Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, racyl napisał:

taa 😂 rodzice uczniów z danej klasy organizowali się i sprzedawali tych kilkanaście skrzynek   na giełdzie 😂

To nawet do szkół nie trafiało, tylko na Białoruś jechało ;) niby ratowanie rynku a tak naprawdę nic nie dawało xD

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

jak nie trafiało doskonale wiem ile odbierałem na dzieci. w innych gminach pracownicy GOPS wydawali albo do remiz przywozili. do tej pory w sąsiedniej gminie gdzie pracuje moja żona rozdawana jest żywność długoterminowa

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, racyl napisał:

taa 😂 rodzice uczniów z danej klasy organizowali się i sprzedawali tych kilkanaście skrzynek   na giełdzie 😂

Jabłka rozdawano nie tylko w szkołach. Najważniejsze, że rozdawano, przez to mniej się kupuje.

Żywność długoterminową rozdaje GOPS w każdej gminie.

Taki dobrobyt.

Edytowane przez damian303
Opublikowano

W mniemaniu PISowskiego lewactwa powinno się  rozdawać bo lud tego potrzebuje, a najlepiej jakby państwo tym złym kułakom siłą odbierało i dawało proletariatowi bo bidny. Niestety taka samą mentalność mają rządzący. Ja od początku aktywności na forum nie mogę uzyskać jasnej i logicznej odpowiedzi czemu mamy progresywną skalę podatkową i jeden ma płacić wyższe podatki a drugi niższe?  

• Like 1
Opublikowano

przypominam sobie ze i mnie siostra jablka ze szkoly przywiozla, uczniom i nauczycielom sie przejadly i rozdawali kazdemu,, chyba to lepiej i taniej wyszlo niz eskimosowi..

gdy w szkolach podstawowych rozdawali mleko i warzywa to dzieci do domu torbami przynosily, bo inne nie chcialy jesc a ja jeszcze mialem krowy .

na jakiej podstawie ?? prawnej zapewnie,zgodnie z przepisami 

Opublikowano
17 minut temu, dsbh napisał:

Na jakiej podstawie taka osoba pobiera 2 emerytury ? Dopisze aby nie robić sensacji. Nie chodzi mi o panią Senyszyn ale ogólnie.

Na podstawie przePISów które zaakceptował nasz rząd dbając o Rysia Czarneckiego, Kępę, Mazurek czy niejaką Szydło. Emerytura Senyszyn to skutek uboczny który dla dobra sekty są w stanie przeżyć. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

W mniemaniu PISowskiego lewactwa powinno się  rozdawać bo lud tego potrzebuje, a najlepiej jakby państwo tym złym kułakom siłą odbierało i dawało proletariatowi bo bidny. Niestety taka samą mentalność mają rządzący. Ja od początku aktywności na forum nie mogę uzyskać jasnej i logicznej odpowiedzi czemu mamy progresywną skalę podatkową i jeden ma płacić wyższe podatki a drugi niższe?  

A oglądałeś Janosika i Robin Hood a? Mało kto ich nie lubi. Zawsze będzie poparcie by bogatsi zarzucali się na biedniejszych. 

Opublikowano
8 godzin temu, PRZMAS19821982 napisał:

Ale przywódca PO był najlepszym... 

Raczej to jest nie realny aby powrucil.... Zobaczymy przyszłość pokażę...... 

Przywódcą PO  był  najlepszym  ale   już  jego powrót  nic  nie  zdziała  przecież  już było  to  przerabiane  jak myśleli  w PO  że  wiec  z tuskiem przycięgnie  tysiące ludzi  a  przyszła garstka    jego  mit  wygasł   a ucieczką   do  Brukseli   pogrzebał  swoją  dalszą  Polską  karierę

8 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Nie przeczę sam sobie, ktoś mądry zrozumie o co mi chodzi, a ktoś głupi, czyli na przykład ty będzie wyłapywal zdania z kontekstu, tak jak to robią w tej waszej telewizji :)

Przeczysz  sam  sobie  zacytuję  ci  jeszcze  raz  całe  zdania   nic  nie   wyrwane  z kontekstu.  Po prostu  napisałeś  bzdurę  do której  nie  potrafisz  się  przyznać  :P  :P  

13 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Oddając towar za darmo popsuję tylko rynek kolegom, którzy by mogli jeszcze zarobić.

13 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Powiem ci tak, lepiej 5t słabego towaru wywalić, a 25t sprzedać w dobrej cenie, niż tymi 5 tonami niszczyć cenę na rynku

Każdy  kto był  na jakiejkolwiek  giełdzie  warzywnej  to  wie  że  osoba która  przyjdzie  na giełdę  i  przywiezie   super  tani  towar    to  wyjedzie   stamtąd  w podskokach  z obitą mordą.

Na targowisku  taki numer  też  wypływu na cenę  nie ma  bo  taki  koleś  przyjeżdża  sprzedaje  i  go  więcej  nie  ma.   Większość  klientów  ma  swoich  sprzedawców  u  których  kupuje  i  nie  patrzy  na   partyzanta  który  przyjdzie  i  chce  sprzedać  towar  po  niższej cenie. 

17 godzin temu, Agrest napisał:

Weź załóż sklep warzywniak. Towar nie sprzedany do 14 przeceń. Towar nie sprzedany do końca dnia następnego rozdaj o 7 rano. 

Prowadź statystykę ilości klientów  w przedziałach czasowych . No i zobaczymy czy po miesiącu wystarczy ci na opłaty.

Nie mam sklepu ale największy ruch będziesz miał o 7 i po 14. Plajta ekspresowa.

Dostarczałem   towar do  warzywniaka  który  właśnie  towar   którego  nie  sprzedał   to  zamiast  wyrzucić   wystawiał  z  boku  na zapleczu  i  kto  chciał mógł  zabrać.  I  nie tyle  że  mieli mają  na opłaty  to  co 2 lata  kupują  nowy  samochód :).  Marnowanie  żywności  to  największa  bolączka   współczesnego  świata   dawno  wojny  nie  było   i  młodzi  nie  wiedzą  lub  nie  chcą  słuchać  jak  starsi  opowiadają  jaki  głód  panował  za  Niemca. 

9 godzin temu, damian303 napisał:

nie nazywał bym głupimi osób, które mają tak zorganizowaną produkcję i dystrybucje, że nie musza, za frajer oddawać przemysłu. Trzeba podziwiać. Głupi by był jak by je za darmo rozdawał.

Ale tacy ludzie dla ciebie i pisopodobnych są ble, bo za dużo zarabiają i nie chcą oddać nic innym za darmo.

Naucz  się  czytać   nigdzie  nie  pisałem  że  ktoś  kto ma  zorganizowaną  produkcję  i  nie marnuje  żywności   jest  głupi    czy ma komuś  to rozdawać.

Pisałem wyraźnie  napisze  ci  drukowanymi literami  może  zrozumiesz  ale  wątpię.   ZAMIAST  WYRZUCAĆ  ŻYWNOŚĆ  NA ŚMIETNIK  LEPIEJ  DAĆ  JE  TYM KTÓRZY  JESZCZE  COŚ  Z TEGO  ZROBIĄ LUB TEJ  ŻYWNOŚCI  PO PROSTU  POTRZEBUJĄ.

Ale jak widać   myślenie  co  poniektórych  że   drugiemu  nie  da  woli  wyrzucić  na zmarnowanie  bo  ten  zaoszczędzi  50-100zł  to  jest  po prostu  patologia  i  zawiść   co by  te drugi  nie miał  deko  lepiej.   Tak robią  życiowe  niedojdy  i  nieudacznicy.

I nigdzie  nie  napisałem że  człowiek  który  dużo  zarabia  i nie chce  oddać  innym nic  za darmo jest  ble.  Także  nie  kłam 

15 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Oj dokładnie, z truskawą tak teraz jest, nasadzili ludzie hektarami, pojęcia o uprawie nie mają, przywożą na giełdy dziadostwo i psują ceny ;) 

Jest  wolny rynek  i  każdy  ma prawo  nasadzić  truskawki  czy    czego tam  chce  i  nic  ci  do  tego  :P  :P  

17 godzin temu, Ulman napisał:

darmo nic nie dostanie

Z*ebane  życie  widać  masz  skoro  nigdy  nie  dostałeś  nic  za darmo  i  za wszystko  musisz  płacić  :P  :P  

6 godzin temu, nie napisał:

nowa propozycja lewicy dla wyborców konfederacji :D 

Może  @Ulman  dostanie  w końcu  za  darmo  i  nie będzie  musiał  płacić  :D  :P  :D  :P  

ps.

@Tomasz0611   A propos tych twoich truskawek z gnojownika które miałem sobie  zabrać. Nie wiem czy  wiesz  ale  zakładając  to  co napisałeś  pewnie nie  wiesz   że   80  lat  temu   Polacy  których  Niemcy  wywieźli  na roboty  do  Niemiec      zbierali  z gnojowników  wyrzucone  obierki   po ziemniakach  po  owocach  czy  nadpsute  owoce po prostu  z głodu  bo  tacy  dobrzy  byli  ci  Niemcy. Ty  się  teraz  śmiejesz  ale  im  do  śmiechu  nie było.  Ale  czego  oczekiwać  od  złych  ludzi  takich jak ty...

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Denwer napisał:

Jest  wolny rynek każdy  ma prawo  nasadzić  truskawki  czy    czego tam  chce  i  nic  ci  do  tego  :P  :P  

I dlatego, od tej chwili wszelkie protesty związane z niskimi cenami skupu powinny przestać kogokolwiek obchodzić. Chcesz, to sadź ale potem nie płacz że ci się nie opłaca, albo dołożyłeś. 😂

Wal prosto do rządu żeby beknęli za kosę utopioną w skup interwencyjny. Prosty argument i trudny do obalenia.😂

No i po licho dotować LOT kiedy mogą nasadzić truskawki zamiast latać samolotami, kiedy im się nie opłaca.🤣

38 minut temu, Denwer napisał:

Dostarczałem   towar do  warzywniaka  który  właśnie  towar   którego  nie  sprzedał   to  zamiast  wyrzucić   wystawiał  z  boku  na zapleczu  i  kto  chciał mógł  zabrać.  I  nie tyle  że  mieli mają  na opłaty  to  co 2 lata  kupują  nowy  samochód :)

Towar może i wystawiał bo liczyli na to że ktoś zabierze. Inaczej biogazownia czyli koszt. Jak ktoś zabrał to i tak na własne ryzyko. 

Edytowane przez mirro
  • Like 2
Opublikowano

Mirek Ty mi nie politykuj tylko powiedz czy czarna będzie po 5 zł bo bieda w okna zagląda😉

Opublikowano
45 minut temu, Denwer napisał:

pewnie nie  wiesz   że   80  lat  temu   Polacy  których  Niemcy  wywieźli  na roboty  do  Niemiec      zbierali  z gnojowników  wyrzucone  obierki   po ziemniakach  po  owocach  czy  nadpsute  owoce po prostu  z głodu  bo  tacy  dobrzy  byli  ci  Niemcy.

A dawno temu, to był taki gościu ( chyba Syn Marnotrawny go nazwano) co jak robił u bauera za pastucha świń, to marzył aby pozwolono mu pojeść tego co miały w korycie. 

A jak chcesz przykładów z Jugosławii, czy innych to też służę.

2 minuty temu, Agrest napisał:

Mirek Ty mi nie politykuj tylko powiedz czy czarna będzie po 5 zł

Jeszcze chwilkę, bo na razie jest rozważany plan jak uj***ć by nie była.😂

Opublikowano

Za chwilę to i ja będę wiedział. Ale masz rację, truskawka jest dobrym argumentem by uj***ć resztę. 

Co tam na krzewach w waszych stronach? Niektórzy skupowi z waszej strony Wisły prognozowali nawet dojście do 6zł w sprzyjających warunkach.

Kupujesz czy tylko usługa mrożenia?

Opublikowano

W zagłębiu porzeczkowym owoc na krzakach jest. Usługa może nałożyć się na groszek a tego chyba będzie w ciul, bo na razie ładny. Trzeba będzie pewnie wybierać. Na razie pogoda jest dobra więc może się to nie spiętrzyć. Tylko że jest jeszcze brokuł wiosenny, więc opcja odpuszczenia czarnej bardzo prawdopodobna.

Opublikowano
13 minut temu, mirro napisał:

W zagłębiu porzeczkowym owoc na krzakach jest.

Tylko nie mów tego głośno bo cenę uwalą😜

Porównywalnie z ubiegłym rokiem? - więcej, mniej?

Opublikowano

O masz. Nie musiałeś odpowiadać, jeszcze rano😕

I zrobiłeś mi dzień🤣.

To choć napisz że w ubiegłym roku mieli po 3t, a ten będzie 5😜

Opublikowano

U mnie mało zakwitło więc mało opadło.

Czerwona w ogóle nie zakwitła. Na 3,5 ha może z 1,5t by było🤦‍♂️

Jakby ktoś chciał mi powiedzieć że czerwona zimą przemarznie to bym go wyśmiał, teraz już wiem że może.

Jabłonie u znajomych 100% kwiatów z zawiązaniem. Teraz bądź mądry jak to przerzedzić po tak nietypowej zimie. Jeden błąd i leci wszystko.

Ceny przemysłu spadają proporcjonalnie do ilości kwiatu

Opublikowano

Ta wiosna to powrót do normalności, pod względem pogody. Jeżeli pociągnie tak dalej, to porzeczka wróci do normalnego cyklu i na jesieni zbuduje potencjał na rok następny. Po ostatnich latach z przegięciem temperatur może się to poprawić.

Opublikowano
8 godzin temu, damian303 napisał:

A oglądałeś Janosika i Robin Hood a? Mało kto ich nie lubi. Zawsze będzie poparcie by bogatsi zarzucali się na biedniejszych. 

Poparcie prostego niezaradnego ludu zapewne bedzie ale to nadal nie wyjaśnia czemu jeden ma płacić więcej od drugiego. To jest dyskryminacja i jawne złodziejstwo.

1 godzinę temu, Denwer napisał:

1. Pisałem wyraźnie  napisze  ci  drukowanymi literami  może  zrozumiesz  ale  wątpię.   ZAMIAST  WYRZUCAĆ  ŻYWNOŚĆ  NA ŚMIETNIK  LEPIEJ  DAĆ  JE  TYM KTÓRZY  JESZCZE  COŚ  Z TEGO  ZROBIĄ LUB TEJ  ŻYWNOŚCI  PO PROSTU  POTRZEBUJĄ.

Ale jak widać   myślenie  co  poniektórych  że   drugiemu  nie  da  woli  wyrzucić  na zmarnowanie  bo  ten  zaoszczędzi  50-100zł  to  jest  po prostu  patologia  i  zawiść   co by  te drugi  nie miał  deko  lepiej.   Tak robią  życiowe  niedojdy  i  nieudacznicy.

2.Z*ebane  życie  widać  masz  skoro  nigdy  nie  dostałeś  nic  za darmo  i  za wszystko  musisz  płacić  :P  :P  

Może  @Ulman  dostanie  w końcu  za  darmo  i  nie będzie  musiał  płacić  :D  :P  :D  :P  

3.  @Tomasz0611   A propos tych twoich truskawek z gnojownika które miałem sobie  zabrać. Nie wiem czy  wiesz  ale  zakładając  to  co napisałeś  pewnie nie  wiesz   że   80  lat  temu   Polacy  których  Niemcy  wywieźli  na roboty  do  Niemiec      zbierali  z gnojowników  wyrzucone  obierki   po ziemniakach  po  owocach  czy  nadpsute  owoce po prostu  z głodu  bo  tacy  dobrzy  byli  ci  Niemcy. Ty  się  teraz  śmiejesz  ale  im  do  śmiechu  nie było.  Ale  czego  oczekiwać  od  złych  ludzi  takich jak ty...

1. Lewacki bełkot. Jak draństwo dostanie coś darmo to zaraz się okaże że pół miasta jest potrzebujące a za rok bedzie pretensja ze znowu za darmo nie ma. To właśnie życiowe niedojdy i nieudacznicy wyciągają łapę po darmochę - to są patole których w lewackim świecie PISu nazywa się biednymi, potrzebującymi ludźmi a nie pasożytami . Wg socjalistycznej lewicowej doktryny którą wyznajesz ci którzy nie chca dawać za darmochę to tak jak pisałeś - źli ludzie i patologia i zawiść .

2. Może i zjebane ale przynajmniej nie mam lewackich  poglądów rodem z czasów Lenina.

3. Taaaa, i jeszcze na okrasę źli Niemcy , buuucchhhaaachaaaaaa🤣

Opublikowano

I to będzie gwóźdź do trumny. Dziś zarabia się w lata nieurodzaju. Tylko musi coś zostać na krzewach.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v