Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, PRIMO napisał:

@mirro a z czego ty rżysz?🤨 

Myślisz że to jest śmieszne?

TAK NAPRAWD  to ja też nie wiedział bym co w rolnictwie czy dla rolnictwa zrobić jako min.   to rolnictwo to ciezki temat , albo wrucić do limitowania produkcji co jest złe albo tak jak teraz kto silny przetrwa , juz czesi chcieli narzucić ograniczenia na polską żywność i wiadomo jaki efekt nic nie dadzą rady zrobić .

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, galan99 napisał:

Nie będzie nas rolników - nie będzie zdrowej, polskiej żywności, ale będziemy mieć basen.

I bedzie żywność z basenu morza czarnego 

Edytowane przez jarecki
  • Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał:

no i dlatego  Ardanowski aż tak dobry nie był , kiedyś tu na forum zadałem pytanie co dla rolnictwa w Polsce zrobił Ardanowski i jakoś nikt nie podał jego zasług .  Teraz chyba kalinowski były min . rolnictwa krzyczy żęby rolnikom którzy dostają dopłaty a nie uprawiają ziemi żeby im dopłaty odebrać , coś wyliczył że tylko 35 % tym co składają wnioski one się należą , ale to tez nie tedy droga , z jednej strony PSL dawało renty strukturalne każdemu czy 5 ha czy 20 ha a teraz wpadło na inny pomysł typowy żeby odebrać PISowi elektorat wiejski 

Zabiorą dopłaty to ziemia będzie odłogiem leżeć.

Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał:

TAK NAPRAWD  to ja też nie wiedział bym co w rolnictwie czy dla rolnictwa zrobić jako min.

Rolników należy zostawić w spokoju. Zająć się podstawą prawną funkcjonowania gospodarstw, rachunkowością i ogryzieniem przepisów unijnych oraz dostosowaniem ich do polskich warunków. Równolegle wzięcie sie za dupsko tym co mają za przeciwnika ASF, ptasią grypę itp. Ci co będą chcieli robic w rolnictwie i tak zostaną a ci co nie dają sobie rady szybciej zajmą się inna pracą. 

Opublikowano
8 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

Aw Teleexpressie trąbią że nowy ład poprywi życie 90% podatników..... 

To i tak skromnie jak na TVPIS.. Mogli powiedzieć że ponad 100%  a lud i tak by uwierzył bo jak dzis kolega PISał , matematyka nie jest nikomu potrzebna.

Opublikowano
1 minutę temu, akooo napisał:

Zabiorą dopłaty to ziemia będzie odłogiem leżeć.

Nie w Polsce. 

Opublikowano
54 minuty temu, Ulman napisał:

Podaj jakąś publikacje która potwierdzi ze naukowcy nie wiedzą.

Nie ma gwarancji ile te szczepionki będą działać bo tak naprawdę może z rok minął od zakończenia badań klinicznych i nikt nie da gwarancji że to ochroni 2,3,4,5 i więcej lat

Nikt nie mierzy przed, po i za jakiś czas poziomu przeciwciał

Opublikowano

Jak nie będzie dopłat to po co załóżmy mam komuś swoją ziemię udostępniać? Albo wzrośnie czynsz o kwotę dopłat :)

Opublikowano
7 minut temu, racyl napisał:

Nie ma gwarancji ile te szczepionki będą działać bo tak naprawdę może z rok minął od zakończenia badań klinicznych i nikt nie da gwarancji że to ochroni 2,3,4,5 i więcej lat

Nikt nie mierzy przed, po i za jakiś czas poziomu przeciwciał

Gwarancji to na nic nie ma ale nie mów ze nikt nie mierzył poziomu przeciwciał który jest podstawowym parametrem świadczacym o skuteczności.

Na całym świecie rzady państw , agencje do spraw leków, lekarze, instytuty i laboratoria sa w zmowie?  

Galan, a jakąś naukowa publikacje moze masz?

Opublikowano
3 minuty temu, akooo napisał:

Jak nie będzie dopłat to po co załóżmy mam komuś swoją ziemię udostępniać?

Prędzej sprzedasz jakiemuś obszarnikowi bo póki są dopłaty to masz jakieś pieniądze a jak dopłat nie będzie to przecież nie będziesz dokładał bez końca do tego. 

3 minuty temu, Ulman napisał:

Na całym świecie rzady państw , agencje do spraw leków, lekarze, instytuty i laboratoria sa w zmowie?  

Teraz w tych czasach gdzie możesz ubić interes przez internet z drugim końcem świata to żaden problem. 

Opublikowano (edytowane)

Zaszczep się będziesz naukowym testerem za 3 lata powiesz co się dzieje ok .

@Ulman ja przedstawiłem naukowych nie przedstawię bo to są spiski .

Kasy zabraknie i koniec Covida będzie w Polsce dziękuję za uwagę .

Będziesz miał spokój bo za tydzień jadę zagranicę na 2 miechy i testów już nie trzeba  robić na Covida by przekroczyć granicę .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, PRIMO napisał:

Teraz w tych czasach gdzie możesz ubić interes przez internet z drugim końcem świata to żaden problem. 

Wszyscy naukowcy, rządy państw i konkurencyjne koncerny razem w światowym sPISku?  Grubo pojechałeś.

Z drugiej strony to może i dobrze że część paranoików sie nie zaszczepi i sie pula genowa oczyści.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
Cytat

Prędzej sprzedasz jakiemuś obszarnikowi bo póki są dopłaty to masz jakieś pieniądze a jak dopłat nie będzie to przecież nie będziesz dokładał bez końca do tego. 

@PRIMO  A zasiałbym sobie zborze żeby ugorem nie leżało albo i co innego,chleb się nauczę piec czy inne i też bede żył,co ty się boisz :)

Opublikowano
34 minuty temu, jarecki napisał:

TAK NAPRAWD  to ja też nie wiedział bym co w rolnictwie czy dla rolnictwa zrobić jako min.   to rolnictwo to ciezki temat , albo wrucić do limitowania produkcji co jest złe albo tak jak teraz kto silny przetrwa , juz czesi chcieli narzucić ograniczenia na polską żywność i wiadomo jaki efekt nic nie dadzą rady zrobić .

No proste rozwiązania. ZUS i podatek dochodowy. No i koniec dopłat w całej unii. To nie lata 60 że potrzeba było parę milionów ludzi do obsługi rolnictwa w Polsce. Dziś wystarczy góra 200tys. Reszta musi sobie znaleźć jakieś sensowniejszego zajęcia niż zabawa w rolnika na czyiś koszt.

• Like 1
Opublikowano
49 minut temu, Ulman napisał:

10 krotnośc zaległosci to bankructwo dla firmy i zapewne wiekszości podwykonawców - wspaniałe wyjście ,przepełnione logiką. 

może dla ciebie i twojej logiki to jest za trudne, ale wystarczy płacić w terminie (uczciwe firmy zawsze się dogadają) - tylko tyle

Opublikowano
15 minut temu, Ulman napisał:

Gwarancji to na nic nie ma ale nie mów ze nikt nie mierzył poziomu przeciwciał który jest podstawowym parametrem świadczacym o skuteczności.

mierzą owszem ale tym na których testowali szczepionki, chętnie zobaczyłbym taki wyniki pomiarów po kilku miesiącach, latach

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, nie napisał:

może dla ciebie i twojej logiki to jest za trudne, ale wystarczy płacić w terminie (uczciwe firmy zawsze się dogadają) - tylko tyle

Po co chciałbyś wlepić karę która zniszczy firmę ? W imię srawiedliwości społecznej? No i zawsze nalicza się w takich sytuacjach odsetki. 

Powtórzę ci jeszcze raz - 3-4 miesiące poślizgu w płatności to powszechna sprawa o ile ma się pojecie o realiach rynkowych.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
17 minut temu, Ulman napisał:

Z drugiej strony to może i dobrze że część paranoików sie nie zaszczepi i sie pula genowa oczyści.

ta   bo  szczepienia  to  jedyny  ratunek  dla  świata  :D  :D  :D  

Opublikowano

nie mam to nie kupuje   i nikogo nie wprowadzam w błąd że za 3 miesiące będę miał

Opublikowano

Widzisz Racyl pojawił się problem z kredytami obrotowymi. Ano nagle banki chcą większego zabezpieczenia niż dotychczas. Już nie wystarcza majątek firmy jej wycena, pomimo że kilkukrotnie przewyższa kwotę obrotówki. dzieje się to z dnia na dzień. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v