Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

co zguba niech się dostosuje polski handel , niech się zrzesza poprawi jakość towaru jadł ktoś ostatnio jabłka polskie ? tego się nie da jesć ostatnio . a z biedroki kupuje tylko parówki bo nigdzie nie ma w sklepach wszedzie tylko jubilatki czy berlinki a w biedronce Tarczyńskiego te 95% mięsa 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

chłopie Ty jesteś normalny ? polskie jabłko to nie tylko jedna odmiana u jednego sprzedawcy i producenta na całą Polskę 😂

co się nie da zjeść polskiego jabłka a chipsy z zagranicznych ziemniaków już się da ? 😂

już się nie ośmieszaj szkodniku jeden

To mleko zapewne z tego zapyziałego twojego podlasia produkowane dla  biedronki potrafi się psuć w lodówce mimo terminu przydatności

Edytowane przez racyl
Opublikowano
23 minuty temu, galan99 napisał:

Polski handel miałby się bardzo dobrze tylko za mocno obłożony jest podatkami jest nie konkurencyjny wedle zachodniego handlu .

Przepraszam. A to Niemcy obłożyli polski handel tymi podatkami?

Opublikowano

pewnie te jabłka z marketów jareckiemu lepiej smakują po tym jak wyglądają 😂

Opublikowano
10 minut temu, jarecki napisał:

co zguba niech się dostosuje polski handel , niech się zrzesza poprawi jakość towaru jadł ktoś ostatnio jabłka polskie ?

Ja tam jem cały czas, od kumpla z przechowalni.

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, Agrest napisał:

To pokazuje jak skutecznym jest politykiem i biznesmenem.

Bez względu kto był u władzy, ten umiał się odnaleźć i parł do przodu.

To pokazuje jak skutecznym był TW. A potem jak skutecznie pracował czy może nadal pracuje ale dla Rosji.

Opublikowano
6 minut temu, galan99 napisał:

A czemu się nie da jeść jaka jest ku temu przyczyna dopisz .

jebią czymś delikatnie i to te z rynku , coś chyba na przechowalniach zj***li .

6 minut temu, racyl napisał:

To mleko zapewne z tego zapyziałego twojego podlasia produkowane dla  biedronki potrafi się psuć w lodówce mimo terminu przydatności

tak szczerze to mleka chyba nie polecam , chyba że ktoś w okolicy ma małe stado  latem wypasa i takiego kupić zimą siankiem karmi .

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, jarecki napisał:

jebią czymś delikatnie i to te z rynku , coś chyba na przechowalniach zj***li .

Tak czuć jabłko z kontrolowanej atmosfery. oczywiście nie z każdej. Ale trza umić to robić.

Edytowane przez mirro
Opublikowano

mleko które produkuje mlekowita dla biedronki ma krótki termin w dodatku się psuje w lodówce a to pod już ich logiem mlekowita ma dłuższy termin i normalnie się zachowuje już pomijając smak.

mleko to nie nie ziemniaki czy jabłka że znajdzie prawie na każdej wsi. przeważnie teraz na wsiach to jeden, dwóch producentów mleka albo wcale

Opublikowano

nie stety ale krowa która daje 50 litrów białego płynu nie możę być dobre , możę parametry spełnia ale , w niemczech jest tak żę wschodnia cześć gdzie są dużę gospodarstwa mleczarnie przerabiają mleko  na sery marketowe czy proszki mleczne a w zachodniej czesci gdzie gospodarstwa są miejsze robią bardziej galenterie mleczną , polska puki co nie ma żadnej marki no możę piątnica 

Opublikowano

Kontrolowana atmosfera zabija smak i aromat jabłka. A traktowane Smart fresh ponoć już kompletnie smaku są pozbawione.

Ale to też zasługa konsumenta bo towar ma być bez skazy i ciągła presja żeby hodować i produkować towar idealny z wyglądu. A o smaku się zapomina.

Dotyczy również pomidorów.

Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał:

polska puki co nie ma żadnej marki no możę piątnica 

A nie ma tam jakiego senatora z PiS w pobliżu żeby im pomógł?:lol:

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Kontrolowana atmosfera zabija smak i aromat jabłka. A traktowane Smart fresh ponoć już kompletnie smaku są pozbawione.

ooo ,  dokładnie zero aromatu jabłka i smaku na pocieszenie jest że jak poleży na wierzchu to wywietrzeje troche 

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Ale to też zasługa konsumenta bo towar ma być bez skazy i ciągła presja żeby hodować i produkować towar idealny z wyglądu. A o smaku się zapomina. 

Dotyczy to wszystkich owoców i warzyw, mają być ładne, duże, błyszczące bez jakiejkolwiek skazy, a my rolnicy po prostu do tego się dostosowujemy i tyle. 

Opublikowano

To ja się dostosuję do wymogów unijnych. Bestia że wschodu pozbawiła mnie plonów. Będzie mało albo wcale.

Wiśnia wyzerowana. Czerwona porzeczka wielkie zaskoczenie bo i na najwcześniejszej jak i najpóźniejszej pąka z kwiatem nie znalazłem.

Agrest w tym roku wyprodukuje liście.

Jedynie czarna ma jeszcze trochę zdrowych pąków.

Jak żyję takiego armagedonu  nie widziałem.

Kilometr dalej strat brak.

Opublikowano
34 minuty temu, galan99 napisał:

Skoro nie jesteś patriotą  to  zguba Narodu Polskiego jest szybka tylko trzeba pamiętać że pod cudzym biczem też nie będzie dobrze .

A kim według ciebie jest patriota?  Jak definiujesz patriotyzm? 

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

To zdanie powinien kazdy zapamietać. To esencja całego zjawiska. To też tłumaczy dlaczego jabłko z parchem, korkiem nie ma szans. I to tez jasno tłumaczy, dlaczego programy rządowe stawiające na taka produkcję, to pieniądze wyrzucone w błoto.

Kupuje się oczami, wyglądem.

@Agrest szacunek za trafność oceny.:gent:

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jarecki napisał:

ooo ,  dokładnie zero aromatu jabłka i smaku na pocieszenie jest że jak poleży na wierzchu to wywietrzeje troche 

To napewno po Smart fresh. Sami producenci przyznają, że tego nie da się jeść.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Dotyczy to wszystkich owoców i warzyw, mają być ładne, duże, błyszczące bez jakiejkolwiek skazy, a my rolnicy po prostu do tego się dostosowujemy i tyle. 

No i dostępne całym rokiem..... Wszystko dlatego.. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v