Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

https://biznes.interia.pl/finanse/news-niemcy-wyzsza-skladka-dla-singli-zeby-zwiekszyc-place-w-doma,nId,5276214 ..............              co do wczesniejszego posta o  slepie socjalnym to pamietajcie żę ktoś na tym zarobi , chyba kilkadziesiąt lat temu USA  zatopiło troche kukurydzy w oceanie żęby ustabilizować rynek ,

3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

PiS-owskim 500+ patusom za darmo.

nie było 500 plus i patologie były , według mie teraz jest chyba miej ale to pewnie zależy od regionu i dostepnosci pracy 

Opublikowano
53 minuty temu, jarecki napisał:

chyba kilkadziesiąt lat temu USA  zatopiło troche kukurydzy w oceanie żęby ustabilizować rynek ,

Z tym zatapianiem to coś mają nagrane, w latach 80 wrzucali do oceanu półtusze któymi PL spłacała kredyty, nie szły nawet na ląd tylko prosto na małe jednostki i siup do wody.

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

I tak Tomasz właśnie dosłownie odkrył Amerykie. Kto wie? Może i Denwer tak zmądrzeje?

Nie zmądrzeje, nie ma najmniejszych szans. 

1 godzinę temu, jarecki napisał:

nie było 500 plus i patologie były , według mie teraz jest chyba miej ale to pewnie zależy od regionu i dostepnosci pracy 

Nie ma gorszej patologii jak powszechne przekonanie ludu ze coś im się należy bez pracy. Takie przeświadczenie miało patolstwo w PGRow 

Opublikowano
5 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

lepiej wywalić truskawki na pryzme z gnojem

Bo ty jesteś   zły  człowiek  właśnie  przez takich  jak  ty (zawistnych życzących  innym źle)  ten  świat  jest  taki   zdemoralizowany. 

4 godziny temu, jacus napisał:

marecek mam nadzieje ze od kotow wolisz facetow 😂, ale jak prezes sie zestarzejesz i tylko koty i rodeo zostana. zreszta rozmowa z toba o seksie nie ma sensu , jako waginosceptyczny teoretyk co mozesz wiedziec. 

Fajne  masz doświadczenia      pewnie  biedroń  to  twój  idol  :D  :D  :D  

Opublikowano
16 minut temu, Denwer napisał:

Bo ty jesteś   zły  człowiek  właśnie  przez takich  jak  ty (zawistnych życzących  innym źle)  ten  świat  jest  taki   zdemoralizowany. 

Właśnie dobre mam doświadczenia. Wiem ze w życiu nie ma nic za darmo, i żeby komuś coś dać trzeba innemu zabrac. Ale tego wy PiSowcy nir wiecie, myslicie że to rząd tworzy pieniądz, i to rząd daje, a rząd nie daje tylko przeznacza na różne cele pieniądze które zabrał w podatkach. Ale wasz elektorat to barany i tego nie wie ;)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Nie ma gorszej patologii jak powszechne przekonanie ludu ze coś im się należy bez pracy. Takie przeświadczenie miało patolstwo w PGRow 

to tak samo jak dopłaty bezpośrednie  , tylko nikt nie mówi żę dopłaty ciągną cały przemysł maszyn rolnych , ursus upadł dla tego bo nie było rolników stać na nowy traktor , dopiero prowy , sapardy  ruszyły rynek maszyn a wraz z nimi to marki swiatowe robiły traktory pod polski rynek , jak by tak śię przyjżał to pewnie 2\3 ciagników to sprzedaż dzieki programom czy to młody rolnik czy inny ,   dzieki temu 500 plus też gospodarka przyspieszyła ,a o to chodzi żeby bezrobocie było jak najniższe 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

dzięki pinset gospodarka się zapętliła przyjacielu a Ursus nie upadł z powodu braku dopłat tylko nasycenia rynku lokalnego szajsem, którego nikt nie chciał bo w okolicy robili już deko do przodu pchniętą wersję w postaci Zetora. Cóż było robić z fabryką z mocami produkcyjnymi na całą Europę?

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Cóż było robić z fabryką z mocami produkcyjnymi na całą Europę?

Jakby to było w Rosji, to by nazwali traktornyj zawod i robili co? Oczywiście, czołgi😂

Opublikowano

Rolnicy mogą zostać bez ciągników za to z kredytami?

Krajowa Rada Izb rolniczych podjęła interwencję w sprawie sprzedaży nielegalnie wprowadzonych na rynek UE ciągników rolniczych, które za sprawą niskiej ceny, były chętnie kupowane przez rolników. Chodzi o fabrycznie nowe ciągniki, które sprzedawane były bez ważnych świadectw homologacji czy decyzji o dopuszczeniu jednostkowym. Sprawa może dotyczyć nawet kilka tysięcy rolników, którzy kupili traktor w "atrakcyjnej" cenie.

Ciągniki obciążone wadą prawną

Według danych rejestracyjnych z CEPiK, problem – jak dodaje KRIR – dotyczy kilku tysięcy ciągników i kilku tysięcy użytkowników. Homologacje wydane na te ciągniki wygasły wiele lat temu i nie spełniają wymagań określonych w rozporządzeniu (UE) 167/2013 z dnia 5 lutego 2013 r. w sprawie homologacji i nadzoru rynku pojazdów rolniczych i leśnych, m.in. dotyczących norm emisji spalin. W związku z tym ciągniki zakupione przez rolników obciążone są wadą prawną i z mocy prawa podlegają wycofaniu od użytkowników i wyrejestrowaniu.

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/technika/rolnicy-moga-zostac-bez-ciagnikow-za-z-kredytami/?fbclid=IwAR0cgDIM522P5IJ16mxL3V7UBxr7UyFtN9Tbt0874Iw7LWfeX1tygDztq8M

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

tylko nikt nie mówi żę dopłaty ciągną cały przemysł maszyn rolnych , ursus upadł dla tego bo nie było rolników stać na nowy traktor , dopiero prowy , sapardy  ruszyły rynek maszyn a wraz z nimi to marki swiatowe robiły traktory pod polski rynek , jak by tak śię przyjżał to pewnie 2\3 ciagników to sprzedaż dzieki programom czy to młody rolnik czy inny

Taa jasne, tylko dlaczego teraźniejszy ursus też jest na wylocie?

• Like 1
Opublikowano

ursus -to jeszcze zipiacy trup,, ile ciagnikow sprzedal rolnikom w tym roku ? z 10 gdy znajde dane to napisze wypadl z 10 najwiekszych marek.

3 godziny temu, Denwer napisał:

Fajne  masz doświadczenia      pewnie  biedroń  to  twój  idol  :D  :D  :D  

biedron to moj kominiarz, od niedawna mistrz kominiarski zreszta tez jacek czysci u nas kominy.😛.

ty byles w jakims zwazku ,oprocz tego z proboszczem i lokalnymi dzialaczami pis-u ?? masz jakies doswiadczenia z kobietami czy tak jak prezes 😂.

taka ironia historii-nocna zmiane komentuje zona agenta z listy macierewicza i towarzysz z pzpr.

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, Denwer napisał:

Dla PISowskiego neokomucha takiego jak ty może się wydawać nienormalny ale facet ma 100% racji. Za darmo nie ma nic i nawet Kaczafi tego nie zmieni w swych socjalistycznych urojeniach.

3 godziny temu, jarecki napisał:

to tak samo jak dopłaty bezpośrednie  , tylko nikt nie mówi żę dopłaty ciągną cały przemysł maszyn rolnych , ursus upadł dla tego bo nie było rolników stać na nowy traktor , dopiero prowy , sapardy  ruszyły rynek maszyn a wraz z nimi to marki swiatowe robiły traktory pod polski rynek , jak by tak śię przyjżał to pewnie 2\3 ciagników to sprzedaż dzieki programom czy to młody rolnik czy inny ,   dzieki temu 500 plus też gospodarka przyspieszyła ,a o to chodzi żeby bezrobocie było jak najniższe 

Ursus upadł bo rozpieprzyły go zwiazki zawodowe. Im też sie wydawało tak jak tobie ze te zakłady coś sensownego produkują ale niestety nikt normalny nie chciał tego badziewia.

Po raz kolejny piszesz że przez 500+ gospodarka przyspieszyła a ja się po raz kolejny pytam czy takiego samego efektu nie można by uzyskac obnizając podatki?

3 godziny temu, jarecki napisał:

tak zgadzam się gospodarka   zapetliła się i jakoś to sie ciągnie  . 

Jakoś to nie jakość a bylejakość. Liczenie że jakoś to będzie i rząd o nas zadba, jest miarą nieporadności ciemnych, lewicowych mas.

1 godzinę temu, mikad napisał:

Taa jasne, tylko dlaczego teraźniejszy ursus też jest na wylocie?

Bo to taki sam badziew jak  na poczatku lat 90 tych. Niewarte swojej ceny, bez zaplecza serwisowego, bez renomy i poniżej poziomu konkurencji. Posiadanie Ursusa tylko dlatego że to Ursus nie ma żadnego sensu więc nikt z wiekszych rolników go nie kupi a mali jak zwykle ulegna uczuciom zamiast zdrowemu rozsądkowi i parę sztuk kupią. Marki nie buduje się z niczego i na dodatek w kilka lat. Tak samo będzie z urojonym projektem Polskiego samochodu elektrycznego.

Opublikowano
11 godzin temu, PRZMAS19821982 napisał:

szczur  uciekający  z tonącego  okrętu  już  na niego  nie  wraca.

11 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Właśnie dobre mam doświadczenia.

Nie  masz dobrych  doświadczeń.  ale  czego  oczekiwać   po  zawistnym  życzącym  innym  źle  człowieku. Nie  dziwi  mnie  twoje  podejście  ,,psa  ogrodnika".  Na  szczęście  są  w  Polsce  jeszcze  ludzie  dobrzy  którzy  szanują  swoją  pracę  i  jak  nie  mogą    zebrać  plonu  lub nie chcą  to  oddadzą  go  innym  aby  sobie  pozbierali  i  wzięli   aby  się  nie  zmarnował  owoc  całorocznej  pracy. 

Wpisujesz  się  jak ulał  w  retorykę poprzedniej władzy  która  ludzi  którzy  nie  chcieli  patrzeć  jak  owoc  ich całorocznej  pracy  gnije  pod  drzewami  zbierali  go  i  sprzedawali   nazywani byli   ..frajerami"  bo  nie  mogli  patrzeć  na  marnowanie  całorocznej pracy 

ea6007c02f86e70aac263c8e9fa6a7e6.jpg

7 godzin temu, Ulman napisał:

Za darmo nie ma nic

Mylisz  się   i to bardzo    ale jeśli  sam nic  nie dajesz  to   i  nic  nie otrzymujesz :) .

Opublikowano
7 godzin temu, Ulman napisał:

Ursus upadł bo rozpieprzyły go zwiazki zawodowe. Im też sie wydawało tak jak tobie ze te zakłady coś sensownego produkują ale niestety nikt normalny nie chciał tego badziewia.

nie , nie wydaje mi się że produkowały  coś sensownego   choć na tamte czasy to były dobre i proste traktory na takie gospodarki do 10-15 ha były dobre , zresztą nawet dziś jest zapotrzebowanie na proste traktory dla gospodarstw 30 ha wystarczy dobry rewers z 15 biegów i 100 kucy , żeby na rynku przetrwać to trzeba co najmiej 500 traktorów zrobić i sprzedać a polsce  miejsce na tyle sztuk było by , 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Denwer napisał:

Nie  masz dobrych  doświadczeń.  ale  czego  oczekiwać   po  zawistnym  życzącym  innym  źle  człowieku. Nie  dziwi  mnie  twoje  podejście  ,,psa  ogrodnika".  Na  szczęście  są  w  Polsce  jeszcze  ludzie  dobrzy  którzy  szanują  swoją  pracę  i  jak  nie  mogą    zebrać  plonu  lub nie chcą  to  oddadzą  go  innym  aby  sobie  pozbierali  i  wzięli   aby  się  nie  zmarnował  owoc  całorocznej  pracy. 

Wpisujesz  się  jak ulał  w  retorykę poprzedniej władzy  która  ludzi  którzy  nie  chcieli  patrzeć  jak  owoc  ich całorocznej  pracy  gnije  pod  drzewami  zbierali  go  i  sprzedawali   nazywani byli   ..frajerami"  bo  nie  mogli  patrzeć  na  marnowanie  całorocznej pracy 

Jak nie mogę zebrać plonu to go zaorzę, a nie oddam komuś za darmo. Oddając towar za darmo popsuję tylko rynek kolegom, którzy by mogli jeszcze zarobić. Ale taki PiS-owski "baran" tego nie zrozumie ;) Każdy by chciał za darmo, a mi kto da za nawozy, opryski, pielenie itd ?? Dlaczego mam komuś dawać za darmo, ten co weżmie u mnie dziabać za darmo nie chce.

Powiem ci tak, lepiej 5t słabego towaru wywalić, a 25t sprzedać w dobrej cenie, niż tymi 5 tonami niszczyć cenę na rynku, jak ma to teraz miejsce na Przybojewie koło Czerwińska, przywożą badziew na giełdę i cena truskawki przez to spada. Lepiej by było to do rowu wywalic i nie psuć ceny.

Jak chcesz to możesz sobie przyjechać i wyzbierać u mnie na kompostowniku leży już z 30 albo i 40kg truskawki, takiej drobniutkiej lub z plamką od pleśni, jak chcesz to dam ci ją za darmo ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, jarecki napisał:

Naprawdę nie widziałam już bardzo dawno żebraków, aż kilka dni temu przed sklepem zaczepiła mnie dziewczyna wyglądała niechlujnie, jakieś 20 lat i mówi  coś w tym stylu czy może prosić o trochę drobnych, bo nie powiodło jej się w życiu. Odpowiedziałam, że "NIE! Mogę zrobić jej zakupy i czego potrzebuje" Zgodziła się na cokolwiek. Kupiłam siatkę, banany, kabanosy, bułki, serek, ciastka. Idę do kasy a tam jakieś 2 straszne żule stanęły przede mną z piwem i drinkiem (pierwszy raz widziałam takich klientów w  tym sklepie) i nie zdają sobie sprawy, że są głośni, jeden mów o dziewczynie. Wychodzę ze sklepu a oni siedzą pod ścianą a  ta dziewczyna z nimi, szybko odwróciła się w moim kierunku wyczekująco. Kurczę, pomyślałam, że kopa w tyłek powinna ode mnie dostać porządnego. Obiecałam, hm...  dałam jej  za to tylko bułki i kabanosy. I co powinnam była zrobić????? Sklep omijam przynajmniej przez jakiś czas.

https://www.defence24.pl/arabia-saudyjska-i-iran-zakopia-wojenny-topor-tajne-rozmowy-analiza

Edytowane przez Ywa
Opublikowano
20 minut temu, Denwer napisał:

Ty jednak niczego nie rozumiesz. A najgorsze jest to, że wyciągasz błędne wnioski. 

Opublikowano

W latach 90-tych jadę autobusem z Krakowskiego Przedmieścia. Wsiada gość wzbudzający litość i chodzi po autobusie prosząc o pomoc. Dałem mu równowartość pysznego obiadu u chińczyka, inni nawet więcej dawali.

Za tydzień stoi pod rotundą, wpierdala lody i z młodym gówniarzem dzieli się kasą. Po podziale młody mówi- dobra teraz przejedź się 503 , wróć 515-tką.

Ależ się zak.rwiłem. Teraz wnikliwiej przyglądam się żebrzącym.

Opublikowano
8 minut temu, Ywa napisał:

Obiecałam, hm...  dałam jej  za to tylko bułki i kabanosy. I co powinnam była zrobić????? Sklep omijam przynajmniej przez jakiś czas.

Powiem tak. Dałaś  jej bułki i kabanosy, czyli załatwiłaś zagrychę do imprezy. Oni przynieśli procenty, ona wniosła zagrychę impreza dzięki Tobie mogła się rozkręcić. A pewnie tez dawała nadzieję na seks.😂

Opublikowano

Dokładnie takie miałam odczucie i w duszy nie mogę sobie wybaczyć, że przyłożyłam do tego rękę. I tak zdołowana byłam a teraz jeszcze w depresję wpadnę, dzięki.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v