Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

miasta zbytniego wpływu na ludzi jak żyją nie mają , tak jak w warszawie ogólnie trzaskowski nie przeszkadza nikomu i nikomu nie wadzi , to nie prezydenci miast sciągają inwestorów ale poczynania rządzących .

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

To nie chodzi o to czy mają miasta wpływ czy nie mają Tu chodzi o to kogo ludzie na podkarpaciu wybrali. Wszyscy ważni z pisu jeździli do Rzeszowa i co. Tak rzeszowianie uwierzyli w pis i obietnice tam jeżdżących Kaczyńskiego czy Pinokia. Kaczyński to w Rzeszowie nawet coś o Szczecinie opowiadał. Pokazując jak jest oderwany od realu.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Już nie jeden nowy trener chciał rewolucji w kadrze , postawić na młodszych nowych piłkarzy ale PZPN się na to nie zgadza , rdzeń czy kręgosłup ma być ten sam . Ewolucja może być w kadrze ale nie rewolucja czyli jeszcze długo będą grać by dużo nie przegrać .

.

Opublikowano

Tu się kończy wolność człowieka a zaczyna PiS .

PiS mocno ogranicza jawność rozpraw cywilnych. "Ucierpią najsłabsi"

Pod koniec maja Sejm, głosami PiS, przyjął projekt zmian w kodeksie postępowania cywilnego, które w znaczny sposób ograniczają jawność rozpraw cywilnych. Ograniczeniu temu nie będą mogły nawet sprzeciwić się strony sporu, do czego dotąd miały prawo. - To złamanie konstytucji oraz Europejskiej Konwencji Praw Człowieka. Uderza w każdego, ale głównie w tych, którzy wejdą w spór z władzą lub z człowiekiem czy instytucją zamożną i potężną - mówi Onetowi prezes Fundacji Court Watch Polska Bartosz Pilitowski.

Zmiany w kpc zakładają m.in., że to sąd arbitralnie - bez względu na opinie stron i bez możliwości złożenia sprzeciwu - będzie mógł zdecydować, że dana rozprawa cywilna odbędzie się niejawnie. Teoretycznie miałyby obowiązywać podczas stanu epidemii oraz przez rok po jego zakończeniu. W praktyce jednak wiele wdrażanych w kryzysowych czasach rozwiązań zostaje z nami na zawsze .

Opublikowano
24 minuty temu, jarecki napisał:

w pisie muszą pojawić sie nowe twarze i troche pokory wsród tych młodych którzy tam są

A pokory będzie ich uczył sam Misiewicz Bartłomiej wespół z Mundkiem Janigerem.😂

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, jarecki napisał:

w pisie muszą pojawić sie nowe twarze i troche pokory wsród tych młodych którzy tam są , kilka osób musi odsunąć się całkowicie w cień jak terlecki , sasin

Problem w tym, z młode twarze w pisie już są skompromitowane. Ja już pomijam Misiewicza. Ale co ludzie mogą powiedzieć o takim Horale co to lotnisko buduje a nawet jeszcze hektara ziemi nie kupił Bierze gigantyczne jak na nasze warunki pobory zatrudnia jego firma 288 osób a nic nierobi. I kto w niego uwierzy?

Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał:

A może taką pisowską wieś Potiomkinowską

i tY tam na sołtysa... :D

Opublikowano (edytowane)

Ja z pisem? Oszalałeś? Może ty albo inni gorliwi wyznawcy tej ciemnoty się zgodzą. Ja to bym im mógł zrobić taką wieś Potiomkinowską. Jak mieszkańcy Alternatywy 4 Aniołowi klub na wizytację.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

ja już pisom nie zaufam. platforma jeszcze większe dno dna.

Opublikowano (edytowane)

i znowu slowacy nam dokopali jak w 39 😂..kurna jak nie banas , babisz to reprezentacja w pilke kopana........moze jeszcze budowe tamy zablokuja jak czesi kopalnie ???

Edytowane przez jacus
Opublikowano
6 godzin temu, DTaras napisał:

A w Solinie to są dwie elektrownie i dwie zapory. Miejsce usytuowania na mapie nie zapewni działania elektrowni e sieci jako magazynu energii. To faktycznie może nie mieć sensu biorąc pod uwagę ilość wody. Nie wnikałem. Bardzo duży potencjał magazynowania jest rozsiany na północy, na małych rzeczkach - tam zapewne tumany od planowania nie zaglądali...

kolego sie mylisz.......akurat w gorach sa najlepsze warunki dla elektrowni wodnych.

Opublikowano

tylko że tam jeszcze gorszych wybrali...

7 minut temu, jacus napisał:

i znowu slowacy nam dokopali jak w 39

no ktoś zawsze musi. nie ich wina.

Opublikowano
jacus napisał:

kolego sie mylisz.......akurat w gorach sa najlepsze warunki dla elektrowni wodnych.

Akurat w górach to najwięcej energii się zużywa. Owszem i się bierze ale zimą a wtedy wody wiele niema. Energię trzeba władować w sieć a wsadzenie w tamtym rejonie kolejnej mocy nie pomoże w rejonie Ostrołęki. Chodzi przecież o to aby sensownie a nie w idiotycznych akumulatorach zmagazynować energię ze źródeł odnawialnych.

Opublikowano

Zmiany w minimalnym wynagrodzeniu. Rząd zaproponuje nowe stawki .

Rada Ministrów ma zająć się we wtorek projektem propozycji wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę oraz minimalnej stawki godzinowej w 2022 roku - wynika z porządku obrad rządu.

Projekt propozycji przygotował wicepremier, minister rozwoju, pracy i technologii.

Minimalne wynagrodzenie za pracę wynosi od 1 stycznia tego roku 2800 zł brutto, o 200 zł więcej niż w minionym roku. Minimalna stawka godzinowa dla określonych umów cywilnoprawnych wzrosła z 17 do 18,30 zł brutto.

Opublikowano

akurat w tamtym rejonie to była podstawa. Była, bo została zaniedbana. Byle młyn może ogarnąć 550 - 700 kW prądnicę a było tam tego sporo. Ale nie, lepiej się tym fotowoltaicznym gównem ekscytować. Gównem albowiem moim zdaniem nie powinno być instalacji mniejszych niż 10kW a wersje 25 do 50 mogą ogarnąć rolnicy na budynkach gospodarskich i tam powinny pójść środki. Instalacja 50 kW w dni letnie da maks. 40 bo się nagrzeje ale nadrobi długością dnia. W miesiącach wiosny i jesieni zaś będzie pikała rekordy chwilowe ale jesień i zima oprócz okresu od połowy listopada do połowy lutego będzie wciąż jechała na te 10 - 12 procent. No i będzie z tego znacząca moc w dni pochmurne a i w deszczowe wysmyczy conieco. Małe falowniki będą więcej odbierały energii biernej niż produkowały czynnej... Biorąc to pod uwagę razem ze słońcem powinny iść MEWy a tego żaden utas nie bierze pod uwagę tylko karmi się Chińczyków...

galan - zmienili pieniądz w makulaturę i przestaje im się w podatkach i ZUSach zgadzać to kombinują.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v