Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Wczoraj w RMF podali propagandę że to rok astronomicznych cen owoców.

Podawawałeś ceny od Dohlera, to raczej astronomii w tym nie widać.😂

20 minut temu, jarecki napisał:

wiec niech się rolnicy nauczą szanować konsumenta najpierw w sprzedazy bezpośreniej 

No i odkryłeś, głęboko skrywaną tajemnicę, dlaczego upadły grupy producenckie. 😂 Trzeba się zdecydować, czy głównym plonem jest deser, czy przemysł. A lak do grupy odstawiało się to co nie pasowało do handlu, zamiast wy***ac na tłocznię, to skutek musiał byc taki.😂

14 minut temu, 6465 napisał:

Ale ci handlarze mam nadzieję że kupują ten towar na giełdzie hurtowej od polskich rolników.

A owszem, owszem, tylko część niczego nie uprawia.😂Giełda to tylko mydlenie oczu albo legalizowanie wprowadzenia do obrotu importu.

Opublikowano

Wytłumacz miastowym. Oni mają podane że chłop za inflację odpowiada. 

Opublikowano (edytowane)

spoko ja też akurat rolnikom nie ufam , znam kilku nawet co powinni gospodarstwa mieć zabronione prowadzenie przez odpowiednie służby dla dobra konsumentów ale i rolnictwa polskiego ale chodziło mi o to żę miastowy wie żę sa wysokie marże posredników                          https://logistyka.rp.pl/ludzie/16577-brytyjczycy-chca-uzyc-wojska-do-dostaw-zywnosci?utm_source=rp&utm_medium=teaser_redirect

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał:

znam kilku nawet co powinni gospodarstwa mieć zabronione prowadzenie przez odpowiednie służby dla dobra konsumentów

A kto ich skontroluje? Mnie mogą za***ać na metrze kwadratowym kontrolami.

Opublikowano

Przemysław Czarnek chce dać większą władzę kuratorom oświaty. Posłanka KO: to kaganiec ograniczający wolność słowa

Ministerstwo Edukacji i Nauki chce dać większą władzę kuratorom oświaty, którzy po zmianach będą mogli decydować o organizacji zajęć pozalekcyjnych w szkołach. Mogą mieć też większy wpływ na zawieszanie lub odwoływanie dyrektorów placówek oświatowych. Projekt krytykuje Związek Miast Polskich. A posłanka PO nie zostawia na nim suchej nitki. - Ujawnione założenia projektu ustawy są skandaliczne .

Tylko nakazują i zakazują .

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Przemysław Czarnek chce dać większą władzę kuratorom oświaty. Posłanka KO: to kaganiec ograniczający wolność słowa

Ministerstwo Edukacji i Nauki chce dać większą władzę kuratorom oświaty, którzy po zmianach będą mogli decydować o organizacji zajęć pozalekcyjnych w szkołach. Mogą mieć też większy wpływ na zawieszanie lub odwoływanie dyrektorów placówek oświatowych. Projekt krytykuje Związek Miast Polskich. A posłanka PO nie zostawia na nim suchej nitki. - Ujawnione założenia projektu ustawy są skandaliczne .

Tylko nakazują i zakazują .

Bat na rozflaczałych i mało pracujących nauczycieli nic nie da Broniarz ich wybroni . ZNP stary komunistyczny twór który  walczy tylko o  przywileje a nie o program dla uczniów . Gdzie masz douczanie teraz ? kiedyś były kółka a teraz korki prywatnie nie wszystkich stać 

Edytowane przez Mariusz2903
  • Like 1
Opublikowano
17 godzin temu, hubertuss napisał:

Właśnie o to chodzi byś nie ufał ty i tobie podobni. Wielu z was już na pis nie zagłosuje i to pozwoli odsunąć ich od władzy co pokazał Rzeszów.

Co niby  Rzeszów  pokazał  co ???

Miasto  rządzone  od  bodajże  2002 roku   przez  lewicę nieprzerwanie   i  dalej  będzie  to  kontynuowane.

Ani  to  bastion PiS  ani   nic  nadzwyczajnego   wynik tych wyborów    raczej  mało kto  spodziewał  się  innego  wyniku. 

W  miastach  większa  ,,patologia,,   jak na wsiach  więc  wygrywa   ,,Patologia,, czemu  tu  się  dziwić.

Trzeba  być  ostro  "upośledzonym"  żeby  pisać  że  to  sromota  przegrana  PiS 

201470940_3049844445275989_4291482247755

Opublikowano

Ostro upośledzonym to trzeba być by wrzucać śmietnik taki jak ty. Pisałem o tym wczoraj, ze pisowska propaganda zacznie umniejszać klęskę w Rzeszowie i dzisiaj mamy przykład w wydaniu pisowskiego trolla.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, hubertuss napisał:

Ostro upośledzonym to trzeba być by wrzucać śmietnik taki jak ty. Pisałem o tym wczoraj, ze pisowska propaganda zacznie umniejszać klęskę w Rzeszowie i dzisiaj mamy przykład w wydaniu pisowskiego trolla.

No nie mów że Rzeszów będzie miał jakiś wpływ na dzisiejsze rządy ZP . Ta porażka Pisu jest bez wpływu na zasobność portfela tak rzeszowian jak i reszty ludzi w kraju . Mamy hossę i nikt na razie nie stopuje , ceny w górę a popyt nie maleje . Odnieś się może do tego a nie czepiasz się trolowania , powiedz dlaczego Pis zły a ludziom dobrze, może spytam inaczej co PO PSL robiło dobrze a Pis robi źle 

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano
57 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Bat na rozflaczałych i mało pracujących nauczycieli nic nie da Broniarz ich wybroni . ZNP stary komunistyczny twór który  walczy tylko o  przywileje a nie o program dla uczniów . Gdzie masz douczanie teraz ? kiedyś były kółka a teraz korki prywatnie nie wszystkich stać 

Jeżeli szkoła jest na głowie samorządu, to umowę z dyrektorem podpisuje samorząd. Gdzie tu bat na nauczycieli? Gmina decyduje ile szkół potrzebuje i jak będzie je finansować. Program nauczania to inna działka. Struktura zajęć i program ma być ujednolicony w skali kraju. Zajęcia poza lekcyjne od zawsze były dobrowolne. Douczanie za moich czasów było takie że cała klasa chodziła na matematykę, bo nauczyciel był za***isty. Aż komuś się to nie spodobało i rozgonił nasze korki. Kto chciał to się nauczył a kto nie chciał, to i tak miał to w głębokim poważaniu. Chodziliśmy na douczanie, bo nikt nie chciał wyjść na głąba ze wsi w szkole średniej do której trzeba było się jeszcze dostać.

36 minut temu, Mariusz2903 napisał:

powiedz dlaczego Pis zły a ludziom dobrze .

PiS sam w sobie zły nie jest, tylko jego frontmani to za***iste tłuki i dzbany.

Opublikowano
37 minut temu, Mariusz2903 napisał:

No nie mów że Rzeszów będzie miał jakiś wpływ na dzisiejsze rządy ZP . Ta porażka Pisu jest bez wpływu na zasobność portfela tak rzeszowian jak i reszty ludzi w kraju . Mamy hossę i nikt na razie nie stopuje , ceny w górę a popyt nie maleje . Odnieś się może do tego a nie czepiasz się trolowania , powiedz dlaczego Pis zły a ludziom dobrze .

Ale ja nie mówię, że Rzeszów będzie miał wpływ na rządy w PL. Ja mówię, że w Rzeszowie wyborcy olali pis. Pis tam przegrał. CO jest jakimś prognostykiem przed wyborami w kraju.

tak tak ludziom dobrze zapytaj kogoś kto idzie zrobić zwykłe zakupy jak mu dobrze. Coraz więcej ludzi rozumie i widzi, ze te dobrze to tylko w tvp. A na co dzień jest inaczej. Przede wszystkim wszystko strasznie drożeje. Drożeje szybciej niż pis dokłada ludziom tych pieniędzy. NO i ludzie też widzą, że pis to co dał to w wielu wypadkach teraz odbiera.

Opublikowano
9 minut temu, hubertuss napisał:

Ale ja nie mówię, że Rzeszów będzie miał wpływ na rządy w PL. Ja mówię, że w Rzeszowie wyborcy olali pis. Pis tam przegrał. CO jest jakimś prognostykiem przed wyborami w kraju.

tak tak ludziom dobrze zapytaj kogoś kto idzie zrobić zwykłe zakupy jak mu dobrze. Coraz więcej ludzi rozumie i widzi, ze te dobrze to tylko w tvp. A na co dzień jest inaczej. Przede wszystkim wszystko strasznie drożeje. Drożeje szybciej niż pis dokłada ludziom tych pieniędzy. NO i ludzie też widzą, że pis to co dał to w wielu wypadkach teraz odbiera.

Mi też się drogo za wszystko płaci i co mam zrobić , tylko że na to chwilę mogę się wszędzie do roboty dostać i na życie zarobić a było już tak że nie potrzebowano ludzi do pracy i na godzinę 5 - 8 zł  chcesz powrotu takiej sytuacji gospodarczej ? Wcale się nie dziwie że media publiczne sieją propagandę a wiesz dlaczego po drugiej stronie prywatne media nie zostawiają suchej nitki na Pisie.

Opublikowano
30 minut temu, mirro napisał:

Jeżeli szkoła jest na głowie samorządu, to umowę z dyrektorem podpisuje samorząd. Gdzie tu bat na nauczycieli? Gmina decyduje ile szkół potrzebuje i jak będzie je finansować. Program nauczania to inna działka. Struktura zajęć i program ma być ujednolicony w skali kraju. Zajęcia poza lekcyjne od zawsze były dobrowolne. Douczanie za moich czasów było takie że cała klasa chodziła na matematykę, bo nauczyciel był za***isty. Aż komuś się to nie spodobało i rozgonił nasze korki. Kto chciał to się nauczył a kto nie chciał, to i tak miał to w głębokim poważaniu. Chodziliśmy na douczanie, bo nikt nie chciał wyjść na głąba ze wsi w szkole średniej do której trzeba było się jeszcze dostać.

PiS sam w sobie zły nie jest, tylko jego frontmani to za***iste tłuki i dzbany.

to szacun dla samorządu za dodatkowe douczanie , czasem nauczyciele sami za darmo poprowadzą takie zajecia ale to chyba już rzadkość , lepij wdomu zgarnąć po 50 zł za godzine korepetycji

Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał:

Ja mówię, że w Rzeszowie wyborcy olali pis. Pis tam przegrał. CO jest jakimś prognostykiem przed wyborami w kraju.

Ta  prognostyk   chyba  dla  "upośledzonych  umysłowo"   każde  wybory  na prezydenta  Rzeszowa  PiS  tam  przegrywał  więc  jakim  cudem   teraz  ma być  to prognostyk   potrafisz  to  wytłumaczyć  ???

Opublikowano

Będzie kasa do budżetu .

Pierwszy fotoradar z nowego arsenału GITD już działa. Kolejne 357 urządzeń czeka w kolejce .

Rozpoczęła się wielka rozbudowa systemu kontroli kierowców. Projekt zakłada zakup 358 nowych urządzeń rejestrujących, w tym 100 urządzeń, które zostaną zainstalowane w nowych lokalizacjach.

Droga krajowa nr 6 w Sianowie (województwo zachodniopomorskie) - tu od soboty kontrole prowadzone są z wykorzystaniem fotoradaru zakupionego w ramach projektu rozbudowy systemu fotoradarowego. Wybór miejsca nie był przypadkowy. Lokalizacja została wskazana w analizie bezpieczeństwa ruchu drogowego, którą przeprowadził Instytut Transportu Samochodowego. Do lutego 2022 r. GITD zainstaluje kolejne 25 nowych urządzeń, w 14 województwach (najwięcej na Mazowszu, w Małopolsce i na Pomorzu). Gdzie staną?

MAZOWIECKIE Łazy Al. Krakowska

ŁÓDZKIE Łódź Al. Jana Pawła II (pomiędzy ul. Pabianicką a ul. Obywatelską, zachodnia nitka)

ŁÓDZKIE Łódź Al. Włókniarzy / ul. Limanowskiego

DOLNOŚLĄSKIE Proszków pikietaż: 61 km 000 m

LUBELSKIE Wandzin koło Kozłowieckiego Parku krajobrazowego

MAZOWIECKIE Grójec Mogielnicka 32

LUBELSKIE Lublin Al. Solidarności

MAŁOPOLSKIE Biskupice pikietaż: 280 km 500 m

WIELKOPOLSKIE Oborniki Czarnkowska 33

MAZOWIECKIE Ursus Al. Jerozolimskie 249

POMORSKIE Kartuzy Kartuska 23

KUJAWSKO-POMORSKIE Solec Kujawski pikietaż: 278 km 900 m

ŚWIĘTOKRZYSKIE Jędrzejów 11 Listopada 37

DOLNOŚLĄSKIE Głuszczyca Górna pikietaż: 8 km 500 m

WIELKOPOLSKIE Kościelna Wieś pikietaż: 260 km 400 m

LUBUSKIE Dziećmiarowice pikietaż: 75 km 800 m

MAŁOPOLSKIE Naściszowa Naściszowa 25

POMORSKIE Wierzyca pikietaż: 275 km 800 m

MAŁOPOLSKIE Kryspinów pikietaż: 20 km 090 m

OPOLSKIE Niemodlin Opolska 12

MAŁOPOLSKIE Kraków Lublańska

OPOLSKIE Krapkowice Księdza Koziołka

ŚWIĘTOKRZYSKIE Ciekoty Łysogórska

ŚWIĘTOKRZYSKIE Staszów Krakowska

PODLASKIE Hryniewicze Hryniewicze 37

Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał:

że pis to co dał to w wielu wypadkach teraz odbiera

znaczy co dokładnie?

Opublikowano
Mariusz2903 napisał:

1 godzinę temu, galan99 napisał: Przemysław Czarnek chce dać większą władzę kuratorom oświaty. Posłanka KO: to kaganiec ograniczający wolność słowa Bat na rozflaczałych i mało pracujących nauczycieli nic nie da Broniarz ich wybroni . ZNP stary komunistyczny twór który  walczy tylko o  przywileje a nie o program dla uczniów . Gdzie masz douczanie teraz ? kiedyś były kółka a teraz korki prywatnie nie wszystkich stać

Ty widzę jeden z tych od machania szabelką i batożenia... Od kiedy to ZNP jest od układania programu?

Opublikowano
3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Mi też się drogo za wszystko płaci i co mam zrobić , tylko że na to chwilę mogę się wszędzie do roboty dostać i na życie zarobić a było już tak że nie potrzebowano ludzi do pracy i na godzinę 5 - 8 zł  chcesz powrotu takiej sytuacji gospodarczej ? Wcale się nie dziwie że media publiczne sieją propagandę a wiesz dlaczego po drugiej stronie prywatne media nie zostawiają suchej nitki na Pisie.

Sęk w tym, że to, że robotę łatwiej znaleźć to nie zasługa pisu a koniunktury. Już pod koniec rządów po w wielu branżach brakowało pracowników. Już wtedy korzystano z Ukraińców. Z wzrostem koniunktury na świecie wzrósł popyt na pracę

41 minut temu, pafnucy napisał:

znaczy co dokładnie?

Mamci teraz wymieniać wszystkie podatki wprowadzone przez pis jak i podniesione inne daniny jak i podatki? Mam ci pisać o drożyźnie w sklepach wywołanej pośrednio przez rozdanie ludziom pieniędzy w postaci między innymi socjalu? Po co? Ty i tak nie zrozumiesz i się będziesz wykręcał, ze nie prawda.

Opublikowano

ja nie mówię że nie prawda. zapytałem, bo myślałem, ze coś co dali wprost zabrali. a tY jak zwykle ogólnikowo i bez konkretów.

Opublikowano

@galan99 jeśli to słowa śp. A. Leppera to faktycznie miał rację że Polacy to głupki. 🤦‍♂️

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v