Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Denwer napisał:

Nie  powiedział bym  że  dał.   Kupujesz  od  kolesia  cielaki  od  bodaj 2 lat  wozi  je  jako  działalność dodatkowa  do pracy  na etacie  wszystko  jest  super. Potem  obrasta  w piórka   rezygnuje  z etatu  idzie na pełen etat  na swoją  działalność. Przywozi  ci  cielaki  myślisz  że  wszystko  będzie  jak  zawsze    a tu  zonk.  Zawsze  jak handlarz  przywoził  cielaki  pierwsze  co   po zakupie  to  ważenie  mierzenie temperatury  i   osłuchiwanie  płuc.  Zawsze  wszystko było  ok  aż  do  wtedy. Bierzesz  cielaka  a tam 40*C  gorączki  i tak  kilka  sztuk   reszta  gorączka  lekko podwyższona   od razu telefon po   wet  pobrane  wymazy  i  do  WIW i  leczenie  no i  oczywiście  telefon do  handlarza że  przywiózł  chore  zwierzęta  który  zapewnia  że  w razie  upadku   bierzemy  stratę 50/50.  Później 2 padają   obiecuje  że  przywiezie  i  tak zwodzi  i  zwodzi  aż  w końcu  padają  z jego ust  magiczne  słowa  "I co  mi zrobisz"  No  i posłuchałem złej rady  no  i  koleś  stracił no ja  też  ale  nie  chodziło  o kasę  głównie bo to tylko 1500zł  ale  oto  " I co mi zrobisz"  

Można powiedzieć  że postawiłeś go do pionu .... Nieraz tak trzeba.... 

Edytowane przez PRZMAS19821982
Opublikowano
1 godzinę temu, pafnucy napisał:

@soltys48 do czego Ty go namówiłeś? chłopak teraz wyrzuty sumienia ma.

Zasadniczo jak czytam tę historię to się cieszę iż jestem pozbawiony sumienia. :lol:

28 minut temu, dysydent napisał:

@galan99 a pisałem gdzieś wcześniej o eskalacji incydentów Rosja kontra reszta świata i nawet chciałem podlinkować, tylko weź to znajdź

Ostatnio coś się zmieniło. USA już nie takie skore do bitki z Chinami a nawet jedni chcą z drugimi współpracować w kwestii ogarnięcia pandemii. Czyli chyba zauważyli że bardziej ona szkodzi im, niż oni sobie wzajemni.:lol:

Jedynie Brytole chyba jeszcze mogą wpasować się w rejon Morza Czarnego jako rozjemcy. Najwyżej zagrożą Rosjanom zablokowaniem czegoś u siebie, na co nie ma wpływu ani Unia , ani USA.

Opublikowano
40 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

Sadzisz ze wogule ktoś ruszy palcem w obronie Ukrainy......? 

militarnie raczej nie , ale gospodarczo pewnie tak  . AKURAT wczoraj czytałem żę rosja przez koronowirusa nie możę sprowadzić pracowników sezonowych z innych krajów a chyba około 50 tys tych ze pracowników rolnych trzeba i wynagrodzenia wzrosły o 30 % wiec te sankcje gospodarcze  są coś  warte ?

Opublikowano

Denwer - niepoważny jesteś? Wyrwałeś chwasta i koniec historii. Poco to roztrząsać? W chwili, gdy złożyłeś wniosek do us wiedziałeś, że jesteś jawny dla niego i podjąłeś świadome ryzyko. Wyszło po Twojemu czyli jak Bozia przykazała.. No chyba, że jest jak napisałem wcześniej.

jarecki - już ładnych parę lat temu na Białorusi nie było pola odłogiem. Choćby koniczyna ale coś. Fabryki fabrykowały, sklepy sklepowały bo ani handlem ani przemysłem tego nazwać nie można było. To ten sam model co ruski zatem i bezrobocie podobne.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dysydent napisał:

@Ursus932 czym Ty cielaki karmisz? suplementy diety są dla idiotów, cielaków szkoda ;)

a tak poważnie to daj kiedy znać co z tym cialątkiem bo mi się szkoda zrobiło

@galan99

Dostają i taki suplement jak preparat mleko zastępczy 🤭

Jest lepiej , apetyt coraz większy i cielak żywszy , są tu dobrzy ludzie na forum i pomogli chłopaki między innymi  @slawek74 @DANDYS @Łolek 👍

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, jarecki napisał:

Przygotuj się że za 5 lat z ukrainy pracowników rolnych nie bedzie w polsce .

Już od 10 lat tak mówią... A jak ich nie będzie to się będzie z San Escobar pracowników ściągać . Kontakty dyplomatyczne już mamyxD

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

bardziej mi chodziło że z gospodarką rosji nie jest zle , bezrobocie chyba 4-5 % i brak pracowników liczą na emigrantów . 

Nie zabraknie pracowników bo za chwile kurka wodna w Polsce możemy mieć pół Ukrainy .

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Ej Ukrainę niech w spokoju zostawią, skąd ja kobitki do truskawek i bobu sciągnę :)

no tak tanie dobrze robią 😂

Opublikowano (edytowane)

Tylko wiesz , z roku na rok coraz gorzej, pula potencjalnych pracownic coraz mniejsza xD W tym roku ma jakaś 19-nastka przyjechać, może żona z domu nie wygoni ;)

Opublikowano

dzisiaj oglądałem swoją rumbę to też pojawiają się kwiatostany ale jeszcze

Opublikowano (edytowane)

U mnie na Lofty już pierwsze kwiatostany się otwierają, Rumba jeszcze 2-3 dni potrzebuje. Pewnie w tym tygodniu czeka mnie przekładka z folii na włókninę. 

Opublikowano

miałeś rację że pod folią szybciej sie zbierają niż pod agrowłókniną. mam tą samą odmianę 2 rządki truskawki pod agrowłókniną z bobu a reszta pod folią to widać sporą różnicę

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v