Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Nie chce mi się szukać ;) Każdy kto tu zagląda wie o czym mówię ;) COVID od marca, mogłeś już ładnie zredukować stado do tego czasu ;) I nie musisz się zajmować świniami, wystarczy podjąć decyzję o końcu hodowli ;) Posłuchaj rad waszego prezydenta.

Restaurację łatwo otworzyć czy zamknąć z hodowlą prosto nie jest 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, henio2 napisał:

ja nie chcę wypowiadać a chcę aby utrzymali w sprawności meliorację

na razie jest jak jest ale trzeba będzie chyba firmę zewn wynająć i wtedy odebrać tym spółkom prawo naliczania opłat
bo na te pobrane a nie wykonane to liczyć zwrotu nie ma co
na pewno dawno już przejedli

jeśli gospodarka śmieciami będzie nadal na socjalistycznych zasadach to tak samo się to skończy

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

ja nie chcę wypowiadać a chcę aby utrzymali w sprawności meliorację

na razie jest jak jest ale trzeba będzie chyba firmę zewn wynająć i wtedy odebrać tym spółkom prawo naliczania opłat
bo na te pobrane a nie wykonane to liczyć zwrotu nie ma co
na pewno dawno już przejedli

Składka wcale nie jest zapłata za czyszczenie rowów jak się niektórym zdaje a opłata za obszar zmeliorowany co można zrobić za 20 zł na ha? Przyjechać obejrzeć co najwyżej 😎

Opublikowano
6 minut temu, henio2 napisał:

Restaurację łatwo otworzyć czy zamknąć z hodowlą prosto nie jest 

tak samo tu i tu jak masz lokal

znajomy należy do grupy gdzie kupowali prosiaki duńskie, hodowali i wspólnie sprzedawali. dał sobie już z tym spokój bo zarobić kilkadziesiąt złoty albo wyjść na zero to mija się z celem

samochód przywoził prosiaki i samochód zabierał świnie. jeszcze prościej niż z restauracją

Opublikowano
1 minutę temu, henio2 napisał:

Składka wcale nie jest zapłata za czyszczenie rowów jak się niektórym zdaje a opłata za obszar zmeliorowany co można zrobić za 20 zł na ha? Przyjechać obejrzeć co najwyżej 😎

zważywszy efekt to i 20gr było by za dużo

Opublikowano
1 minutę temu, henio2 napisał:

Hotelarz to jak restauratorzy ale nie cykl zamknięty który trwa na okrągło

Jak były dobre czasy na świnie to trzeba było sobie odłożyć na czarną godzinę, a nie narzekać jak to źle i wyciągać łapy po kasę.

Opublikowano
2 godziny temu, racyl napisał:

co to jest ta spółka wodna ?

Takie coś , że płacisz a nikt i tak nie poprawia melioracji , albo ewentualnie wykopią jedną dziurę na gminę ☺️ 

Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, henio2 napisał:

Ppprostu składki są za niskie realną stawka to ok 200 zł za ha

Za tyle to ja dziękuję, sam sobie dołki pokopię za 3000 zł rocznie w moim przypadku ;) Kupić jakiegoś starego ostrówka i ten jeden/dwa dni w roku można poświęcić i nie trzeba chodzić i się prosić bo gdzieś zatkane.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
5 godzin temu, Ulman napisał:

Tu jest rozwiązanie sprawy całej. Bezrobocie rejestrowane i nierejestrowane czyli ci co chcą pracować i ci którzy nie szukaja i nie figuruja jako bezrobotni.

W czasie pandemii koronawirusa pracę straciło ok. 660 tys. Polaków. Według "Diagnozy+" tylko ok. 120 tys. z 660 tys. osób, które zostały bez pracy (18 proc.) zarejestrowało się w urzędach pracy, tymczasem normalnie rejestruje się 51 proc."

Skoro nie mają statusu bezrobotnego, to jak mogą być bezrobotni ?

3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

W ten sposób to się hamuje rozwój rolnictwa, bo stare pryki zamiast przekazać młodemu następcy to będą trzymać gospodarstwo dla siebie do śmierci, to jest hamowanie rozwoju wsi. 

3 godziny temu, PRIMO napisał:

Doświadczenie w czym? Co weźmiesz w dzierżawę jak taki stary niereformowalny pryk nie chce puścić ziemi drugiemu tylko leży odłogiem. 

Gdy osiągniecie wiek emerytalny, bez problemu przekażecie gospodarstwa następcy i nie będziecie w nie ingerować ?

2 godziny temu, mirro napisał:

Kiedyś zostawiłem kawałek 5ha na brokuła do sadzenia w początku lipca, a w czerwcu miałem wjazd na chatę z pretensjami że nic jeszcze nie rośnie. 

To ja mam lepiej. Jak mam poślizg w robocie, pojawia się masa chętnych z pytaniem Czy nie chcę może tego pola wydzierżawić :P ?

2 godziny temu, galan99 napisał:

Zaraz trzeba będzie tyrać do 70 lat .

Będziemy pracowali do 70. roku życia? Tak twierdzi główny ekonomista PFR .

Zapomnijmy o wieku 60 czy 65 lat jako momencie schodzenia z rynku pracy. Ta cezura pochodzi z realiów demograficznych połowy XX wieku - powiedział w wywiadzie dla 300 Gospodarka główny ekonomista Polskiego Funduszu Rozwoju Paweł Dobrowolski.

Czytałem to. Ten "ekspert" chyba nie widział klepsydr na murze kościelnym i podanego wieku osób, skoro twierdzi, że

Dodał, że badania pokazują, że "obecni 30, 40, a nawet 50-latkowie będą żyli dłużej i w lepszym zdrowiu, zatem nie ma powodu myśleć, że będą niezdolni do pracy".

Opublikowano
1 minutę temu, dsbh napisał:

Gdy osiągniecie wiek emerytalny, bez problemu przekażecie gospodarstwa następcy i nie będziecie w nie ingerować ?

Oczywiście, że tak. Jak to ktoś śpiewał "Trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść"

Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Jak były dobre czasy na świnie to trzeba było sobie odłożyć na czarną godzinę, a nie narzekać jak to źle i wyciągać łapy po kasę.

Restauratorzy i hotelarze też mogli odłożyć bo całe życie mieli dobre czasy

Opublikowano
5 minut temu, henio2 napisał:

Jeśli korzystasz z urządzeń spółki nawet jeśli zrezygnujesz z członkostwa starosta na wniosek spółki obciąży Cię opłatą

i tutaj "się zaczyna"
bo jeśli starosta z PO a sędzia z PiS to wygram w sądzie wymuszenie bodaj usługi.. utrzymania bodaj rowów w drożności
gdy odwrotnie raczej też
gdy obaj będą z tej samej bandy ... już oni coś wymyślą aby mnie "za bezczelność" ud***ć :P

Opublikowano
Przed chwilą, henio2 napisał:

Restauratorzy i hotelarze też mogli odłożyć bo całe życie mieli dobre czasy

Tylko tobie nikt świń nie zakazał hodować, a oni mają biznesy zamknięte przymusowo, taka tam "mała" różnica.

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

i tutaj "się zaczyna"
bo jeśli starosta z PO a sędzia z PiS to wygram w sądzie wymuszenie bodaj usługi.. utrzymania bodaj rowów w drożności
gdy odwrotnie raczej też
gdy obaj będą z tej samej bandy ... już oni coś wymyślą aby mnie "za bezczelność" ud***ć :P

Sam siebie do sądu oddadzą?

Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Tylko tobie nikt świń nie zakazał hodować, a oni mają biznesy zamknięte przymusowo, taka tam "mała" różnica.

Ale jak otworzą to zarobią z nawiązką

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Oczywiście, że tak. Jak to ktoś śpiewał "Trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść"

Obserwując przekazywanie gospodarstw, nie był bym taki pewien ale zawsze mogę się mylić.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, henio2 napisał:

Sam siebie do sądu oddadzą?

no na pewno
wyrok będzie uniewinniający (jeśli będą z jednej bandy) a koszty poniesie wnioskodawca :P
czyli i starosta i sędzia; jeden składkę na spółkę wodną a drugi koszta za rozsądzenie ode mnie wydębią
wyrobisz?

aaa
to już wiem dlaczego te krzaki po rowach rosną ;) sędzia też musi zarobić

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

na zadupiu wschodniej polski tak pewnie jest i temu to jest zadupie i wymiera bo tam chyba  juz nikt rozgarniety nie zostal.. same tluki do widel i lopaty

no masz rację ,miruś ,ulman ,pafnucy i wielu zAF ze wschodniej Polski🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/robert-mazurek-przerwal-wywiad-z-kamilem-bortniczukiem-w-rmf-fm/3hwjvqy,79cfc278

byl tu jakis milosnik mazurka---chyba marecek mial na imie 

na zadupiu wschodniej polski tak pewnie jest i temu to jest zadupie i wymiera bo tam chyba  juz nikt rozgarniety nie zostal.. same tluki do widel i lopaty

a gdy normu sa przekroczone 10 razy to co wtedy ???

Ach się uśmiałem to pokaż firmy co tak podbijają Zachód u ciebie bo u nas to jest Cukrownia Krasnystaw , Mleczarnia a u ciebie same Niemieckie Firmy .

Opublikowano
17 minut temu, dsbh napisał:

Obserwując przekazywanie gospodarstw, nie był bym taki pewien ale zawsze mogę się mylić.

Ja nie z tych co mają zamiar na emeryturze jeszcze zasuwać w gospodarstwie, coś tam pomóc jak poproszą to tak ale nic na siłę.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

jeśli masz jakieś meliorowane grunty to koszt utrzymania urządzeń melioracyjnych (głównie rowów na łąkach) przez wyspecjalizowaną jakąś bandę
co najczęściej opłaty biorą a rowy... zaraz fotkę wrzucę jak wyglądają

DSCN1897.JPG

te spółki wodne to - wypisz wymaluj - archaiczne jeszcze na zasadach komuny działające twory

Zamiast siedzieć na AF rusz d*pę ,bierz siekierę i do dzieła 🤭 a nie tylko na gotowe czekać 🤗

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v