Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, DTaras napisał:

Owsiak. Milion to grosze w porównaniu do tego jakich kłopotów mógłby sobie przysporzyć z powodu ujawnienia spraw sankcjonowanych. Być płatnym źródłem przecieku? Korupcja jakby. Druga sprawa: przecież obietnica - bo to nie do końca umowa - może skończyć się jej zerwaniem bez powstania długu. Jest wiele przesłanek ku temu i można zacząć od braku wiarygodności Tak by się to skończyło moim zdaniem. Facet chce być sławny - jak jutuber jakiś...

A to w takim razie ja mam pytanie - skąd taki paranoik, frustrat, sPISkowiec ma ten milion złoty? Uczciwy człowiek przecież takich pieniędzy sie nie może dorobić 😉 Skoro jest skłonny zaryzykować milion to pewnie tych milionów ma co najmniej kilkanaście ale to i tak byłoby dziwne bo wydając 1 mln na Owsiaka raczej zwrotu tej kwoty spodziewać się nie może. Ciężko to wytłumaczyć........... A może on po prostu jest debilem i ma żółte papiery?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Tam można było się zgłosić ale decydowały sprawy inne. Było pospolite ogłoszenie 24 grudnia ale kluczem była chyba odległość od lotniska. Mo i WOT niema samolotów tak, że ten...

A angole o ile wiem się zgodzili. Akcja fajna ale wiesz jak jest. Zresztą zainteresowanie było dość duże.

Opublikowano

Pięć wykresów z kluczowymi zmianami w podatkach. Rok 2021 nie będzie dla nas łatwy .

Rząd swoje samorządy swoją drogą doj**ią podatkami .

https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/prawo-i-podatki/podatki-w-2021-najwazniejsze-zmiany-w-podatkach-na-wykresach/dcd26bf

CEL ZOSTAŁ OSIĄGNIĘTY A BYŁO TAKIE ZAŁOŻENIE I JEST .

Klub w Sopocie, pensjonat w Polanicy - takie obiekty można dziś kupić za pół ceny .

Wyposażenie restauracji, baru, lokale i całe biznesy z branży gastronomiczno-turystycznej można dziś kupić za bezcen. W sieci aż roi się od ogłoszeń oferujących sprzęty i nieruchomości, w których kiedyś głośno było od rozmów zadowolonych klientów. Lockdown spowodował, że dziś w pomieszczeniach hula wiatr, a właściciele próbując uchronić się przed bankructwem, wyprzedają swoje biznesy.

Drugi lockdown wbił gwóźdź do trumny dla branży HoReCa. W internecie można znaleźć mnóstwo ogłoszeń o sprzedaży wyposażenia lokali gastronomicznych za pół ceny

Nie brakuje też ofert dotyczących przejęcia całych pensjonatów w górach i nad morzem

Restrykcje związane z zakazem organizowania masowych imprez powodują, że właściciele pozbywają się też np. domów weselnych .

https://businessinsider.com.pl/finanse/pogrzeb-branzy-horeca-drugi-lockdown-ja-pograzyl/wggfg5v

ODBIJE SIĘ TO NA GOSPODARCE MOCNO I TYM SAMYM W ROLNICTWIE .

Opublikowano
5 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Nie musisz mi tu wrzucać jakiegoś życiorysu pani Przyłębskiej. Tylko ślepiec nie widzi, że to osoba wiernie wykonująca polecenia prezesa PiS ;) Tak samo Pawłowicz i Piotrowicz są NIEZALEŻNYMI sędziami w TK ;) 

i jak gersdorf 

gersdorf hashtag on Twitter

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

A to w takim razie ja mam pytanie - skąd taki paranoik, frustrat, sPISkowiec ma ten milion złoty? Uczciwy człowiek przecież takich pieniędzy sie nie może dorobić 😉 Skoro jest skłonny zaryzykować milion to pewnie tych milionów ma co najmniej kilkanaście ale to i tak byłoby dziwne bo wydając 1 mln na Owsiaka raczej zwrotu tej kwoty spodziewać się nie może. Ciężko to wytłumaczyć........... A może on po prostu jest debilem i ma żółte papiery?

wow ciągniesz bardzo w stronę platformskiego gówna , ukradł albo znowu zazdrościsz ze on ma ty nie 

a morze jest tak pewny ma dowody , czemu nie wykonał wyroku sądu Owsiak ? 

• Like 1
Opublikowano

2021 – największe wyzwania dla rolnictwa .

Rok 2020 zaskoczył wszystkich – z pewnością był wyjątkowy, pełen wyzwań i nieoczekiwanych sytuacji. Epidemia koronawirusa wpłynęła na każdy aspekt naszego życia, także na rolnictwo. Jakie są tego konsekwencje, czyli jakie wyzwania czekają polskie rolnictwo w 2021 roku? A może te wyzwania nie są związane z koronawirusem, lecz z innymi zjawiskami? Oto opinie czterech ekspertów z Instytutu Ochrony Roślin – PIB. 

https://www.ogrodinfo.pl/ochrona-roslin/2021-najwieksze-wyzwania-dla-rolnictwa/

Opublikowano
Niemcy: kolejna nagroda dla Małgorzaty Gersdorf - WP Wiadomości

za zatrzymanie pisu ????????
niemieckie nazwisko 
kiedy my zaczniemy nagradzać niemieckich polityków ze zrobili cos dla pl ? aaaaaaaaaam niema takich   
6 minut temu, galan99 napisał:

2021 – największe wyzwania dla rolnictwa .

ja miałem  już jesienią oprysk rzepaku niema czym i co dalej dalej nie wiadomo 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, galan99 napisał:

Oto opinie czterech ekspertów z Instytutu Ochrony Roślin – PIB. 

https://www.ogrodinfo.pl/ochrona-roslin/2021-najwieksze-wyzwania-dla-rolnictwa/

W tym jeden odleciał i orbituje w okolicach Marsa.

"Kluczowy wpływ na rozwój rolnictwa w najbliższych latach może mieć zrównoważenie ochrony roślin opartej na precyzyjnym jej stosowaniu (dzięki badaniom naukowym z wielu dziedzin, jak m.in. nauki biologiczne, nauki rolnicze oraz narzędziom: energooszczędnym maszynom, precyzyjnym opryskiwaczom i zaprawiarkom do ziarna oraz nasion).
Coraz bliższym scenariuszem realizowanym w ochronie i uprawie roślin (w Polsce i na świecie) zdaje się być także stosowanie narzędzi cyfrowych i jeszcze większa automatyzacja gospodarstw, w tym wykorzystywanie dronów jako narzędzi pomocnych do określania potrzeb pokarmowych roślin i potrzeb związanych ze zwalczaniem agrofagów".

Oczywiście na wszystko to będzie stać małe gospodarstwa rodzinne, takie około 10ha, na które to stawia nasz rząd. Dziękuję, pozamiatane,

Edytowane przez mirro
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

energooszczędnym maszynom, precyzyjnym opryskiwaczom i zaprawiarkom do ziarna oraz nasion).

betoniarka dobra zaprawiarka ... a ten energooszczędny opryskiwacz 

Opryskiwanie roślin wczesną wiosną - Inspiracje i porady

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

Bo małego do 10 ha nikt nie będzie kontrolował wiesz o tym tylko przypierdolą się do większych Gospodarstw bo to one tróją .

No popatrz, a ja mam co roku PIORIN na polach i wyniki poniżej oznaczalności przez aparaturę laboratoryjną. Ciekawe, prawda?

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Bo małego do 10 ha nikt nie będzie kontrolował wiesz o tym tylko przypierdolą się do większych Gospodarstw bo to one tróją .

bo u mnie tak jest mały daje radę a wielki ... sypią karami w ujj pola pogoda nie pozwala 

Opublikowano
12 minut temu, Roman176 napisał:

wow ciągniesz bardzo w stronę platformskiego gówna , ukradł albo znowu zazdrościsz ze on ma ty nie 

a morze jest tak pewny ma dowody , czemu nie wykonał wyroku sądu Owsiak ? 

Taki debil i milion złotych? Chyba kpisz😁

Jak ma mocne dowody to niech do Ziobry idzie. Prawda taka że robi show dla ciemnoty a dowodów ma zero i do ministra zero nie ma z czym isc

Opublikowano
7 minut temu, mirro napisał:

No popatrz, a ja mam co roku PIORIN na polach i wyniki poniżej oznaczalności przez aparaturę laboratoryjną. Ciekawe, prawda?

Jak w tym roku pryskali rzepaki 2 razy w tygodniu bo wpierdalało rzepak jak by tak wpadli to by mieli wygraną 6 tak se tłumacz że nie pryskasz wszystko z godnie z prawem to nie warzywa .

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, mirro napisał:

Bo sędzia był stronniczy, ale już go Ziobro zreformował.

Małgorzata Gersdorf – symbol trwania epoki | Pressmania

wygrał przed jak ty to nazywasz stronniczym sądem ....  a stronniczym sądem peło ? 

Edytowane przez Roman176
  • Thanks 2
  • Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, galan99 napisał:

Jak w tym roku pryskali rzepaki 2 razy w tygodniu bo wpierdalało rzepak jak by tak wpadli to by mieli wygraną 6 tak se tłumacz że nie pryskasz wszystko z godnie z prawem to nie warzywa .

Pewnie, przecież warzyw nic nie wpierdala, to można nie pryskać.

Opublikowano

Grzegorz Braun: Zmierzamy do systemu „SS”. Celem jest przejęcie waszej własności .

Eliminacja prywatnej własności

– Okazuje się, że nie były to na wyrost obawy, że zmierzamy to systemu „SS” – Segregacji Sanitarnej w Polsce. Czy to samo w sobie będzie celem? Nie, ani zamaskowanie ani szczepienie nie jest celem samym w sobie, celem jest przejęcie Waszej własności. Upaństwowienie Waszych ciał, Waszych dzieci, upaństwowienia wszystkiego co macie – podkreślił Braun.

– Pretekst ochrony Waszego zdrowia, Waszego dobrostanu fizycznego, objęcie przez władzę Waszego życia, we wszystkich wymiarach, to zmierza do odarcia Was z prawa własności czegokolwiek – dodał. – Macie być gośćmi we własnym życiu.

https://nczas.com/2021/01/02/grzegorz-braun-zmierzamy-do-systemu-ss-celem-jest-przejecie-waszej-wlasnosci-wideo/?fbclid=IwAR3S4urnJ2lVs4VoV2z723FmQiIqFjycYcy0rMUaS6mTPfymrqIqsQxEIZI

Opublikowano
27 minut temu, Roman176 napisał:

wygrał przed jak ty to nazywasz stronniczym sądem ....  a stronniczym sądem peło ? 

No tak, bo za PO każdy kto wygrywał musiał mieć układy w sądzie, albo dawać w łapę. Przecież na tym Ziobro zbudował konieczność reformy sądownictwa. 

• Haha 1
Opublikowano

Mirro - zanim nauczysz się latać - naucz się chodzić. Nieodobiście. Chciałem jednak (wy)przypomnieć, że ARiMR jest dopiero na wprowadzaniu laptopów pod strzechy. Nie piję do strzech. Roman - Kurczak wymyślił sobie, że coś wygrał albowiem „W sytuacji, gdy wniosek dotyczy informacji będącej informacją publiczną organ (podmiot obowiązany) ma obowiązek: 1. udostępnić tę informację w formie czynności materialno-technicznej, co winno nastąpić bez zbędnej zwłoki, nie później niż w terminie 14 dni od dnia złożenia wniosku oraz w sposób i w formie zgodnej z wnioskiem, 2. wydać, na podstawie art. 16 ust. 1 u.d.i.p., decyzję o odmowie jej udostępnienia w razie uznania, że zachodzą podstawy do takiej odmowy, 3. udzielić informacji, o których mowa w art. 13 ust. 2 i art. 14 ust. 2 u.d.i.p., wyjaśniając przyczyny braku możliwości udostępnienia informacji w terminie bądź zgodnie z wnioskiem, przy jednoczesnym wskazaniu, w jakim terminie, w jaki sposób lub w jakiej formie informacja może być udostępniona niezwłocznie lub 4. poinformować pisemnie wnioskodawcę, że nie posiada żądanej informacji. Natomiast jeżeli objęta wnioskiem informacja nie ma charakteru informacji publicznej, organ ma obowiązek powiadomić o tym pisemnie wnioskodawcę, przy czym poinformowanie to nie wymaga formy decyzji administracyjnej.” Co nie oznacza tego on sobie uroił. Przez Ciebie zmarnowałem czas...

Opublikowano
56 minut temu, Roman176 napisał:

to czemu wygrał rozprawę ? 

Co było przedmiotem rozprawy i czemu facet nie poszedł z tym do ministra zero który razem całym PISem nie może na Owsiaka patrzeć. Przecież jakby mieli za co to by mu już dawno dop....li? Pewnie nic nie ma oprócz urojeń do szczucie ciemnoty.

49 minut temu, galan99 napisał:

Mogą sobie rzepak pryskać nawet codziennie i mogą im naskoczyć. Jesli bedziesz się stosował do etykiety  to absolutnie nic ci nie zrobią. Mało tego - możesz pryskać dzień po dniu tą sama substancją  - wystarczy że nazwa preparatu jest inna.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v