Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

Ty widzę jeden z tych od machania szabelką i batożenia... Od kiedy to ZNP jest od układania programu?

On nie rozumie otaczającego świata i pisze takie kocopoły

Opublikowano

Bo przeciętny wyborca pis nie wiele wie i rozumie. Nawet nie wie co to jest ZNP.

9 godzin temu, galan99 napisał:

Może być zdjęciem przedstawiającym 1 osoba i tekst „Andrzej Lepper POLSKA REWOLUCJA NARODOWA "Jeżeli my importujemy igły, nakrętki, podkładki, śrubki, bieliznę, ręczniki pościel, wszystko inne, to co? Tacy głupi jesteśmy jako Polacy Polacy, że nie potrafimy już nic wyprodukować?"”

Lepper był typowym populistą. Może taki głupi nie był ale bazował na głupocie ludzi, którym swoje bajki wciskał. Problem jest w tym, że nie jesteśmy głupi a po prostu w dzisiejszych czasach wielu prostych produktów, które są tanie nie opłaca się produkować w Polsce czy Europie. Skoro je importujemy to nie jesteśmy głupi tylko mądrzy bo nie dokładamy do tego.

7 godzin temu, jacus napisał:

kurna ,cieniasy, jaruzelskiemu do piet nie dorastaja, boja sie ze zolnierze nie beda strzelac do kobiet i dzieci, to po co ich utrzymywac i za co im placic ???

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/atak-hakerski-na-michala-dworczyka-wyciekly-nowe-e-maile-o-uzyciu-wojska/dm8y2cp,79cfc278

lepper byl glupkiem i jak glupek zakonczyl swoj nedzny zywot.....

Bo pis to komuna w wielu aspektach. Oni są zakochani w prl u. Mamy nawet pierwszego sekretarza. Który jak kiedyś szef pzpr rządzi krajem z tylnego siedzenia.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, hubertuss napisał:

Sęk w tym, że to, że robotę łatwiej znaleźć to nie zasługa pisu a koniunktury. Już pod koniec rządów po w wielu branżach brakowało pracowników

wystarczy wejść w ogłoszenia typu szukam pracy i głownie to praca w rynku usług i swiatowa koniunktura  nie pomaga za to pomogły wydatki socjalne to tak na prowincjach , w stolicy jest spore zapotrzebowanie pracowników do biur a tu to już postrzeganie polskiej gospodarkii polskiego prawa przez obcy kapitał a nie koniunktura , koniunkture to sobie ukraincy w fabrykach AGD mają .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Jak ty nic nie wiesz o gospodarce. Zrozum, że jak ktoś pracuje w fabryce to go stać na większy wachlarz usług. Bo on ma robotę, ma wyższą pensję i może sobie pozwolić na fryzjera, zrobić remont w domu czy co tam jeszcze chcesz. Może taki ktoś pomyśleć o wzięciu kredytu bo już coś odłożył i kupić mieszkanie. A tam potrzeba wielu usług by je wykończyć. Nie ma tak, że jakaś gałąź gospodarki funkcjonuje w oderwaniu od reszty. Powtórzę jeszcze raz spadek bezrobocia to nie zasługa pisu a koniunktury. Pis może i dawał i daje prace swoim ale poza tym w walce z bezrobociem nic nie zrobił.

Opublikowano
5 minut temu, hubertuss napisał:

Pis może i dawał i daje prace swoim ale poza tym w walce z bezrobociem nic nie zrobił.

PIS dawał pracę swoim, tak było ,jest i będzie ,od zarania dziejów każdy rządzący otaczał się ludźmi jemu przychylnymi a nie wrogami,chciałbyś żeby PIS dawał robotę np. Lempartowej?🤣.Teraz o robocie,dał pracę swoim to zwolniło się ileś tam tysięcy miejsc więc nie pisz że nic nie zrobił bo sam sobie przeczysz😂

Opublikowano

jarecki - Ukraińcy wydają w Polsce kasę tak jak i Polacy. Choćby wynajmują ale i kupują mieszkania. Nie wydzielaj tej ludności. Kiedyś pisałem aby dać im broń do walki w Donbasie. Niech się tam pichcą. Większość wolała pracowników. Teraz już czort wie co lepsze.

witejus - gdyby PiS dał robotę Lampartowej nie byłoby takiego hałasu w każdym z wymiarów.

Opublikowano
4 minuty temu, witejus napisał:

PIS dawał pracę swoim, tak było ,jest i będzie ,od zarania dziejów każdy rządzący otaczał się ludźmi jemu przychylnymi a nie wrogami,chciałbyś żeby PIS dawał robotę np. Lempartowej?🤣.Teraz o robocie,dał pracę swoim to zwolniło się ileś tam tysięcy miejsc więc nie pisz że nic nie zrobił bo sam sobie przeczysz😂

Oczywiście każda ekipa daje pracę swoim. Ale pis uczynił tego prawdziwą patologię. O ile poprzednie ekipy obsadzały swoimi działające instytucje czy spółki to pis do tego celu zakłada nowe instytucje czy spółki oraz fundacje. Przykładem jest słynna budowa lotniska pod Łodzią. Gdzie pracuje 288 osób Zarząd z Horałą na czele i słynną blondynką Glapińskiego zarabia po kilkadziesiąt tys miesięcznie. A hektara ziemi nie kupili. Innym przykładem jest Polska Fundacja Narodowa. Przez która mało, że wyprowadza się miliony to jest też taką dojną krową dla pisiewiczów gdzie mogą sobie dobrze zarobić. Innym przykładem jest wpychanie sowich bez kompetencji do miejsc gdzie żadna ekipa wcześniej się nie pchała. Przykładem stadnina w Janowie, któą pis rozłożył totalnie. To jest kropla w morzu.

Opublikowano

Akurat ja jestem jednym z nielicznych z forum którzy widzą wkład ukrainców w polską gospodarke .

16 minut temu, hubertuss napisał:

Jak ty nic nie wiesz o gospodarce. Zrozum, że jak ktoś pracuje w fabryce to go stać na większy wachlarz usług. Bo on ma robotę, ma wyższą pensję i może sobie pozwolić na fryzjera, zrobić remont w domu czy co tam jeszcze chcesz. Może taki ktoś pomyśleć o wzięciu kredytu bo już coś odłożył i kupić mieszkanie

jeszcze raz napisze rosnie rynek usług w udziale w PKB nie tylko w polsce ale w całym cywilizowanym swiecie , nie rozumiesz powiązania jak 5 osób zostanie zatrudnionych np . w fryzjerstwie  to te osoby nie trafią do innej gałezi to wszystko jest ze sobą powiązane , ja chodze do fryzjera od dawna i widze jak na przestrzeni lat zmieniła się koniunktura , 10 lat temu byłem strzyżony od ręki był jeden fryzjer , a w domach maszynki do strzyżenia a dziś u fryzjera zapisy na 2-3 dni do przodu i jest kilku

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, witejus napisał:

czyli zmniejsza bezrobocie ,znowu sobie przeczysz😂

Przecież pisałem, że wkład pisu w walkę z bezrobociem to dawanie pracy swoim. Więc jak sobie zaprzeczyłem? Ty rozumiesz co czytasz?

4 minuty temu, jarecki napisał:

Akurat ja jestem jednym z nielicznych z forum którzy widzą wkład ukrainców w polską gospodarke .

jeszcze raz napisze rosnie rynek usług w udziale w PKB nie tylko w polsce ale w całym cywilizowanym swiecie , nie rozumiesz powiązania jak 5 osób zostanie zatrudnionych np . w fryzjerstwie  to te osoby nie trafią do innej gałezi to wszystko jest ze sobą powiązane , ja chodze do fryzjera od dawna i widze jak na przestrzeni lat zmieniła się koniunktura , 10 lat temu byłem strzyżony od ręki był jeden fryzjer , a w domach maszynki do strzyżenia a dziś u fryzjera zapisy na 2-3 dni do przodu i jest kilku

Ty jednak jesteś zabawny. Nie rozumiesz działania ekonomii ani trochę. Aby zatrudnić te osoby w fryzjerstwie musi być popyt na fryzjera. A popyt jest jak ludzie mają pieniądze, które np zarobią w fabrykach czy na innych usługach. Ale te inne usługi muszą też mieć popyt. A popyt generuje się poprzez światową koniunkturę. Tak czy siak wkład wpisu w walkę z bezrobociem jest znikomy. Pomijając tworzenie stanowisk dla swoich.

Opublikowano

nie konsekwentny Jesteś z jednej strony Napisałęś  że rosną podatki i inflacja i zarobki relatywnie sa miejsze a zdrugiej strony Piszesz żę ludzie mają pieniadze bo zarabiaja w fabrykach , ale niestety Rozczaruje cię bo w fabrykach to ludzie nie zarabiaja tyle żeby korzystac z rynku usług . 

4 minuty temu, hubertuss napisał:

Ty jednak jesteś zabawny. Nie rozumiesz działania ekonomii ani trochę. Aby zatrudnić te osoby w fryzjerstwie musi być popyt na fryzjera. A popyt jest jak ludzie mają pieniądze, które np zarobią w fabrykach czy na innych usługach. Ale te inne usługi muszą też mieć popyt. A popyt generuje się poprzez światową koniunkturę. Tak czy siak wkład wpisu w walkę z bezrobociem jest znikomy. Pomijając tworzenie stanowisk dla swoich.

Opublikowano (edytowane)

Możesz pisać wczoraj byłeś na księżycu. i tym podobne. To, ze coś napiszesz to nie znaczy, że jest to prawda. Pisałem, że pis walczy z bezrobociem bo daje prace swoim. Nie zrozumiałeś i pisałeś, że sobie przeczę podając ten sam argument. To pokazałeś, że nie rozumiesz i tyle. Każdy może sobie zobaczyć. Bez względu na to co tu napiszesz.

@jarecki pisaliśmy o bezrobociu. Jak ktoś ma pracę to ma pieniądze na usługi. Pensje rosną. Ale rośnie inflacja. Jednemu pensja rośnie szybciej niż inflacja drugiemu wolniej. Ale podstawą jest to, że ludzie mają pracę bo jest koniunktura.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

O ile powinna rosnąć płaca minimalna po pandemii? "To jak przeciąganie zgniłej liny" .

W Polsce dyskusja o wysokości płacy minimalnej zwykle rozgrzewa się do czerwoności przy okazji kolejnych ustaleń. Tym razem rząd podjął decyzję bliższą oczekiwaniom strony pracodawców niż pracowników, co wywołało spore dyskusje i emocje .

PYTAĆ PRACODAWCĘ ILE BY ZAPŁACIŁ ZA PRACĘ TO BY BYŁO ZAPEWNE 1 ZŁ .

Opublikowano (edytowane)

Bez względu na to co tu napiszesz.

mistrz wywracania kota ogonem🤣

Pisałem, że pis walczy z bezrobociem bo daje prace swoim.

nie ma większej czy mniejszej połowy,dalej nie rozumiesz?

2 minuty temu, galan99 napisał:

dla niektórych i tyle to za dużo

Edytowane przez witejus
Opublikowano (edytowane)

Weź to odnieś do moich tekstów a nie dalej jakieś wywody klepiesz co nic wspólnego ze mną nie mają. Gdzie ja pisałęm o większej lub mniejszej połowie? Ty zdaje się coś o wywracaniu kota ogonem.

7 minut temu, galan99 napisał:

O ile powinna rosnąć płaca minimalna po pandemii? "To jak przeciąganie zgniłej liny" .

W Polsce dyskusja o wysokości płacy minimalnej zwykle rozgrzewa się do czerwoności przy okazji kolejnych ustaleń. Tym razem rząd podjął decyzję bliższą oczekiwaniom strony pracodawców niż pracowników, co wywołało spore dyskusje i emocje .

Płaca powinna regulować się sama. A nie ktoś ma ją regulować. Robienie jakiejś płacy minimalnej i jej podnoszenie w dzisiejszych czasach to robienie wody z mózgu durniom. Bo za te 2800 w wielu zawodach jak np budowlanka nikt palcem nie kiwnie. Podnoszenie płacy minimalnej tak naprawdę służy tylko rządowi. Bo barany myślą, że im to coś zmieni. A z drugiej strony rośnie składka zus co dla rządu jest ważne.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Jak by była za 1 zł to nikt by nie przyszedł. Z drugiej strony możesz zrobić w budowlance 2800i też nikt nie przyjdzie. Warto też pamiętać, że rząd zostawił furtki by pracodawca mógł te 2800 ominąć i dać śmieciówkę. Naprawdę podnoszenie płacy minimalnej służy tylko tumanieniu baranów i podnoszeniu zusu.

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, galan99 napisał:

Płaca minimalna musi być regulowana bo by była za 1 zł tylko tam gdzie brakuje pracownika albo zapłaci albo upadnie firma .

Bzdura. Płaci się tyle za ile pracownik zgodzi się pracować 

Opublikowano

Bzdury opowiadasz bo zawody najmniej płatne by zrobili za 1 zł  zapłatę  tak h*ja musi płacić fachowcy zarobią  tyle ile zechcą albo firma jebnie jak nie będzie stac na pracownika  pracownika .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v