Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał:

W TYCH NAPOJACH W WIEKSZOSCI to syrop z przenicy zamiast cukru ,ale gorszy jest chyba kwas w tych napojach .  polska jeszcze nie ma problemu tak jak zachód z otyłoscią wsród dzieci podatek raczej nic nie zmieni a i podatek nie bedzie miał wpływu bonp. coca -cola w radzyminie fabryka nie robi z polskiego cukru tylko z trzcinowego przynajmiej 4 lata temu jeszcze tak było i pewno dalej tak jest .

Pamiętaj  że  Cukier  Krzepi  💪

Bez  cukru  nie da  się  żyć. 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, jarecki napisał:

te pseudo napoje wiecej szkody robią w organizmie niż pożytku , ale tu nie o szkode chodziło a o kase do budżetu .    kiedy obniżyli podatek PIT Z 18 NA 17 % ?

O kasę ? 😂

tyle lat nikomu to nie przeszkadzało i nagle w 5 roku rządu pisowcy na to wpadli 😂

Niech oprzywrócą Vat z 23% na 22 % to wszyscy na tym skorzystają

15 minut temu, Denwer napisał:

a niech  drożeje.  Tak mnie to obchodzi  jak ciebie  szczepienie  POcelebrytów  ,,Lepszego sortu,😎

No tak jak ktoś cudak to jak ma zrozumieć że podwyżki dotkną całej ludności polski, zdaje się 38mln 😂a tych bez kolejki co się zaszczepiło 18 sztuk 😂

W pisie tak jak i za PO kolejki muszą być w służbie zdrowia obowiązkowe 🤣 Brawo TY 🤣

Edytowane przez racyl
Opublikowano
4 minuty temu, racyl napisał:

No tak jak ktoś cudak to jak ma zrozumieć że podwyżki dotkną całej ludności polski, zdaje się 38mln

Głupoty  piszesz  38  mln  Polaków  nie  pija  szczyn 

Opublikowano

No tak cukier to tylko w napojach 😂 skąd masz masz taką inteligencję ? wrodzona czy nabyta po wstąpieniu do pis 😂

Opublikowano
1 minutę temu, racyl napisał:

No tak cukier to tylko w napojach 😂 skąd masz masz taką inteligencję ?

Odpowiadałem ci na tezę  ze  szczyny  podrożeją   że  mnie to  nie  interesuje  mogą  sobie  podnosić  cenę  nawet  o  300%  lata  mi  to .  Skąd  masz  taką  inteligencję  ???

Opublikowano (edytowane)

Nigdy nie zbudujemy konkurencyjnej gospodarki wolnorynkowej wobec innych jeśli podatki będą wyższe od średniej światowej bo jest to prosta matematyczna zależność

no to niech mi kto powie co my do jasnej ... budujemy?
Kuba Klawiter podsumował na przykładzie "Izery"

puściłem całe bo warto reszty też posłuchać nawet jeśli to jest rodzaj reklamy produktów lokowanych

On pewnie nie zechce do Kurskiego ?
chociaż (sądzę , ba ja to wiem) to takie Kurskie nie zechcą samodzielnie myślących w swoim otoczeniu

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

no tak Denver  prawdziwy wieśniak na wsi to żyje tylko o chlebie i wodzie 😂 to co go tam obchodzi co tam nawet w sklepach podrożeje

Pewnie szczytem twoich marzeń to zaszczepić się szybciej przed łopozycją 😂

Edytowane przez racyl
Opublikowano
1 minutę temu, racyl napisał:

prawdziwy wieśniak na wsi to żyje tylko o chlebie i wodzie 😂

Skoro  tak  piszesz  to  pewnie  tak  w twoim przypadku  jest 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, henio2 napisał:

A tu dla tych co piszą jaka to bida na wsi przez PiS.                                          https://youtu.be/yRBpNoJN1mw

Trafił się dobry rok bo plony dobre u nas w kraju, plus na świecie nie urodziło to mamy efekty. Żadna tu zasługa PiS-u. Powiedz tym co mają kapustę czy ziemniaki że taki dobry rok teraz mamy ;) Ale ostatnie 2 lata zamiast 7-8 ton pszenżyta zbierałem 4, a 500 zł do ha dali, to byłem w plecy w czasie rządów PiS-u ;) Zarobiłbym około 2000-2500 na ha więcej, a PiS dał tylko 500 to byłem stratny ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Żadna tu zasługa PiS-u.

No tak 

Jak ceny  spadają  winny  PiS

Ceny  wysokie  to  nie  zasługa  PiS 

🤣🤣

Opublikowano
2 minuty temu, henio2 napisał:

A tu dla tych co piszą jaka to bida na wsi przez PiS.                                          https://youtu.be/yRBpNoJN1mw

A co Ty możesz wiedzieć po za wpływem 500+ ka koncie 😂 chłop ze wsi a potrzebuje miastowego youtubera żeby innym poopowiadał jak i z czego żyję się na wsi😂

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Denwer napisał:

No tak 

Jak ceny  spadają  winny  PiS

Ceny  wysokie  to  nie  zasługa  PiS 

🤣🤣

Ja nie mówię, że PiS winny, bo przez niego coś tanieje. ;) Mylisz mnie z innymi użytkownikami.

Ale jeżeli dowalają podatki, a przez to coś w sklepie drożeje, to PiS jak najbardziej winny. Za ekogłupoty które przechodzą w Unii mimo tego że mamy komisarza ds. rolnictwa to też PiS winny. I jeszcze ten frajer Puda co się z tego cieszy. Że mniej będzie pryskane i ziele po polach będzie rosło. A świnie się będzie ekologicznie zabijać ;) 

• Like 1
Opublikowano

Co ci tak spadło dzięki Pis ? . może obiecana stawka vat w kampanii co ją ten zły tusk podniósł 😂😂

śmiecie może ci potaniały ?😂

A co ten namaszczony przez Pis i rydzyka komisarz zdobył dla Polski ?😂

Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:

Jeszcze jeden pisowski fanatyk co w żadnej spożywce innej nie widzi cukru po za napojami gazowanymi.

To cię uświadomie nawet woda i piwo zdrożeje

chyba tylko głupi myśli że tym podatkiem na złość zrobi amerykanom

Miło mi 🤣. Gdzie pisałem że PL zrobi na złość USA ?

42 minuty temu, racyl napisał:

A gdzie ta zwierzyna pisowska rozumie cokolwiek dysydent 😂

Naprawdę trzebe byc głupim i się cieszyć podnoszeniem cen produktów które sie dużo kupuje 😂

40 minut temu, hubertuss napisał:

Tu są pisowscy zaprzańcy oni będą się cieszyć z wszystkiego co pis zrobi. Nawet jak by pis podniósł składki krus i podatek za ziemię to też by pisali, ze tak trzeba i szukali plusów.

Amen 🤣.

Przecież następcy wszystko odkręcą, czym się martwicie ?

11 minut temu, henio2 napisał:

Dawno się tak nie ubawilem poziom wiedzy uczestników protestu kobiet dno i metr mułu.                                     

Ta pierwsza wyglądała na inteligentną, resztę zobaczę później.

• Haha 1
Opublikowano

Bo jak inni jadą z przyczepioną broszka PO i nic nie przywożą  to sprzedają polskę 😂 A jak mają broszki z PIS to przecież nic się nie dzieje 😁

@dsbh już widzę ja PO coś odkręci 😂 i wszystko się sprawdziło PIS i PO jedno zło 😂

Opublikowano
13 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Powiedz tym co mają kapustę czy ziemniaki że taki dobry rok teraz mamy

W 2019  zarobili  na ziemniaku  mogli  odłożyć. Zresztą  w tym roku  aż  tak  źle  nie  jest  można  rzec  że  cena ziemniaka wróciła  do normalności  po 30zł  za  worek  15kg  jak było  rok temu  to był  rozbój  w biały  dzień  i   kara  szybko  przyszła.

14 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ale ostatnie 2 lata zamiast 7-8 ton pszenżyta zbierałem 4

Widzisz  a ja w 2018  roku  zebrałem średnio 1,5t/ha  dzięki  pięknemu  słońcu. A dostałem po 1 tyś do ha  ale  dzieląc  to  na wszystkie  ha nie tylko  te  za które  biorę dopłaty  to  ta  kwota  robi  się  o  2/3  mniejsza.

Za  PO-PSL  za to w 2015  roku dostałem 324zł/ha 

12 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Za ekogłupoty które przechodzą w Unii mimo tego że mamy komisarza ds. rolnictwa to też PiS winny

Potrafisz  wymienić  te   ekogłupoty nowe   ??

Opublikowano
12 minut temu, racyl napisał:

A co Ty możesz wiedzieć po za wpływem 500+ ka koncie 😂 chłop ze wsi a potrzebuje miastowego youtubera żeby innym poopowiadał jak i z czego żyję się na wsi😂

No tak będę krzyczał jak Kanalia który m już prokurator się zajął bo ktoś go oszukał a to PiS wszystkiemu winien 😜

Przed chwilą, Denwer napisał:

W 2019  zarobili  na ziemniaku  mogli  odłożyć. Zresztą  w tym roku  aż  tak  źle  nie  jest  można  rzec  że  cena ziemniaka wróciła  do normalności  po 30zł  za  worek  15kg  jak było  rok temu  to był  rozbój  w biały  dzień  i   kara  szybko  przyszła.

Widzisz  a ja w 2018  roku  zebrałem średnio 1,5t/ha  dzięki  pięknemu  słońcu. A dostałem po 1 tyś do ha  ale  dzieląc  to  na wszystkie  ha nie tylko  te  za które  biorę dopłaty  to  ta  kwota  robi  się  o  2/3  mniejsza.

Za  PO-PSL  za to w 2015  roku dostałem 324zł/ha 

Dokładnie jak ktoś nie potrafił w ubiegłym roku na świniach czy z ziem iakow to jest gamoń i tyle

10 minut temu, dsbh napisał:

Miło mi 🤣. Gdzie pisałem że PL zrobi na złość USA ?

Amen 🤣.

Przecież następcy wszystko odkręcą, czym się martwicie ?

Ta pierwsza wyglądała na inteligentną, resztę zobaczę później.

No wyglądają bo w głowie pusto

• Haha 1
Opublikowano

Pis się sam wyniszcza 😂 I to jest dokładnie jak w przypadku poprzedników z PO😂

zabrać pisowi publiczne media i dokładnie to samo byłoby co z PO za drugiej kadencji bez klakierów w tvp

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Denwer napisał:

A to nie czytałeś o ekoschematach ??

https://www.sodr.pl/informacje-branzowe/index/Ekoschematy-nowe-propozycje-w-platnosciach-bezposrednich-na-lata-2021-2027/idn:1541

Masz, tutaj sobie poczytasz.

Do tego dochodzi znaczne zmniejszenie zużycia ŚOR i wycofanie około 50% substancji aktywnych stosowanych w rolnictwie. Na insekty to nam chyba tylko lepy na muchy zostaną ;) 

Ale PiS-owcy to tylko znają datę kiedy 500+ na konto wpływa ;) I że 0 19.30 główne wydanie propagandy ;) 

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Ja nie mówię, że PiS winny, bo przez niego coś tanieje. ;) Mylisz mnie z innymi użytkownikami.

to że warzywa w tym roku potaniały to nie jest na pewno wina rządu i ja tu nie widzę nikogo kto by tak twierdził to że rok temu były drogie też
no ale my tu o cenach cukru i niszczeniu cukrownictwa a to już na pewno pogoda nie zrobiła

Tusk tez akurat tego też nie
nie obchodzi mnie że to akurat PiS i ja oceniam bardziej to co złe bo że coś rząd zrobił dobrze to co w tym dziwnego? to należy do jego obowiązków i za to ma płacone.
Gorzej jeśli ma zapłacone za niszczenie branży co do której akurat Polska ma predyspozycje klimatyczne bo cytrusy nigdy nie maja szansy być specjalnością tej strefy geograficznejh nawet gdyby efekt cieplarniany podniósł temperaturę o dychę to i tak ...dobra
Mamy klimat dla rzepaku , pszenicy, kapusty, nawet ziemniaków etc ale szczególnie przydatny do buraków i niszczenie tego jako jedni z pierwszych - wszak podatek cukrowy nie wszędzie jest wprowadzony na planecie - to jest przejaw nawet nie głupoty a jakiegoś rodzaju poprawności wobec mody a przeciwko sobie samym.

Rzeczywiście technologia uprawy buraków doprowadziła do takiej efektywności że cukier jest jednym z najtańszych wysokoprzetworzonych produktów spożywczych i może jest aż nazbyt tani w relacji do reszty ale to jest do cholery nasza specjalność i jedni zniszczyli większość cukrowni a teraz...

ja nie atakuję tylko PiSu ale wszystkich idiotów co niszczą branże w których mamy naturalną przewagę.
Zgoda - POpaprańcy współodpowiadają za stan że Polska nie jest samowystarczalna w produkcji cukru to teraz będziemy skazani na albo dopłacanie jeszcze większe do buraków albo będziemy żreć cukier trzcinowy bo że ten podatek tak ograniczy spożycie cukru jak 500+ zatrzymało depopulację to leży na granicy pewności.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v