Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Biorą kredyty i kupują co jest. I mniej patrzą na lokalizację a bardziej na cenę.

Liczyć trzeba się z tym że stopy procentowe są teraz korzystne ale nie na długo 2022  roku mogą być podniesione kilkanaście procent .

A siła nabywcza złotówki spada coraz bardziej .

Opublikowano
10 minut temu, galan99 napisał:

Liczyć trzeba się z tym że stopy procentowe są teraz korzystne ale nie na długo 2022  roku mogą być podniesione kilkanaście procent

Jak nie będą korzystne? PiS zrobi wszystko aby były korzystne,:lol:

Opublikowano

Trzeba nabrać taniego kredytu żeby potem mieć drogie odsetki😉

Już sezon na groszek zielony???

Opublikowano

https://kielce.wyborcza.pl/kielce/7,47262,27252635,sensacyjny-transfer-prezes-mpk-kielce-kandydatka-na-szefa-zbrojeniowego.html

"Wiele wskazuje na to, że Elżbieta Śreniawska, szefowa Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji w Kielcach i rady nadzorczej Autosanu, zostanie prezesem jednej z największych firm zbrojeniowych w Polsce - skarżyskiego Mesko.

Ja pierdzielę, kolejny PiS fachowiec w zbrojeniówce. Nie ma nadziei dla naszej zbrojeniówki, PiS bawi się za***iście.:lol:

3 minuty temu, Agrest napisał:

Już sezon na groszek zielony???

Taaaa już trzeci dzień walczymy z zieloną zarazą.:lol:

Opublikowano
17 minut temu, galan99 napisał:

Biorą kredyty i kupują co jest. I mniej patrzą na lokalizację a bardziej na cenę.

Liczyć trzeba się z tym że stopy procentowe są teraz korzystne ale nie na długo 2022  roku mogą być podniesione kilkanaście procent .

A siła nabywcza złotówki spada coraz bardziej .

Siła nabywcza spada przez Pisowskie nowe lub podniesione podatki. To co dają jest guzik warte 

Opublikowano (edytowane)

@Ulman czy nie rozumiesz działania PiS dadzą 200 zł ale z kolei zabiorą 1200 zł w skali roku na wszystkim co podnieśli ale jeszcze doliczyć  wyższe stopy to będzie jeszcze więcej straty miał obywatel .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Dowiedzą się za jakiś czas jak zaczną rosnąć stopy procentowe bo ludzie siedzą na kredytach ponabierane ale będzie płacz oj będzie niech tylko raty wzrosną o 300 zł na sam początek .

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, mirro napisał:

Taaaa już trzeci dzień walczymy z zieloną zarazą.:lol:

Tak myślałem i zapewne dyplomatyczne milczysz w odpowiedzi na zapytanie w sprawie czarnej bo masz kupę zielonej roboty😜

Opublikowano (edytowane)

mszyce można zaliczyć do "czarnej zarazy" tak ze czerń nie jest zmonopolizowana tylko przez jedną z .. zaraz i można nie ryzykując politycznej poprawności terminu "czarna zaraza" używać ;)

nawet nie wiem czy te na groszku są czarne? :ph34r:

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Chcesz poznać gamę kolorystyczną mszyc to posadź sobie róże. Niemal jak kolory tęczy zawłaszczone przez pewną grupę😜

11 minut temu, mirro napisał:

Przeoczyłem. 

Ech, myślałem że rozwiniesz zdanie😆

Opublikowano
4 godziny temu, pafnucy napisał:

ciekawe na kogo głosował Anżej...🤔

Na  Platformę  Obywatelską

4 godziny temu, jacus napisał:

prywatnie to kawal buca-siostra miala z nim osobiscie do czynienia, slawa mu uderzyla do glowy.

Typowy   POwiec  :P 

Opublikowano
53 minuty temu, galan99 napisał:

kto  ci  takich  bajek  naopowiadał  ???  Czy może  sam  to wymyśliłeś  ?

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, jarecki napisał:

a no to mam mszyce na krzewach a bardziej poskładne jajeczka ale sporo mrówek też chodzi po tych krzakach Myslicie  żę powynoszą te jajka czy trzeba opryskać ?

gdyby nie mrówki to biedronki itp. by te mszyce zeżarły ale mrówki tych mszyc właśnie przed drapieżnikami bronią bo traktują je jak dojne wykorzystując  nadmiar soku roślinnego wydalanego przez te mszyce dla których za dużo cukrów w relacji do białek i tłuszczy jest w nim i nadmiar cukrów wydalają w postaci spadzi.
Całkiem prawdopodobne że sporo z tych mszyc właśnie mrówki naniosły :D

o żesz jakie "racjonalne" argumenty
kolejny raz mnie nie zawiodłeś że nie widzę potrzeby a nawet adekwatnej możliwości "kontrargumentować" @Denwer

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano
7 minut temu, Denwer napisał:

O ile się nie mylę to był temat poruszony w mediach internetowych ale szybko ucichł żeby potencjalnych kredytobiorców nie odstraszyć. 

Opublikowano
10 minut temu, Denwer napisał:

Oj niedowiarku niebawem sam się przekonasz jaki bat będzie na garbie z tej polityki  i ozdrawiania gospodarki na kredyt i dodruku pieniądza .

Opublikowano (edytowane)

żadne państwo nie może sobie pozwolić na upadek bankowości i inflacja zmusi bank centralny do urealnienia stóp procentowych bo inaczej upadające banki pociągną całą gospodarkę w przepaść.

To jest matematyczna zależność a które rządy tego nie uznały to kończy się to tak jak w Wenezueli i podobnych  czy całym bloku komunistycznym po którym tylko wspomnienie zostało.
Miejmy nadzieję że nawet pisowcy opanowali matematykę na poziomie czterech podstawowych działań aby tak prosty mechanizm zrozumieć i nań właściwie zareagować zatem pytanie nie czy wzrosną stopy procentowe a kiedy?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 minuty temu, PRIMO napisał:

O ile się nie mylę to był temat poruszony w mediach internetowych ale szybko ucichł żeby potencjalnych kredytobiorców nie odstraszyć. 

W mediach internetowych  różne bzdury  poruszają.  Glapiński   to  jeden z najmądrzejszych  ludzi  w Polsce   i na  podniesienie stup procentowych o  kilkanaście  procent  się  nie  zgodzi  to jest  pewne  w 100%  stopy  może  i  podniosą delikatnie  co  już  nie  raz  zapowiadali      bo  za  duży  bum  na  kredyty  jest  i  widać  to  w składach budowlanych.  A  o  popycie  na działki budowlane  to  lepiej  nie  wspominać  sam  mam 10  kupców  na działki  mimo  tego  że  nie  sprzedaje  i  nie  zamierzam sprzedawać  na działki  ale  sąsiad  swoje  wyprzedał  za miedzą  to  teraz  do  mnie  walą  po**by

3 minuty temu, galan99 napisał:

Oj niedowiarku niebawem sam się przekonasz jaki bat będzie na garbie z tej polityki

Ta  jasne   jak  PO  wróci  do  władzy  to  może  i  owszem. Na pewno  nic  takiego  nie będzie  miało  miejsca  za kadencji  Glapińskiego.

Nie  tak dawno  straszyli  fake nwesem  o  podatku  katastralnym  teraz   stopami   hehehehe  dobre  

Opublikowano

Teraz się śmiejesz z tego że tak gadają ale sytuacja robi się nie ciekawa bo zaciągnięte kredyty trzeba będzie spłacać .

Podatku  katastralny czy wprowadza to pytanie tylko kiedy mowa jest o tym często poruszana przez polityków .

Straszą teraz bym się nie martwił przez 3 lata ale po wyborach 2023 już może być nie ciekawie .

Opublikowano
1 minutę temu, Denwer napisał:

ale  sąsiad  swoje  wyprzedał  za miedzą  to  teraz  do  mnie  walą  po**by

nie obrażaj całkiem racjonalnie zachowujących się ludzi a to że nie sprzedajesz to i Ciebie też nazwać obraźliwie nie można.
Kto nie musi teraz nie powinien wyzbywać się trwałego kapitału a kto może ten powinien uciekać od pieniądza bo to co się dzieje ogólnie (nie tylko wPolsce) jednoznacznie wskazuje że stoimy u początków urealnienia wartości pieniądza w nadmiarze nadrukowanego z okazji cov i kilku innych powodów.

To że chcą kupić okaż szacunek nie pogardę i ew się do Nich przyłącz oczywiście zachowując rozsadek.
Oczywiście jeśli masz możliwości i - co jeszcze ważniejsze - motywację.
Kapitał to nie pieniądze, kapitał to warsztat do ich zarabiania.

Opublikowano (edytowane)

Do ludzi nie dociera że Państwo zaciąga kredyty i drukuje pieniądz nikt na nie podaruje pożyczonych pieniędzy spłacić będzie trzeba jakaś władza będzie na kogoś to spadnie ale to tylko ludzie odczują nie politycy .

Państwo ma wiele  instrumentów  by ratować bankowość .

Zobacz, kiedy bank może odebrać Twoje pieniądze. NA ZAWSZE! .

Powierzasz pieniądze bankowi, składając je na lokatę, a może trzymasz na zwykłym koncie? Jesteś przekonany, że to najbezpieczniejsze? Nic bardziej mylnego. Istnieje przepis, który pozwala bankom przywłaszczyć sobie twoje pieniądze. Mówi o tym tzw. dyrektywa BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive).

Kiedy bank odbierze twoje pieniądze?

Zgodnie ze wspomnianą dyrektywą, w razie zagrożenia bankructwem, bank może przejąć pieniądze z twojego rachunku czy lokat. I to całkiem legalnie. Istniejący od wielu lat Bankowy Fundusz Gwarancyjny, gwarantuje depozyty do kwoty 100 tys euro. Wszystko, co ponad tą kwotę znajduje się w banku, może być przejęte. Szacunki podają, że takich osób, które mają więcej niż wskazana kwota, może być w Polsce nawet pół miliona.

Edytowane przez galan99
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v