Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, dysydent napisał:

technologicznie i poważniej to można przecież np mieć komorę zbiornik z wodą i w tej wodzie/lodzie "chłód" magazynować

Przy instalacjach glikolowych, gdzie czynnikiem chłodzącym jest glikol. daje się odwalić taki numer. Instalacje te w większości idą do przechowalni np marchewki na świeży rynek. 

• Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

Ooo, czasem warto się wygadać, to można się czegoś ciekawego dowiedzieć ;) U mnie to raczej krótkie cykle, towar by max 48h w chłodni stał. I zależy na w miarę sprawnym schłodzeniu towaru. Towar też raczej nie na raz wstawiany, tylko porcjami co 2-3 h na przykład.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Widzę, że coś wiesz na ten temat, muszę kiedyś się trochę podpytać

Przecież mówiłem że to duża, rodzinna firma.😂

Sukces to chłodnica. I parametry . Dobrać wentylatory aby pchały wszędzie powietrze a jednocześnie nie wysuszały towaru. Zwykłą lodówkę zrobi Ci każdy. To co Ci potrzebne - niewielu.

17 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Muszę się jakiegoś praktyka podpytać, bo ci co robią chłodnie, to wszystko ładnie, pięknie. A potem się okazuje, że jeden zaleca agregat mocniejszy o 20% od drugiego, i teraz który ma rację ;) 

To jest zabezpieczenie własnego dupska. Pospawanie rurek to nie wszystko. Instalacja zrobi to, co jej każesz i na tyle na ile może. Przy obecnych temperaturach ja bym bardziej stawiał na mocniejszy skraplacz. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, witejus napisał:

ceny prądu byłyby takie same czy rządzi Kaczyński czy rządziłby Budka, o ile nie jeszcze wyższe, wszak oni są ,,wielbicielami " wolnego rynku

Cena prądu poszła do góry po pis-owskim manewrze  przyklejenia zakładom energetycznym i elektrowniom nierentownych kopalni, których nikt nie miał odwagi zamknąć, bo poleciały by słupki poparcia i możliwość reelekcji mogłaby się oddalić a nawet rozpłynąć. Do wyborów dla odbiorcy indywidualnego była sztucznie utrzymywana  dotacjami. Ale już jest po wyborach i gońcie się.

Edytowane przez agromatik
  • Like 1
Opublikowano

Wloczyłeś mirro starzenie się pompy? Skraplacz ma wewnątrz czynnik do przepchania - większy skraplacz = mocniejsza pompa. Trochę bezsens skoro można zmienić czynnik. To tak jak ze zraszaczami - możesz załadować w skraplacz turbofana a i tak wymiany ciepła nie poprawisz. Trzeba zwiększyć ciepło właściwe ośrodka... Najgorzej, że chłodniarze często propagują ruskie podejście - większe to lepsze. A tu entalpia z entropia robią psikusy...

*wliczyłeś

glikol na zimno dupowato się pompuje. Olej napędowy to ciekawy czynnik ale jest jeszcze nadtlenek wodoru 😁

Opublikowano

Ostatnie lata pokazały że przyoszczędzenie na skraplaczach wychodziło bokiem. Nasze duże skraplacze są z dochładzaniem wodą . ale woda musi iść przez stację uzdatniania, bo po dwu sezonach skraplacz nadaje się do wyrzucenia. W czynnikach dużego ruchu nie ma, bo wylatują z obiegu kolejne i teraz znowu wraca amoniak. Raz wygrywa lobby producentów czynnika, raz producentów sprężarek a raz eko. 

Przy tak małej instalacji jak chce nasz kolega najważniejsze żeby to robiło swoje. I to w czasie kiedy będą największe upały.

12 minut temu, DTaras napisał:

Najgorzej, że chłodniarze często propagują ruskie podejście - większe to lepsze

Ja zawsze stawiam na rozsądek. Chyba że instalacja jest rozwojowa, wtedy lepiej od razu zastanowić sie nad większą.

Opublikowano

To proponuję najpierw zajebiście zaizolować a potem obowiązkowo zastanowić się co dołożyć. Mimo wszystko, do tej samej pompy nie dokładał bym skraplacza na pałę tylko ew drugi stopień z bypasem i pompę DC bo można świetnie zmieniać wydajność. Do tego praca praca nocą i akumulator żelbetowy🤔 Aby tylko kasa z nieba leciała😁 Powietrze po prostu nie weźmie więcej energii a zjawiska są takie, że wentylator najlepiej gdyby miał z metr średnicy i popylał z 80 obr/min. Są wymienniki ciecz ciecz a woda z ciepłem z chłodni idzie na zespoły chłodni wentylatorowych lub prędkościowych już pod niskim ciśnieniem. Fajne tematy. Jeżeli truskawkę trzeba chłodzić do tych 3 stopni a z pola ma ze 30 to łatwo policzyć potrzebny sprzęt o ole zna się MASĘ owocu. A wydajność? Dobrać w chwili jak już będą znane warunki pracy w tym długości rur.

Opublikowano

Nooo ta chłodnia nie będzie przymała? Żeby wentylatory tej truskawki z kuwet nie wyciągały. Podstawa to sobie uświadomić jak to działa i zacząć od rurki kapilarnej, przez zawór rozprężny aż do rozwiązań sterowanych.

Opublikowano (edytowane)

159995030_3843142085708196_1201615012256

160121044_5947080468650741_8236713292538

Edytowane przez Denwer
Opublikowano

Sama budowa chłodni może dać strefę szybkiego schładzania gdzie zejdzie do nawet w okolice zera i strefę przechowania. Raczej na jednym agregacie się nie skończy no i nawilżanie do 90 procent a za tym jakieś ozonowanie. Na moje oko potrzebny Ci jest tunel żeby niepotrzebnie nie tracić energii i chłodnia. Tak myślę... O śmieciach miałem. Ustawa dopierdziela Gminom kary a te kalkulują je w koszt. Jako, że rząd jest odłączony od obywatela i zdążyliśmy się do tego przyzwyczaić to Gminy zarypały sprawę bo rząd mąci przy śmieciach od 2016 roku. A góra? To osły co nawet kaucjonowania opakowań nie umieją wprowadzić co jest podstawą sortowania. Gminy zaspały i tyle. Powszechnie wiadomo, że samorząd to konkurencja dla obecnych tuzów.

Opublikowano
14 minut temu, Denwer napisał:

159995030_3843142085708196_1201615012256

160121044_5947080468650741_8236713292538

chłopie w czasie pandemii rządy PO czy lewicy całkowity brak trumien 

2 minuty temu, Ulman napisał:

Na mazowszu sporo zakażeń więc narodowy zapełniony. A jak jest w innych szpitalach tymczasowych? Też zapełnione?

poczekaj na przełom marca i kwietnia jak przyjdzie przesilenie wiosenne grypa na całego

• Like 1
Opublikowano

Fajne jest takie pocieszanie się że popiera się lewicowych głupków - "brak trumien by był" , "podatki tak samo by podnosili" , ceny prądu byłyby takie same czy rządzi Kaczyński czy rządziłby Budka, o ile nie jeszcze wyższe,"  Skutecznie PIS zastraszył proletariat😅😂🤣

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Fajne jest takie pocieszanie się że popiera się lewicowych głupków - "brak trumien by był" , "podatki tak samo by podnosili" , ceny prądu byłyby takie same czy rządzi Kaczyński czy rządziłby Budka, o ile nie jeszcze wyższe,"  Skutecznie PIS zastraszył proletariat😅😂🤣

tu chodzi o zdrowie szybko zapomniałeś o chęci prywatyzacji szpitali przez PO PSL czyli w Covidzie ratunek by był dla bogatych tak trudno ci to zrozumieć 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Pewnie nawet nie wie, w ilu prywatnych przychodniach już był które mają podpisany kontrakt na NFZ ;) Pewnie myśli, że to państwowe xD 

Szpitale prywatne tez już są, i można tam normalnie na NFZ się leczyć. Tylko takie prywatne nie wszystkie operacje na NFZ zrobią, tylko te, w przypadku których jest dobrze wyceniany kontrakt. Sam robiłem korekcję przegrody nosowej na NFZ w PRYWATNYM szpitalu/zakładzie ochrony zdrowia.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

Bo taka jest prawda. Prąd, śmieci, podatki, były by dostosowane do wymogów unijnych. Jeżeli się mylę to za 2 lata czeka nas obniżka zobowiązań finansowych. Co do Covida, z tego co czytałem ostatnio to w regionie został tylko jeden wolny respirator, także nie jest za ciekawie.

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Mariusz2903 napisał:

tu chodzi o zdrowie szybko zapomniałeś o chęci prywatyzacji szpitali przez PO PSL czyli w Covidzie ratunek by był dla bogatych tak trudno ci to zrozumieć 

To ty kolego nie rozumiesz bo cie zastraszyli a że nie masz pojęcia o swiecie to powtarzasz tylko bzdury w które uwierzyłeś. 

Prywatne jest złe - państwowe dobre - komuno wróć!

7 minut temu, Mariusz2903 napisał:

https://niezalezna.pl/385027-300-tys-firm-skorzysta-z-nowej-tarczy

ciekawe ile by dał Rostowski czy nawet Balcerowicz ? smaruje rząd firmom kasę a ludziom i tak niedogoda 

W tvpis ciągle mówią jak to kasa płynie więc to powtarzasz i pewnie nawet w to wierzysz. Popatrz jaki ten biznes niewdzięczny.Nie to co ciemny lud - dostali pińcet, dodatkowe emerytury -  zadowoleni  i dozgonnie wdzięczni Polskiej Zjednoczonej Prawicy Robotniczej. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Pewnie nawet nie wie, w ilu prywatnych przychodniach już był które mają podpisany kontrakt na NFZ ;) Pewnie myśli, że to państwowe xD 

Szpitale prywatne tez już są, i można tam normalnie na NFZ się leczyć. Tylko takie prywatne nie wszystkie operacje na NFZ zrobią, tylko te, w przypadku których jest dobrze wyceniany kontrakt. Sam robiłem korekcję przegrody nosowej na NFZ w PRYWATNYM szpitalu/zakładzie ochrony zdrowia.

prywatne szpitale  robią wiele rzeczy ale w ramach kontraktu , natomiast szpitale państwowe działają w oparciu o dobro pacjenta . w razie przewidywania jakich kolwiek komplikacji prywatny szpital odsyła do państwowego bo zapisany koszt w kontrakcie nie pokryje dodatkowych badań czy zabiegów .            państwowy na jednym pacjencie zarobi a do drugiego dołoży .

Opublikowano
41 minut temu, Ulman napisał:

To ty kolego nie rozumiesz bo cie zastraszyli a że nie masz pojęcia o swiecie to powtarzasz tylko bzdury w które uwierzyłeś. 

Prywatne jest złe - państwowe dobre - komuno wróć!

weź nie porównuj PISu z komuną bo mnie to śmieszy piszesz brednie i myślisz że się ktoś na to złapie jeden prościutki przykład jak PIS by był komuną to nie odebrał by świadczeń byłym s bekom komuna to dziś PO , PSL LEWICA jak łatwo to zauważyć są lewoskrętni tak jak ty taka jest smutna prawda 

autor: wPolityce.pl

tu macie największego komucha w sądzie zajadliwie walczy z komunistycznym PISem 

• Thanks 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v