Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
16 minut temu, Mariusz2903 napisał:

ja wam nie każe wierzyć w płaskość ziemi ale gołym okiem nie sprawdzimy ani kulistości ani płaskości pozostaje wiara w to co nas uczą w szkole

Ciebie uczyli w szkole  ze ziemia jest płaska...???

• Haha 1
Opublikowano

Kształt Ziemi zbliżony jest do elipsoidy obrotowej, kuli lekko spłaszczonej na biegunach i wybrzuszonej wzdłuż równika. Ruch obrotowy Ziemi sprawia, że średnica równika jest o 43 km większa niż średnica pomiędzy biegunami.

Opublikowano

mariusz - gdy przenosisz sferę na płaszczyznę wszystko się pier... psuje. Zauważ, że zdjęcia czy to z perspektywy równika czy bieguna to to samo odwzorowanie tylko podpisane inaczej. Mapa lotnicza lądu jest zrobiona z perspektywy bieguna bo wszystko widać włącznie z nawigacją przelotu ameryka północna - europa wg lądu. Kiedyś nie latano nad pacyfikiem, zresztą teraz też się tego unika. Taki eksperyment: Weź sobie kawał drutu, wygnij w kształt trasy z filmu a potem popatrz na niego z różnych perspekyw. Poza tym zwykły śmiertelnik może sobie kupić wakacje w Turcji i jak będzie leciał w dzień przy dobrej pogodzie nad Europą to widać - chyba, że patrzy i widzi co chce zobaczyć.

galan - Kopernik? Czyś Ty do reszty oujał? Toż teleskop to wiek siedemnasty a Kopernik piętnasty...

Opublikowano (edytowane)

25 sierpnia 1609 roku Galileusz zademonstrował wenecjanom swój pierwszy teleskop. Prawdą jest, że Galileusz stworzył lunetę, dzięki której obserwował niebo i potrafił wyciągać z tych obserwacji wnioski .

Jak na tamte  czasy to był Teleskop .

CO TAM KOPERNIK I INNI TAM .

Dzisiaj wiemy, że pogląd o usytuowaniu wszystkich widzialnych obiektów kosmicznych na tzw. sklepieniu niebieskim, w jednakowej odległości od Ziemi, jest nieprawidłowy, jednak w starożytności był on bardzo popularny. Co więcej, w takiej lub nieco zmienionej postaci, utrzymywał się aż do czasów średniowiecznych.

Jednak nie wszyscy podzielali poglądy ogółu. Już niektórzy starożytni uczeni (m.in. pitagorejczycy i inni uczeni greccy w IV i III wieku p.n.e.) na podstawie dość precyzyjnych, jak na owe czasy, obserwacji ciał niebieskich – Księżyca, planet i Słońca – wyciągnęli zaskakująco trafne i nowatorskie wnioski. Odbiegały one znacznie od popularnego w tamtych czasach postrzegania Kosmosu.

Twierdzili oni, między innymi, że Ziemia nie jest płaska, ale ma kształt kuli – do wniosku o kulistości Ziemi prowadziły obserwacje statków znikających za horyzontem (il. 1.2). Odkryli, że Księżyc znajduje się o wiele bliżej Ziemi niż Słońce. Głosili, że ruch dobowy sfery niebieskiej da się wytłumaczyć ruchem wirowym Ziemi z zachodu na wschód. Jeden z uczonych, Arystarch, ogłosił rewolucyjną tezę, że Słońce znajduje się w centrum Wszechświata, a Ziemia zajmuje położenie peryferyjne. Nie miał jednak wystarczających dowodów na poparcie swoich poglądów i, podobnie jak wiele innych, popadły one w zapomnienie.

AMERYKAŃSKIE Stany znoszą obowiązek masek na twarzy .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
15 godzin temu, Ulman napisał:

a ile państwo do tej padliny dokłada od 30 lat? no właśnie

To może te kopalnie udało by się sprzedać ? Może się nikt nie spostrzeże że są nierentowne. Tak to się tylko na złomie z tych kopalń zarobi.

Opublikowano

Ogólnie, na zapas, bo to słowa Budki..

W zasadzie na przedstawionych wcześniej kryteriach Samorządy wiele nie stracą i to chyba najlepsza recenzja zmian... Tak mi się wydaje a może tylko wydaje.

Opublikowano
4 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

znasz przecież angielski 

embed

Jeśli tak to działa to jak jest możliwe że mamy różne fazy księżyca?

Jak wygląda orbita słońca nad płaska ziemią skoro wschodzi nisko nad horyzontem potem jest w zenicie i finalnie zachodzi? Czy ono wtedy zbliża się do ziemi? Jeśli krąży tak jak na animacji po orbicie równoległej do płaszczyzny ziemi to nie jest możliwe by wschodziło i zachodziło.

Jak jest mozliwe że w części ziemi jest noc skoro źródło światła będące wysoko nad płaszczyzną widać słabiej lub mocniej w zalezności od odległosci ale widać je zawsze?

3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

https://szuropedia.pl/wiki/Płaska_Ziemia

tu macie co mówi wikipedia

To jakies wydawnictwo dla wariatów?

3 godziny temu, Denwer napisał:

161084493_10216984065377473_160438421786

Nie śmiej się z prezesa Obajtka.

tu nie ma co wyjaśniać wchodź w szczuropedię i wszystkiego się dowiesz 

To że ty nie umiesz niczego wyjaśnić to już wszyscy wiedzą ale szanuj intelekt innych i nie odsyłaj do źródła dla debili.

Czy ktoś z płaskoziemców próbował dowieść empirycznie że antarktyda jest kołem? Skoro w tym twoim periodyku twierdzą że średnica naleśnika mierzy 24 tys km to oznacza że jej obwód wynosi 24*3,14 = 75,36 tys km. Tak więc niech któryś mądrala oznaczy punkt poczatkowy np na wysokości przylądka Horn i płynie wzdłuz antarktydy. Jęsli wykonując jedno kółko wróci w to miejsce po przebyciu 75 tys km to z miejsca w to uwierzę.

Może choć to umiesz wytłumaczyć swoimi słowami? Zacznijmy od tego czy ty w ogóle rozumiesz o czym ja do ciebie pisze?

ja wam nie każe wierzyć w płaskość ziemi ale gołym okiem nie sprawdzimy ani kulistości ani płaskości pozostaje wiara w to co nas uczą w szkole

Gołym okiem nie stwierdzisz że istnieją bakterie, wirusy, czerwone i białe krwinki, atomy , cząsteczki czy fale elektromagnetyczne czy promieniowanie radioaktywne wiec według ciebie ich nie ma a w szkole nas uczą tak dla jaj? Są rózne dyscypliny nauki takie jak chemia fizyka medycyna które zajmują się niewidzialnymi  dla oka tematami to jakiś sPISek i ściema dlatego że tego nie widać?

Opublikowano

Gdyby, Pan Ziemkiewicz dowiedział sie jak ważną role w słownictwie wojskowym pełni słowo "jebać", zaraz ko "k**wa", to jego własny penis byłby w stanie ciągłej erekcji.:lol:

Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

Z czym się nie zgadzasz? Że będzie potrzebna rekompensata? 

no jak wprowadzili zwolnienie z podatku osoby do 26 lat to też opozycja krzyczała o odszkodowania .

Opublikowano

Z tego zwolnienia prawie nikt nie skorzystał więc i uszczerbek na kasie samorządów niewielki.

Co do Ziemkiewicza to adresatami jego  twórczości  są ludzie którzy twierdzą że PIS jest prawicą,  ziemia jest płaska  a jak podatki są wyższe to ich to ubogaca.  sPISkowcy żyją w rzeczywistości równoległej i trzeba ich traktować jako zjawisko przyrodnicze a nie normę.

Opublikowano

[16.03, 11:50] +48 533 *** ***: Czy przewidziany jest kurs sere C,dla osób co posiadaja B?? [16.03, 11:53] DTaras1 Daniel Taras: Sere C ? Hmm. A to przesłuchania z wpi.. na zmianę przekładane brakiem snu i głośną "muzyką" [16.03, 11:54] DTaras1 Daniel Taras: ? [16.03, 12:01] ppor. Damian #####: Panie Taras 2 🟨 {to jest symbol żółtego kartonika} [16.03, 12:34] +48 608 *** ***: 👍☺

I tak mnie to rozbawiło, że odpisane miałem: "wolałbym żółte serduszko ale biorę co jest. Z rąk Pana Porucznika to zaszczyt". Nie wysłałem... Może błąd. Teraz wiem, że chodziło o ten "wpi... " Gdybym napisał "wjeb" to nic by nie było.

Opublikowano

wiesz co to jest faks,jak wyglada i jak dziala- wlasnie na takich urzadzeniach opiera sie niemiecka administracja rzadowa ..

wiec gadka o jakims nwo to dla tych co sie w brzoze jebneli glowa.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Agrest napisał:

Połowa Polaków w to wejdzie   1 dnia jak tylko się pojawi w Polsce bo baranów nie brak .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
22 godziny temu, Ulman napisał:

Nie martw się Roman. Od 30 lat jest reforma za reformą, restrukturyzacja za restrukturyzacją łączenie z dochodową energetyką  żeby ukryć straty, sztuczne zasilanie poprzez zakupy do agencji rezerw materiałowych itd

co ty bujasz gdzie od jsw agencja kupiła wegiel ?? 

22 godziny temu, Ulman napisał:

itd, ale przyjdzie taki czas ze to zamkną w cholerę i się problem rozwiąże

w kocu za ciebie i twoje leserstwo też ? 

14 godzin temu, DTaras napisał:

@Roman weź ten artykuł jakiegoś oszołoma przeczytaj jeszcze raz. Gaz nie jest zabroniony i długo nie będzie choć istotnie problem tlenków azotu powiększa.

jest zabroniony w nowym budownictwie ! 

11 godzin temu, dysydent napisał:

noż qwa takich debili ze świecą...
przecież jedna z opcji eko jest biogaz a ten jest obojętny dwutlenkowęgl...
przecież nie wiadomo w jakim kierunku pójdzie energetyka

gdzie nie spojrzy - debile
oj ile ich ile

wracamy do korzeni bd za chwile palić chrustem 

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v