Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
20 minut temu, dysydent napisał:

Funkcjonalności projektowanego systemu umożliwią rejestrowanie i walidowanie transakcji w procesach produkcji i dystrybucji żywności, co istotnie przyczyni się do zwiększenia wiarygodności, przejrzystości i pewności informacji o jej pochodzeniu."

Rejestrowanie transakcji to tylko wzmocnienie i uszczelnienie kontroli fiskalnej.  Nijak to się ma do przejrzystości, bo nikt nie jest w stanie udowodnić mi że ziemniaka importowanego z Niemiec sprzedałem Czechom a nie wrzuciłem na polski rynek ani że ziemniaka Polskiego sprzedałem do polskich sklepów.

Opublikowano
3 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Jeden komentujący żali się że za drogo, bo debil nie rozumie że to licytacja charytatywna. Następny kretyn że pieniążki pracują na odsetki. Ciekawe jakież to oprocentowanie jest na lokatach.

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

Rejestrowanie transakcji to tylko wzmocnienie i uszczelnienie kontroli fiskalnej.

nie trzeba liczyć aby być pewnym że zwiększone wpływy fiskalne z tego uszczelnienia nie pokryją zwiększonych wydatków na kolejne pasożytnicze wszy urzędnicze które będą ten system tworzyć

Opublikowano (edytowane)

no nie wiem czy co bardziej świadomych rolników może uspokoić że będą mieli jeszcze większy nadzór bo do tego się to przede wszystkim sprowadza

czy ktoś zaryzykuje wytypowanie kiedy urzędasów będzie więcej niż całej reszty?

no już i mnie wk..wiają te wstawki tego propagandowego trolla
mi wskoczył a odpowiadałem dla @mirro

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, dsbh napisał:

Skoro sprzedał co się dało sprzedać, to co mieli robić następcy ?

podnosić kraj z kolan🤣

może u nich można sprzedawać wielokrotnie ten sam towar 🤣

Tak dużo pisowcy od 2015 dużo nabudowali że będzie co sprzedawać następcom 🤣

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, dysydent napisał:

no nie wiem czy co bardziej świadomych rolników może uspokoić

Dla tych co sprzedają stale duże partie to kolejny kwit ale bez szaleństw.Ci mniejsi co sprzedają przez pośredników i tak mają na to wyjebane, bo nie są kontrahentem sklepu tylko pośrednik. Jedyni którzy na tym zarobia to ludzie co będą oferowali usługi prowadzenia tej kwitologii firmom i rolnikom. Na chwilę obecną nie jesteśmy w stanie ogarnąć samodzielnie wszystkich wymysłów Państwa Polskiego i jako firma moglibyśmy zajmować się tylko tworzeniem dokumentacji. 

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, racyl napisał:

Tak dużo pisowcy od 2015 dużo nabudowali że będzie co sprzedawać następcom 🤣

jeszcze nie skończyli "budowania" bo taki np ten wyżej wspomniany pomysł paszportyzacji (na pewno nie ostatni)
wytrzymasz coraz większe utrudnianie... odbieranie czasu na różne urzędnicze bzdety?
W końcu przez te wszystkie formalności przegapisz i stonka Ci kartofle zeżre i zlicytują za zaległe podatki kary za złamanie np miejsca postawienia kropki we wniosku o paszport czy byle co innego
zlicytują za podatki i dług na przyszłość .
Nie trzeba renacjonalizacji w stylu sowieckim aby upaństwowić nazbyt dużo
cel, efekt ten sam a metody? jaka różnica?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Sprzedając nawet malinę i i inne warzywa  do skupu trzeba złożyć wpis w punkcje skupu  do Rejestru Zakładów Podlegających Urzędowej kontroli i Organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej .

Wiec mają rolnika w garści kiedy tylko zechcą skontrolować czym pryskał tak jak ja sprzedawałem Borówkę pracownikom sanepidu i mus przestrzegać zasad .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

gdy sieć detaliczna będzie musiała skrupulatnie ewidencjonować swoich dostawców to sama logistyka zmusi do ograniczania ich liczby i utrudni to tylko i sieciom i producentom "elastykę" dostosowania się do rynku

Nie wiem co można odgórnie narzucić dla kontroli pochodzenia produktu aby logistycznie to nie utrudniło przepływy "legalnego" towarów.
Oczywiście na pewno coś można ale do tego trzeba dochodzić długo i rozważnie bo więcej można zepsuć niż...

Sam producent musi być zainteresowany aby jego logo... chociaż nie, bo weźmy takie różne chińskie "no name"

czy trzeba było odgórnych nakazów aby wykształciły się i chińskie rozpoznawalne marki?
One właśnie dla tego się wykształciły bo Chińczycy zelżyli z owymi nakazami jakieś czterdzieści lat temu
i to jest skala czasu a nie pomysł na chybcika jakiegoś Pudy

z resztą najlepszym np "paszportem" dla mojej/naszych fasoli, ziemniaków itd i to cyfrowym jest m.in to
https://photos.app.goo.gl/9LHZciYp32VX8HweA

plus dziennik uprawy też w formie elektronicznej ale ten udostępniam tylko swoim klientom.odbiorcom
i żaden Puda nie był mi do niczego potrzebny

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

@dysydent, jak ma się dobry towar to klient sam się kontaktuje z tobą, a nie ty szukasz klienta. Ja swoje truskawki jak wiozę na Bronisze to 2/3 samochodu mam sprzedane jak tylko wjadę na plac ;) I to są klienci z którymi współpracuję przez cały sezon, aby wjeżdżam, poznaję cenę jaka jest na placu, ewentualnie coś się tam targujemy i przekładka z samochodu na samochód. Jakość sama się broni, nie potrzebne do tego paszporty itp.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

truskawka deserowa to specyficzny towar ale już mrożona czy w przetworach...
klient na ten asortyment raczej nie wie czy towar pochodzi od Ciebie czy od kogokolwiek innego kto jest dostawcą chłodni lub przetwórni, sieci handlowej sama sieć tego na pewno nie wie które opakowanie z czyjego surowca
Zdało by się i to jakoś usystematyzować ale jeśli tego szczerze nie zrobi sama przetwórnia sieć to psu o Pudę wszelkie odgórne pomysły nakazowo kontrolne
jeszcze nie było takiego nakazu którego nie da się obejść

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Truskawka przemysłowa u mnie na okolicznym skupie jest oznaczana, np. na każdą skrzyniopaletę którą dostarczam naklejany jest nr porządkowy i w razie problemów skupującego na przetwórni od razu wiadomo kto lipny towar przywiózł. Ale potem np w dżemie to jaja by były, bo jak to oznaczyć 20% od Karola, 30% od Jurka, 15% od Zdziśka itd ;) Tak samo jak mieszanki warzyw mrożonych, przecież do lista dostawców na pół opakowania by była ;) 

Kilkukrotnie byłem badany na pozostałości ŚOR, zawsze wszystko w normie, ale jak słyszę, że ktoś pryska środkiem o karencji 7 dni w środku sezonu, wiedząc że truskawkę zbiera się co 2-4 dni to wiem, że ktoś nie przestrzega przepisów i takie coś powinno być surowo karane.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

no tu będę "adwokatem diabła" bo oni chcą to cyfrowo
nie wiem; link do strony jakiego excella czy jakiej bazy danych? postawię dolary przeciw orzechom że sami jeszcze nie wiedzą jak dokładnie xD
tylko musi to zmienić nawet technologię cały proces przetwórni bo pooznaczać i pooddzielać partie itd
podniesie to koszt albo wręcz zniechęci i ...repolonizacja przetwórni? bo ludzie rzucą w cholerę te coraz wirtualniejsze pomysły na rzeczywistość

widzisz @racyl samo życie podpowie jak "będą mieli co sprzedawać"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Tylko co da mi informacja, że dżem był wyprodukowany z owoców pochodzących z 50 różnych gospodarstw ? Lepiej by było badać partie towaru i eliminować dostawców gdzie wykrywa się przekroczenie norm pozostałości. Np sprawny system pobierania próbek owoców i warzyw.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

tylko musi to zmienić nawet technologię cały proces przetwórni bo pooznaczać i pooddzielać partie itd

Ale to już się robi. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v