Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

To najniższe bezrobocie w obecnych czasach też jest zjawiskiem sezonowym.Taka Ikeła nie dość, że chce skorzystać z możliwości szczepienia na zakładzie to kupi szczepionki..

Opublikowano
Dnia 4.04.2021 o 09:23, pafnucy napisał:

a tak w ogóle, to ani kurduple, ani inne wąsate nie wywalczyli tej niby demokracji u nas. ludzie to wywalczyli. tylko lud jakoś zawsze przywódcy potrzebuje. ten który lepiej gada zazwyczaj na czele staje.

I  ty  w święta  jadem  na forum plułeś  niesłychane .  ulmany  mirra  hubertusy   racyl   tomasz  to  normalka  oni  tym żyją.  Ale  żeby  pafnucy    coś niespotykanego.

Nie  przeszkadzało  ci  jak  memy  w święta  wrzucali  ??

169068610_1400180346986039_4718073053728

Opublikowano
24 minuty temu, Denwer napisał:

ulmany  mirra  hubertusy   racyl   tomasz  to  normalka  oni  tym żyją.  Ale  żeby  pafnucy    coś niespotykanego.

Gdzie jadem plułem? Gdzie memy wrzucałem? Konkrety proszę, jak nie to nie wycierać sobie mną gęby,:gent:

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Denwer napisał:

I  ty  w święta  jadem  na forum plułeś  niesłychane .  ulmany  mirra  hubertusy   racyl   tomasz  to  normalka  oni  tym żyją.  Ale  żeby  pafnucy    coś niespotykanego.

Gdzie wrzucałem te memy, słucham. Gdzie te plucie jadem. 3 posty, 2 dotyczące jakości jabłek z chłodni i jeden na temat niby Żydów, który linkował jakiś twój prawicowy kolega, tylko nie doczytał że jest tam Kaczyński i Macierewicz ;)

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 godzinę temu, Denwer napisał:

169068610_1400180346986039_4718073053728

No trzymajcie mnie bo pękne ze śmiechu😆 człowiek który już kolejne konto założył żeby obsrywać innych i namiętnie wrzuca te swoje obrazki kilka razy dziennie, wytyka innym że oni tym żyją.🤣🤣🤣 

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał:

bezrobocie najniższe w polsce 3,1 % według eurostatu i to jest wiadomość  i dobra i zła . jak skonczy sie lokdawn bedzie musiał nastąpić wzrost pensji a co za tym idzie wzrost cen , już teraz jest brak pracownika przed wzrostem sezonowym .

Skąd sie bierze to rekordowe bezrobocie? Zatrudniają ludzi jak maja zamknięte biznesy czy co? 

Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał:

bezrobocie najniższe w polsce 3,1 % według eurostatu i to jest wiadomość  i dobra i zła . jak skonczy sie lokdawn bedzie musiał nastąpić wzrost pensji a co za tym idzie wzrost cen , już teraz jest brak pracownika przed wzrostem sezonowym .

Nie jest brak pracowników pod prace sezonowe tylko za niska stawka płacowa za wykonaną pracę .

Jak by za rwanie maliny  1 kg stawka była 4 zł to rwaczy by nie brakowało tak samo i w truskawce tylko taki jest problem braku ludzi do pracy .

Ceny w Marketach za usługi mamy zachodnie a płace 3 razy nisze od zachodnich bo średnia u nas to 5 tyś a na zachodzie to 18 tyś .

Opublikowano (edytowane)

Czyli wolą siedzieć na socjalu jak pracować - taki z tego wniosek.

System w którym nie opłąca sie pracować to wzorcowa patologia.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Ulman napisał:

Czyli wolą siedzieć na socjalu jak pracować - taki z tego wniosek.

System w którym nie opłąca sie pracować to wzorcowa patologia.

Nie koniecznie patologia bo rwać malinę za 1,20 zł za kilogram to za h*ja bym nie rwał pomimo że mam maliny  sam tylko w tym problem że u nas cena maliny na skupie 6 zł na zachodzie do 18 zł truskawka podobnie nie ma u nas przemysłu bo h*je sprzedali .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

Ludzie zwolnieni nie rejestrują się do PUP i z tad takie niby mam niskie bezrobocie. 

Ja to wiem ale cały czas pytam pisowkich klakierów skąd kto zatrudnił tych wszystkich zwolnionych z zamkniętych biznesów i to do tego z nawiązką. Nie tak dawno jako odpowiedź wklejali oferty pracy z biedronki i to by było na tyle🤣 Nikt nie ma pojęcia  jak to wytłumaczyć.

Galan - to zrób biznes . Kup busa z chłodnią  nakup truskawki i wywoż na zachód. Za tonę  truskawki będziesz miał 10 tys zysku. Bus o masie do 3,5 tony żeby na autostradzie zapieprzać 140 i kierowca na podmiankę zeby z 5 kursów w tygodniu robić. 

Możesz nasadzić 5 ha truskawki wywozić na zachód , ludziom płacić po 4 pln a i tak zarobisz fortunę. Pomyśl nad tym

Edytowane przez Ulman
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Oprócz PUP  jest coś takiego jak liczba  pracujących , natomiast to w moim regionie jest odwrotnie ludzię się rejestrują w PUP  a pracują . znam sporo przypadków gdzie chłopaki co pracują przy bruku byli kierowani z urzedu do pracy w tartaku , chodz pewnie eurostat to wyłapuje bo zawsze według GUS bezrobocie jest sporo wyższe niż według eurostatu .  https://www.zadluzenia.com/ile-osob-pracuje-w-polsce/                     Jeszcze bardziej zaskakujące może być to, że względem IV kwartału ubiegłego roku liczba pracujących wzrosła (wzrost o 0,8%, czyli o 133 tysiące osób).   

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
5 minut temu, jarecki napisał:

Oprócz PUP  jest coś takiego jak liczba  pracujących , natomiast to w moim regionie jest odwrotnie ludzię się rejestrują w PUP  a pracują . znam sporo przypadków gdzie chłopaki co pracują przy bruku byli kierowani z urzedu do pracy w tartaku , chodz pewnie eurostat to wyłapuje bo zawsze według GUS bezrobocie jest sporo wyższe niż według eurostatu .

To i tak z rzeczywistym bezrobociem ma niewiele wspólnego..... Tak samo jak dochód z 1ha według GUS

• Like 2
Opublikowano
5 minut temu, jarecki napisał:

Oprócz PUP  jest coś takiego jak liczba  pracujących , natomiast to w moim regionie jest odwrotnie ludzię się rejestrują w PUP  a pracują . znam sporo przypadków gdzie chłopaki co pracują przy bruku byli kierowani z urzedu do pracy w tartaku , chodz pewnie eurostat to wyłapuje bo zawsze według GUS bezrobocie jest sporo wyższe niż według eurostatu .

Rejestrują się jako bezrobotni a pracują? To w takim razie na czarno robią czy jak to wytłumaczysz?

Opublikowano (edytowane)

np w  szwalni w pobliskim miasteczku pracuje około 15 osób , kilka kobiet ma wypracowany wiek i rejestrują się na bezrobociu a pracują sały czas , dodatkowo firma ponownie zatrudnia te osoby po pół roku na bezrobociu  choć i tak pracowały a bierze pieniądze na jakąś aktywizacje osób 50 + czy jakoś tak

5 minut temu, Ulman napisał:

Rejestrują się jako bezrobotni a pracują? To w takim razie na czarno robią czy jak to wytłumaczysz?

tak robią na czarno .

7 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

To i tak z rzeczywistym bezrobociem ma niewiele wspólnego.....

dlatego wstawił link o ilość zatrudnionych , to jest bardziej miarodajne  liczenie bezrobotnych 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Proszę nie zapominać o innych wariantach, które są wykrywane w Polsce. Południowoafrykański i bardzo groźny wariant brazylijski. Wiążą się z większą transmisyjnością - mówiła w rozmowie z Gazeta.pl prof. Maria Gańczak, epidemiolożka i kierowniczka Katedry Chorób Zakaźnych Collegium Medicum Uniwersytetu Zielonogórskiego.

Angielski  już się przejadł bo Angole gospodarkę otwierają .

Bla bla bla cały AS  to samo. W ZESZŁYM  roku kazał ludziom siedzieć w domu a on za***rdalał w klapkach po plaży. Eksperci z bożej łaski.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
16 minut temu, Ulman napisał:

Skoro są zarejestrowani jako bezrobotni to jakim cudem bezrobocie maleje?

A to jest kolejna zagadka. Zaraz po tych jak to uniezależniliśmy się od rosyjskiego gazu, ropy i węgla.:lol:

2 minuty temu, galan99 napisał:

Angielki już się przejadł bo Angole gospodarkę otwierają .

Aaaaaaaa wirus Izraelski?:lol:

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, PRZMAS19821982 napisał:

Ludzie zwolnieni nie rejestrują się do PUP i z tad takie niby mam niskie bezrobocie. 

Bzdury  piszesz   bo  nie masz  o niczym  pojęcia  jak nie  zarejestruje się w PUP  zasiłku  dla  bezrobotnych  nie  dostanie   jak  i  innych  socjali  przysługującym  bezrobotnym

169150828_4063124553749060_4225734399965

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v