Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
37 minut temu, jarecki napisał:

zwiekszając  powierzchnie zwieksza sie podaż , produkujesz na przemysł a tu stoimy na przegranej pozycji tak jak wypchnelismy niemców tak nas w przemysle wypcha ukraina , lepiej mieć nie raz miej i sprzedaż bezposrednią  ale to już indywidualnie trzeba patrzeć bvo kazde gospodarstwo 

Truskawke mam deserowa, ceny o wiele do góry nie poszły, ale koszty w porównaniu z np 2014 to praktycznie dwukrotne. A co do przemysłu masz rację, truskawka przemysłowa nie ma w naszym kraju przyszłości. 

Opublikowano
2 godziny temu, henio2 napisał:

jak jest tak źle to po cholerę ludzie biją IE o każdy kawałek piachu?

Bo się pojawiło w ciul pieniądza i chcą ulokować w nieruchomościach. Nawet kościól wyczuł pismo nosem i łyknęli te hektary pod Poznaniem. 

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, galan99 napisał:

Wyłączą nam i Agrofoto bo dużo polityki .

Rząd nowelizuje ustawę o cyberbezpieczeństwie. Będzie mógł wyłączać serwisy internetowe bez uzasadnienia .

Jednak Kopalnie pozamykają .

Kopalnie zamykają i to było wiadomo od poczatku . W bajki o ich odbudowie mogli wierzyc tylko bałwany. PO zamykało kopalnie PIS zamyka czyli tak jak pisalem nie ma żadnej róznicy.

Będą mogli wyłączać serwery i to jest dobre i słuszne ale jak oszołoma Trumpa wyłączyli to był skandal i zamach na wolność słowa.

• Like 1
Opublikowano

TZ podaje do wiadomości dla mieszkańców .

ATAKUJE BARDZO GROŹNA MUTACJA WIRUSA .

Spełniły się zapowiedzi naukowców: koronawirus mutuje. Na razie wygląda na to, że jego mutacje nie wywołują cięższych objawów i nie są bardziej śmiertelne od wariantu podstawowego. Ale są znacznie bardziej zakaźne: a więcej zakażeń oznacza też więcej zgonów. W Portugalii, gdzie połowa zachorowań wywołana jest przez ten wariant, w szpitalach i kostnicach już brakuje miejsc. Chorzy są wywożeni za granice. Czy to samo czeka nas w Polsce?

https://www.tygodnikzamojski.pl/artykul/112915/atakuje-bardzo-grozna-mutacja-wirusa.html?fbclid=IwAR2k3L3e7QOGItm7WGJ0-P1VpKBxVmCkWl-w3fXFJVpfD5P6Pwx2vzeJXBQ

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, mirro napisał:

Bo się pojawiło w ciul pieniądza i chcą ulokować w nieruchomościach. Nawet kościól wyczuł pismo nosem i łyknęli te hektary pod Poznaniem. 

a teraz mam pytanie do wczorajszego linku o inwestycji chinskiej w polsce kto to inwestuje ?   chyba fundusz inwestycyjny jak doczytałem , niedługo bedzie czas na to że by to polskie fundusze inwestycyjne inwestowały za granicą a zysk  transferowały do polskiego drobnego kowalskiego co powiezył pieniadze polskiemu fuduszowi inwestycyjnemu 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
15 minut temu, galan99 napisał:

Wyłączą nam i Agrofoto bo dużo polityki .

Rząd nowelizuje ustawę o cyberbezpieczeństwie. Będzie mógł wyłączać serwisy internetowe bez uzasadnienia .

Jednak Kopalnie pozamykają .

A które serwery? Przecież większość forów i tak jest na zagranicznych.:oops1:

2 minuty temu, jarecki napisał:

niedługo bedzie czas na to że by to polskie fundusze inwestycyjne inwestowały za granicą a zysk  transferowały do polskiego drobnego kowalskiego co powiezył pieniadze polskiemu fuduszowi inwestycyjnemu 

Szczególnie np te polskie fundusze co sprzedały Państwu Polskiemu np. stocznie nic nie produkujące. :lol:

Opublikowano

moze sie dorobimy dobrych fuduszy , w zasadzie jest ich sporo nawet tylko jest spore ryzyko bo one inwestują chyba tylka giełdach papierów wartosciowych , ostatnio jakis fudusz chyba z litwy chce zainwestować w polsce w farmy fotowoltaniczne 

Opublikowano
21 godzin temu, Ulman napisał:

Nie ważne co będzie, ważne żeby sobie memów powklejac

Sam naPISał? Żeby to zrobić musiałby sam mysleć.

No nie wiem czy szerzej. Knajpy zamknięte więc część kelnerów czy sprzątaczek poszła na bruk. Firmy zaopatrujące knajpy i hotele w żarcie,  cienko przedą  więc pewnie też zwalniają. Pralnie które piorą pościel ręczniki i podobne im firmy tak samo cieniutko. Do tego masz bezrobotne weekendy w których powinny być wesela i bale, konferencje zjazdy itp. Masa ludzi  to obsługiwała   a teraz klops. Obsługa biurowców - sprzątanie konserwacja, zaopatrzenie w żarcie , wodę kawę, materiały biurowe to kolejne etaty. Kina teatry to  oprócz artystów też ludzie do obsługi - znowu część na bruk. Siłownie baseny, stoki - również obsługa nie potrzebna. Do tego dochodzą kierowcy obsługujacy turystyke i szkoły, zwolnienia w biurach podróży w liniach lotniczych i pewnie w kilkudziesieciu innych mniejszych i wiekszych obszarach. Myslę że zgodzisz się że w tych branżach masę ludzi straciło pracę tym bardziej że sam piszesz że mamy kryzys. Jeśli tracą pracę, mamy kryzys, PKB jest na minusie , wiele branż nie działa lub działa marnie to skąd sie bierze to rekordowe zatrudnienie? Jakie branże stworzyły tyle nowych miejsc pracy? To chyba proste pytanie?

W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś w poście poniżej lub cytując byłego premiera, dzisiaj trzeba być elastycznym jeżeli chodzi o miejsca pracy, nie przywiązywać się do jednego. Zgodzę się z Tobą że w niektórych branżach jest zastój. Z Tobą rozmawiałem że w marketach jest tłok a muzea czy kina są zamknięte, to jest dosyć dziwna sytuacja i można było to zmienić. Może jednak w tym jest drugie dno o którym nie wiemy. Jeżeli chodzi o restauracje, to w tej chwili serwują jedzenie na wynos. Na razie mamy zimę, czyli zastój na rynku. Zobaczymy czy urzędy pracy zanotują wiosną wzrost bezrobotnych.

20 godzin temu, Ulman napisał:

I o czym to ma świadczyć? Ludzie zmieniają  pracę, branzę, odchodzą na emerytury - to jest normalne. Ogłoszenia były są i będą nawet w najwiekszym kryzysie. Tak jak kolega masz widzenie wybiórcze. Wiadomo ze jest kryzys biznesy upadaja lub/i zwalniają ludzi  a to ze widziałes kilka ogłoszeń ma niby świadczyć że jest inaczej? Umiesz odpowiedzieć gdzie i z jakich przyczyn natworzyła się cała masa nowych miejsc pracy mimo ze duża część gospodarki praktycznie nie działa?

20 godzin temu, DTaras napisał:

jarecki - treść w tych ogłoszeniach mówi, że rodziny za to raczej nie utrzymasz.

Ale takie są realia. Znam takiego biznesmena, który ciągle szuka pracowników. Tylko jest z nim taki mały problem pomijając zarobki, że ich nie szanuje i pracują u niego tylko osoby które go nie znają. Wiadomo z jakim skutkiem w przyszłości.

3 godziny temu, racyl napisał:

Przejrzałem trzy portale dzisiaj i na każdym z nich ta sama informacja. Natomiast zero szczegółów, czym ta pani się zajmowała wcześniej, jakie ma wykształcenie, doświadczenie. Także "dziennikarze śledczy" się znów nie popisali i idą na sensację. A to że w tym kraju dostaje się robotę po znajomości to już chyba nikogo nie dziwi.

A tak świetnie miało być.

https://www.onet.pl/muzyka/onetmuzyka/radio-nowy-swiat-przechodzi-kryzys-naruszenie-granic/6zj3tcc,681c1dfa

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, dsbh napisał:

Przejrzałem trzy portale dzisiaj i na każdym z nich ta sama informacja. Natomiast zero szczegółów, czym ta pani się zajmowała wcześniej, jakie ma wykształcenie, doświadczenie. Także "dziennikarze śledczy" się znów nie popisali i idą na sensację. A to że w tym kraju dostaje się robotę po znajomości to już chyba nikogo nie dziwi.

Wcześniej pracowała dla NASA, bo z wykształcenia jest astrofizykiem.:lol::lol:

Edytowane przez mirro
Opublikowano

@Denwer , @henio2 

Jak wiadomo PISuar rządzi chyba jak się nie mylę coś ponad 5 lat i teraz moje pytanie. 🤨

Wymieńcie 5 autorskich pomysłów przypadających średnio jeden na jeden rok które tak naprawdę przyczyniły się do poprawy jakości życia Polaków zaznaczam "autorskich "

Opublikowano (edytowane)

fundusze inwestycyjne prowadzone przez "polaczków"? a no były i ambergoldy i wcześniej jakieś baksiki skoki i sam pozapominałem co jeszcze a sama władza jakie przekręty robi w drugim filarze emerytalnym? do tego stopnia że mamy totalne fiasko pisowskiego odpowiednika trzeciego filaru emerytalnego do tego stopnia że nawet większość z nas ( w tym ja) zapomniała nawet jak to się tam nazywa

Smutno mi to przyznać ale Polak jest postrzegany jako cwaniaczek i jako zarządca poważnych instytucji finansowych jest mało wiarygodny i bałbym się powierzyć swój kapitał jakiemukolwiek funduszowi polskiemu bo praktyka ma w większości negatywne przykłady. Udawanie  że jest inaczej jest tylko fałszowaniem rzeczywistości i nie obchodzi mnie to że można mój pogląd uznać za "niepatriotyczny" to ja w stu procentach polskiemu jakiemukolwiek funduszowi pieniędzy nie powierzę inaczej jak z opcją darowizny lub pod administracyjnym przymusem (bo i tak jeszcze będzie).

Państwo nasze jest naszym największym wrogiem i jeśli my czegoś z tym nie zrobimy to zrobi to jakiś wróg zewnętrzny a wtedy "żarty się skończą"
i tak pobocznie ale jakże na temat

o Chinczykach przy innej okazji bo przydługi post odwraca uwagę

a doplaty rolnicze są unijne i były wcześniej zanim PiS powstał tak że "prochu nie wynaleźli"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

PRIMO  obnizka zus dla młodych do 26 lat                                                      500 plus                                               13 emerytura                      via karpatia   droga która moze sprowadzić inwestycje do Polski ,, B ''                  obnizka cit od osób prawnych z 17 % do 9%                                                          w takiej kolejnosci ja bym postawił od tych najlepszych a  porażka    do zupełne zero jesli chodzi o energetyke nie dosc ze tak naprawde nic nie zrobili to sie cofnelismy w stecz i za to zapłacimy i to bardzo jako zwykli obywatele .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał:

PRIMO  obnizka zus dla młodych do 26 lat                                                      500 plus                                               13 emerytura                      via karpatia   droga która moze sprowadzić inwestycje do Polski ,, B ''                  obnizka cit od osób prawnych z 17 % do 9%                                                          w takiej kolejnosci ja bym postawił od tych najlepszych a  porażka    do zupełne zero jesli chodzi o energetyke nie dosc ze tak naprawde nic nie zrobili to sie cofnelismy w stecz i za to zapłacimy i to bardzo jako zwykli obywatele .

Kuźwa jarecki to było pytanie do tych dwóch fanatyków. 🤨

Opublikowano
13 minut temu, jarecki napisał:

a teraz mam pytanie do wczorajszego linku o inwestycji chinskiej w polsce kto to inwestuje ?   chyba fundusz inwestycyjny jak doczytałem , niedługo bedzie czas na to że by to polskie fundusze inwestycyjne inwestowały za granicą a zysk  transferowały do polskiego drobnego kowalskiego co powiezył pieniadze polskiemu fuduszowi inwestycyjnemu 

Ludzie inwestują w fundusze dajace najleszą stopę zwrotu i maja gdzieś czyje one sa i gdzie inwestują. Jakbyś nie wiedział to masz w tej chwili masę mozliwości zarabiania w funduszach które inwestują za granicą.

W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś w poście poniżej lub cytując byłego premiera, dzisiaj trzeba być elastycznym jeżeli chodzi o miejsca pracy, nie przywiązywać się do jednego. Zgodzę się z Tobą że w niektórych branżach jest zastój. Z Tobą rozmawiałem że w marketach jest tłok a muzea czy kina są zamknięte, to jest dosyć dziwna sytuacja i można było to zmienić. Może jednak w tym jest drugie dno o którym nie wiemy. Jeżeli chodzi o restauracje, to w tej chwili serwują jedzenie na wynos. Na razie mamy zimę, czyli zastój na rynku. Zobaczymy czy urzędy pracy zanotują wiosną wzrost bezrobotnych.

Ale takie są realia. Znam takiego biznesmena, który ciągle szuka pracowników. Tylko jest z nim taki mały problem pomijając zarobki, że ich nie szanuje i pracują u niego tylko osoby które go nie znają. Wiadomo z jakim skutkiem w przyszłości.

Na nic sobie nie odpowiedziałem ani nikt z was nie odpowiedział. Ogłoszenia świadczą  o rotacji pracowników pomiędzy firmami i branżami a wcale nie koniecznie o nowych miejscach pracy. 

Spróbujmy na liczbach

Statystyka twierdzi że wzrosła liczba zatrudnionych. Załózmy ze w danej jednostce czasu w zwiazku z lockdownem prace straciło 50 tys osób a wg GUS liczba zatrudnionych wzrosła o 20 tys osób. Moje pytanie brzmi -  gdzie powstało 70 tys miejsc pracy które zagospodarowało zwolnionych i 20 tys bezrobotnych. 

Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał:

via karpatia   droga która moze sprowadzić inwestycje do Polski ,, B ''

Tak się składa że Via Carpatia ma połączyć porty śródziemnomorskie z portami bałtyckimi i wcale nie chodzi o porty polskie.:lol:Nie sprowadzi żadnych inwestycji. 

O ile do tej pory wiedziałem kiedy sobie jaja robisz, to teraz mam zagadkę

Bez zmian, jaja ciąg dalszy.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

Na nic sobie nie odpowiedziałem ani nikt z was nie odpowiedział. Ogłoszenia świadczą  o rotacji pracowników pomiędzy firmami i branżami a wcale nie koniecznie o nowych miejscach pracy. 

Spróbujmy na liczbach

Statystyka twierdzi że wzrosła liczba zatrudnionych. Załózmy ze w danej jednostce czasu w zwiazku z lockdownem prace straciło 50 tys osób a wg GUS liczba zatrudnionych wzrosła o 20 tys osób. Moje pytanie brzmi -  gdzie powstało 70 tys miejsc pracy które zagospodarowało zwolnionych i 20 tys bezrobotnych. 

Nie tyle o rotacji co o braku danych pracowników. Osoba która ma dobre warunki pracy, nie rzuci jej i pójdzie do nowego pracodawcy. Chociaż słyszałem o takich przypadkach , miało być super a wszystko wyszło w praniu. Dzwoniłem ostatnio odnośnie pracy i stanęło na braku praktyki. Facet chciał udokumentowane minimum 2- 3 lata i na tym się skończyło. A odnośnie statystyk poczekajmy do wiosny, urzędy pracy nie będą chyba ukrywać bezrobotnych a jeżeli już to pewno Onet to wytropi.

Opublikowano
29 minut temu, PRIMO napisał:

@Denwer , @henio2 

Jak wiadomo PISuar rządzi chyba jak się nie mylę coś ponad 5 lat i teraz moje pytanie. 🤨

Wymieńcie 5 autorskich pomysłów przypadających średnio jeden na jeden rok które tak naprawdę przyczyniły się do poprawy jakości życia Polaków zaznaczam "autorskich "

1. 500+

2.  Obniżka wieku  emerytalnego

3. 13  emerytura

4. 14 Emerytura

5.  Wyprawka +

6. Obniża  PiT  dla  osób  do  26 roku życia

7. Zwrot  akcyzy  za paliwo  w produkcji bydła

8. Rolniczy  Handel  Detaliczny

9.Pomoce Klęskowe 

10. Dotacje  dla  KGW 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v