inaczej ta Pani prawdę powiada .

https://www.facebook.com/wObronieTradycyjnychWartosci/videos/176301997651591

Ta  Pani to PISowski  mocher  który został tak wytresowany medialnie ze powtarza całe zwroty funkcjonujace w TVPis TVRepublika GP czy w innym Trwam

Opublikowano (edytowane)

w sklepie wczesne ziemniaki po 1,6 za kg ,w biedronce-chyba- byly po 99 groszy . ja dopiero zaczynam kopac- mialem nie sadzic wczesnych kolo domu ale znalazlem pieknie podkielkowane worki  i wysadzilem 6 rzadkow-dzien wczesniej niz w polu 🤣, ziemniaki w miare- niby jakie maj byc na II a klasie ? z minimalnym nawozeniem co prawda,,

u nas to juz praktycznie niedobitki sadza ziemniaki po ogrodkach- za pare lat nie bedzie sensu wyciagac sadzarki czy kopaczki..

selekcja naturalna ??? w takim wypadku komary i baki ktore  atakuja czlowieka dawno by wyginely....

obiad sie gotuje wiec zapodam jakiegos mema, widac brakuje wam tej soli forum

0_1_108868_Dobra_zmiana_przez_Kilmister.jpg

Edytowane przez jacus
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Ulman napisał:

Witam małżonkę naszego Romanka! Miło będzie dyskutować z kimś potrafiącym sie wysłowić i ogarniającym wiecej niż jeden wątek

No i ogarniającą samego Romana. Tu szacunek wielki sie należy.

8 minut temu, jacus napisał:

obiad sie gotuje wiec zapodam jakiegos mema, widac brakuje wam tej soli forum

0_1_108868_Dobra_zmiana_przez_Kilmister.jpg

I chwasty za PO tak nie rosły jak za PiS.:lol:

Edytowane przez mirro
Opublikowano
33 minuty temu, galan99 napisał:

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst

Apropo paśnych świń. 🤨

Screenshot_20210801-130232_YouTube~2.jpg

Opublikowano

biorac pod uwage liste wycofanych herbicydow-to zdanie jak najbardziej prawdziwe.

a bym im zaplacil nawet 2 razy wiecej-byleby sie nie interesowali gospdarka..........

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v