Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Mariusz2903 napisał:
już mam dość tych młodych rolników  pompują cały czas w nich pieniądze a wieś się starzeje  kto nie ma ziemi z dziada pradziada to  to nic już nie wymyśli 

a co gdy pojawi się w ofercie jakieś pole do sprzedania a nikt w regionie nie będzie miał kasy na zakup?
Preferuje to zewn kapitał a tak ma szansę miejscowy "gołodupiec"
ot choćby te klechy poznańskie co 100ha kupiły (pół biedy bo to "polskie klechy"). gdyby nie Oni to jakiś młody z dotacji gdyby nie Oni i dotacje to... nawet jeśli jaki młody ma kasę ale <u się nie chce rozwijać to taka darmocha...
akurat subwencje dla młodych to Ty zostaw w spokoju bo - widzę - nie rozumiesz celu w jakim są stworzone

22 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko co da mi informacja, że dżem był wyprodukowany z owoców pochodzących z 50 różnych gospodarstw ? Lepiej by było badać partie towaru i eliminować dostawców gdzie wykrywa się przekroczenie norm pozostałości. Np sprawny system pobierania próbek owoców i warzyw.

no właśnie @mirro wcześniej zauważył że tu chodzi o kontrolę dla fiskalnej kasy tak jak z podatkiem cukrowym a nie o czyjekolwiek.. zdrowie czy świadomość co je (dla sprawiedliwości - to PO by ten podatek też wprowadziło i może nawet wcześniej)

Pewnie skapli się że takie systemy powstają już samoistnie i nie chcą aby były po za kontrolą państwa

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Ale ich to wali ponieważ całość ich działań determinuje polityka a nie chęć ogarnięcia problemu.

Chce też chyba upiec dwie pieczenie. Czyli problem podaży w sklepach polskich produktów i problem identyfikacji polskich produktów. Konsumenta zaś to na co dzień grzmoci bo interesuje go wygląd i cena. 

Opublikowano (edytowane)

dla nich największym problemem może się okazac brak problemu i właśnie tworzą kolejny aby byli przydatni do jego rozwiązania
(jest jakaś logika w ty co napisałem?) bo logiczny wniosek - kto jest zatem największym problemem?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Jest, w końcu w Polsce wprowadza się socjalizm, a to ustrój który generuje sam problemy a potem dzielnie z nimi walczy ;) Cytując Stefana Kisielewskiego "Socjalizm jest to ustrój, w którym bohatersko pokonuje się trudności nieznane w żadnym innym ustroju!"

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

zatem rozpoznaliśmy największą zarazę i logicznym jest moje nawoływanie do bezpardonowej walki a urzędniczym pomiotem spolecznym gdzie to tylko możliwe
traktować jak gorszą rasę i tępić gdzie tylko się da
propagandowo publicznie i prywatnie w swoim otoczeniu
urzędas ma się czuć zaszczuty przez tych którzy jeszcze coś robią w tym i na jego utrzymanie

o! unia chce znacjonalizować patenty szczepionek na cov (do wyszukania w necie)
nawet na temat
tyle potrafi urzędas - odebrać czego sam nie potrafił stworzyć

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

urzędas ma się czuć zaszczuty przez tych którzy jeszcze coś robią w tym i na jego utrzymanie

Tak się kończy likwidowanie pionu administracji państwowej, gdzie kryterium nie są konkursy mające wyłonić najlepszych a wierność, spolegliwość i gotowość bezkrytycznego wdrażania pomysłów miłościwie panujących.

Opublikowano
8 godzin temu, henio2 napisał:

Coś jak Hitler i Putin?😜😋

W czym Hitler i Putin sa podobni?

13 minut temu, mirro napisał:

Chcą zrobić cokolwiek. 

Czyli głupi i pracowici zarazem. Najgorsze co może być.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Ulman napisał:

W czym Hitler i Putin sa podobni?

sam wiesz że więcej między nimi podobieństw niż różnic i pytanie traktuję jako "egzaminacyjne" i nie do mnie zatem tych różnic nie będę podpowiadał :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, dysydent napisał:

o! unia chce znacjonalizować patenty szczepionek na cov (do wyszukania w necie)

Mamy certyfikowane laboratoria wojskowe, mamy potencjał ( politechnika wrszawska0 gdzie część ludzi już nad tym pracuje. Do k**wy nędzy czy tak trudno zebrać to do kupy? Zrobić Puławy takim centrum i działać.

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

nie jesteś urzędasem to nie wiesz jak dla nich trudne są nawet najprostsze rzeczy

chociaż dobrze wiesz i to pytanie czysto prowokacyjne ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Faktycznie nic o tym nie wiem.:oops1:

I teraz okazuje się że dla Pana Czarnka nie jest priorytetem zajmowanie się, albo pilotowanie na uczelniach programów zmierzających do opracowania szczepionki. Dla niego najważniejsze są studia co będą badać stan rodziny. Nosz przecież większym idiotą to już ciężko być. Tym bardziej że uczelnia sama mówi że o kasę będzie żebrać gdzie się da aby pociągnąć badania.

Edytowane przez mirro
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

polska Nauka jest oderwana od gospodarki, wolnego rynku już nauczyciel podstawówki i dalej jest etatowym pracownikiem państwowym czyli rodzajem urzędnika a w tej braci jet zasada - nie wychylać się bo pogonią do większej roboty za te same pieniądze to po co myśleć? wykonywać rozkazy i tyle
nie muszą to nie myślą a nie myślą to nie używają mózgu i zanika z czasem
System zorganizowany usztywnia i wyłącza selekcję a państwo buduje się dla lepszej organizacji i koło się zamyka
ot taki chichot Natury która sama dba o zmienność na tym świecie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

chyba kto pierwszy ten lepszy zgłaszasz patent i już po ptakach są 3 szczepionki na rynku , ciezko coś nowego wymysleć . nawet juz chyba dla francuskiej szczepionki miejsca zabraknie . sama Polska powinna  zrezygnować i skupić sie na jakimś innym projekcie

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Są i nie ma.

3 minuty temu, jarecki napisał:

nawet juz chyba dla francuskiej szczepionki miejsca zabraknie 

Te szczepionki są na dziś. Jutro może być potrzebne coś nowego. Nie dorzucamy się do programów badawczych Pfizera, więc mogą spuścić nas na drzewo. Ta próba nacjonalizacji szcepionek powinna być ostatnim ostrzegawczym dzwonkiem. 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, jarecki napisał:

chyba kto pierwszy ten lepszy zgłaszasz patent i już po ptakach są 3 szczepionki na rynku , ciezko coś nowego wymysleć . 

tu nie ma czego nawet wymyślać bo są opracowane procedury na stworzenie szczepionki antywirusowej na dowolnego wirusa który nie atakuje systemu immunologicznego . To już jest Wiedza powszechna. Rzecz polega na wzięciu na siebie ryzyka i podjęciu decyzji o zainwestowaniu w te procedury ale urzędnik takiej decyzji nie podejmie bo - jak wyżej - nie będzie się wychylał (jaszcze wezmą i zagonią do prowadzenia/nadzorowania własnego pomysłu i trzeba się będzie naharować a profity i tak zbiorą inni)

nie mamy prywatnego szkolnictwa z prawdziwego zdarzenia to nigdy nie będziemy naukowo nawet przy tyłku Nauki a zawsze na końcu Jej ogona

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

gdzieś czytałem że w ruskich "fabrykach trolli" jest limit 120 wpisów dziennie na różnych forach portalach
niech se wykona limit
ja tam przewijam nie czytając :P w zasadzie większość od Niego i Mu podobnych wpisów
nie tylko tutaj ale w całym necie
kwestia wprawy i na pierwszy rzut oka można trollowanie odróżnić od autentycznego poglądu nawet u tego samego "twórcy" czy tam "plagiatora"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

To na czym ten remont polegał oprócz pomalowania i jej oklejenia ?

2 godziny temu, mirro napisał:

Rejestrowanie transakcji to tylko wzmocnienie i uszczelnienie kontroli fiskalnej.  Nijak to się ma do przejrzystości, bo nikt nie jest w stanie udowodnić mi że ziemniaka importowanego z Niemiec sprzedałem Czechom a nie wrzuciłem na polski rynek ani że ziemniaka Polskiego sprzedałem do polskich sklepów.

Każda ubojnia wie od kogo bierze żywiec wołowy i wieprzowy i powinna wiedzieć dokąd go wysyła a jak to jest w przypadku warzyw, ziemniaka w takim razie ?

2 godziny temu, Denwer napisał:

146327419_3620556877991489_4486397352305

Weź tego mema usuń zanim się ktoś doczepi :P.

1 godzinę temu, racyl napisał:

podnosić kraj z kolan🤣

może u nich można sprzedawać wielokrotnie ten sam towar 🤣

Tak dużo pisowcy od 2015 dużo nabudowali że będzie co sprzedawać następcom 🤣

Przecież Pis dba o następców. Kupuje, repolonizuje aby mieli co sprzedawać :P.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v