Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

galan - płaca jest kosztem w całości czyli tyle ile zarobisz na obrocie netto musisz pomniejszyć ten przychód. Aby te 2800 wypłacić pracownik musi zarobić dla firmy jakieś 17 - 20 tys. Jako minimalna oznacza tyle, że niezależnie od sytuacji wynikającej z ryzyka prowadzenia działalności jesteś zobowiązany przeznaczyć na fundusz płacy 33600 rocznie w tym na daninę jakieś 9400 i o ten stały dochód Państwu chodzi - nic poza. Zaznaczam, że FUS i ZUS jest finansowany z budżetu.

Opublikowano
32 minuty temu, hubertuss napisał:

Naprawdę podnoszenie płacy minimalnej służy tylko tumanieniu baranów i podnoszeniu zusu.

to powinno cię tylko cieszyć,jeśli tylko służy tumanieniu baranów ,krynico mądrości

Opublikowano

Choć PiS nadal obiecuje budowę polskich promów, efektów tych słów nie widać. Teraz problemy mają Szwedzi, którzy weszli na tym polu z Polską w kooperację.

Ystad czeka na promy

W 2016 roku port w szwedzkim Ystad podpisał porozumienie z Polską. Celem było ożywienie połączeń promowych między Świnoujściem a szwedzkim miastem. Projekt został nawet dofinansowany przez Unię Europejską. Po stronie szwedzkiej była budowa portu do obsługi dużych promów. Polacy mieli stworzyć stacje tankowania gazem, barki gazowe i same promy. Port już jest, ale część polska nie została właściwie zrealizowana.

Opublikowano

albo przeniosa produkcje do polski....e to nie te czasy.. j

jak myslicie czemu wielkie fabryki przeniesiono do polski ?czemu 70 tysiecy ludzi w krakowie i okolicach zajmuje sie finansowymi i ksiegowymi rozliczeniami wielkich miedzynarodowych firm z calego swiata ????? infolinie miedzynarodowych firm obsluguja polacy bo sa tani, w miare rozgarnieci i co najwazniejsze strefy czasowe sie zgadzaj, filipinczycy -ci z azji jedynie sie nadaja- w nocy nawalaja.

my idziemy droga ktora szedl zachod od lat 70-tyle ze w szybszym tempie- i popelniamy te same bledy. sa panstwa-czytaj niemcy,holandia- ktore jakos jeszcze sie trzymaja na tej drodze ale reszta to juz zywe trupy, bankruci ktorych tylko euro jeszcze jakos trzyma, 

robimy jak hiszpania-wielkie inewstycje rownie potezne jak bezsensowne, lotniska na ktorych zaden samolot nie wyladowal,drogi do nikad, plate autostrady ktore wszyscy omijaja. 

Opublikowano
galan99 napisał:

fachowcy zarobią  tyle ile zechcą

Jeżeli tak to co stoi ma przeszkodzie w pozostaniu fachowcem? Aby sobie zrobić pieczęć na 10 cm kw. i kwitować nią dzienniki budów delikwent musi zapierdzielać za damski uj najmniej pięć lat. Więc o co tu chodzi?

Opublikowano (edytowane)

na zachodzie europy jest brak pracownika to po cześć skłania do przenoszenia  biznesu do polski , mówie o obsłudze firm  o ile do fabryki to tam pojedzie imigrant i pracował bedzie to do pracy w korporacji   troszke gorzej nawet niedawno wyszedł raport jak niemcom nie chce się robić .                       a co do podnoszenia płacy to ona wynika ze sredniej płacy w Polsce za ostatni rok i tu chyba rząd nic nie podniósł po za próg który rosnie z automatu 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
jacus napisał:

albo przeniosa produkcje do polski....e to nie te czasy.. j

jak myslicie czemu wielkie fabryki przeniesiono do polski ?czemu 70 tysiecy ludzi w krakowie i okolicach zajmuje sie finansowymi i ksiegowymi rozliczeniami wielkich miedzynarodowych firm z calego swiata ????? infolinie miedzynarodowych firm obsluguja polacy bo sa tani, w miare rozgarnieci i co najwazniejsze strefy czasowe sie zgadzaj, filipinczycy -ci z azji jedynie sie nadaja- w nocy nawalaja.

my idziemy droga ktora szedl zachod od lat 70-tyle ze w szybszym tempie- i popelniamy te same bledy. sa panstwa-czytaj niemcy,holandia- ktore jakos jeszcze sie trzymaja na tej drodze ale reszta to juz zywe trupy, bankruci ktorych tylko euro jeszcze jakos trzyma, 

robimy jak hiszpania-wielkie inewstycje rownie potezne jak bezsensowne, lotniska na ktorych zaden samolot nie wyladowal,drogi do nikad, plate autostrady ktore wszyscy omijaja. 

i generalnie z tego kpimy tutaj. Zdolności postrzegania rzeczywistości naszych asów.

jarecki napisał:

na zachodzie europy jest brak pracownika to po cześć skłania do przenoszenia  biznesu do polski , mówie o obsłudze firm  o ile do fabryki to tam pojedzie imigrant i pracował bedzie to do pracy w korporacji   troszke gorzej nawet niedawno wyszedł raport jak niemcom nie chce się robić .

Generalnie, byli tacy tutaj, co niemiecki socjal stawiali za wzór.

Opublikowano
39 minut temu, DTaras napisał:

i generalnie z tego kpimy tutaj. Zdolności postrzegania rzeczywistości naszych asów.

Zaiste wielka to zdolność i już dawno wykracza poza naszą galaktykę.😂

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Nie tedy droga minimum musi być .

Maksimum samo się reguluje do pewnego czasu .

Zrozum, że to minimum można ominąć. To jest pic na wodę. W małych miasteczkach kobiety w sklepach czy na sprzątaniu zarabiają dużo mniej. Bo są śmieciówki i można to wszystko omijać.

50 minut temu, witejus napisał:

to powinno cię tylko cieszyć,jeśli tylko służy tumanieniu baranów ,krynico mądrości

Gdybym był takim hipokryta jak ty to pewnie bym się cieszył. Niestety mnie to nie cieszy. Bo baranów jest dużo i głosują na komunę bo wierzą w jakieś płace minimalne i pisowski dobrobyt. Niestety ja przez to tracę. Bo muszę nierobów utrzymywać ze swoich podatków.

Opublikowano
45 minut temu, DTaras napisał:

Jeżeli tak to co stoi ma przeszkodzie w pozostaniu fachowcem?

Yyyyyy a po co? Z automaty stajesz się wtedy wrogiem fachowców z rządu.😂

1 minutę temu, hubertuss napisał:

Bo są śmieciówki i można to wszystko omijać.

Rząd też zatrudnia firmy w ramach outsourcingu, gdzie ludzie są na śmieciówkach i podobno tak trzeba.😂

Opublikowano

Sytuacja polityczna teraz jest na wszystkim a w ogłupianiu ludzi to największa .

Cofnąć się ze 35 lat ludzie byli zdrowsi tym bardziej dzieci ale cóż żywność zatruta swoje robi .

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „Dzieciństwo na WS1 bose stopy, dziurawe ubrania, ciągle ubrudzone ręce, pokaleczone poobijane kolana, ciężka praca w polu sadzie, zabawyw w podchody w chowanego mecze w piłkę nożną, kapiel w stawie- dziś oddałabym obecne "wygodne życie" żeby chociaż na chwilę wrócić do tamtych chwil”

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Bzdury opowiadasz bo zawody najmniej płatne by zrobili za 1 zł  zapłatę  tak h*ja musi płacić fachowcy zarobią  tyle ile zechcą albo firma jebnie jak nie będzie stac na pracownika  pracownika .

Lewackie pierdoly pociskasz. Odgórnie ustalona minimalną jest dla największych nierobów i głupków którzy nic ni potrafią płacenie komuś 15 pln za pracę wartą 5 pln jest wymysłem socjalistów i patologią. Ty też nie masz żadnych kwalifikacji ze tak bronisz minimalnej? 

Opublikowano
mirro napisał:

Yyyyyy a po co? Z automaty stajesz się wtedy wrogiem fachowców z rządu.😂

Noooo to, to jest argument.. Tylko jest problem - trzebaby się z Putinem dogadać w sprawie zsyłek..

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Odgórnie ustalona minimalną jest dla największych nierobów i głupków którzy nic ni potrafią płacenie komuś 15 pln za pracę wartą 5 pln jest wymysłem socjalistów i patologią

Panie Kolego, to jest opłata za gotowość do świadczenia pracy. 😂

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „Dzieciństwo na WS1 bose stopy, dziurawe ubrania, ciągle ubrudzone ręce, pokaleczone poobijane kolana, ciężka praca w polu sadzie, zabawyw w podchody w chowanego mecze w piłkę nożną, kapiel w stawie- dziś oddałabym obecne "wygodne życie" żeby chociaż na chwilę wrócić do tamtych chwil”

Gościu czuje upływ czasu i chętnie wróciłby do tamtych dni.  To nie tęsknota za minionym, tylko strach przed nadchodzącym.😂

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

jeżeli pracownik nie spełnia wymogów pracodawcy to po co go trzymać ? paszoł won .   wartość pracownika określa pracodawca , i przeważnie jest okres próbny a płaca minimalny jest dla nieudaczników którzy chcą zatrudnić pracownika a tak naprawde sami na siebie nie mogą zarobić 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Sytuacja polityczna teraz jest na wszystkim a w ogłupianiu ludzi to największa .

Cofnąć się ze 35 lat ludzie byli zdrowsi tym bardziej dzieci ale cóż żywność zatruta swoje robi .

Do bosych stóp  można bardzo łatwo wrócić, nie koniecznie chcąc tego. 

Dziurawe ubrania wciąż w sklepach dostępne.

Staw na wsi - tu może być problem, w moich stronach wyschły już ponad 20 lat temu.

Opublikowano

już nawet Cejrowski nieraz wymięka i wkłada sandałki 

2 godziny temu, Ulman napisał:

Lewackie pierdoly pociskasz. Odgórnie ustalona minimalną jest dla największych nierobów i głupków którzy nic ni potrafią płacenie komuś 15 pln za pracę wartą 5 pln jest wymysłem socjalistów i patologią. Ty też nie masz żadnych kwalifikacji ze tak bronisz minimalnej? 

Kika dni temu oglądałem kuchenne rewolucje sprzed kilku lat kobiety co tam pracują narzekały żę dostają 5 zł na godzine  pracując na czarno szef nie może im dać wiecej bo nie ma z czego wziąć bo jest zwykłym nieudacznikiem , w lokalu  klientów brak bo nie dobre jedzenie , wystrój jeszcze gorszy bo tak chciał nieudacznik szef .                                       

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, jarecki napisał:

jeżeli pracownik nie spełnia wymogów pracodawcy to po co go trzymać ? paszoł won .   wartość pracownika określa pracodawca , i przeważnie jest okres próbny a płaca minimalny jest dla nieudaczników którzy chcą zatrudnić pracownika a tak naprawde sami na siebie nie mogą zarobić 

Minimalną jest socjalistyczną patologią Czemu jestem zmuszony do płacenia minimalnej np cieciowi który ory tylko pierdzi w stołek?  Wolny rynek powinien sam taką równowagę ustalić i baran powinien pracować za grosze coby mieć bodziec do doskonalenia i rozwoju. 

Taaaa, i jak im zapłaci po 15 pln to zaczną gotować jak w Hiltonie.🤣

Jak im nie pasuje niech idą do innej roboty. 

Edytowane przez Ulman
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

taki baran pracował by 400 h w miesiącu albo i 500 h  wujas pracuje w firmie jako nadzorca czy tam ktoś to mówił żę nie ktorzy pracują po 48 h robią sobie 12 h przerwy i zpowrotem na 48 h przeważnie od radomia tak pracują  i to są barany a wystarczyło by pracować normalnie na rynku zabrakło by pracowników i wtedy albo monitoring albo podwyżki przykład warszawskich autobusów okazało się że po kontrolach jest brak pracowników chodz i tak był i cyk podwyżki po 1 tys by skusić nowych do pracy i ci co byli miej godzin wyjeżdzą a zarobią tak samo 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Ulman napisał:

Ha ha ha dobre sobie co za bzdury opowiadasz w zachodnich krajach płace rosną bardzo szybko a u nas by chcieli dalej płacić 1 zł do 5 zł i nie nazywaj ludzi wszystkich nierobami bo jak ktoś idzie zrywać truskawkę czy malinę w upał to zapłacili by najlepiej 1 zł a tak h*ja niech płaci każdy czy ja i ty i inni 20 zł za godzinę pracy i takie minima muszą być w Polsce . Że ceny niema to nie wina ludzi pracy tylko polityki j**anej na zachodzie minimalna stawka to 9 euro . To na Polskie wychodzi na godzinę  40 zł x 8 godzin pracy = 320 zł dniówka .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
11 minut temu, Ulman napisał:

Taaaa, i jak im zapłaci po 15 pln to zaczną gotować jak w Hiltonie.🤣

Jak im nie pasuje niech idą do innej roboty. 

sory za cytowanie kolega jest kucharzem 2 razy do roku szkolenie na koszt firmy  , był na szkoleniu co prowadził i Okrasa I Pascal , akurat mi nie smakuje jego gotowanie ale na brak klentów nie narzekają no i oczywiscie troche za drogo jak dla mie 

Opublikowano (edytowane)

W Polsce minimum płacowe powinno być 35 zł za godzinę a pracodawca ma płacić jak nie to zamykać interes życia .

Płaci się za metr kwadratowy jak układnie kostki czy z metra bieżącego jak koszenie trawy kosą czy kosiarką ogródków i za metr 1,9 zł  , darmocha się kończy trzeba  płacić na plantacjach powinno zarabiać się po 6 tyś .

Jak nie to nie sadzić i h*j Polska to nie Chiny ze w Chinach jest tyle rolników co w Ameryce ludności .

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano
21 minut temu, jarecki napisał:

sory za cytowanie kolega jest kucharzem 2 razy do roku szkolenie na koszt firmy  , był na szkoleniu co prowadził i Okrasa I Pascal , akurat mi nie smakuje jego gotowanie ale na brak klentów nie narzekają no i oczywiscie troche za drogo jak dla mie 

Z tymi młodymi szefami kuchni chodzi o ich wykształcenie zawodowe- znajomość nazewnictwa wykwintnych międzynarodowych potraw. Dlatego każda restauracja chcąca posiadać wyższą renomę, ceny oraz przyciągać określonych klientów,  musi zatrudnić takiego kucharza. To nic, że zdarzy się, że tradycyjne potrawy mogą mu nie wyjść/ nawet kiepskawo. Ważne, że ma swe popisowe potrawy kuchni chociażby francuskiej, włoskiej itd; ważne, że jest artystą i estetą na talerzu, ponieważ teraz głównie je się oczami oraz poznaje nowe egzotyczne nuty smakowe. I są ludzie, którzy tego szukają!

Opublikowano
39 minut temu, galan99 napisał:

Ha ha ha dobre sobie co za bzdury opowiadasz w zachodnich krajach płace rosną bardzo szybko a u nas by chcieli dalej płacić 1 zł do 5 zł i nie nazywaj ludzi wszystkich nierobami bo jak ktoś idzie zrywać truskawkę czy malinę w upał to zapłacili by najlepiej 1 zł a tak h*ja niech płaci każdy czy ja i ty i inni 20 zł za godzinę pracy i takie minima muszą być w Polsce . Że ceny niema to nie wina ludzi pracy tylko polityki j**anej na zachodzie minimalna stawka to 9 euro . To na Polskie wychodzi na godzinę  40 zł x 8 godzin pracy = 320 zł dniówka .

Ty jesteś najlepszym przykładem neokomucha. Nikt im do truskawki nie każe chodzić za 1 pln. Jak nie chca to niech nie robią i to rynek zdecyduje ile ich praca jest warta a nie jakis lewacki PISowski rzad. Czemu ktoś ma decydować ile ty masz płacić? Toż to komuna w najczystszej formie. Może jeszcze ceny urzędowe byś chciał wprowadzić?

Opublikowano (edytowane)

Mama  z zamiłowania kocha gotować i tak się składa, że dorywczo na początku sezonu jeździ do 3 restauracyjek/ bo wiadomo, że co roku prawie nowa ekipa i muszą się wdrożyć/ nigdy nie potrafi odmówić starym znajomym jak dzwonią a dla niej to rekreacja. Rok temu ustaliła  25zł/h ale też tgo ona decyduje ile godzin, na którą i jak stwierdzi że dadzą radę to spada do domu. Uwielbiam jej np. zupę tajską, moja ulubiona.

Poza tym ona twierdzi, że właśnie Ukrainki przepysznie gotują, bo ile razy dają jej na spróbowanie i zawsze powtarza młodym nie dorobionym/szefom, aby je szanować, bo naprawdę potrafią, odejść również. Potem oczywiście przyjeżdżają do nas i obdarowują mamę różnymi fantami np. z Krymu i są przyjaźnie.

Edytowane przez Ywa
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v