Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Kanadyjski-raport-dochod-gwarantowany-to-prawie-600-tys-nowych-miejsc-pracy-8019618.html          Przeciwnicy dochodu gwarantowanego cytowani w komentarzach do raportu CANCEA twierdzą, że zniechęca on do pracy. Jednak opublikowany w marcu raport uniwersytetów McMaster i Ryerson na podstawie wyników 17 miesięcy pilotażu dochodu gwarantowanego w Ontario, wykazał, że jest przeciwnie. Dla prawie 80 proc. uczestników świadczenie stało się pomocą w znalezieniu lepiej płatnej i stabilniejszej pracy. Interpretacja naukowców jest taka, że otrzymywanie stałego dochodu gwarantowanego zwiększyło wiarę we własne możliwości.

Badania z Ontario nie mają tu żadnego zastosowania. Oni wyrośli z kapitalizmu i mają wpojone ze praca daje pieniadze. U nas przesiąknięte komuną socjalistyczne masy ludowe wierzą że państwo ma im dać  a pieniądze są nie z prcy ale ze złodziejstwa. Za wzór stawiają  samych siebie a ludzi bogatych uważają za złodziei bo komuna wpoiła że to wróg klasowy. U nas do pracy może zachęcić jedynie bieda a nie coraz wiekszy socjal.

1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

na miejscu PISU to waliły by mnie CZECHY I TSUE 

Dlatego ani ty ani PIS nie nadaje się do polityki innej niż na poziomie gminy.

Opublikowano (edytowane)

.nie mówie żę nie bo rzeczywiscie jak ktość z dziada pradziada pracuje szczerze to i jego dzieci zajdą dalej , jak u kogoś była bieda to i jego dzieci raczej skończą na kasie czy na łopacie , jest grupa która się wybije z biedy ale to nie wiele 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

@Ulman u nas takie eksperymenty będzie można robić za 100 lat. Jak wnuki wnuków tych o pamiętali komunę pomrą. W dodatku w tekście mowa, że raport zrobiono na zamówienie organizacji promującej dochód bez pracy. No i że taki komunistyczny bajer pociągnie za sobą wzrost podatków w przyszłości.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Ulman napisał:

Dlatego ani ty ani PIS nie nadaje się do polityki innej niż na poziomie gminy.

A którą to gminę planujesz tak srodze ukarać, albo doprowadzić do ruiny?:lol:

Edytowane przez mirro
Opublikowano

przeciwnicy pisu jesteście za TSUE i czechami bo to jest dokopanie rządowi to zrozumiem ale nakaz zamknięcia kopalni która dostarcza węgiel do elektrowni  to precedens na skalę światową kilkadziesiąt kilosów dalej masę takich kopalni i one nie trują tylko pis truje 

Opublikowano (edytowane)

Chęć do pracy powoduje głód a nie pełna micha. Zawsze tak było ale teraz nasz lewacki rząd ubzdurał sobie i masom ze wyciągnie ich z biedy nie poprzez gonienie do roboty a poprzez zabranie bogatym. Nie można ich za to winić wszak to osobnicy wybrani przez lewicowy postkomunistyczny elektorat który nie rozumie nawet własnych poglądów.

@Mariusz2903 - tak sie kończy głupkowate zadzieranie głowy, machanie szabelką, i brak współpracy ze wszystkimi wkoło. Nikt sie na nas nie uwziął tylko zbieramy owoce własnego debilizmu.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

kurna jak jestem glodny to robic mi sie nie che a gdy cos zjem to tym bardziej trace ochote- ulman co mam robic ?????/

11 godzin temu, akooo napisał:

to tam kolchozy pomiędzy ludzi rozparcelowali?

teoretycznie-kazdy dostal jaks dzialke ,zaleznie jaki areal na ilu podzielili i mogl gospodarzyc, wiekszosc od razu sprzedala kierownictwu albo dalej gospodarzyli jak dawniej.. byla jaks znikoma czesc ktora wziela sie samodzielnie i nadal prosperuje-z tego linku to jakies gora 150 tys gospodarstw .

marecek wrocil - kuracja w ekskluzywnym  szpitalu dla wyborcow pis-u ??

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

przeciwnicy pisu jesteście za TSUE i czechami bo to jest dokopanie rządowi to zrozumiem

Niczego nie rozumiesz. Nie jestem za TSUE ani przeciw TSUE, bo TSUE nie zajęła się tym z własnej inicjatywy, tylko na wniosek Czechów i musiała się tym zająć. Natomiast jestem przeciw bezczynności Polskiego Rządu, który zajmuje sie wszystkim innym a nie tym co może zaboleć Polskę.  PGE ani kopalnia nie jest partnerem w tym sporze dla TSUE. Ale rząd przyjął taktykę, niech się kopią z TSUE a my będziemy wrzeszczeć że "Niemcy nas mordują". Kim dla TSUE jest przewodniczący związków zawodowych, który chyba jako pierwszy zaczął wyjaśniać w prasie przebieg akcji z Czechami? 

2 minuty temu, jacus napisał:

kurna jak jestem glodny to robic mi sie nie che a gdy cos zjem to tym bardziej trace ochote- ulman co mam robic ?????/

Nic nie zrobisz, nie próbuj z tym walczyć. :lol:

Opublikowano
3 godziny temu, Denwer napisał:

Cenzura   

jak cenzura? bana miałeś?

Opublikowano
4 minuty temu, jacus napisał:

marecek wrocil - kuracja w ekskluzywnym  szpitalu dla wyborcow pis-u ??

Raczej kwarantanna na plantacji szparagów w okolicach Petersburga,.:lol:

Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

Niczego nie rozumiesz. Nie jestem za TSUE ani przeciw TSUE, bo TSUE nie zajęła się tym z własnej inicjatywy, tylko na wniosek Czechów i musiała się tym zająć. Natomiast jestem przeciw bezczynności Polskiego Rządu, który zajmuje sie wszystkim innym a nie tym co może zaboleć Polskę.  PGE ani kopalnia nie jest partnerem w tym sporze dla TSUE. Ale rząd przyjął taktykę, niech się kopią z TSUE a my będziemy wrzeszczeć że "Niemcy nas mordują". Kim dla TSUE jest przewodniczący związków zawodowych, który chyba jako pierwszy zaczął wyjaśniać w prasie przebieg akcji z Czechami? 

Ale żeś chłopu namieszał. On musi mieć prosty komunikat - TSUE UE Czechy I Niemcy są przeciwko nam a kto tak nie mysli ten jest za nimi.

Opublikowano
5 minut temu, jacus napisał:

kurna jak jestem glodny to robic mi sie nie che a gdy cos zjem to tym bardziej trace ochote

sam se rób jeść, to wtedy połączysz robotę z jedzeniem./ :D

Opublikowano
20 minut temu, Mariusz2903 napisał:

przeciwnicy pisu jesteście za TSUE i czechami bo to jest dokopanie rządowi to zrozumiem ale nakaz zamknięcia kopalni która dostarcza węgiel do elektrowni  to precedens na skalę światową kilkadziesiąt kilosów dalej masę takich kopalni i one nie trują tylko pis truje 

Ja za żadnymi Czechami nie jestem. Zrozum niedojdy z pisu zawaliły sprawę. Można było się z Czechami dogadać. Można było w UE się bronić pis nie zrobił nic a teraz to wina tych co dochodzą swoich praw a nie pisu. Zrozum, że jak by ci sąsiad szkodził to tez byś dochodził swoich praw. Zwłaszcza jak ten co ci szkodzi nie próbował by się z tobą dogadać i jakoś ci wynagrodzić. Zamknięcie kopalni i elektrowni to wina pisu. A być może specjalne działanie by obrzydzać Polakom UE. Bo teraz to UE winna temu, ze nas nasi sojusznicy jak twierdził pis Czesi oskarżyli.

Opublikowano
11 minut temu, witejus napisał:

a zamknięcie choćby stoczni to czyja wina?

Najczęściej wina była po stronie lewackich związków zawodowych. To one rozpieprzyły Ursusa, FSO i pomniejsze zakłady więc obstawiam że w przypadku stoczni było podobnie. 

• Like 2
Opublikowano

I tu należy się zastanowić nad takim faktem. Związki zawodowe potrafią doprowadzić zakład do upadku. Ale czy związki zawodowe potrafią też stworzyć zakład i spowodować że będzie funkcjonował? :lol:

Opublikowano

Stocznie w Gdańsku zniszczyła jej legenda. Nie szukano jakiegoś strategicznego udziałowca, który mógł by podtrzymać produkcję bo to legenda i nie można jej sprzedać. A, ze w Azji zaczęli robić statki taniej i Stocznia Gdańska nie miała dużego inwestora to padła.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v