Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Mariusz2903 napisał:

rządy liberałów rynek przedsiębiorców i biznesmenów rządy prawicy rynek pracownika 

znaczy za PIS jeden na drugiego musi za***rdalać 😂😂

bo wszyscy to złodzieje 😂

EvKVh4fXcAwSE2T.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

tu nie Gówno Wyborcze tylko forum rolnicze

wlasnie po to sa wolne -niemieckie i amerykanskie media zeby denerwowac prezesa i mariusza..

to wszystko z akt prokuratorskich i sadowych.

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

wlasnie po to sa wolne -niemieckie i amerykanskie media zeby denerwowac prezesa i mariusza..

to wszystko z akt prokuratorskich i sadowych.

normalny człowiek nie korzysta z tych mediów 

• Haha 1
Opublikowano

chyba pis-onormalny...

zapytaj rodzcow czy sluchali wolnej europy lub glosu ameryki ???  chyba ze jak wiekszosc wyznawcow pis-u byli wyznawcami pzpr-u

jeszcze raz mariuszku-dolar jest  po 3,70 a to sa wypisy z akt panstwowej prokuratyry i sadow -nie z amerykanskiej gazety

Opublikowano

– Warunkowość oznacza, że przewidziane są dopłaty podstawowe do hektara (wartość podstawowa około 50 proc.) i -uzupełniające. Żeby dostać wartości uzupełniające rolnik będzie musiał spełnić w I filarze tzw. obowiązek zazieleniania czyli wybrać któryś z ekoschematów (np. motylkowe bez środków ochrony roślin, poplony). Jeśli tego nie zrobi to płatności uzupełniającej nie otrzyma, czyli de facto otrzyma mniej pieniędzy – tłumaczy Wiktor Szmulewicz, prezes KRIR. – Gdzie tu jest więc dobrowolność jeśli chodzi o ekoschematy? 

– Wyższe koszty uprawy mechanicznej, zakup nowego sprzętu i plon o 20 proc. niższy, a do tego biurokracja, dużo papierkowej roboty i jeszcze rolnik będzie miał na głowie kontrole. Jestem sceptycznie nastawiony do polityki rolnej UE, która obciąża producentów rolnych dodatkowymi działaniami a pieniądze będą mniejsze. Polityka rolna będzie jeszcze bardziej zbiurokratyzowana niż dotąd. Rolnik zanim wyjdzie na pole będzie musiał nad kwitami usiąść i zastanowić się czy może zrobić to co sobie zaplanował. Budzi mój niepokój pomysł zmniejszenia stosowania środków ochrony roślin. Uważam, że nie powinno się zakładać z góry, że ma być ich o 20 proc. mniej – ocenia Wiktor Szmulewicz.

Opublikowano
2 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

kaczynski-wywiad-jest-pan-krystalicznie-

mem_karnowski1.jpg

Opublikowano (edytowane)

9 minut temu, Mariusz2903 napisał:

😂😂

comment_FknWlaZAd7rKTSvlKNgxGV1WPZH2NwW3

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

powiedzieli prawdę tak ma być słuchałem ich 8 lat przed rządami Pisu było im nie łatwo na Radio Maryja bywali często no i opłaciło się

Jeszcze 3 lata i wrócą tam skąd przyszli ;) Znowu będą głodować.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

Czyli od teraz  SAkiewicz i kolega będą pokorni wobec tego rządu i chętnie przejdą na państwowy garnuszek. A niezależność wywalą w pizdu, bo dłużej głodować nie chcą.:lol:

Kwintesencja niezależności i nieugiętości w poglądach.

Edytowane przez mirro
  • Like 1
Opublikowano
13 minut temu, jacus napisał:

pamietacie jeszcze krysztalowo uczcziwego ????

🤣😂😭

z jakiej bajki to? 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, henio2 napisał:

Oj tam ale przynajmniej odszedł jak bohater i nie siedzi w więzieniu 😜

I tak by nie siedział bo te nieudolne ciapy z PISu nikogo nie posadziły i nie posadzą bo poprostu brak im jaj. 

Opublikowano

a ten ? akurat on to jako tako.

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

To ten kryształowo uczciwy, aż wstyd się przyznać, że z mojej gminy pochodzi.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, dsbh napisał:

Dyskusję rozpoczęliśmy od momentu donosu na policję odnośnie ilości wiernych w kościele. Dlaczego ta osoba nie zgłosiła najpierw problemu proboszczowi, informując go że może to zgłosić na policję ? Poza tym jeżeli czuła się zagrożona, mogła wyjść z kościoła. Mimo wszystko wolała to zgłosić, czyli w zasadzie sama siebie podkablowała, uczestniczyła w większym zgromadzeniu niż powinna.

Odnośnie ostatniej kanapki, tutaj można zastosować motyw miłosierdzia, miłości do bliźniego i mu ją odstąpić :).

duża ilość, zagęszczenie czy to klientów w restauracji, turystów na stoku, manifestantów na ulicy czy wiernych w kościele jednakowo stymuluje rozprzestrzenianie epidemii po za te zbiegowiska i niewspółuczestniczenie w którymkolwiek z nich to za mało aby uniknąć globalnych skutków tych zbiegowisk.
Księdza nie trzeba informować o normach, przepisach ogólnie obowiązujących bo jego obowiązkiem jest je znać jako organizatorowi masowych zgromadzeń. W tym akurat przypadku sam klecha określił mianem "donos" czyli dobrze wiedział że jest powód do donosu za łamanie norm ustalonych dla wszystkich. W tym akurat przypadku to jest postawa protestu wobec tych zaleceń taka sama jak otwieranie lokali usługowych pomimo zakazu. Chce walki to ją ma i niech nie użala się nad sobą bo powinien wiedzieć w co zaczął grać
Powyższe napisałem bardziej dla innych bo Ty doskonale wiesz że twoja argumentacja jest tendencyjna

co do tej ostatniej kanapki to już utopia czysto propagandowa i o takich "miłosiernych" trudno
wyginęli z głodu już wcześniej i nie czarujmy rzeczywistości incydentalnymi przykładami bo w rzeczywistości jest jednak inaczej.
Pobożne życzenia właśnie dla tego są "pobożne" a nie jako standardowe normy współżycia społecznego.
Albo posługujemy się argumentami rzeczywistymi albo  ... nie podejmuję dyskusji które z pobożnych życzeń są bardziej pobożne

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
19 minut temu, Tomasz0611 napisał:

To ten kryształowo uczciwy, aż wstyd się przyznać, że z mojej gminy pochodzi.

a ciekawe jak ty jesteś postrzegany we własnym otoczeniu i w rodzinie z całym szacunkiem słabo to widzę

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Mariusz2903 napisał:

a ciekawe jak ty jesteś postrzegany we własnym otoczeniu i w rodzinie z całym szacunkiem słabo to widzę

Z całym szacunkiem całkiem nieźle, wiadomo, z jednymi lepiej, z innymi gorzej, ale problemów nigdy nie miałem. Brat tego pana to spoko człowiek, sklep z chemią rolniczą prowadzi, to zawsze pomoże, na tyle ile potrafi to doradzi. Jak to się mówi, z rodziną najlepiej to na zdjęciu ;) 

Chociaż w grupie tych co lubią wypić to nie za bardzo, bo mnie jakoś do% nie ciągnie, tylko od święta. Żule też mnie nie lubią, bo zapraszam ich do siebie do pracy, jak próbują ode mnie coś dostać. 

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v