Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, racyl napisał:

kto mi zapłaci odszkodowanie za nie sprzedany ziemniak z powodu zamknięcia szkół, restauracji itp ?

a ktoś   ci  go  kazał  sadzić

Opublikowano

Jak tak jest dobrze jak mówią w tv że wszystkim pomagają co czemu ja mam być stratny ?🤣

@Denver A kto kazał restauratorom, dyskotekom, klubom fitnes, stokom narciarkim itp otwierać biznesy ?

Masz problemy z normalnym rozumowaniem ?

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Denwer napisał:

a ktoś   ci  go  kazał  sadzić

To po co dawali Heńkowi COVID-owe do świń, mógł się przystosować do zmiennych warunków xD Niech oddaje kasiorke, kto mu każe akurat świnie hodować ? 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Miał między 50-200 sztuk to dostał 15tys zł pomocy. Chwalił się tu kilka dni temu ;) A na przedsiębiorców co dostali COVID-owe to psioczy ile wejdzie ;)Parafrazując Kazika "Moje COVID-owe jest lepsze niż twoje" 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@racyl pamiętasz naszą tamtą rozmowę?
można przewidzieć dekoniunkturę
trudne ale można

Dnia 10.06.2020 o 20:27, dysydent napisał:

nigdy boxerem nie pryskałem po łbie kartofli a oparzenia nawet odsłoneczne całkiem inaczej po oprysku wyglądają, po metrybuzynie też

to belmonda i one lubią rzadszy rozstaw tak że przynajmniej dużych narośnie no i tej odmianie "się nie spieszy" ale później dłużej zielona nać no ale fakt faktem- wyrodzone toto bez dwu zdań
mam nawet fotkę z dwu rządków co się obsypnikiem płycej wybabrały (pomińmy przyczynę ;) ) ale te jako płycej to powschodziły i rosną tak , czyli bez wątpliwości jeszcze i za głęboko posadzone

DSCN1316.JPG

Dnia 10.06.2020 o 20:06, racyl napisał:

A co innego jak nie oprysk od chwastów

wczęśniej jak rosły normalnie to tylko wina jego

lipa z tych ziemniaków będzie

kiedy ty to sadził że to takie mizerne

Dnia 10.06.2020 o 20:21, dysydent napisał:

za głęboko posadzone no i odpadami z sortownika które niektórzy sadzeniakiem nazywają a to już trzeci rok po centrali
w tym roku nie ma sensu inwestować w sadzeniaki bo dobra passa na kartofel czas najwyższy żeby się skonczyła no ale jak by kto zamierzał się wtranżolić w nasz lokalny rynek to jest posadzony kawałeczek ziemniaków i jak by się kto pytał to będzie czym odeprzeć a że tanio zrobiona plantacja to i dumpingu się nie boimy :D
oj tam
coś tam urośnie.
fasoli w zawszone ostem pole nie wsieję a zmienić pszenicy czymś trzeba no to ...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
46 minut temu, racyl napisał:

co Ty bredzisz ? ślepy jesteś nie widząc że pewne rzecz płaci się więcej ?

kto mi zapłaci odszkodowanie za nie sprzedany ziemniak z powodu zamknięcia szkół, restauracji itp ?

Nikt Ci nie zapłaci. 

Prawda jest taka że zamknięcia to nie tylko wymysł Polski.  Gdyby rząd nie zamknął łopozycja miała by taką samą pożywkę jak obecnie, gdy wszystko zamknięte.

No i najważniejsze co ziemniaka tyczy - zastój był już do przewidzenia jesienią ubiegłego roku.  Sam wiesz jakie były ceny i jak wzrosły nasadzenia.

Nawet otwarta gospodarka cen by nie poprawiła. Po za tym np moje dzieci nie idą do szkoły i nie jedzą obiadów więc zjadają je w domu. Zmienia się miejsce konsumpcji nie ilość.

Zjesz w restauracji , nie zjesz w domu. 

Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał:

@racyl pamiętasz naszą tamtą rozmowę?
można przewidzieć dekoniunkturę
trudne ale można

to że ludzie więcej nasadzili to fakt ale jeszcze gorsze jest to że odbiorcy są pozamykani.

od marca nawet jak otworzą to nie zejdzie z tych ilości

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Tomasz0611 napisał:

@Mariusz2903 zwykły wybryk natury

minimum cyklu słonecznego i następna zima ma szanse być podobna
czy te prognozy się w pełni sprawdzą? zobaczymy ale ja w tym roku węgla nakupiłem jak nigdy
i mialem nadzieję że zostanie na drugi rok ale chyba nie wystarczy na ten luty jak toto się sprawdzi w tym "czarnym scenariuszu"
https://www.twojapogoda.pl/wiadomosc/2021-02-08/jesli-sprawdzi-sie-czarny-scenariusz-to-polska-zmieni-sie-w-mala-syberie-bedzie-przeszlo-minus-30-stopni/

i tak zapas ciepła wystarczył z minionego lata aby regularnej zimy nie było do połowy stycznia
czyli jednak efekt cieplarniany jest jakoś tam widoczny
cykl słoneczny ma coś ok 11 lat i trudno przewidzieć jakie zimy będą w szczycie aktywności słońca
oczywiście ten rok (miniony) to minimum...  bezwładność klimatu z opóźnieniem i jeszcze ze dwa trzy lata powinny być bliżej "przedociepleniowej" normy...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

naczytał się moich postów z tą wolnością czy co? (oczywiście twórca tego fotomontażu bo nie słyszalem aby Kaczyński miał odwagę publicznie nazwać po imieniu co - być może Mu się marzy)
no nie chce mi się szukać bo piszę to o kilku już lat że coraz większe przyzwolenie społeczne na zamordyzm i każdy kto myśli inaczej to co najmniej ... dysydent (?)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

jeśli masz jakieś meliorowane grunty to koszt utrzymania urządzeń melioracyjnych (głównie rowów na łąkach) przez wyspecjalizowaną jakąś bandę
co najczęściej opłaty biorą a rowy... zaraz fotkę wrzucę jak wyglądają

DSCN1897.JPG

te spółki wodne to - wypisz wymaluj - archaiczne jeszcze na zasadach komuny działające twory

Sam jesteś sobie winien bo skoro płacisz składki to jesteś jej członkiem czyli masz wpływ na jej działalność

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, henio2 napisał:

Sam jesteś sobie winien bo skoro płacisz składki to jesteś jej członkiem czyli masz wpływ na jej działalność

Kilka razy już zgłaszałem, że melioracja na polu nie działa, nie raczyli jeszcze przyjechać ;) Na koniec i tak sam kopię i odtykam meliorację, gorzej jak zbieracz który jest u mnie idzie przez działkę z sadem jabłoniowym, zbieracz pozapychany przez korzenie drzew i wtedy jest problem.

Opublikowano
36 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Miał między 50-200 sztuk to dostał 15tys zł pomocy. Chwalił się tu kilka dni temu ;) A na przedsiębiorców co dostali COVID-owe to psioczy ile wejdzie ;)Parafrazując Kazika "Moje COVID-owe jest lepsze niż twoje" 

Zacytuj gdzie psiocze na przedsiębiorców im o wiele łatwiej robić co inne jak lokale zamknięte ja świń do lasu nie wygonie muszę się nimi zajmować 7 dni w tygodniu 365 dni w roku 

Opublikowano
1 minutę temu, henio2 napisał:

no
i sam sobie jestem winien stonki bo kartofle sadzę a opryski coraz mniej skuteczne i coraz ich mniej?

na te spółki też bata nie ma bo te składki administracyjnie wymagalne

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, henio2 napisał:

Zacytuj gdzie psiocze na przedsiębiorców im o wiele łatwiej robić co inne jak lokale zamknięte ja świń do lasu nie wygonie muszę się nimi zajmować 7 dni w tygodniu 365 dni w roku 

Nie chce mi się szukać ;) Każdy kto tu zagląda wie o czym mówię ;) COVID od marca, mogłeś już ładnie zredukować stado do tego czasu ;) I nie musisz się zajmować świniami, wystarczy podjąć decyzję o końcu hodowli ;) Posłuchaj rad waszego prezydenta.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Nie chce mi się szukać ;) Każdy kto tu zagląda wie o czym mówię ;) 

"sam sobie winien"
świnie nie stonka - same do chlewni nie wlazły
nastawiał to ... przynajmniej się nie skarży

ja nie mam łąki przy.. wzdłuż rowu a sąsiad mnie na swoją nie wpuści abym krzaki wycinając czy kosząc rowy tłukł trawę (nota bene - potrzwebna specjalna kosiarka z na wysięgniku ) zanim jeszcze te krzaki urosły.

trochę doplatami próbują zmusić do koszenia rowów no ale jak widać (na załączonym obrazku) ... nie działa

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v