Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał:

PO ciul 13 emerytura zamiast braku opodatkowania świadczenia? - to też porażka.

nie można jednocześnie promować pozazusowskich filarów emerytalnych w tym prywatnych i jednocześnie emerytury (w tym ze źródeł prywatnych a teoretycznie przynajmniej - zagranicznych) zwolnić od podatku ponieważ one same (te pozabudżetowe) z założenia mają być na zasadach rynkowych.
nie chce mi się więcej tłumaczyć i sądzę że tyle wystarczy

Opublikowano
7 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Na koncie staszek131415 miałeś ustawiony rok urodzenia 1997, no to faktycznie masz gigantyczne doświadczenie w gospodarowaniu. :D Ojciec wozi taczki z gnojem, a ty trollujesz w internecie i w ten sposób zarabiasz? @donweter1989, zdradź nam, ile Wasz lokalny geniusz ma lat?

Szczerze powiem, że dokładnie nie wiem. Nie chce chłopa postarzac ani odmładzać, ale jak na moje oko to powyżej 40 lat, a jak jest dokładnie to trza pytać u źródła. 

Opublikowano
1 minutę temu, Denwer napisał:

1. 500+

2.  Obniżka wieku  emerytalnego

3. 13  emerytura

4. 14 Emerytura

5.  Wyprawka +

6. Obniża  PiT  dla  osób  do  26 roku życia

7. Zwrot  akcyzy  za paliwo  w produkcji bydła

8. Rolniczy  Handel  Detaliczny

9.Pomoce Klęskowe 

10. Dotacje  dla  KGW 

AUTORSKICH!

A nie zerżniętych z poprzedników. 🤨

Opublikowano
Przed chwilą, PRIMO napisał:

A nie zerżniętych z poprzedników.

To  są  autorskie  :P  

Opublikowano
1 minutę temu, donweter1989 napisał:

Szczerze powiem, że dokładnie nie wiem. Nie chce chłopa postarzac ani odmładzać, ale jak na moje oko to powyżej 40 lat, a jak jest dokładnie to trza pytać u źródła. 

Z tego co się oriętuje to do czterdziestki jeszcze mu brakuje. 

Opublikowano
4 minuty temu, Denwer napisał:

1. 500+

2.  Obniżka wieku  emerytalnego

3. 13  emerytura

4. 14 Emerytura

5.  Wyprawka +

6. Obniża  PiT  dla  osób  do  26 roku życia

7. Zwrot  akcyzy  za paliwo  w produkcji bydła

8. Rolniczy  Handel  Detaliczny

9.Pomoce Klęskowe 

10. Dotacje  dla  KGW 

A teraz wymień ile podatków podnieśli i nowych obciazeń wprowadzili.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Słyszeli nową nowinę PiS przechodząc na Emeryturę czy  rentę nie trzeba zdawać ziemi a będzie w 100 % i można będzie dalej pracować .

A podatków 40 ponieśli .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał:

nie można jednocześnie promować pozazusowskich filarów emerytalnych w tym prywatnych i jednocześnie emerytury (w tym ze źródeł prywatnych a teoretycznie przynajmniej - zagranicznych) zwolnić od podatku ponieważ one same (te pozabudżetowe) z założenia mają być na zasadach rynkowych.
nie chce mi się więcej tłumaczyć i sądzę że tyle wystarczy

Święta racja, ale... 

Opublikowano (edytowane)

a no ta "sprzedaż bezpośrednia" kiedy to?... rok dwa temu pomysł?
i czego to miało dotyczyć? np warzyw, owoców mięsa i pewnie pieczywa no i zadziałało?
świnie warzywa potaniały, owoce różnie a pieczywo i podobne niebawem podrożeje bo ceny zbóż rosną

to byla fikcyjna i zbędna manipulacja bo nic nie dała i nie wiem co trzeba ze strony rządów ponad dopłaty aby rynek żywnościowy poprawić ale praktyka pokazuje że mizernie to działa zwłaszcza że i wcześniej można było tak samo handlować.
Dopisali przepisów które nijak nie wpłynęły na rzeczywistość gospodarczą

"działania pozorne"? po co?
NIE WIEDZĄ CO ZROBIĆ  "aby było lepiej" to robią cokolwiek aby było że "robią"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

przechodząc na Emeryturę czy  rentę nie trzeba zdawać ziemi a będzie w 100 % i można będzie dalej pracować .

Aaaaa czym spowodowana tak wielka łaska? Czy nie aby nadmierna rentownością w rolnictwie? Czy może plan kanalizacji wsi juz na starcie poległ?:lol:

Opublikowano
6 minut temu, donweter1989 napisał:

To wygląda na to ze już stary kawaler. To by wiele tłumaczyło.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

Dopisali przepisów które nijak nie wpłynęły na rzeczywistość gospodarczą

Mimo to ludzie się nie poddają i próbują wciąż działać w tym PiS Matrixie. Zawsze mogą powiedzieć że przecież się narobili, rzucić tomy opracowań.:lol:

Opublikowano
5 minut temu, PRIMO napisał:

Z tego co się oriętuje to do czterdziestki jeszcze mu brakuje. 

Jak pisałem ciężko stwierdzić. Ja mam w tym roku 32 lata, natomiast wcześniej wspomniany kolega wygląda dostojniej ode mnie.. Także Panowie pytajcie u źródła, bo ja to się chyba nie znam.

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Podaj jeden przykład zwolnienia za znaczek Caritas albo zamazywania tego znaczka w materiałach TVN

Ten link mi sie nie otwiera i nie wiem czy uciekaja do konkurencji czy do TVPis. 

Uciekają bo d*pa im się pali jak nigdzie ich nie zatrudnia niech biorą przykład z tego Pana restauratorzy i fitness również                                         https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,26139616,100-latek-z-balkonikiem-chodzil-wokol-domu-zebral-33-mln-funtow.html

Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

To wygląda na to ze już stary kawaler. To by wiele tłumaczyło.

Nie kawaler. Więcej nie pisze bo nie lubię o kimś rozmawiać bez niego. Jak by nie było to my sobie dłoń podajemy bez skrępowania.

Opublikowano (edytowane)

Poważny wygląd jak widać nie idzie w parze z powagą intelektualną.

Jak nie kawaler musi być dramat rodzinny.

Stasek, znalazłeś już te materiały jak TVN zwalniał ludzi za Caritas i zamazywał ich znaczek w materiałach? A może takie k**estwo jest tylko w TVPIS?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

no jak nie? kto pierwszy wiek.. w ogóle emerytury w Polsce powszechnie i z takim właśnie wiekiem wprowadził?
jeszcze czasy przedgierkowskie (chyba bo dokładnie nie pamiętam a szukać mi się ...)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Popłoch w obozie władzy – nowy etap żerowania na państwie wymaga nowych ludzi .

Premier Mateusz Morawiecki zużył się i opatrzył. Już nie gwarantuje Jarosławowi Kaczyńskiemu bezszelestnej realizacji jego autorytarnych urojeń – tym bardziej od czasu, gdy wojnę Morawieckiemu wypowiedział Zbigniew Ziobro i nie został za to w żaden sposób ukarany.

Nowym ulubieńcem Jarosława Kaczyńskiego został prezes Orlenu Daniel Obajtek, który łączy Polski Koncern Naftowy z innymi spółkami Skarbu Państwa a ostatnio przejął od niemieckiego wydawnictwa ich polskie aktywa – gazety i portale regionalne, co zawsze było planem Kaczyńskiego, ale dopiero Obajtek do tego doprowadził i stało się to dopiero w piątym roku rządów tej partii a przecież marzenia prezesa należy realizować bez zbędnej zwłoki.

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

ostatnio przejął od niemieckiego wydawnictwa ich polskie aktywa – gazety i portale regionalne, co zawsze było planem Kaczyńskiego, ale dopiero Obajtek do tego doprowadził

Dopiero teraz,  bo dopiero teraz było na sprzedaż i czekało na tak napalonego jak Obajtek.:lol:

Może mi ktoś powiedzieć po ciul Obajtkowi "Kurier Lubelski"?

Opublikowano
6 minut temu, mirro napisał:

Dopiero teraz,  bo dopiero teraz było na sprzedaż i czekało na tak napalonego jak Obajtek.:lol:

Może mi ktoś powiedzieć po ciul Obajtkowi "Kurier Lubelski"?

Żeby propagande PISowska wciskac ludowi pod berety a oficjalnie to żeby wspierać kampanię informacyjną o Orlenie czy jakoś tak🤣

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v