Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, henio2 napisał:

To temu młodemu więcej urośnie? 😜

Jak widzę w okolicy pola takich rolników-emerytów to mi się płakać chce, że tak można ziemię zaniedbać. Wielokrotne mieszanie ziemi a potem płacz, że uschło. Nawozik tylko azotowy, bo na inne to "szkoda piniondzów".

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, henio2 napisał:

To temu młodemu więcej urośnie? 😜

Czy ty wiesz co to znaczy rozwój gospodarstwa?

Jest takie powiedzenie:

" KTO INWESTUJE TEN IDZIE DO PRZODU A KTO NIE INWESTUJE TEN COFA SIĘ "

Opublikowano

Często ten stary jest bardziej nowoczesny od tego młodego bo ma doświadczenie już niejeden młody poszedł z torbami przez swoją nowoczesność 😜

1 minutę temu, PRIMO napisał:

Jest takie powiedzenie:

Przecież nikt im nie broni brać w dzierzawie czy kupować i niech pokazuje co potrafi 😋

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Doświadczenie w czym? Co weźmiesz w dzierżawę jak taki stary niereformowalny pryk nie chce puścić ziemi drugiemu tylko leży odłogiem. 

Edytowane przez PRIMO
Opublikowano
1 minutę temu, PRIMO napisał:

Doświadczenie w czym?

W prowadzeniu gospodarstwa pozatum nic nikomu do Twojej własności może nawet odłogiem leżeć  a młody w gacie się zesrać że złości tylko lewak ma taki pogląd 😜

8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Jak widzę w okolicy pola takich rolników-emerytów to mi się płakać chce, że tak można ziemię zaniedbać. Wielokrotne mieszanie ziemi a potem płacz, że uschło. Nawozik tylko azotowy, bo na inne to "szkoda piniondzów".

Jeszcze nie widziałem by ziemi brak nawozy zaszkodził co najwyżej plon obniżenie widziałem natomiast degradowane przez monokulturę kukurydzy

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, henio2 napisał:

pozatum nic nikomu do Twojej własności może nawet odłogiem leżeć 

A to nie Ty wzywałeś do pałowania tego rolnika co nie chciał rury z gazem na Litwę na swoim polu?:lol:

Opublikowano (edytowane)

nie nie On
a z tym nawet się zgodzę

7 minut temu, henio2 napisał:

nic nikomu do Twojej własności może nawet odłogiem leżeć 

tylko czy tak jest naprawdę wszędzie w prywatnej własności?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
10 minut temu, PRIMO napisał:

Doświadczenie w czym? Co weźmiesz w dzierżawę jak taki stary niereformowalny pryk nie chce puścić ziemi drugiemu tylko leży odłogiem. 

A co Ci do tego ? Masz  jakieś argumenty oprócz pogardy dla starszych?

4 minuty temu, mirro napisał:

A to nie Ty wzywałeś do pałowania tego rolnika co nie chciał rury z gazem na Litwę na swoim polu?:lol:

Jak zwykle masz zwidy

Opublikowano

Różnie to bywa ale ja już pzrerobiłem chyba wszystkie możliwe wersje pretensji ze strony właścicieli, co do sposobu obchodzenia się z dzierżawionym polem. Były pytania, czemu tak dużo nawozów, były zarzuty że nie orałem na zimę i koronny że nie godzi sie dwa razy w sezonie zebrać plon na tym samym polu. Oczywiście jak ciul strzelił plantację i nic sie nie dało zebrać to już były tylko głupawe uśmiechy.

5 minut temu, henio2 napisał:

Jak zwykle masz zwidy

Przecież zaraz przeprosiłem, Ale przepraszam jeszcze raz, faktycznie pomyłka.:gent:

• Thanks 1
Opublikowano
22 minuty temu, henio2 napisał:

W prowadzeniu gospodarstwa pozatum nic nikomu do Twojej własności może nawet odłogiem leżeć  

Właśnie to jest lewackie myślenie. 

24 minuty temu, henio2 napisał:

widziałem natomiast degradowane przez monokulturę kukurydzy

He 😲 a od kiedy to dostarczanie pruchnicy w monokulturze jest uważane za degradację gleby?

Tylko taki cymbał co nie ma pojęcia pisze takie bzdury. 

Opublikowano
17 minut temu, mirro napisał:

Różnie to bywa ale ja już pzrerobiłem chyba wszystkie możliwe wersje pretensji ze strony właścicieli, co do sposobu obchodzenia się z dzierżawionym polem. Były pytania, czemu tak dużo nawozów, były zarzuty że nie orałem na zimę i koronny że nie godzi sie dwa razy w sezonie zebrać plon na tym samym polu. Oczywiście jak ciul strzelił plantację i nic sie nie dało zebrać to już były tylko głupawe uśmiechy.

No bo dwa razy podatek i czynsz dzierżawny się należy😆

Opublikowano
34 minuty temu, PRIMO napisał:

Jest takie powiedzenie:

Co Ty nie powiesz , ten spod Łowicza chyba aż nadto wziął sobie takie rady do serca 

Opublikowano (edytowane)

no właśnie w przypadku dzierżawy właścicielem nadal pozostaje wydzierżawiający i ma prawo interesować się co się z jego własnością dzieje.
Dla tego od głupków unikam brania dzierżaw no a każdy otrzymywał ode mnie pełny opis co robię tzn jaka chemia i ile nawozów lub gdy biorę "na wyeksploatowanie" np pod fasolę to ta wiedza była zanim wejdę na pole.
Pole  jednak jest wypadkową wieloletnią i dzierżawca ma tylko ułamek praw co do jego ... posługiwania się

raz jak próbę gleby zrobiłem i jeden taki zażądał wyników to uwarunkowałem potrącenia kosztów w tym mojej fatygi od opłaty dzierżawnej za tej próby wykonanie a była droższa bo i na mikro
nie zgodził się i do dziś nie wie że ma licho z borem i magnezem :P

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

no właśnie w przypadku dzierżawy właścicielem nadal pozostaje wydzierżawiający i ma prawo interesować się co się z jego własnością dzieje.

Kiedyś zostawiłem kawałek 5ha na brokuła do sadzenia w początku lipca, a w czerwcu miałem wjazd na chatę z pretensjami że nic jeszcze nie rośnie. 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Ursus932 napisał:

Co Ty nie powiesz , ten spod Łowicza chyba aż nadto wziął sobie takie rady do serca 

Bo jak się inwestuje, to trzeba uważać, żeby nie przeinwestować. To, że bank chce dać kolejny kredyt nie znaczy, że stać mnie na kolejny nowy ciągnik. I chyba wiem o kim mówisz, żona pochodzi z sąsiedniej wsi ;) Gospodarstwo zajmujące się hodowlą bydła ?

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, mirro napisał:

Kiedyś zostawiłem kawałek 5ha na brokuła do sadzenia w początku lipca, a w czerwcu miałem wjazd na chatę z pretensjami że nic jeszcze nie rośnie. 

pewnie dopłaty brał wydzierżawiający? :D

w lipcu agencja kontrole rozsyła i bał się "wpadki"

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v