Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

dobrze się przyjrzyj  przez kogo jest ta drożyzna wszystkie komponenty półprodukty z których wytwarzane są wszelakie dobra są zagraniczne a w większości niemieckie i to żaden pis nie podnosi cen tylko niemcy  na szkodę pisu żeby go odsunąć od władzy wasze wywody na temat drożyzny pisu są dla plebsu może to kupią 

Bo się kurs euro dzięki PiS zmienił, dlatego wszystko co z zagranicy drogie. To przez wasz kochany PiS a nie przez Niemców. 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Mariusz2903 napisał:

dobrze się przyjrzyj  przez kogo jest ta drożyzna wszystkie komponenty półprodukty z których wytwarzane są wszelakie dobra są zagraniczne a w większości niemieckie i to żaden pis nie podnosi cen tylko niemcy  na szkodę pisu żeby go odsunąć od władzy wasze wywody na temat drożyzny pisu są dla plebsu może to kupią 

No patrz a ja myślałem, że to Tusk te ceny podnosi. Na pewno to nie Tusk? Bo ostatnio widziałem jak dziennikarz pytał pisiora dlaczego w elektrownie w Ostrołęce utopili tyle forsy i kto jest winy. A pisior się namyśla. Ja myślę powie opozycja. I on mówi opozycja. Wy sobie każącą bzdurę wmówicie byle by tylko pis wybronić. Niemcy winni niezły cyrk. Pewnie w tvp ci tak powiedzieli co?

1 godzinę temu, galan99 napisał:

Jutro plan odbudowy będzie przedstawiony Polakom przez rząd .

Miało być jutro ale przesunięte ta wiadomość na kwiecień o rentach i nie tylko .

86 proc. badanych poparło pomysł emerytury bez podatku w sondażu Instytutu Badań Pollster przeprowadzonym na zlecenie "Super Expressu". Przeciwne takiemu rozwiązaniu jest 6 proc. respondentów.

Polacy chcieliby dostawać emeryturę bez podatku - wynika z najnowszego sondażu

Nieopodatkowana emerytura do 2,5 tys. zł ma być jednym z elementów Polskiego Nowego Ładu

Program PiS miał być przedstawiony już jutro, ale prezentacja została przesunięta - według nieoficjalnych informacji na któryś weekend kwietnia .

A o kolejnej podwyżce zusu też mówili. Bo już słyszałem jak dziennikarze o to Gowina pytali. Bo przecież na emeryturę bez podatku ktoś musi forsę wyłożyć.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Bo się kurs euro dzięki PiS zmienił, dlatego wszystko co z zagranicy drogie. To przez wasz kochany PiS a nie przez Niemców. 

tu się nie zgodzę euro jest drogie to fakt nie powinno być ale półprodukty itp. wszystko szwabskie robią co chcą było nie zwijać gospodarki wcześniej

• Haha 2
Opublikowano

Niestety jak już to my robimy półprodukty Niemcom. A nie oni nam. Przykładem samochody. Zresztą to nie wina Niemców więc nie ma co bzdur powielać. A kurs Euro w stosunku do złotego jaki teraz jest jest dla gospodarki korzystny bo wspiera eksport. Oni za 100 Euro kupią w PL więcej towarów wiec jesteśmy konkurencyjni.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

On ci wytłumaczył jak działa wysoki kurs euro, Niemiec tanio kupuje w Polsce, a my od kupując od Niemca płacimy więcej. Jeżeli eksportujemy to wysoki kurs euro jest dobry, ale przy imporcie jest dla nas drozej. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

No dobra drogo. Ale kiedy kupuję nasiona, płacę w Euro i na zachodzie dostaje to z większym rabatem niż przedstawiciel firmy na Polskę, czyli jednostka nasion wychodzi mi 100 pln taniej niż w Polsce to dalej mam drogo? 

Opublikowano (edytowane)

Koszt produkcji Złotówki do Euro nie końcowy towar bo jedne rzeczy są tańsze w Niemczech a inne w Polsce .

Ile zarabia Niemiec na godzinę a ile Polak .

Cena paliwa podobna ale ile kupi Polak a ile Niemiec .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

jak dla mnie euro powinno być po 2 zł  to samo dolar i funt  a jak NRD przeszło do Niemiec to każdy szkop co miał trabanta kupił sobie merola po wymianie 1 do 1 ale poprawcie mnie bo to dawno było

13 minut temu, galan99 napisał:

Ile zarabia Niemiec na godzinę a ile Polak

jak by nie te ruskie komuchy i brali byśmy udział w planie Marschala to i ty byś zarabiał tyle co niemiec a wiesz dlaczego by tak było bo Polak potrafi

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, mirro napisał:

Jakby nie amerykanie i brytole to byśmy nie mieli na karku komuchów.

poniekąd masz rację bo się dogadali z tym potworem ale plan Marschala był do wzięcia 

a tak mi się przypomniała piosenka hitler i stalin zrobili co swoje tylko mam na końcu języka kto to śpiewał chyba Muniek Staszczyk

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano (edytowane)

Pytanie czy to prawda. A jeśli nawet to jaki na to mógł mieć wpływ Bronisław, którego na świecie nie było. Zresztą on już jest na emeryturze. Ale widzę próbujesz zmienić temat dyskusji i odejść od tych pisowi nie wygodnych.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

wona Schymalla: Szokujące kulisy jej rozstania z TVP. Niebywałe, w jakim momencie wręczono jej wypowiedzenie...

Udostępnij

W tym roku mija 10 lat od dnia, gdy Iwona Schymalla (60 l.) została wyrzucona z TVP wkrótce po tym, jak... nie przyjęto jej rezygnacji z funkcji dyrektora Programu 1. Odwołano ją z tego stanowiska kilka miesięcy później - w chwili, gdy Donald Tusk wchodził na mównicę sejmową, by wygłosić exposé i podać skład nowego rządu...

Iwona Schymalla /Baranowski Michał  /AKPA
Iwona Schymalla /Baranowski Michał /AKPA

Iwona Schymalla nigdy nie kryła, że - pracując w TVP - robiła wszystko, by wyzwolić telewizję spod wpływu polityków.

"Przyjmując stanowisko dyrektora Programu 1, postanowiłam zlikwidować polityczne synekury. W 2011 roku, gdy zbliżał się czas wyborów parlamentarnych, zależało mi przede wszystkim na utrzymaniu niezależności anteny i jego głównego serwisu informacyjnego, czyli Wiadomości" - wyznała na łamach książki "Zawód spikerka".

Iwona Schymalla nie mogła się pogodzić z tym, że ówczesny prezes, Juliusz Braun, wywiera na nią presję i każe jej zatrudniać ludzi z tzw. klucza partyjnego.

"Byłam zmuszana do realizacji cudzych pomysłów i przyjęcia na siebie ich skutków. (...) Nie uległam presji" - wspomina dziennikarka i dodaje, że złożyła dymisję, która jednak nie została przyjęta.

"Wycofałam ją i nastąpiło zawieszenie broni. Trwała kampania wyborcza" - twierdzi.

***Zobacz także***

2:32
/

logo.svg

Czy TVP jest nowoczesną telewizją? Interia.tv
  •  

Czytaj więcej na https://pomponik.pl/plotki/news-iwona-schymalla-szokujace-kulisy-jej-rozstania-z-tvp-niebywa,nId,5116668#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

Opublikowano
56 minut temu, Tomasz0611 napisał:

willę na Żoliborzu

od  kiedy   kawałek klocka  betonowego  to  willa  ???

Rozumiem  że  ty  mieszkasz  w starej  chacie  z przed  wojny  z  glinianych  ścian   że  klocek  betonowy  to  willa  🤣😂😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v