Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Nie wiem, może tam gdzie ty wyczytałeś, że tylko jeden na tysiąc, ze stwierdzonymi wadami prenatalnymi rzeczywiście rodzi się chory ;) 

ja mam syna rocznego i córkę wiem jak wyglądają badania ... syn jeden na tysiąc z takim wynikiem morze urodzić się chory ...   zapłaciłem 3 tyś za badania genetyczne i okazał się zdrowy 

według twojej logiki miałem go usunąć ?? 

Przed chwilą, agromatik napisał:

Ta tragedia z Bytomia raczej nie potwierdza tego.

oświeć mnie bo nie pamiętam ?? 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Roman176 napisał:

ja mam syna rocznego i córkę wiem jak wyglądają badania ... syn jeden na tysiąc z takim wynikiem morze urodzić się chory ...   zapłaciłem 3 tyś za badania genetyczne i okazał się zdrowy 

Nie musiałeś, czy ja ci każę to robić, miałeś wybór. A teraz tego wyboru nie ma. Nie ma czegoś takiego jak 100% pewność, żadne badanie medyczne nie gwarantuje 100% poprawności wyniku.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, Roman176 napisał:

syn jeden na tysiąc z takim wynikiem morze urodzić się chory ...   zapłaciłem 3 tyś za badania genetyczne i okazał się zdrowy 

Badania rozwiały wasze wątpliwości, a jak by było gdyby jednak.....?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Roman176 napisał:

jaki wybór ? 

Czy dokonać aborcji ze względu na wynik wskazujący na wadę płodu. A teraz taki wybór się zabiera.

Opublikowano (edytowane)

a jak nie masz na już czas do 12 tygodnia ??   pytam cały czas o wybór jaki ? 

1 minutę temu, agromatik napisał:

Badania rozwiały wasze wątpliwości, a jak by było gdyby jednak.....?

... ale teraz też ci tego nikt nie zabrania nawet pis 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Roman176 napisał:

a jak nie masz na już czas do 12 tygodnia ??   pytam cały czas o wybór jaki ? 

Napisz wyraźniej, rozwiń swoją wypowiedź bo na prawdę nie wiem o co ci chodzi.

Obecnie do 12tyg robiłeś badania prenatalne, jeżeli wynik wychodził wskazujący na wadę ciężką, dostawałeś od lekarza wybór, albo aborcja albo dalej nosić ciążę. Teraz tego wyboru nie ma, zostaje jedynie opcja donosić ciążę do końca.

Opublikowano (edytowane)

gdzie go nie ma ??

„w przypadku, gdy duże prawdopodobieństwo ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu wiąże się z zagrożeniem dla życia i zdrowia matki”

Edytowane przez Roman176
Opublikowano (edytowane)

@Roman176 Obecnie w Polsce zabroniona jest aborcja, pomimo stwierdzenia wad letalnych. 

Dozwolona jest wyłącznie po kazirodztwie, gwałcie lub jeżeli ciąża zagraża życiu lub zdrowiu matki.

Czyli jeżeli badania stwierdzą, że dziecko umrze kilka dni po porodzie, to kobieta musi do końca donosić ciążę, takie coś nam PiS ufundował.

2 minuty temu, Roman176 napisał:

obecne zabrania ? czy dalej można ? 

Opublikowano (edytowane)

- Prawdopodobieństwo ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu nie jest wystarczające dla dopuszczalności pozbawienia życia człowieka w okresie prenatalnym. Samo wskazanie na potencjalne obciążenie dziecka wadami ma charakter eugeniczny. Ocena dopuszczalności aborcji w przypadku ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu, a więc możliwości poświęcania dobra leżącego po stronie dziecka, wymaga wskazania analogicznego dobra po stronie matki, czyli sytuacji zagrożenia jej życia i zdrowia - wynika z uzasadnienia TK.

Czytaj więcej na Prawo.pl:
https://www.prawo.pl/prawo/wyrok-tk-ws-aborcji-jest-uzasadnienie-bedzie-publikacja,506088.html

Edytowane przez Roman176
Opublikowano (edytowane)

wyeliminowano słowo  prawdopodobieństwo ,, przypadku dużego prawdopodobieństwa '' w przypadku 

tylko tu jest pytanie kto to ma potwierdzić mam nadzieje ze nie badania amniopunkcja

Edytowane przez Roman176
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, agromatik napisał:

przeczytaj ze 40 razy pierwsze zdanie wyroku to może zaskoczysz o co jest dym.

to ty mi napisz o co ci hodzi jedna i druga nie pozwoliła na aborcje zdrowego płodu jeszcze raz pytam co ma wspólnego z aborcją na życzenie 

Przepisy nadal dopuszczają możliwość przerywania ciąży w przypadku, gdy stanowi ona zagrożenie dla życia i zdrowia kobiety, a także gdy zachodzi uzasadnione podejrzenie, że ciąża jest skutkiem czynu zabronionego m.in. gwałtu.

halo halo ?? 

Opublikowano (edytowane)

Tylko w całej tej rozróbie nie chodzi o to, że ktoś chciał wprowadzić aborcję na życzenie, tylko o to że PiS-owski TK uznał za niezgodną z Konstytucją przesłankę dotyczącą prawdopodobieństwa ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu. I to jest główny powód tych strajków, przez to one się zaczęły. A że potem do tego dołączyło tęczowe towarzystwo...

I gdyby nie wczorajsze ogłoszenie wyroku TK to dzisiaj na 99,9% strajków by nie było, a na pewno nie w takiej skali.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v