Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Każdy normalny kto ma taką kwotę dawno ja wyjął z banku bo niby po co tam trzymać swoje pieniądze u tej  pejsatej  bandy ?.... Wystarczyło kupić euro i szczac na te zerowe lokaty..... 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano
43 minuty temu, Denwer napisał:

.  A  o  popycie  na działki budowlane  to  lepiej  nie  wspominać  sam  mam 10  kupców  na działki  mimo  tego  że  nie  sprzedaje  i  nie  zamierzam sprzedawać  na działki  ale  sąsiad  swoje  wyprzedał  za miedzą  to  teraz  do  mnie  walą  po**by

Sąsiad bardzo dobrze zrobił. Zawsze sprzedaje sie na górce

Opublikowano

Jak by było mało tego Niemcy mogą zgasić naszą gospodarkę jednym pstryczkiem .

Chłodne relacje polsko-niemieckie. Merkel traci cierpliwość?

Polsko-niemiecki handel kwitnie, ale relacje polityczne między Berlinem a Warszawą znajdują się w impasie. Czy Angela Merkel spisała Polskę na straty?

Polska, dotychczas jeden z centralnych partnerów Niemiec w UE, popadła w niełaskę u władz w Berlinie .

Polska należy do najważniejszych partnerów handlowych Niemiec, a Niemcy są dla Polski partnerem handlowym numer jeden .

Polska była ulubionym partnerem europejskim Trumpa, co podnosiło w oczach pozostałych Europejczyków prestiż władz w Warszawie, szczególnie gdy trzeba było nawiązywać kontakty z Waszyngtonem. Teraz Warszawa musi stawiać w dłuższej perspektywie na Niemcy. Tutaj (w Berlinie) zadaje się coraz częściej pytanie, do jakich politycznych projektów potrzebna jest Polska".

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, galan99 napisał:

Do ludzi nie dociera że Państwo zaciąga kredyty i drukuje pieniądz nikt na nie podaruje pożyczonych pieniędzy spłacić będzie trzeba jakaś władza będzie na kogoś to spadnie ale to tylko ludzie odczują nie politycy .

Państwo ma wiele  instrumentów  by ratować bankowość .

Zobacz, kiedy bank może odebrać Twoje pieniądze. NA ZAWSZE! .

Powierzasz pieniądze bankowi, składając je na lokatę, a może trzymasz na zwykłym koncie? Jesteś przekonany, że to najbezpieczniejsze? Nic bardziej mylnego. Istnieje przepis, który pozwala bankom przywłaszczyć sobie twoje pieniądze. Mówi o tym tzw. dyrektywa BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive).

Kiedy bank odbierze twoje pieniądze?

Zgodnie ze wspomnianą dyrektywą, w razie zagrożenia bankructwem, bank może przejąć pieniądze z twojego rachunku czy lokat. I to całkiem legalnie. Istniejący od wielu lat Bankowy Fundusz Gwarancyjny, gwarantuje depozyty do kwoty 100 tys euro. Wszystko, co ponad tą kwotę znajduje się w banku, może być przejęte. Szacunki podają, że takich osób, które mają więcej niż wskazana kwota, może być w Polsce nawet pół miliona.

no ale gdy banki zniszczą zasoby zasoby finansowe ludzi to co zniszczą tak na prawdę?
A no zdolność działania tych ludzi w gospodarce czyli płacenia za usługi, pracę towary czyli nastąpi udławienie się gospodarki zatorem w łańcuchach przepływu dóbr materialnych a to nic innego jak katastrofa gospodarcza
no tego - obawiam się - że pisiory mogą nie pojąć bo sam Balcerowicz tego nie pojął czym zdusił to co po komunie mogło przeżyć.
Z całym szacunkiem dla podziwu przez niektórych dla Glapińskiego (z Ich poziomu może nawet i uzasadnionym) to gdyby był takim geniuszem nie mieli byśmy sytuacji gdy główna siłą polskiej gospodarki jest tani eksport przez sztuczne zaniżanie jego wartości słabnąca walutą a co do celowego osłabiania waluty dla owej "konkurencyjności" chyba nikt nie ma wątpliwości ze ten mechanizm jest w Polsce od kilku już lat stosowany.
Takie coś nie buduje potęgi regionu ale go eksploatuje i tego pisiory już na pewno nie rozumieją co fatalnie wróży na przyszłość temu regionowi i chyba nic już z tym się nie da zrobić
 tak, powyższe jest trudne do zrozumienia i nie oczekuję aby wielu się ze mną zgodziło a czas pokaże czy mam rację.
Okrężną drogą zmierzamy do tego co na zachodzie (symbolem Niemcy ze swym multi kulti) ale kontrolę nad tym obszarem utracą jego poprzedni właściciele którzy zabory, wojny komunę przetrzymali no tego co teraz się montuje już nie wytrzymują ... bo nas UBYWA a to jest miernikiem głównym żywotności społeczeństw nie jakieś cyferki coraz bardziej fikcyjnego pieniądza.

Naturalnym zjawiskiem jest że eksploatowani takimi być nie chcą a że nie maja warunków by się obronić wolą nie przysparzać następnych do tej eksploatacji zwłaszcza własnych dzieci których wolą nie mieć niż skazać na niewolę gospodarcza na swej rodowej ziemi.

PiS ma "talent" do efektów odwrotnych od zamierzonych i w tym przypadku nie będzie to wyjątek potwierdzający tę "jonaszową" regułę.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

a no to mam mszyce na krzewach a bardziej poskładne jajeczka ale sporo mrówek też chodzi po tych krzakach Myslicie  żę powynoszą te jajka czy trzeba opryskać ?

Raczej to nie są jaja mszyc bo o tej porze najczęściej mszyce są żyworodna.

Pewnie biedronka złożyła jaja w obecności kolonii mszyc

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Raczej to nie są jaja mszyc bo o tej porze najczęściej mszyce są żyworodna.

Pewnie biedronka złożyła jaja w obecności kolonii mszyc

i tu @jarecki może mieć rację

ale sporo mrówek też chodzi po tych krzakach Myslicie  żę powynoszą te jajka

jeśli to jajeczka biedronek to na pewno powynoszą a może nawet zeżrą :P

Opublikowano

Jako że lubię obserwować przyrodę, przysiadłem sobie ostatnio na schodach i obserwowałem jak mrówki w upale się uwijają.

Pełzała sobie gąsienica około 3cm długa. Spotkała ją maleńka mrówka. Zadała jej kilka szybkich ciosów badając reakcję po czym zawinęła się do mrowiska. Wnioskuję że przekazała info bo za chwilę wyszło ich około 30 w kierunku gąsieniczki. Obsiadły ją w mgnieniu oka i w około 2 minuty uśmierciły paraliżując ją jadem.

I brutalne i piękne jednocześnie. 

A jak obserwatora choć na chwilę odstresowuje i odgradza od zgiełku codziennego świata...

Opublikowano (edytowane)

no ja mam kilkaset giga fotek filmów z podobnych obserwacji i zamiast to uporządkować to siedzę i wypisuje na jakimś przygnębiającym forum

no bo czy w samym jego tytule nie ma wkodowanego przygnębienia - "Sytuacja polityczna w Polsce"
przecieżto obraz nędzy i rozpaczy i takie brutalizmy jak z ta gąsienicą to sielanka w porównaniu z padalczymi metodami w tej polityce
ta gąsienica przynajmniej miała szybką śmierć no wymieranie Polaków ileż jeszcze może potrwać? w tym tempie?, ?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
35 minut temu, dysydent napisał:

A no zdolność działania tych ludzi w gospodarce czyli płacenia za usługi, pracę towary czyli nastąpi udławienie się gospodarki zatorem w łańcuchach przepływu dóbr materialnych a to nic innego jak katastrofa gospodarcza
no tego - obawiam się - że pisiory mogą nie pojąć bo sam Balcerowicz tego nie pojął czym zdusił to co po komunie mogło przeżyć.
Z całym szacunkiem dla podziwu przez niektórych dla Glapińskiego (z Ich poziomu może nawet i uzasadnionym) to gdyby był takim geniuszem nie mieli byśmy sytuacji gdy główna siłą polskiej gospodarki jest tani eksport przez sztuczne zaniżanie jego wartości słabnąca walutą a co do celowego osłabiania waluty dla owej "konkurencyjności" chyba nikt nie ma wątpliwości ze ten mechanizm jest w Polsce od kilku już lat stosowany.
Takie coś nie buduje potęgi regionu ale go eksploatuje i tego pisiory już na pewno nie rozumieją co fatalnie wróży na przyszłość temu regionowi i chyba nic już z tym się nie da zrobić

oni chyba to pojeli tylko nie wiedzą jak temu przeciwdziałać .

Opublikowano (edytowane)

bo przeciwdziałanie nie do nich należy
nie powinni przeszkadzać a jeśli to dużo mniej niż to robią tym którzy jedyni są zdolni czyli my wszyscy którzy w tym wszystkim musimy żyć i sami wiemy najlepiej co dla nas może być ożywcze i motywujące
na pewno nie przejęcie inicjatywy przez urzędniczy system biurokratyczny decydujący w kwestiach o których nie ma prawa... bardziej możliwości mieć pojęcia

no przygnębiające, czyż nie?

a tam
spadam stad przynajmniej na czas jakiś.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 godziny temu, dysydent napisał:

jeśli jesteś fachowcem w tej branży to może okazać sie za mało.
Musisz mieć coraz większe chody w załatwieniu różnych subwencji ato na jakies energetyczne wymogi, a to eko, ato inne czasem poronione typu mieszkanie+.

coraz mniej ważne czy coś sensownie potrafisz zbudować. Ważniejsze się robi czy potrafisz wydębić na to środki od państwa preferujące Twoją pozycję na rynku budowlanym.

tak - to jest chore
a będzie jeszcze bardziej

duże firmy będzie bardziej stać na łapówki dla jakiegoś urzędniczego śmierdziela i to one... z reszta to już gołym okiem widac

Panie jak ja na etacie na koparce robię :D Mi chodzi o to czy będzie praca dla takich jak ja.

Opublikowano (edytowane)

"chopie" masz fuchę pewniaka bo sam niebawem... szamba łopatą nie będę kopał ani fundamentów :) .
za granicą (musiał bym popytać) ale za 15tys zł na nasze bez problemu - sądzę - od ręki.
No oczyqwiście ta szufla musi być w miarę posłuszna i trzeba nieco się wykazać ale nie dalej jak kilometr odemnie - zdaje się - do dziś sąsiad budowlaniec nie znalazł operatora koparki z prawdziwego zdarzenia no ale to szczególny przypadek ;) .
Zdrowia i optymizmu, reszta przyjdzie sama.
trochę jedynie wyczucia w dobieraniu pracodawców choćby w/g kryteriów z cytatu

i weź tu wierz w cokolwiek :D

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Polska była ulubionym partnerem europejskim Trumpa,

A i owszem ale tylko podczas stosunku i to analnego.😂

oni chyba to pojeli tylko nie wiedzą jak temu przeciwdziałać .

Oni zrozumieli, tylko pojąć nie mogą jak to się stało.😂

1 godzinę temu, akooo napisał:

Panie jak ja na etacie na koparce robię :D Mi chodzi o to czy będzie praca dla takich jak ja.

A znajdź sobie jakiś bezsensowny kanał do wykopania, zgłoś go jako Narodowy i niezbędny dla Państwa to pewnie dotację wydoisz a może nawet kierownikiem projektu Cię zrobią.😂

• Haha 3
Opublikowano

Postawiliśmy wszystko na Trumpa który był awanturnikiem i było wiadomo że taka polityka nie będzie  miała kontynuacji. Brak elementatnego zarządzania ryzykiem i w efekcie po tym jak staliśmy na jednej nodze teraz jesteśmy na kolanach. Kolejny sukces PIS 🤣

Opublikowano

Gigantyczne inwestycje infrastrukturalne, oficjalnie inaugurowane przez polityków najwyższej rangi przy blasku flaszy rządowych mediów. Budowa kolejnych lotnisk, mostów, przekopy kanałów. Turcja chce do 2023 r., na setną rocznicę założenia republiki, ukończyć kilka mega-projektów z przekopem równoległego do Bosforu Kanału Stambulskiego (Kanal Istambul). Dziś budowę jednego z mostów oficjalnie ma zainaugurować prezydent kraju, Recep Tayyp Erdogan.

Prezydent Turcji chce zbudować kanał biegnący równolegle do Bosforu, cieśniny oddzielającej Europę od Azji

Kanał ma mieć 45 km i przepustowość 185 statków dziennie

Turecki rząd szacuje, że przekop kanału będzie kosztować 15 mld dol, ale niezależni deweloperzy szacują, że będzie to kosztować 65 mld dol.

Kanał to jeden z kilku gigantycznych projektów budowlanych, które mają zostać ukończone do 2023 r. Oprócz niego planowana jest budowa trzeciego lotniska dla Stambułu i sześciu mostów ,

Erdogan buduje kanał za 65 mld dolarów, tuż obok cieśniny Bosfor .

Tam mają rozmach .

Opublikowano
8 minut temu, galan99 napisał:

Erdogan buduje kanał za 65 mld dolarów, tuż obok cieśniny Bosfor .

Zapytaj "Astaldi" na którym moście tak umoczyli że aż rzucili robotę w Polsce.😂

Opublikowano (edytowane)

Odkryto nowy gatunek człowieka. Niesamowite znalezisko w Izraelu .

Najnowsze odkrycie w Izraelu jeszcze bardziej komplikuje naszą wiedzę o ewolucji. Odkryte szczątki nowego rodzaju człowieka dowodzą, że umiał on się posługiwać narzędziami podobnie, jak ówcześni homo sapiens i neandertalczycy .

Odkrycia dokonano w Nesher Ramla w środkowym Izraelu podczas wykopalisk ratunkowych. Na głębokości ośmiu metrów natrafiono na dużą ilość kości zwierząt, w tym koni, danieli i turów, a także narzędzia kamienne i kości ludzkie.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
4 godziny temu, galan99 napisał:

Teraz się śmiejesz z tego że tak gadają ale sytuacja robi się nie ciekawa bo zaciągnięte kredyty trzeba będzie spłacać .

Podatku  katastralny czy wprowadza to pytanie tylko kiedy mowa jest o tym często poruszana przez polityków .

Straszą teraz bym się nie martwił przez 3 lata ale po wyborach 2023 już może być nie ciekawie .

Co  się  robi  nie  ciekawe     gospodarska  zap*erdala   bezrobocie   najniższe  od  czasu  PRL   niby   czemu  mają  ludzie  nagle  przestać  spłacać  kredyty  ???  Możesz   to  wytłumaczyć   co  ma niby  takiego  się  stać  ??

Opublikowano

Nie ludzie tylko Państwo Polskie będzie musiało spłacać kredyty zaciągnięte a państwo nie ma kasy tylko ludzie będą to spłacać podatkami takimi jak paliwo po 8 zeta i tak dużo wymieniać .

10 minut temu, Ulman napisał:

Ano odkryli i co w związku z tym?

Że są mądrym narodem nie takim jak pozostali bo inny gatunek .

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v