Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Ze szkół znikną "szklanka mleka" i owoce? Rząd obniża stawki dla dostawców

Od kilkunastu lat uczniowie ok. 14 tys. polskich szkół dostają porcję mleka oraz świeżych owoców i warzyw. Dla wielu z nich to jedyna przekąska w ciągu dnia. Teraz "Program dla szkół", bo o nim mowa, stanął pod znakiem zapytania. Rząd obniżył bowiem stawki dla dostawców. - Jak stanie się to nieopłacalne, nie będzie komu dowozić produktów do szkół - ostrzegają. - To nie obniżka, tylko matematyczna kalkulacja po tym, jak droższe produkty zamieniliśmy tańszymi - przekonuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Premier Mateusz Morawiecki podpisał rozporządzenie, które obniża stawki za dostarczenie jogurtów, kefirów i serków oraz owoców i warzyw dla dzieci w klasach I-V w polskich szkołach podstawowych .

To jest wielki sukces .

Teraz Ronicy będą bogaci tyle dobra dla nich Rząd robi .

20 programów dla rolników. Premier mówi o Polskim Ładzie .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

- To nie obniżka, tylko matematyczna kalkulacja po tym, jak droższe produkty zamieniliśmy tańszymi - przekonuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

A pewnie że tak. Ma być taniej, niż najtaniej. Produkty może i zamienili, ale surowca wyjściowego w postaci mleka jeszcze nie. 😂 Oczywiście to tylko kwestia czasu bo rząd już nad tym pracuje,

Opublikowano (edytowane)

nie dadzą rady , nic tanszego od mleka krowiego nie ma .

9 godzin temu, Agrest napisał:

kilka dni temu Napisałeś za co ludzie kupują , zapomiałem o co chodziło ale to to jest pomysł wycena wizerunku [ to ten od lodów ekipa ]         https://businessinsider.com.pl/finanse/czy-friz-bedzie-pierwszym-ktory-wprowadzi-wizerunek-na-gielde-youtuber-i-jego/gmz3eh3                   samą ekipe nieraz na you tube oglądałem z synkiem  niby są ok i trzymają poziom 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
26 minut temu, jarecki napisał:

nie dadzą rady , nic tanszego od mleka krowiego nie ma .

kilka dni temu Napisałeś za co ludzie kupują , zapomiałem o co chodziło ale to to jest pomysł wycena wizerunku [ to ten od lodów ekipa ]         https://businessinsider.com.pl/finanse/czy-friz-bedzie-pierwszym-ktory-wprowadzi-wizerunek-na-gielde-youtuber-i-jego/gmz3eh3                   samą ekipe nieraz na you tube oglądałem z synkiem  niby są ok i trzymają poziom 

Agrest jest tańszy i to dużo.

Za rosnącą inflację zapłacą rolnicy niższymi cenami skupu.

Dohlerowskie ceny minimalne wydawały się kpiną, ale niestety okazują się rzeczywistością.

Rabarbar po 0,8, agrest ponoć 0,4, truskawka odszypułkowana 3,2, jagoda kamczacka 4 zł.

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

No wreszcie to napisałeś. Mnie by nie uwierzyli, albo wzięli za propagandę mającą na celu zbijanie cen. To jest ten 21 plan rządu dla rolnictwa.😂

Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

No wreszcie to napisałeś. Mnie by nie uwierzyli, albo wzięli za propagandę mającą na celu zbijanie cen. To jest ten 21 plan rządu dla rolnictwa.😂

Może tak być, w końcu stoisz w rozkroku jedną nogą rolnik, jedną przetwórca.  Przecinek pominę, bo ten pod wojak można podciągnąć🤣

A poważnie to już głośno słychać że się dogadali na całym froncie. Udział produktów spożywczych w inflacji jest bardzo duży, i inflacja nie postępuje a galopuje. 

Im więcej ujebią chłopa tym w statystyce koszyk będzie wyglądał lepiej.

Opublikowano
10 minut temu, Agrest napisał:

Im więcej ujebią chłopa tym w statystyce koszyk będzie wyglądał lepiej.

Aby to się udało należy tak urobić społeczeństwo aby wina spadła na rolnika.  Najlepiej kiedy przy okazji wyjdzie na zdziercę, truciciela i roszczeniowca. Wtedy sukces pełen.:lol:

Opublikowano
11 minut temu, mirro napisał:

Aby to się udało należy tak urobić społeczeństwo aby wina spadła na rolnika.  Najlepiej kiedy przy okazji wyjdzie na zdziercę, truciciela i roszczeniowca. Wtedy sukces pełen.:lol:

No ale Ty mnie mów jak na spowiedzi u przełożonego po ile czarna będzie.

Nie pytam o kolor skóry pani na godziny _ żeby zara jakiego podteksta nie było.

Opublikowano (edytowane)

przesadzacie z tym zbijaniem inflacji jako by to rzad miał wpływ po ile bedzie truskawka czy porzeczka w skupie .

29 minut temu, mirro napisał:

a to co Dosataliscie wytyczne od rządu po ile mają być warzywa ? a po drugie jaki % koszt surowców ma wpływ na cene .

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano

To kolejny element nacisku po tym, jak różne grupy ekologiczne zorganizowały protesty w całej Kornwalii, aby lobbować przywódców G7 w sprawach ochrony środowiska w ten weekend .

Oczekuje się, że w swoich wnioskach ze szczytu w ten weekend przywódcy G7 zawrą zobowiązanie do zmniejszenia emisji o prawie połowę do 2030 r. w stosunku do 2010 r.

Będzie to również obejmować obietnice zakończenia prawie całego bezpośredniego wsparcia rządowego dla paliw kopalnych i wycofywania samochodów z silnikami benzynowymi i wysokoprężnymi.

Oczekuje się również, że kraje G7 zobowiążą się do zwiększenia swojego wkładu w finansowanie działań klimatycznych do 100 mld dolarów rocznie, aby pomóc krajom rozwijającym się w radzeniu sobie ze skutkami zmian klimatycznych i wspierać zrównoważony .

Warzywa mają rolnicy sprzedawać po kilka groszy kilogram .

Opublikowano
mirro napisał:

Kuźwa, dostać kalibrem 30mm to chyba pilot by coś poczuł. MIG 29 to nie A-10 z kabiną z tytanu .

Ten... 30 mm używa się do niszczenia transporterów a seria z amunicji fragmentującej, tak powiedzmy 5 trafień zabiera do Bozi pasażerów autobusu. Poczułby? Siedemdwójka czuje - samolot z tego kąta to miałby szczęście, że poleciał dalej.. O.

Agrest napisał:

To byłby koniec szanowieństwa co po torsjach wyborczych suwerenem dobie wąsa wyciera. Rzucą ochłap aby usłyszeć gromkie: "pomożemy!"

Opublikowano

Produkty rolne mają być jak najtańsze, bo każdy musi je kupowac. Nasz rząd nie chce robić nic w tym temacie, bo społeczeństwo było by strasznie niezadowolone jakby większość kasy musiało przeznaczyć na żarcie. Co by się wiązało z przegranymi wyborami.

W miarę z ceną będą u nas produkty, których nie da rady sprowadzić bez żadnych ograniczen. Ostatnio wyczytałem, że w Hiszpanii służby państwowe w ostatnim oku wycofaly 170 partii owoców z lipnym towarem (pozostałości). Jakimi statystykami w tej dziedzinie nasze służby mogą się pochwalić? Czemu ja mam odpowiadać za swój towar, a handlarz może sobie sprowadzić do naszego kraju towar z całą tablicą Mendelejewa i mieć spokój bo nikt go nie kontroluje?

@Agrest czy tą jagodę ktoś wogole skupuje na skalę przemyslowa?

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

a to co Dosataliscie wytyczne od rządu po ile mają być warzywa ? a po drugie jaki % koszt surowców ma wpływ na cene .

Pamiętaj że wyprodukowanie surowca rolnego też kosztuje. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v