Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale ja pisałem  żeby nie kupować a leasingować  a za 100 tys niczego ciekawego sie nie znajdzie. Jakaś Octavia albo mały crosover.

Co znaczy "mają normalny tryb jazdy powyżej 30 km turba "?

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

mają normalny tryb jazdy powyżej 30 km turba "?

zażynanie silnika według instrukcji 

Zimny rozruch jest szkodliwy dla silnika, a jazda nierozgrzanym autem znacząco wpływa na wzrost zużycia paliwa. ... Częste zimne rozruchy przypieszają więc zużycie silnika, a w dodatku podnoszą koszty eksploatacji auta

Opublikowano

to se rower kup.

o co chodzi z tymi samochodami? kuźwa kaczyński będzie przydzielał według potrzeb, czy co?

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Roman176 napisał:

ulman jesteś głupi albo udajesz  poczytaj sobie od pdf po turbinę aż po skrzynie 

To ty masz problemy z logiką. Jaka jest różnica między zimnym rozruchem starego i nowego samochodu. Czytać instrukcji mi sie nie chce skoro jest taki spec jak ty

Gdzie żeś o tych 90 stopniach wyczytał?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

wielka b. mała pojemność turbina , pdf zamiast katalizatora itp 

1 minutę temu, Ulman napisał:

Czytać instrukcji mi sie nie chce skoro jest taki spec jak ty

dlatego mnie zaskoczyło aż 30 myślałem ze 6/7 10 i gotowe 

Opublikowano

taa a 10 lat temu to nie było turbin i katalizatorów. Wydziwiasz i za wszelka cenę chcesz starą padlinę obronic bo pewnie taka jeżdzisz. Uzytkujesz nowe auto że znasz to z doświadczenia? 

jakie znowu  aż 30 i 6/7 10 jak pisałeś że 90 ?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

były w diesla i były wyraźnie zaznaczone po co diesel , ulman na przyszłość sprawdź zanim napiszesz ...   

ty jesteś tak prosty jak budowa cepa 

23 minuty temu, Ulman napisał:

Gdzie żeś o tych 90 stopniach wyczytał?

W normalnych warunkach, bez względu na porę roku temperatura silnika - a właściwie płynu w układzie chłodzenia - oscyluje między 80 a 90 stopni Celsjusza.

a nowe silniki z obniżoną poj. 

że normalna temperatura pracy silnika spalinowego wynosi od 87 ° do 105 °

ulman

Cytat

napewno

jesteś rolnikiem ? 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

Naucz się czytac ze zrozumieniem. Gdzie napisałem że ich nie było? Najwięcej argumentów przeciw nowym autom maja ci których na nie nie stać  i muszą padliną jeżdzić. Zimny rozruch poniżej 90 stopni bbuuuchaaachaaa 🤣😂😅 Ciekawe jak sobie taksówkarze z tym radzą😆. Właśnie dlatego bierze się auta w leasing , wali w koszty , nie blokuje kasy a samochód ma gwarancje i masz w d*pie jak sie coś stanie.

Jak starocie takie fantastyczne to pewnie będą zyskiwać na cenie.😁

Opublikowano
18 minut temu, Ulman napisał:

taa a 10 lat temu to nie było turbin i katalizatorów. Wydziwiasz i za wszelka cenę chcesz starą padlinę obronic bo pewnie taka jeżdzisz. Uzytkujesz nowe auto że znasz to z doświadczenia? 

1 minutę temu, Ulman napisał:

Naucz się czytac ze zrozumieniem. Gdzie napisałem że ich nie było?

2 minuty temu, Ulman napisał:

Najwięcej argumentów przeciw nowym autom maja ci których na nie nie stać  i muszą padliną

gdzie ja napisałem ze bronie stare ?

3 minuty temu, Ulman napisał:

bbuuuchaaachaaa 🤣😂😅 Ciekawe jak sobie taksówkarze z tym radzą😆

https://www.autocentrum.pl/publikacje/porady/zimny-rozruch-silnika-wyjatkowo-szkodliwy-proces/

już nawet nie bd ci pisał ze nowych jednostek nie wolno grzać na biegu jałowym bo jesteś za głupi na to 

7 minut temu, Ulman napisał:

🤣😂😅 Ciekawe jak sobie taksówkarze z tym radzą😆.

normalnie trafiają się im długie trasy a weekendy nie gaszą nawet silnika jechałeś kiedyś taksówką 

moja mama jeździ 1,5km do pracy auto na razie chodzi 

Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

"taa a 10 lat temu to nie było turbin i katalizatorów"

niebyło w benzynie tylko w dieslu 

9 minut temu, Ulman napisał:

Czytaj to dotąd aż zrozumiesz. 

nie musze masz mistrza w edytowaniu 

Opublikowano

Grupa VW kładła wtedy TSI do czego tylko sie dało , inni zaczynali. A co ci tak turbiny w benzynie przeszkadzają jak 25 letnie TDI się jeszcze telepią mimo ze tez są z turbinami?   

Opublikowano
7 godzin temu, Roman176 napisał:

można jak lubisz się wp***dalać  w koszty , współczesne auta mają normalny tryb jazdy powyżej 30 km turba itp jak cię stać zarzynać auto to ok 

A współczesne traktory też mają turbo i nie trzeba nimi jeździć szybciej niż 30 na godzinę. Choć nie, bo może faktycznie trzeba by było.😂

Opublikowano
Roman176 napisał:

ulman jesteś głupi albo udajesz  poczytaj sobie od pdf po turbinę aż po skrzynie 

Aaaa jak masz garaż to też? I czy w zimę tak samo jak w lato?

Opublikowano

Problem niedogrzania silnika jest od początku silnika czyli dotyczy też wolnossących jednostek. Niedogrzania skrzyni automatycznej też. Portale muszą coś pisać i galan ma konika w postaci szczepień a Roman akurat auto kupuje. Żadnego samochodu nie zaleca się rozgrzewać na postoju a jazda dopiero od osiągnięcia 90 stopni to sprawa pasowania sportowego. Roman - kupuj gluta i nie czytaj bzdetów w necie albo nie kupuj bo poco Ci auto jak dalej moplikiem na szychta będziesz jeżdżał Poczytaj o olejach i zastanów się co ile wymieniać w ciężkich warunkach pracy jakim jest jazda w mieście. Z tego powodu i tak upierdzielą Ci gwarancję na wszystko co jej podlega w pierwszym półroczu. W ciągniku z hydrauliką sterującą skrzynią też lepiej tę minutkę przed startem zaczekać aż olej dotrze we wszystkie miejsca. Toż nie mieszkamy na Syberii, gdzie nawet paliwo zmienia się w masło.

Opublikowano (edytowane)

Roman ma paranoje a na dodatek z tego co pisze można wywnioskować ze nie ma pojecia o motoryzacji czyli tak jak o wszystkim. Wkleja jakieś  sentencje z artykułów jakby się z choinki urwał i odkrywa prawdy które są znane od 50 lat. Coś Romanowi dzwoni ale chłop nie umie tego w całość zebrać i w łepetynie poukładać. Bredzi tak samo jak kiedyś się upierał ze 100 tys km rocznie robi. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Rozczytuje się jak robić start zimą podczas gdy to jakość smaru jest wówczas najważniejsza... To jest efekt korzystania z internetu a nie z książek. Podsumowując - palimy, kontrolujemy oprzyrządowanie, zwiększamy obroty na jałowym ( a który będzie odpowiedni w automacie teraz 😁) do 1000 - 1200 aby sprawdzić działanie i napompować olej, zwalniamy obroty, kontrola i jazda. Do pierwszej krzyżówki auto złapie temperaturę minimalną czyli głowica będzie już ciepła a od następnej jechać normalnie bo cały silnik będzie ciepły. Sam tego nie przestrzegam bo auto ma jechać i daje mu na a wolnych czas do zapięcia pasów.

Opublikowano (edytowane)

No i zgoda. Mając jakiekolwiek pojęcie jest tak jak piszesz. Trzeba mieć świadomość że pompa olejowa musi podać olej wszędzie gdzie powinna,  że zimny start jest norma i chodzi o to by nie pałować silnika na zimno a nie o to żeby nie gasić bo się wychodzi a potem bredzić ze poniżej 90 stopni to zimny start. Trzeba mieć świadomość że olej grzeje się wolniej od chłodziwa, poczytać jakie ma właściwości i że np w 55 stopniach juz ma optymalne  wlasciwosci. Roman zaraził się paranoja od galana i mu się wydaje że teraz w motoryzacji to jest sodomia i gomoria i siem panie fszysko psuje bo tyle jest czujników i turbin a kiedyś to było lepij. Piszą tacy gamonie teksty w internecie a potem kolejni to czytają, bezmyślnie powielają i tak się to niesie. Dziwne tylko ze dziesiątki tysięcy nowych aut z turbinami śmigają po naszych drogach i jakoś nie widzę żeby popsute stały na poboczach czy żeby lawety je masowo woziły do serwisów. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ulman napisał:

jakoś nie widzę żeby popsute stały na poboczach czy żeby lawety je masowo woziły do serwisów. 

Ale jak jechać do serwisu kiedy tam od razu chcą wymieniać dwumasę i turbinę, czyli 10 tyś na wejście.😂😂

Jak żyć Panie Premierze, jak zyć?

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Najlepsze jest to, że te nowe czyli złe ograniczają osiągi zimnego silnika po fabrycznym tuningu choć i zwykły sterownik to robi. Ale to jest złoooo! Apage satanas!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v