Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

Czyli co konkretnie?  

czajniki tostery ekspresy lodówki młyniki itp 

57 minut temu, jacus napisał:

tak wyglada historia zelmera- to za dojnej zmiany nastapila jego likwidacja.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Zelmer

W 2013 roku plany przejęcia polskiej firmy ogłosiła niemiecka firma BSH Hausgeräte GmbH, produkująca sprzęt AGD m.in. marek Bosch i Siemens[6][7].

doczytaj buraku jeszcze raz 🤣

Opublikowano (edytowane)

czytaj ziemniaku dalej 

30 grudnia 2016 r. zostaje zakończony proces polegający na połączeniu Zelmer S.A. i BSH Sprzęt Gospodarstwa Domowego Sp. z o.o. a nazwa Zelmer funkcjonuje tylko jako marka sprzętu BSH.[9] Na przełomie 2016 i 2017 dokonano redukcji zatrudnienia, po negocjacjach ze związkami zawodowymi zwolnieniami objęte zostały głownie działy nieprodukcyjne.[9] W 2018 roku przeprowadzono kolejne redukcje.[10]

31 maja 2019 roku firma BSH decyduje o zakończeniu produkcji małego AGD pod szyldem Zelmer, która ma zostać zastąpiona markami Bosch i Siemens, jednocześnie deklarując, że sprzedaż produktów polskiej marki będzie prowadzona do końca 2019 r. lub wyczerpania zapasów. BSH oświadcza, że będzie realizować naprawy gwarancyjne, a także pogwarancyjne małego sprzętu marki Zelmer.[11]067-wszystkie-problemy-obajtka-wziely-sie-stad-ze-nie-mogl.jpg

Edytowane przez jacus
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jacus napisał:

30 grudnia 2016 r. zostaje zakończony proces polegający na połączeniu Zelmer S.A. i BSH Sprzęt Gospodarstwa Domowego Sp. z o.o. a nazwa Zelmer funkcjonuje tylko jako marka sprzętu BSH.[9] Na przełomie 2016 i 2017 dokonano redukcji zatrudnienia, po negocjacjach ze związkami zawodowymi zwolnieniami objęte zostały głownie działy nieprodukcyjne.[9] W 2018 roku przeprowadzono kolejne redukcje.[10]

31 maja 2019 roku firma BSH decyduje o zakończeniu produkcji małego AGD pod szyldem Zelmer, która ma zostać zastąpiona markami Bosch i Siemens, jednocześnie deklarując, że sprzedaż produktów polskiej marki będzie prowadzona do końca 2019 r. lub wyczerpania zapasów. BSH oświadcza, że będzie realizować naprawy gwarancyjne, a także pogwarancyjne małego sprzętu marki Zelmer.[11]

co stego jak już było sprzedane nie pamiętasz głosna afera w cenie zysku sprzedali zelmera .....   w tym 2016  mieli ingerować w prywatne ?? 

jeszcze raz 

22 marca 2013 roku BSH Sprzęt Gospodarstwa Domowego Sp. z o.o., polska spółka należąca do koncernu BSH Hausgeräte GmbH, została większościowym akcjonariuszem Zelmer S.A. BSH jako jedyny właściciel wycofał akcje Zelmera z obrotu giełdowego[8]. W efekcie tego Zelmer stał się częścią Grupy BSH. Oba przedsiębiorstwa – Zelmer i BSH ściśle współpracowały w Polsce i na innych rynkach.

1 września 2015 r. w fabryce w Rogoźnicy ruszyła produkcja odkurzaczy pod markami Bosch i Siemens oraz maszynki do mielenia marki Bosch. 30 grudnia 2015 r. zostaje zakończony proces polegający na połączeniu spółek Zelmer Spółka Akcyjna i Zelmer PRO Sp. z o.o., w wyniku połączenia Zelmer PRO przestaje istnieć. W 2015 roku firma zatrudniała około 1000 pracowników.

8 minut temu, jacus napisał:

067-wszystkie-problemy-obajtka-wziely-sie-stad-ze-nie-mogl.jpg

spokojnie w 2013 łopozycja prowadziła przeciw niemu 10 spraw wiesz jak się skoczyły musieli mu zapłacić i przeprosić ciekawe z czyjego mu zapłacili ?? 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

z tego wynika ze gdy zadzilo po-psl to niemcy widzieli w produkcji sprzetu agd biznes i pieniadze a gdy zaczela zjednoczona prawica interes sie skonczyl i trzeba bylo go zamknac - zbieg okolicznosci czy co ??

ciekawe czemu niemcy nie wykupia jsw ?? akcje na gieldzie za psie pieniadze-4 razy tansze niz za tuska, dobry biznes by zrobili czy tez niekoniecznie ??

co mu zaplacili i ile ?? pierwsze slysze a o jego interesach wiele razy tu pisalem od lat..

krysztalowego banasia tez sprawdzali 😛

Opublikowano
22 minuty temu, Roman176 napisał:

spokojnie w 2013 łopozycja prowadziła przeciw niemu 10 spraw wiesz jak się skoczyły musieli mu zapłacić i przeprosić ciekawe z czyjego mu zapłacili ?? 

Uważasz ze przez 8 lat nic sie nie mogło zmienić ? Nie bądź śmieszny😂

Opublikowano
6 minut temu, jacus napisał:

z tego wynika ze gdy zadzilo po-psl to niemcy widzieli w produkcji sprzetu agd biznes i pieniadze a gdy zaczela zjednoczona prawica interes sie skonczyl i trzeba bylo go zamknac - zbieg okolicznosci czy co ??

normalne pier**l.... cu    gdzie masz stara itp ?? polscy politycy to ...    gdyby to były Czechy to nawet skody .. a traktor tylko jeden fendt   dobrze podpisują warunki umowy nie jak nasi  cieńacy ...   

9 minut temu, jacus napisał:

ciekawe czemu niemcy nie wykupia jsw ?? akcje na gieldzie za psie pieniadze-4 razy tansze niz za tuska, dobry biznes by zrobili czy tez niekoniecznie ??

zabrakło kropki nad i   czyli wygranych wyborów jesienią chcieli spokoju przed wyborami robili wycenę jsw niby po co ?? 

10 minut temu, jacus napisał:

co mu zaplacili i ile ?? pierwsze slysze a o jego interesach wiele razy tu pisalem od lat..

krysztalowego banasia tez sprawdzali 😛

znowu udajesz ...

Jak czytamy, wyniki kontroli oraz praca śledczych kończy się blamażem Centralnego Biura Antykorupcyjnego kierowanego przez Pawła Wojtunika. "Decyzja o umorzeniu śledztwa zapada 24 maja. Trzy dni po wszczęciu śledztwa. Śledczy nie mają jednak wyjścia. Przyczyną umorzenia był brak informacji dostatecznie uzasadniających podejrzenie popełnienia przestępstwa. CBA jest atakowane wtedy za nadgorliwość i brak dowodów" - podkreśla portal.

Sprawa Daniela Obajtka. Prokuratura pod nadzorem Andrzeja Seremeta w maju 2013 roku, w zaledwie trzy dni umorzyła sprawę z doniesienia CBA, którym kierował wtedy Paweł Wojtunik - informuje w poniedziałek portal wPolityce.pl. Odniósł się tym do narracji opozycji, której przedstawiciele podkreślają, iż to "prokuratura kontrolowana przez PiS umarzała śledztwa ws. Daniela Obajtka".

8 minut temu, Ulman napisał:

Uważasz ze przez 8 lat nic sie nie mogło zmienić ? Nie bądź śmieszny😂

ja tego nie napisałem 

Opublikowano

cały czas chodzi opozycji lata 2006 do bodajże 2011 

3 godziny temu, galan99 napisał:

https://www.facebook.com/photo?fbid=3846349785433789&set=pcb.3846349962100438

SRK przedstawiło listę 14 kopalń do likwidacji do 2023 roku .

14 pozycji zawiera lista śląskich kopalń przeznaczonych do likwidacji do 2023 roku. Dokument przesłała do związków zawodowych Spółka Restrukturyzacji Kopalń.

https://www.slaskibiznes.pl/wiadomosci,srk-przedstawilo-liste-14-kopaln-do-likwidacji-do-2023-roku,wia5-1-2401.html?fbclid=IwAR0n_Kz_2N1kKVcMRoCUh7yzcCbn9MuuHESnbhO88mKbvBlBsP6iius8BWI

Co zostanie w Polsce nic .

spokojnie to już było likwidowane albo jest ... wydaje mi się ze to jest po to zeby kasę wyciągnąć z uni albo pis jest inteligentny albo unia gupia 

jas mos krupski 😇

Opublikowano

Ja jak oglądam telenowelę pod tytułem Obajtek ,to sądzę ,że rządzący uważają naród za kretynów .Jak człowiek ,który zarobił 1,2mln zakupił majątek za 15mln ??? Pewnie pożyczył od tego bezdomnego co rydzykowi ofiarował samochodziki ? Cóż, jak to Pawlak powiedział Polacy dzielą się na mądrych i .... PIS doszedł do władzy pod hasłem wystarczy nie kraść . a dziś po pięciu latach władania okazuje się ,że oni nie kradną ,im się należy - dotacje,stanowiska i kasa - PO kradła inteligentnie a PIS wprost  bierze do kieszeni.

Opublikowano

Każdy swoich wsadza na stanowiska i grabi do siebie. Orlenem rzadzi dobrze to co chcesz? To że na waciki sobie przygarnie?

PO kradlo inteligentnie powiadasz ,no do własnej kieszeni tak ale jak nazwać rozkładanie majątku narodowego a ze im wystarczaly koraliki i drobne na fajki to ok? Lot ledwo zipial lasy tez chcieli sprzedać wzieliby faktycznie za to jakieś drobniaki a zrobiłby kto inny zza granicy. Ci biorą czy nie biorą do kieszeni tego nie wiem ale przynajmniej te przedsiębiorstwa funkcjonują

Opublikowano
11 godzin temu, galan99 napisał:

Kukiz poparł Jarka jest już spokój .

https://www.o2.pl/informacje/no-to-wszystko-wyjasnil-kukiz-juz-jestem-w-pis-6619869425019584a

'Już jestem w PiS-ie. Piętnaście minut temu odebrałem legitymację, a za godzinę wyjeżdżam do Płocka, by objąć Orlen po Panu Obajtku – napisał  Paweł Kukiz...Staszek Tyszka już od dwóch dni robi kursy katechetyczne, żeby zastąpić Ojca Tadeusza i przejąć jego media .... Ministrem Obrony Narodowej miałby zostać Paweł Szramka,  dowództwo mają objąć szeregowi a okopy  generałowie.'

Opublikowano

czy zelmer czy bosch ważne żeby długo działał jest jeszcze coś takiego jak rozpoznawalność marki  o ile w Polsce zelmer był rozpoznawalny to w europie bardziej rozpoznawalna jest marka bosch i lepiej wyceniana  ,      co do utrzymania marki to tu przykładem jest  dacia rumuńska francuzi utrzymali marke bo jest dla innego odbiorcy niż reno np . tak samo  skoda i volksfagen     a chodzi mi o to żę za bosch z 10 zł drożęj można wziąć za sprzet z logo bosch niż z logo  zelmera 

Opublikowano

Roman ogólnie ma takie info. Zelmer był potrzebny Boschowi jak dziura w moście. Zelmer był graczem na ten rejon świata i ogłosił poszukiwania inwestora strategicznego. Nikomu nie opłaca się wieczysta dzierżawa to skupili akcje i zrobili swoje. Aby temat rozkminić trzeba znać stan ba 2003 - 05 tok.

Opublikowano

czemu nie ma juz zelmera-odpowiedz nbanalnie prosta bo ci j**ani polacy nie chcieli go kupowac 😛, gdy kupowali to nadal by go produkowali. zreszta ostatnio to bylo dziadostwo -meteora mam  w garazu opony przy wymianie odkurzam.

Opublikowano
11 godzin temu, Ulman napisał:

To jakie ma znaczenie to co było w 2013?

Ma znaczenie bo coś było a już nie ma i nie będzie tego takie to ma znaczenie wszystko sprzedać i teraz kopalnie zamknąć ktoś obcy będzie wydobywał i będzie się opłacało tylko skąd kasa ma być do budżetu ? .

Zapewne z podatków tylko kto ma je płacić jak nic nie ma już .

Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał:

zelmer był rozpoznawalny przez starsze pokolenie 

Wypraszam sobie. Jestem świadomą młodą osobą.

I tak zelmer-robot mam nowiuśki od zeszłego roku/ ile można od mamy pożyczać i ma dożywocie u mnie.

Zepsuła mi się na początku roku pralka simens/ dawny prezent, dlatego kupiłam niedawno  amica/mam nadzieję, że polskie? Lodówkę też mam amica.

Opublikowano
13 godzin temu, mzk napisał:

Ja jak oglądam telenowelę pod tytułem Obajtek ,to sądzę ,że rządzący uważają naród za kretynów .Jak człowiek ,który zarobił 1,2mln zakupił majątek za 15mln ??? Pewnie pożyczył od tego bezdomnego co rydzykowi ofiarował samochodziki ? Cóż, jak to Pawlak powiedział Polacy dzielą się na mądrych i .... PIS doszedł do władzy pod hasłem wystarczy nie kraść . a dziś po pięciu latach władania okazuje się ,że oni nie kradną ,im się należy - dotacje,stanowiska i kasa - PO kradła inteligentnie a PIS wprost  bierze do kieszeni.

mam znajomego co nigdy na wybory nie chodzi pytam dlaczego ? bo na złodziei nie będzie głosował  nie popiera żadnego ugrupowania i ma spokój 

Opublikowano
3 godziny temu, Ywa napisał:

Wypraszam sobie. Jestem świadomą młodą osobą.

I tak zelmer-robot mam nowiuśki od zeszłego roku/ ile można od mamy pożyczać i ma dożywocie u mnie.

Zepsuła mi się na początku roku pralka simens/ dawny prezent, dlatego kupiłam niedawno  amica/mam nadzieję, że polskie? Lodówkę też mam amica.

ja mam ze 3 sprawne i 2 na czesci 😛

zmywarki amica sa do niczego-zle wyprofilowane szuflady, kuchenki gazowe tez marne, piekarnik elektryczny w miare, zamrazarka lata chodzi, lodowka po niecalych pieciu latach pekla obudowa w srodku-gwarancja nie uznala. pralka 6 lat i na zlom.

za pare lat dodam p mema-prokuratura znowu skierowala akt oskarzenia wobec obajtka

Opublikowano

ywa - w pralkach siemens wali się często zasilacz programatora. Koszt scalaczka np TNY 267GN to ok 10 zł. Naprawiasz i rzeźbisz dalej aż do wywalenia łożysk/szczotek. Pralka Amica to często to widziałem raz Samsung z autorskim programatorem. Z mojego doświadczenia problemy z pompkami i bębnem - ciekną. Nieraz wystarczy skręcić lub tylko wymienić pompkę. O. W każdym razie Siemens pralkę sobie chwalę bo chlupała 11 lat i po naprawie jeszcze podziała a Amica wymaga nowej uszczelki a to nie takie proste. Na razie dokręcenie pomogło i stoi do oddania - nikt Samsung za to w innym miejscu chuśta się 14 lat i w tym roku siadł zamek drzwi za 40 zł i jeszcze podziała. Suszarka bębnowa Bosch ale już Made in Poland - zerwane 5 pasków napędu. Dopiero po gwarancji zainteresowano się rolką i ułożyskowaniem silnika - Home Proffesional k***wa ich mać. Zatem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v