Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

gdziem mi miglo ogloszenie-wlasciciel wydzierzawi gospodarstwo - ponad 100 czy 200 ha- za hektar 2 tys ,wlasciciel placi podatek, dzierzawca bierze doplaty ..po co sie meczyc,cokolwiek robic, nie wiem jaka klasa ale ile moze byc podatku 200 zl ?

Opublikowano
2 minuty temu, pafnucy napisał:

i na jedno wyjdzie. mnie zastanawia co pisom nie pasi.

to ci powiem ; duży siał a mały brał dopłatę a po reformie duży by siał i brał dopłatę a mały nic te dopłaty dla małych nie uprawiających pola dopłaty to taka pomoc socjalna z unii

2 minuty temu, jacus napisał:

gdziem mi miglo ogloszenie-wlasciciel wydzierzawi gospodarstwo - ponad 100 czy 200 ha- za hektar 2 tys ,wlasciciel placi podatek, dzierzawca bierze doplaty ..po co sie meczyc,cokolwiek robic, nie wiem jaka klasa ale ile moze byc podatku 200 zl ?

u nas takie rzeczy nie przechodzą w jednym kawałku trudno o dobry hektar 

Opublikowano
4 minuty temu, PRZMAS19821982 napisał:

Że się  wezna im za d*py....... 

ale kto komu?

Opublikowano

czyli szykuje się podatek dochodowy od dochodu z dzierżaw, obecnie dochód z dzierżawy rolnej jest zwolniony z opodatkowania. Wiele dzierżaw jest na pysk i dopłaty bierze właściciel pola, dla dzierżawcy koszt to opłata podatku rolnego, Po zmianie będzie trzeba zawierać umowy pisemne, czynsz wzrośnie o stawkę dopłat  i będzie można to opodatkować.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Mariusz2903 napisał:

najsprawiedliwsze by były dopłaty dla rolników mieszkających na wsi i płacących KRUS 

a jak ktoś ma 100ha w mieście to nie jest rolnikiem? Rolnicy z własną działalnością gospodarczą to jacyś gorsi. 

Edytowane przez agromatik
Opublikowano
2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

najsprawiedliwsze by były dopłaty dla rolników mieszkających na wsi i płacących KRUS 

A 300 ha grupa producencka w formie sp z.o.o to rolnicy czy już nie?

Opublikowano
9 godzin temu, agromatik napisał:

Po zmianie będzie trzeba zawierać umowy pisemne, czynsz wzrośnie o stawkę dopłat  i będzie można to opodatkować.

Zawieram z właścicielem umowę kontraktacyjną  na zielony groszek. Po zbiorach płacę mu np . za tonę groszku z hektara bo taki był plon. Gościu bierze dopłaty legalnie przelewam mu za towar dostarczony , wszyscy są zadowoleni. 

Opublikowano
pafnucy napisał:

i na jedno wyjdzie. mnie zastanawia co pisom nie pasi.

A co się głową boli ze jak ja np komuś dzierżawie pole to i dopłaty biorę? Jak chcesz dopłaty to albo się dogadaj albo se pole kup

agromatik napisał:

czyli szykuje się podatek dochodowy od dochodu z dzierżaw, obecnie dochód z dzierżawy rolnej jest zwolniony z opodatkowania. Wiele dzierżaw jest na pysk i dopłaty bierze właściciel pola, dla dzierżawcy koszt to opłata podatku rolnego, Po zmianie będzie trzeba zawierać umowy pisemne, czynsz wzrośnie o stawkę dopłat  i będzie można to opodatkować.

a teraz umów pisemnych nie trzeba? Tez trzeba

agromatik napisał:

a teraz umów pisemnych nie trzeba? Tez trzeba

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v