Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli chodzi o dopłaty, to już wina złego zarządzania czyli samych polityków, którzy traktują takie spółki jak dojną krowę. Market możesz zastąpić lokalnym sklepem, targiem czy sprzedażą bezpośrednią u rolnika. Na razie nikt nie wymyślił czym można zastąpić węgiel na szeroką skalę.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Ulman napisał:

Zaraz się okaże że Kamiński też uczestniczy w tym sPISku i wcale go tam nie  było a zdjęcia robili w bieszczadach

Zbroimy sie i wstajemy z kolan Jak PGZ utopiła Marynarkę Wojenną i polskie stocznie - Wiadomości (onet.pl)

No SUKCES jak się patrzy;  dorobić się cwaniactwem, zamieszać w papierach, stanowiskach i przepisach ano już kilkaset milionów tu i ówdzie przywłaszczone, a elektoratowi zamknąć pyski 500+ i maseczkami i głupkowatą telewizją.

Przepływając przez port ostatnio; K.X. Czernicki:

IMG_2324.JPG

Edytowane przez Ywa
Opublikowano

IMG_2322.JPG

Łatwiej im będzie kupić coś zużytego od Amerykanów, niż coś zbudować pewnie.

IMG_2330.JPG

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Tańszym importem.

Cała masa krajów tak robi.

jako rolnik wolałbyś mieć stałą cene na przenice i nawozy przez okres kilku lat typu przenica 800 a saletra 900 zł czy raz 700 za tone przenicy a nastepny sezon 900 zł choć cena srednia wyjdzie i tak 800 zł  ?

Opublikowano

Druga opcja bo sobie mógłby ponarzekać, przy pierwszej nie ma na co :).

2 godziny temu, Ulman napisał:

Tańszym importem.

Cała masa krajów tak robi.

W jaki sposób ten import się opłaca, zakładając że wydobycie jest tańsze, skoro dochodzą koszta transportu ?

Opublikowano

Tańsza robocizna, niższe podatki , płytkie złoża , grubsze pokłady, tańsza energia.  Węgiel kupuje się na giełdzie więc co cie obchodzi jak to się komuś opłaca? Ważne żeby tobie się opłacało i żebyś do tego nie dokładał. U nas i tak kupują ruski wegiel bo im sie to lepiej opłąca.

Opublikowano

Tym czasem Historia zawsze się powtarza może nie te samo mordy ale zasada działa ta sama .

Około 75 lat temu Hermann Goring (Najwyższy Marszałek Imperium) zeznawał w sądzie Norymberskim.

Został zapytany:

′′ Jak przekonałeś Niemców, żeby to przyjęli?"

Odpowiedział:

′′ To było łatwe. To nie ma nic wspólnego z nazizmem, ma związek z ludzką naturą.

Można to zrobić w reżimie nazistowskim, socjalistycznym, komunistycznym, monarchii, a nawet demokracji.

Jedyne co trzeba zrobić, żeby zniewolić ludzi to ich straszyć

Jeśli wyobrażasz sobie sposób na straszenie ludzi, możesz sprawić, że robią to, co chcesz."

https://www.facebook.com/photo/?fbid=4046286432100881&set=a.121288524600711

Zaczynają się zamieszki w Europie i nie tylko .

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Tym czasem Historia zawsze się powtarza może nie te samo mordy ale zasada działa ta sama .

Około 75 lat temu Hermann Goring (Najwyższy Marszałek Imperium) zeznawał w sądzie Norymberskim.

Został zapytany:

′′ Jak przekonałeś Niemców, żeby to przyjęli?"

Odpowiedział:

′′ To było łatwe. To nie ma nic wspólnego z nazizmem, ma związek z ludzką naturą.

Można to zrobić w reżimie nazistowskim, socjalistycznym, komunistycznym, monarchii, a nawet demokracji.

Jedyne co trzeba zrobić, żeby zniewolić ludzi to ich straszyć

Jeśli wyobrażasz sobie sposób na straszenie ludzi, możesz sprawić, że robią to, co chcesz."

Toż  ja to mówię od zawsze. Kiedyś straszyli  diabłem i czarami a teraz ciemnotę straszą Putinem, układem, Tuskiem , Niemcami, LGBT, lewakami, UE, żydami , masonami, ekologami, służbami. Lud musi czuć strach i syndrom oblężenia żeby byli grzeczni , potulni i nie próbowali sami myśleć

• Like 1
Opublikowano

tylko diabeł i czary na tle tych pozostałych to jak aniołki ;) , a tak ogólnie to każda z tych grup wymienionych wyżej poza aniołkami  to gdyby zdominowała rządy to było by zle .

Opublikowano
46 minut temu, jarecki napisał:

tylko diabeł i czary na tle tych pozostałych to jak aniołki ;) , a tak ogólnie to każda z tych grup wymienionych wyżej poza aniołkami  to gdyby zdominowała rządy to było by zle .

No i widzisz jak skutecznie jesteś zastraszony🤣

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, PRZMAS19821982 napisał:

EwS5Ep_XMBQeKCv.jpeg

Człowiek  sukcesu;)  takich  Polska  potrzebuje   oby  został   nowym  premierem  😎

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v