Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cenckiewicz to podobno wykształcony i prawy człowiek a dopiero wyrok sądu rozjaśnia mu umysł na podobne sprawy? Habilitacje ma... no no i historyk brzydzący się metodami komuny. Przegrał w sądzie i wypłakał się do Facebooka. A gdzie takie modne pokazywanie orzeczeń? Przekazał wieść razem z jej zaszeregowaniem. Tfu.

Opublikowano
15 godzin temu, jarecki napisał:

w OSM Ostrow Maz . było tak samo rolnicy mieli dopłacić do pełnych udziałów ale jakoś rozeszło się po kosciach 

Czytałem wywiad z syndykiem, że tu być może też to się uda. Ale w przypadku Bielmleku jest taki problem, że pisowski senator zadłużając firmę przeprowadził uchwałę podwajająca wartość wkładów. Będą się starać aby z ludzi ściągnąć tylko 50 tys. Ale długów jest na 250 milionów a zakładu nikt nie chce. Więc wątpię czy po 50 tys starczy od każdego spółdzielcy. Tak się kończą rządy panów z pisu. Poczucie bezkarności sprawia, że kradną więcej jak ci z po i robią to otwarcie. Ten wybudował sobie i córce nawet domy na ziemi należącej do spółdzielni.

2 godziny temu, dysydent napisał:

jeśli siła waluty jest miarą siły gospodarki to

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Kurs-euro-najwyzszy-od-12-lat-Razaca-slabosc-zlotego-8081627.html

zatem uwzględniając poziom zeszmacenia € w analogicznym okresie polska gospodarka zmierza ku upadkowi a nie świetlanej przyszłości

czy ktoś kiedyś wynajdzie jakiś automatyczny mechanizm pilnowania niezależności waluty od tych politycznych sk..synów?

No cóż dodruk pieniędzy, inflacja i nie udolność rządu znajduje odzwierciedlenie w pozycji złotówki.

Opublikowano

mimo tej wyceny polskiej waluty gospodarka ma się nie zle w zaistniałej sytuacji , najważniejsze jest bezrobocie jest dość niskie a bedziemy wchodzić w wzrost prac sezonowych , są plusy i minusy silnej złotówki w sumie sektor rolniczy zyska ale kto inwestuje musi się liczyć ze wzrostem cen . 

Opublikowano

od raka d*pa nie boli. w przypadku raka masz dolegliwości żołądkowe, biegunki, zatwardzenia, gazy. przy hemoroidach d*pa cały czas swędzi, najgorzej w miejscach publicznych gdy musisz się podrapać, a wszyscy patrzą.

Opublikowano
3 godziny temu, DTaras napisał:

Cenckiewicz to podobno wykształcony i prawy człowiek a dopiero wyrok sądu rozjaśnia mu umysł na podobne sprawy? Habilitacje ma... no no i historyk brzydzący się metodami komuny. Przegrał w sądzie i wypłakał się do Facebooka. A gdzie takie modne pokazywanie orzeczeń? Przekazał wieść razem z jej zaszeregowaniem. Tfu.

na pewno nie przystoi takiej osobie wstawiać memy a tak w ogóle to Widziałeś tego mema ? JA nie widziałem . bo to raczej nie toSławomir Cenckiewicz on Twitter: "Uwaga: to jest mem wart 5 tys. zł.! Za  podanie tego mema skazano mnie dziś w Szczecinie (w mieście p. Nitrasa,  który na jedyną rozprawę przybył bez dowodu

Opublikowano
38 minut temu, Drewnopoulos napisał:

od raka d*pa nie boli. w przypadku raka masz dolegliwości żołądkowe, biegunki, zatwardzenia, gazy. przy hemoroidach d*pa cały czas swędzi, najgorzej w miejscach publicznych gdy musisz się podrapać, a wszyscy patrzą.

No właśnie oprócz bólu jest właśnie ból brzucha czasami ale na usg nic nie wyszło

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

mimo tej wyceny polskiej waluty gospodarka ma się nie zle w zaistniałej sytuacji , najważniejsze jest bezrobocie jest dość niskie a bedziemy wchodzić w wzrost prac sezonowych , są plusy i minusy silnej złotówki w sumie sektor rolniczy zyska ale kto inwestuje musi się liczyć ze wzrostem cen . 

Gospodarka ma się nieźle? Bo w tvp tak powiedzieli? Złoty to nie tylko gospodarka. Ale również drukowanie go bez tołku. Sama korona zadłużyła każdego obywatela na 20 tys. A gdzie reszta długów. Popatrz ile firm pozamykano. Masa ludzi zamyka firmy bo bankrutuje. I otwiera na nowo by uciec przed komornikiem.

Opublikowano

ja rozumiem i doskonale wiem , z tym że ja do długu publicznego nie mam tak drastycznego podejscia , na rynku jest nadwyżka pieniądza co skutkuje sporą infalcją i raczej ten rząd czy prezes NBP  nic z tym nie zrobi . balcerowicza i jego poglądu na gospodarke nie trzeba przypominać a przypone ze kaczyński był przeciwnikiem polityki pieniężnej balcerowicza wiec wiadomo  już że radykalnej próby obniżenia inflacji nie bedzie ,         a co do pracy to jest jej baardzo dużo w regionie warszawskim 

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

a przypone ze kaczyński był przeciwnikiem polityki pieniężnej balcerowicza wiec wiadomo  już że radykalnej próby obniżenia inflacji nie bedzie , 

To że był przeciwnikiem polityki Balcerowicza, to już wiemy. Tylko dalej nie wiemy zwolennikiem jakiej polityki pieniężnej jest Pan Kaczyński.😂 Bo na razie to wygląda na to iż nie ma żadnej polityki w tym zakresie, ani żadnej strategii🤣

Opublikowano
18 godzin temu, Ulman napisał:

Śledząc  logike  poglądów w tematach społeczno politycznych to raczej obstawiam że on w to wierzy. 

50 na 50 

2 godziny temu, hubertuss napisał:

Tak ten rząd ani ten prezes NBP nic nie zrobi z inflacja bo to oni ją robią. Rozdawanie pieniędzy prowadzi do tego, że ten pieniądz traci na wartości. 

to jednak jest pieniądz u ludzi ? to powinno być ok. to skąd się bierze takie narzekanie na rządzących nie pamiętam za innych żeby był taki popyt 

Opublikowano
1 minutę temu, PRZMAS19821982 napisał:

Nie jesteś przekonany do swojej tezy........ No, no ciakawe

zostawiam sobie otwartą furtkę czekam aż ktoś zdobędzie Antarktydę np. dronem i przedstawi foto bieguna południowego z obu stron bo jak na razie to temat tabu

Opublikowano
26 minut temu, Mariusz2903 napisał:

50 na 50 

to jednak jest pieniądz u ludzi ? to powinno być ok. to skąd się bierze takie narzekanie na rządzących nie pamiętam za innych żeby był taki popyt 

Tak jest pieniądz. Tylko popatrz jak ten pieniądz traci na wartości. Tak taki numer aby rozdać pieniądz działa przez rok lub dwa może trzy. A potem ten pieniądz staje się g wart. Zrozum dbając odpowiedzialnie o politykę gospodarczą państwa i walutę nie da się zrobić dobrobytu poprzez rozdanie kasy. Inaczej byli byśmy wszyscy bogaczami jak w Dubaju bo każdy rząd na świecie nawet w biednej Afryce drukował by forsę i rozdawał by ludzie mieli na wszystko. tak się nie da.

• Thanks 1
Opublikowano

Mariusz - w latach '50 przeleciał tam samolot a obecnie zamawiasz sobie lot z Perth do Buenos Aires i zdobywasz biegun z powietrza. Jest to droga sprawa no samolot niema wiatru w ogon jak przy locie z odchyłką i musi wziąć więcej paliwa. Prądy strumieniowe powodują także godzinkę różnicy pomiędzy lotem do Stanów a powrotnym.

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Tak jest pieniądz. Tylko popatrz jak ten pieniądz traci na wartości. Tak taki numer aby rozdać pieniądz działa przez rok lub dwa może trzy. A potem ten pieniądz staje się g wart. Zrozum dbając odpowiedzialnie o politykę gospodarczą państwa i walutę nie da się zrobić dobrobytu poprzez rozdanie kasy. Inaczej byli byśmy wszyscy bogaczami jak w Dubaju bo każdy rząd na świecie nawet w biednej Afryce drukował by forsę i rozdawał by ludzie mieli na wszystko. tak się nie da.

mi nikt nic nie daję muszę harować od 5 rano z chorym kręgosłupem mam zysku tyle co w pysku ale cieszę się że nie ma biedy wśród dzieci z wielodzietnych rodzin to tak różnic nie widać jak było kiedyś jedni mieli na bogato a w innych domach nie było na ładne ciuchy czy jedzenie 

mam na myśli program 500 + czy 13 emerytura widząc tych starców co mieli po 900 zł czy nawet 600 zł brakowało im na chleb leki

3 minuty temu, DTaras napisał:

Mariusz - w latach '50 przeleciał tam samolot a obecnie zamawiasz sobie lot z Perth do Buenos Aires i zdobywasz biegun z powietrza. Jest to droga sprawa no samolot niema wiatru w ogon jak przy locie z odchyłką i musi wziąć więcej paliwa. Prądy strumieniowe powodują także godzinkę różnicy pomiędzy lotem do Stanów a powrotnym.

lata międzywojenne czy 50 te wtedy się coś działo na Antarktydzie po 2 wojnie światowej ląd przestał być eksploatowany

Opublikowano

Trzeba się modlić i życ jak Chrystus przykazał i będzie dobrze

Opublikowano
4 godziny temu, Cebulj napisał:

No właśnie oprócz bólu jest właśnie ból brzucha czasami ale na usg nic nie wyszło

bo u zdrowego hipochondryka ciężko coś wykryć. Ty fizycznie zdrowy,tylko z główką chyba coś nie tak.

5 minut temu, akooo napisał:

Trzeba się modlić

i to pomoże?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v