Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
50 minut temu, Ulman napisał:

Czyli tak jak wioskowe filozofy , sam wie najlepiej a potem wychodzi że guzik wie?

są dwa sposoby podchodzisz do gosci i pytasz czy chce dostać lub podchodzisz i bijesz to zależy od sytuacji obie opcje sa mi bliskie ale to zależy czy wczesniej z bitym miałem zatargi jak miałem to nie  pytam czy chce dostać ponownie .

Opublikowano

Podatek i podatki od podatków .

Nowy podatek od samochodów elektrycznych .

Skarbówka nakłada dodatkowy podatek na pracowników korzystających z ekologicznych aut  .

Jak podaje gazeta, fiskus rzuca kłody pod nogi firmom, które inwestują w elektryczne samochody. "Twierdzi, że pracodawca udostępniający pracownikowi ekologiczne auto i zwracający koszty ładowania pojazdu w domu, musi mu naliczyć dodatkowy przychód i podatek". "To swoista schizofrenia, z jednej strony państwo zachęca do elektromobilności, z drugiej – skarbówka zastawia podatkowe pułapki" – mówi w "Rz" Grzegorz Gębka, doradca podatkowy w kancelarii GTA.

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

są dwa sposoby podchodzisz do gosci i pytasz czy chce dostać lub podchodzisz i bijesz to zależy od sytuacji obie opcje sa mi bliskie ale to zależy czy wczesniej z bitym miałem zatargi jak miałem to nie  pytam czy chce dostać ponownie .

I tu chciałbym udzielić Ci cennej rady.  Ano czasem bywa ta, że pomiędzy jednym a drugim biciem, ten poprzednio bity, czegoś się nauczy. Walisz na pewniaka w to samo miejsce i nagle jesteś zdziwiony. Dla własnego bezpieczeństwa lepiej nie popełniać tego błędu. 😂 Oczywiście nie dotyczy to polskiego rządu. Ci z zamkniętymi oczami walą do bitki i zaraz leżą na deskach.🤣

1 godzinę temu, galan99 napisał:

Skarbówka nakłada dodatkowy podatek na pracowników korzystających z ekologicznych aut  .

Tak zakończy elektromobilność. fotowoltaika oraz cały nowy ład w wykonaniu starych baranów.😂

Opublikowano

Nowy obowiązek dla milionów Polaków. Wkrótce rusza spis źródeł ciepła .

Niebawem rusza zbieranie danych do bazy gromadzącej informacje o tym, czym ogrzewamy domy. To oznacza nowy obowiązek dla milionów Polaków. Za jego zaniedbanie można dostać mandat – Obowiązek złożenia deklaracji o źródle ciepła i spalania paliw będą mieli właściciele i zarządcy budynków mieszkalnych i niemieszkalnych .

Opublikowano

A pro po energii na fotowoltaice też chcą ludzi dymać. Wejść mają przepisy na podstawie których mniej będzie się opłacało korzystanie z paneli. W skrócie mówiąc posiadacz paneli będzie musiał zapłacić drogo za prąd jak każdy. Choć pis obiecał rekompensaty. Natomiast swój z paneli będzie mógł sprzedać energetyce dużo taniej. Rentowność spadnie o jakieś 20 %. W przypadku większych instalacji. Tak się dyma ludzi. Pis robi wszystko by w Polsce opłacało się być leniem na zasiłku. Bo jak ktoś będzie próbował przedsiębiorczości to będzie dostawał po łbie nowymi podatkami i obciążeniami.

Opublikowano
18 minut temu, galan99 napisał:

Nowy obowiązek dla milionów Polaków. Wkrótce rusza spis źródeł ciepła .

Niebawem rusza zbieranie danych do bazy gromadzącej informacje o tym, czym ogrzewamy domy. To oznacza nowy obowiązek dla milionów Polaków. Za jego zaniedbanie można dostać mandat – Obowiązek złożenia deklaracji o źródle ciepła i spalania paliw będą mieli właściciele i zarządcy budynków mieszkalnych i niemieszkalnych .

Galan99 Polak sobie poradzi z tymi śmiesznymi nakazami , dam ci przykład czystego powietrza kupujesz piec eko bierzesz dotację a po odbiorze tego programu zmienisz ruszta w piecu na węgiel drewno i palisz czym chcesz . Dopóki w Brukseli będą wybierani , zieloni , komuniści , lewica i liberałowie to nie będzie normalności w UE . Czerwona chołota opanowała cały zachód i cała polityka europejska to same zakazy i nakazy i to jest tzw. demokracja .

10 minut temu, hubertuss napisał:

A pro po energii na fotowoltaice też chcą ludzi dymać. Wejść mają przepisy na podstawie których mniej będzie się opłacało korzystanie z paneli. W skrócie mówiąc posiadacz paneli będzie musiał zapłacić drogo za prąd jak każdy. Choć pis obiecał rekompensaty. Natomiast swój z paneli będzie mógł sprzedać energetyce dużo taniej. Rentowność spadnie o jakieś 20 %. W przypadku większych instalacji. Tak się dyma ludzi. Pis robi wszystko by w Polsce opłacało się być leniem na zasiłku. Bo jak ktoś będzie próbował przedsiębiorczości to będzie dostawał po łbie nowymi podatkami i obciążeniami.

Ma być dokładnie tak jak piszesz z tym że już założone panele na starych zasadach . Wg. tych nowych przepisów dłużej będzie się zwracała instalacja paneli a nie jest powiedziane że braknie chętnych .

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Niebawem rusza zbieranie danych do bazy gromadzącej informacje o tym, czym ogrzewamy domy.

w lutym zbierali informacje i to skubańce ze zdjeciem pieca dodatkowo

1 godzinę temu, hubertuss napisał:

barany zrozumieli żę oparcie energi na panelach to głupota , a się cieszyli oszołomy z rzadu żę nasz kraj ma najwiecej zamontowanych KW  z paneli w europie 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Galan99 Polak sobie poradzi z tymi śmiesznymi nakazami , dam ci przykład czystego powietrza kupujesz piec eko bierzesz dotację a po odbiorze tego programu zmienisz ruszta w piecu na węgiel drewno i palisz czym chcesz . Dopóki w Brukseli będą wybierani , zieloni , komuniści , lewica i liberałowie to nie będzie normalności w UE . Czerwona chołota opanowała cały zachód i cała polityka europejska to same zakazy i nakazy i to jest tzw. demokracja .

Ma być dokładnie tak jak piszesz z tym że już założone panele na starych zasadach . Wg. tych nowych przepisów dłużej będzie się zwracała instalacja paneli a nie jest powiedziane że braknie chętnych .

Radzę się mentalnie przestawiać, ponieważ NOWA RZECZYWISTOŚĆ/słowa p. Morawieckiego nas czeka.

Transformacja motywacyjna -> przejścia na bezgotówkowy pieniądz/pełna kontrola; należy  sprawić aby społeczeństwa oddawały swoje oszczędności; może wizja kryzysu ma motywować oszczędzony pieniądz do ruszenia w obieg; a czy ziemia będzie taką dobrą inwestycją dla każdego, kiedy nagle obciążą ją również podatkiem katastralnym i okaże się, że dla części  będzie to za duży koszt;  w ten sposób obali się wszelkie mistyfikacje/ swoiste KATHARSIS; ;https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/prawo-i-podatki/podatek-katastralny-czy-zostanie-wprowadzony-w-polsce/hs8vgt0

przykład czystego powietrza 

Samochód oczyszczający powietrze

Druga generacja modelu Mirai jest pierwszym pojazdem Toyoty, który nie tylko nie emituje żadnych spalin, ale oczyszcza powietrze podczas jazdy. Auto wykorzystuje filtry chemiczne, które oczyszczają powietrze ze szkodliwych substancji wyemitowanych przez inne pojazdy. Innowacyjny filtr katalityczny z włókniny wychwytuje mikroskopijne cząsteczki, w tym dwutlenek siarki (SO2), tlenki azotu (NOx) i cząstki stałe PM 2.5. Rozwiązanie to usuwa od 90 do 100% zanieczyszczeń o średnicy od 0 do 2,5 mikronu z powietrza przelatującego przez system ogniw paliwowych. Jedyną „spaliną” tej reakcji jest… woda.

Czy to nie brzmi pięknie?

https://www.toyota.pl/articles/2021/2-generacja-toyoty-mirai

Na majówkę wpadł znajomy opowiadał, że jako spawacz pracuje w Holandii przy najnowszym jachcie dla B. Gatesa na wodór; pokazywał kilka fotek.

Edytowane przez Ywa
Opublikowano (edytowane)

Galan99 Polak sobie poradzi z tymi śmiesznymi nakazami , dam ci przykład czystego powietrza kupujesz piec eko bierzesz dotację a po odbiorze tego programu zmienisz ruszta w piecu na węgiel drewno i palisz czym chcesz . Dopóki w Brukseli będą wybierani , zieloni , komuniści , lewica i liberałowie to nie będzie normalności w UE . Czerwona chołota opanowała cały zachód i cała polityka europejska to same zakazy i nakazy i to jest tzw. demokracja . @Mariusz2903 

Może Polska se Poradzi jako kraj ale jako obywatele to już nie koniecznie tak będzie .

Przykładu niech pszenica będzie po 900 zł netto . A ryba kosztuje 1 kg 50 zł .

Pszenica  była po od 600 zł do 800 zł - ryba kosztowała 1 kg 20 zł .

Cóż Ekonomia się kłania  tak samo z tą energią w h*ja polecieli i tak samo z piecami ze wszystkim lecą tylko podatki nakładają .

PiS chce zamrozić świadczenia rodzinne na trzy lata. Jako powód podaje 500 plus .

Zasiłki rodzinne mogą znów być niewaloryzowane przez następne trzy lata - wynika z projektu, który rząd przesłał do Rady Dialogu Społecznego. Świadczenia więc nie wzrosną, mimo przyspieszającej w Polsce inflacji.

rząd głównie argumentuje zamrożenie świadczeń ze względu na 500 plus. Świadczenie bowiem wyraźnie poprawiło sytuację materialną polskich rodzin, szczególnie po 2019 roku, od kiedy przysługuje na każdego dziecko.

Oprócz tego propozycja władzy motywowana jest dobrą sytuacją na rynku pracy oraz wzrostem wysokości najniższego i przeciętnego wynagrodzenia. 

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Rząd bardzo dużo dał emerytom. Teraz oczekuje, że sami z tego zrezygnują .

Rząd - w ocenie ekspertów - nie ma odwagi powiedzieć Polakom: musicie pracować dłużej. Chce, abyśmy sami podjęli tę decyzję, przy czym jasno wskazuje, że dotyczy to zwłaszcza kobiet, które powinny pozostawać na rynku pracy przynajmniej do 64 roku życia. Z drugiej strony, chociażby 13 i 14 emerytura zachęcają raczej do jak najszybszego zakończenia kariery .

Sytuację polskich emerytów rząd przedstawił w Krajowym Planie Odbudowy, jasno wskazując, że jednym z ważniejszych wyzwań na rynku pracy jest zbyt niski wiek emerytalny Polaków. Wyraźnie zaznaczył przy tym, że ewentualne podniesienie wieku emerytalnego ma obecnie niską akceptację społeczną, co więcej, zarówno w sensie prawnym, jak i kulturowym, przechodzenie na emeryturę w wieku ustawowym ma charakter prawa - możliwości, a nie obowiązku – konieczności.

Opublikowano

Macie jakieś pozytywy?  Premie dla rolników, wysokie ceny płodów?

Może choć deszcz obiecacie?

Opublikowano
37 minut temu, galan99 napisał:

Oprócz tego propozycja władzy motywowana jest dobrą sytuacją na rynku pracy oraz wzrostem wysokości najniższego i przeciętnego wynagrodzenia. 

No, czyli rząd zlikwidował ubóstwo, teraz tylko potwierdzi to ustawą i sprawa załatwiona.😂 Osiągnęli kolejny level odrealnienia.

1 minutę temu, Agrest napisał:

U mnie dzisiaj rano ładnie popadało. Ale to nie ich zasługa.😂

Opublikowano

Pekin zażądał, aby podróżni z kilkudziesięciu krajów spędzali dwa tygodnie na nadzorowanej przez pracodawcę kwarantannie jeszcze przed przylotem do Chin. Po przylocie podróżni muszą spędzić co najmniej dwa tygodnie, a czasami trzy lub więcej, na nadzorowanej przez rząd kwarantannie, nawet jeśli są w pełni zaszczepieni. Runda testów może wykazać fałszywy wynik pozytywny, co prowadzi do kolejnych testów i dodatkowych dni lub tygodni w odosobnieniu.

Opublikowano

Powiedz lepiej że masz czym zasiewać chmury. Jeszcze z jednostki wyniosłeś😁

Opublikowano (edytowane)

12 minut temu, Agrest napisał:

Macie jakieś pozytywy?  Premie dla rolników, wysokie ceny płodów?

mam i to bardzo wiele widze pozytywnych decyzji rządu , tylko np . tą 14 emeryturą to przedobrzyli , fotowoltanika nie jest w naszym klimacie pewnym zrudłem energi bez zmagazynowania jej ,z punktu widzenia gospodarczego to rząd jest super dzisiaj wyszły kolejne dane z gospodarek , polacy przez ostatni rok wzbogacili się najbardziej w europie choć to znowu najbogatsi polacy moge wymieniać dalej ...............  https://www.rp.pl/Biznes/306099896-Majatki-rosna-glownie-tym-najbogatszym.html

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

No ja to akurat strasznie zbiedniałem bo niemal konto wyczyściłem. 

Opublikowano
37 minut temu, jarecki napisał:

mam i to bardzo wiele widze pozytywnych decyzji rządu , tylko np . tą 14 emeryturą to przedobrzyli , fotowoltanika nie jest w naszym klimacie pewnym zrudłem energi bez zmagazynowania jej ,z punktu widzenia gospodarczego to rząd jest super dzisiaj wyszły kolejne dane z gospodarek , polacy przez ostatni rok wzbogacili się najbardziej w europie choć to znowu najbogatsi polacy moge wymieniać dalej ...............  https://www.rp.pl/Biznes/306099896-Majatki-rosna-glownie-tym-najbogatszym.html

To potwierdza tylko jak Pis złodzieje się bogacą i kradną na całego... Obajtki motolusze itp.... 😁🤕

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v