Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, jacus napisał:

kaczystan to parodia prl-u zamiast glosu ameryki i wolnej europy jest tvn,zamiast paryskiej  kultury jest wyborcza, zamiast sekcji polskiej radia watykan jest radio maryja,zamiast radia tirana jest III pr polskiego radia.

Jacuś a zamiast tego wszystkiego co podałeś jest dzisiaj internet i człowiek ma wolny wybór co ogląda i kiedy.

Tam błąd popełniłem bo zamiast Ipli obecnie jest Polsat Box Go a zamiast Cyfrowego Polsatu, Polsat Box. Nie mogę się do tej nazwy przyzwyczaić.

Hubertusie. Telewizją i mediami interesuje się hobbystycznie i być może wiem więcej niż część użytkowników tutaj i nie chce mi się więcej na ten temat z Tobą rozmawiać. Żyj w świecie złego Pisu dalej, oby cię tylko nerwy i stres nie zjadły z tego powodu.

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, hubertuss napisał:

W mediach podawali, że miał 3,6 promila. I jeśli ktoś ma choć trochę oleju w głowie, To wie, że nie można się tak upić za raz bo człowiek po prostu padnie.  A napisałem to dlatego, że ktoś kogo cytowałem przed tym wpisem napisał, że żołnierzy sprawdza się alkomatem przed wyjściem w teren w tym przypadku. Czyli uwaga bystrzacho rusz móżdżkiem. Jak go sprawdzili gdy wychodził na patrol jak ktoś pisał. To zakładam, że był trzeźwy. A jak go znaleźli i miał 3,6 to znaczy, ze musiał się tak nawalić od wyjścia na patrol co jest nie realne. Widać u ciebie logiczne myślenie leży. To, że ty nie umiesz myśleć i wyciągać wniosków to nie znaczy, ze każdy tak ma.

Ty nie wiesz nic, zero faktów, ZERO tylko insynuacje. Tobie nie chce się nawet ruszyć móżdżkiem paplesz byle paplać i siać zamęt. Dyżury trwają 12 godzin, następnie 12 godzin odpoczynku. Żołnierz został znaleziony rano na terenie wojskowego kampusu w Kopytowie.  Nie na żadnym patrolu, nie był w bezpośredniej strefie granicznej - zwyczajnie zmyślasz i nie pierwszy raz.

• Haha 1
Opublikowano

Przecież człowiek pompuje ropę od stu a nie dziesięciu tysięcy lat. Ludność świata podwoiła się od lat 60 ubiegłego wieku. Od Kopernika czyli postępów w medycynie rośnie tak lawinowo. Zmiany klimatu to nie jest fikcja kolego. Na 1MWh energii E potrzeba jakieś 500 kg węgla kamiennego i 1000 kg węgla brunatnego. 60% węgiel kamienny i 40% to węgiel brunatny. Czyli 1MWh prundu kosztuje ogółem 700 kg towaru węglowego. Czyli jak taka Polska ciągnie rocznie 165 TWh prundu to przekłada się na 165000000 MWh razy 0,7 tony materiału to widzisz ile tego staffu się spala. A jeszcze każdy chce mieć ciepło więc domu... Jeżeli idzie o emisję CO2 to masz 0,95t dla WK i 1,22t dla WB/MWh co uśredniając da 1,06 t / MWh razy 165000000. To jest sporo kwaśnej wody gazowanej i rośnie...

binek napisał:

7 minut temu, hubertuss napisał:

W mediach podawali, że miał 3,6 promila. I jeśli ktoś ma choć trochę oleju w głowie, To wie, że nie można się tak upić za raz bo człowiek po prostu padnie.  A napisałem to dlatego, że ktoś kogo cytowałem przed tym wpisem napisał, że żołnierzy sprawdza się alkomatem przed wyjściem w teren w tym przypadku. Czyli uwaga bystrzacho rusz móżdżkiem. Jak go sprawdzili gdy wychodził na patrol jak ktoś pisał. To zakładam, że był trzeźwy. A jak go znaleźli i miał 3,6 to znaczy, ze musiał się tak nawalić od wyjścia na patrol co jest nie realne. Widać u ciebie logiczne myślenie leży. To, że ty nie umiesz myśleć i wyciągać wniosków to nie znaczy, ze każdy tak ma.

Ty nie wiesz nic, zero faktów, ZERO tylko insynuacje. Tobie nie chce się nawet ruszyć móżdżkiem paplesz byle paplać i siać zamęt. Dyżury trwają 12 godzin, następnie 12 godzin odpoczynku. Żołnierz został znaleziony rano na terenie wojskowego kampusu w Kopytowie.  Nie na żadnym patrolu, nie był w bezpośredniej strefie granicznej - zwyczajnie zmyślasz i nie pierwszy raz.

😁🤪😁🤪😁🤪😁🤪 Ile odpoczynku?

Opublikowano (edytowane)

https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/problem-z-oświadczeniami-kolejne-zawiadomienia-i-niespodzianka-w-sejmie-przypominamy-afery-mejzy/ar-AAS37ga?ocid=msedgntp

22 grudnia WP opublikowała kolejne informacje dotyczące domniemanej działalności Mejzy. Jak podała, kilka dni temu w amerykańskim stanie Wyoming zlikwidowano firmę Vinci NeoClinic LLC. Miała to być amerykańska odnoga firmy Mejzy. Dziennikarze portalu "sprawą zainteresowali FBI".

Ciekawie się robi z Mezją. Jeszcze FBI się za niego weźmie.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
5 minut temu, hubertuss napisał:

https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/problem-z-oświadczeniami-kolejne-zawiadomienia-i-niespodzianka-w-sejmie-przypominamy-afery-mejzy/ar-AAS37ga?ocid=msedgntp

22 grudnia WP opublikowała kolejne informacje dotyczące domniemanej działalności Mejzy. Jak podała, kilka dni temu w amerykańskim stanie Wyoming zlikwidowano firmę Vinci NeoClinic LLC. Miała to być amerykańska odnoga firmy Mejzy. Dziennikarze portalu "sprawą zainteresowali FBI".

I bardzo dobrze wyrwać chwasta z korzeniami👍👍👍 Przypuszczam że już chodzi z tarczą na plecach gotowy do odstrzału, nikt po nim nie będzie płakać podobnie jak swego czasu po Miśku

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Unia przeniosła produkcję do Chin a teraz  ma problem bo brak podzespołów  do elektroniki .

Chiny to wykorzystali produkowali kilka lat za bardzo niską cenę a teraz to wszystko odrobi ale Unia nie odbuduje zakładów zbyt drogo by to kosztowało .

z tymi brakami to coś mi nie gra , salon audi zastawiony parking samochodami nowymi i tesla też ma sporo na placu .       bosch w niemczech rozbudowuje fabryke  czipów 

Opublikowano
3 minuty temu, binek napisał:

I bardzo dobrze wyrwać chwasta z korzeniami👍👍👍 Przypuszczam że już chodzi z tarczą na plecach gotowy do odstrzału, nikt po nim nie będzie płakać podobnie jak swego czasu po Miśku

Odstrzał może być pozorny. To w końcu kolejny głos. w sejmie. Stanowisk może pozbawią. Ale immunitetu nie zabiorą i będzie głosował za pisem. Takie sprawki wykańczają pis powoli. Te 27 % nie bierze się znikąd.

Opublikowano
4 minuty temu, hubertuss napisał:

Odstrzał może być pozorny. To w końcu kolejny głos. w sejmie. Stanowisk może pozbawią. Ale immunitetu nie zabiorą i będzie głosował za pisem. Takie sprawki wykańczają pis powoli. Te 27 % nie bierze się znikąd.

A może by tak wszystkich jedną miarą mierzyć?

Opublikowano (edytowane)

Aha czyli od teraz wyznacznikiem czy ktoś jest umoczony, czy nie, będzie zgłoszenie do FBI. a Ukraińskie służby bezpieczeństwa też się łapią ? czy tylko FBI? 🤣

17 minut temu, hubertuss napisał:

Wszystkich do FBI nie zgłaszają.

Edytowane przez binek
Opublikowano

binek a ty jak oceniasz pinokia to co bierzesz-to co mowil na prywatnym nagraniu wsrod kolegow przy winku czy to co w tv ???

57 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Społeczeństwa zachodnio europejskie odeszły od korzeni chrześcijaństwa , przesiąkli wielokulturowością a od jakiegoś czasu ulegają wpływom zielonych którzy to pod płaszczykiem ochrony planety wprowadzają OZE na którym będą zarabiać , to jest nowy biznes , handel powietrzem .

Trzeba wymienić elity europejskie , jedyny sposób w wyborach do PE i spowolnić proces szybkiego wdrażania zielonej energii , np. cele klimatyczne przesunąć na 2100 rok , przez te 50 lat więcej nic złego w przyrodzie się nie stanie . Ocieplenie klimatu to fikcja , przecież zmiany klimatyczne są widoczne po cyklach 10-tysięcy lat a nie po 50 lat .

Przez 6 lat KE nic Pisowi nie zrobiła to i kolejna procedura to kapiszon .

chlopie u was w polsce daleko-wschodniej zmian klimatu moze jeszcze  nie widac ale przyjedz do nas, masz jakis rodzicow dziadkow ?? zapytaj ich o grudnie wtedy gdy mieli tyle lat co ty.

tacy jak ty sieja zboze we wrzesniu a potem sie dziwia ze grzyby i trawa je koncza.. jeszcze dzisiaj kret ryje a zielona trawa rosnie jak na wiosne.

ja mieszkam 100 metrow od wisly, gdy bylem dzieckiem to na druga strone promem wozami jezdzilismy,teraz ciezko kombiakiem wjechac na prom bo tyl uderza w asfalt, mniejsze rzeczki wyschly albo plyna po intensywnych opadach. 

48 minut temu, dsbh napisał:

Jacuś a zamiast tego wszystkiego co podałeś jest dzisiaj internet i człowiek ma wolny wybór co ogląda i kiedy.

Tam błąd popełniłem bo zamiast Ipli obecnie jest Polsat Box Go a zamiast Cyfrowego Polsatu, Polsat Box. Nie mogę się do tej nazwy przyzwyczaić.

Hubertusie. Telewizją i mediami interesuje się hobbystycznie i być może wiem więcej niż część użytkowników tutaj i nie chce mi się więcej na ten temat z Tobą rozmawiać. Żyj w świecie złego Pisu dalej, oby cię tylko nerwy i stres nie zjadły z tego powodu.

wszyscy maja internet ???? ilu starszych ludzi go obsluguje a ilu oglada tv ?? 

ile razy juz smialem sie z kogos kto podaje link z chwytliwym tytulem a tresc jest zupelnie odmienna od zalozonej tezy.

swirus pokazuje ze z 75% polakow nie rozumie co czyta, nie znam podstaw matematyki czy statystyki..prosta proporcja to dal nich czarna magia a 1/3 to wiecej niz 2/3

Opublikowano
jarecki napisał:

1 godzinę temu, galan99 napisał:

Unia przeniosła produkcję do Chin a teraz  ma problem bo brak podzespołów  do elektroniki .

Chiny to wykorzystali produkowali kilka lat za bardzo niską cenę a teraz to wszystko odrobi ale Unia nie odbuduje zakładów zbyt drogo by to kosztowało .

z tymi brakami to coś mi nie gra , salon audi zastawiony parking samochodami nowymi i tesla też ma sporo na placu .       bosch w niemczech rozbudowuje fabryke  czipów 

Bo maszyny do czipów i czipsów buduje się w Europie. Kwestia surowców...

Samochody są ale tylko golasy...

Opublikowano

ŻE  co powiadasz .

Niemiecki minister lobbuje

W końcu stycznia Peter Altmaier, niemiecki minister gospodarki wysłał kanałami dyplomatycznymi do swego tajwańskiego odpowiednika Wang Mei-hua list, w którym prosił go o interwencję w sprawie zwiększenia produkcji samochodowych chipów przez Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC). TSMC jest największym na świecie tzw. kontraktowym producentem półprzewodników i jednym z największych dostawców dla niemieckiej motoryzacji. List był wsparciem bezpośrednich rozmów niemieckich koncernów z tajwańską spółką.

https://www.obserwatorfinansowy.pl/bez-kategorii/rotator/brak-chipow-ograniczy-produkcje-aut/

Tak Europa  buduje c*py nic nie produkuje .

Opublikowano
8 minut temu, jacus napisał:

binek a ty jak oceniasz pinokia to co bierzesz-to co mowil na prywatnym nagraniu wsrod kolegow przy winku czy to co w tv ???

Wiesz co? - nic nie biorę, jednym uchem wpuszczam, drugim wypuszczam. Umiesz liczyć licz na siebie- nie na Pinokia, nie na Króla Jewropy czy jeszcze innych ogłupiaczy. Pewnie mają niezłą bekę po przeczytaniu tych 1459 stron gdzie jeden do drugiego w pierwszym zdaniu zwracamy się do siebie ''idioto'' gdzie sami w tym czasie wspólnie siedzą i popijają drinki po kilkaset złotych niezależnie od barw politycznych. Polityka przejadła mi się pewnego razu, gdzie przy stole rodzinnym wybuchła awantura o polityków - powiedziałem nigdy więcej, teraz gdy ktoś zaczyna tematy o polityce z automatu jest wyebany na śnieg.

Opublikowano

te czasy sie skonczyly ze razem popijali-co bylo po urodzinach mazurka ??

u mnie w rodzinie nie rozmawiamy czesto o polityce- obowiazuje zasada 8*. zresza kazdy normalny czlowiek wie ze kazda wladza to zlo.............

te wyzwiska chyba temu ze za duzo czytamy meili dworczaka i nagran pinokia........

Opublikowano
26 minut temu, jacus napisał:

chlopie u was w polsce daleko-wschodniej zmian klimatu moze jeszcze  nie widac ale przyjedz do nas, masz jakis rodzicow dziadkow ?? zapytaj ich o grudnie wtedy gdy mieli tyle lat co ty.

tacy jak ty sieja zboze we wrzesniu a potem sie dziwia ze grzyby i trawa je koncza.. jeszcze dzisiaj kret ryje a zielona trawa rosnie jak na wiosne.

ja mieszkam 100 metrow od wisly, gdy bylem dzieckiem to na druga strone promem wozami jezdzilismy,teraz ciezko kombiakiem wjechac na prom bo tyl uderza w asfalt, mniejsze rzeczki wyschly albo plyna po intensywnych opadach. 

https://ziemianarozdrozu.pl/encyklopedia/81/zmiany-klimatu-w-przeszlosci

Poczytaj sobie , człowiek nie ma nic wspólnego z klimatem , tu chodzi o kasę .

Opublikowano

Nie wiem co było po urodzinach Mazurka. Jednak myślę że dużo w tym wszystkim to ustawki by skłócić ludzi, nie od dzisiaj wiadomo, że najlepiej rządzi się skłóconym narodem.

Opublikowano (edytowane)

@jacus To taki Marsjanin ,

Historyczne susze w Polsce. "Paliły się we wszystkich stronach lasy"

Susze i powodzie to dwa rodzaje długotrwałych zjawisk, których najbardziej obawiali się nasi przodkowie. Pierwsze zapiski dotyczące pogody nad Wisłą mają kilkaset lat. Analizując archiwalne dokumenty można stwierdzić, że susze od wieków nawiedzały Polskę, niekiedy powodując klęski głodu.

zajmowały nie tylko historyków. Eksperci z Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej podzielili dzieje Europy Zachodniej na następujące klimatyczne epoki:

• od 1000 – 1150 r. – chłodne i suche zimy, ciepłe lato, 
  • od 1150 - 1300 r. – zimy łagodne i wilgotne, lata bardzo ciepłe i suche, 
  • od 1300 - 1850 r. – Mała Epoka Lodowa: 
  1. 1300 - 1350 r. - zimy chłodne i suche, lata o bardzo zmiennych warunkach opadowych i termicznych, 
  2. 1550 - 1700 r. – zimy ostre i suche, lata chłodne i wilgotne, 
  3. 1700 – 1850 r. – zimy ostre i suche, lato ze zmiennymi warunkami termicznymi i opadowymi, 
  • od 1850 r. najcieplejszy w całej historii nowożytnej, łagodne zimy i ciepłe lata

Następnie na podstawie kronik, analiz i archiwalnych badań starano się zbadać częstotliwość występowania suszy w Polsce w ciągu ostatnich 500 lat. Skalę zjawiska suszy oceniano w trzyklasowej skali. 1. klasa odpowiada zasięgowi lokalnemu, 2. regionalnemu, a 3. krajowemu.

W historii Polski susze nie należą do zjawisk wyjątkowych, jednak ekstremalne susze występowały raz na 100 lat. Największa z nich, zwana suszą tysiąclecia, nawiedziła polskie ziemie w 1540 roku. Natomiast najwyższe w historii temperatury zanotowano w Polsce podczas suszy w 1921 roku

Rok 1473

Pierwszą solidnie udokumentowaną źródłowo suszą na ziemiach polskich jest susza z 1473 roku. Opis jej dokładnego przebiegu zawdzięczamy polskiemu kronikarzowi Janowi Długoszowi. W swoich Rocznikach, czyli kronikach sławnego Królestwa Polskiego, jeden z rozdziałów poświęcił suszy z 1473 roku, co już samo w sobie pokazuje, jak musiała być dotkliwa.

Długosz opisuje, że temperatury w słońcu były wyższe niż zwykle, a dodatkowo nie padał żaden deszcz. Z tego powodu znacząco obniżył się poziom wód. Pod Krakowem, Sandomierzem, Warszawą, Płockiem, a nawet Toruniem dało się przejść Wisłę w bród. Wraz z upałami Polskę ogarnęły pożary. Płonął Kraków z kościołem i klasztorem świętej Jadwigi. Pożar pochłonął także ulicę Kanoniczą i Grodzką. Zajęte ogniem były: Wieliczka, Konin, Bełz, Chełm, Lubomla i Sandomierz.  Padały zwięrzęta gospodarskie, które nie miały dostępu do wody, a trawę wypaliło słońce.

Petera Eschenloer był kronikarzem z będącego wówczas pod czeskim panowaniem Śląska. Pod rokiem 1473 zanotował, że wystąpił skrajnie niski stan wody na Odrze. To z kolei uniemożliwiło pracę wodnym młynom. Natomiast Kaspar Borgeni w Rocznikach głogowskich podał, że od 4 kwietnia do 22 września nie spadł deszcz. To oznaczało, że susza trwała 6 miesięcy.

https://historia.org.pl/2021/07/01/najwieksze-susze-i-najgoretsze-upaly-w-historii-polski/

Edytowane przez galan99
Opublikowano
galan99 napisał:

@jacus To taki Marsjanin ,

Historyczne susze w Polsce. "Paliły się we wszystkich stronach lasy"

Susze i powodzie to dwa rodzaje długotrwałych zjawisk, których najbardziej obawiali się nasi przodkowie. Pierwsze zapiski dotyczące pogody nad Wisłą mają kilkaset lat. Analizując archiwalne dokumenty można stwierdzić, że susze od wieków nawiedzały Polskę, niekiedy powodując klęski głodu.

zajmowały nie tylko historyków. Eksperci z Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej podzielili dzieje Europy Zachodniej na następujące klimatyczne epoki:

• od 1000 – 1150 r. – chłodne i suche zimy, ciepłe lato, 
  • od 1150 - 1300 r. – zimy łagodne i wilgotne, lata bardzo ciepłe i suche, 
  • od 1300 - 1850 r. – Mała Epoka Lodowa: 
  1. 1300 - 1350 r. - zimy chłodne i suche, lata o bardzo zmiennych warunkach opadowych i termicznych, 
  2. 1550 - 1700 r. – zimy ostre i suche, lata chłodne i wilgotne, 
  3. 1700 – 1850 r. – zimy ostre i suche, lato ze zmiennymi warunkami termicznymi i opadowymi, 
  • od 1850 r. najcieplejszy w całej historii nowożytnej, łagodne zimy i ciepłe lata

Następnie na podstawie kronik, analiz i archiwalnych badań starano się zbadać częstotliwość występowania suszy w Polsce w ciągu ostatnich 500 lat. Skalę zjawiska suszy oceniano w trzyklasowej skali. 1. klasa odpowiada zasięgowi lokalnemu, 2. regionalnemu, a 3. krajowemu.

W historii Polski susze nie należą do zjawisk wyjątkowych, jednak ekstremalne susze występowały raz na 100 lat. Największa z nich, zwana suszą tysiąclecia, nawiedziła polskie ziemie w 1540 roku. Natomiast najwyższe w historii temperatury zanotowano w Polsce podczas suszy w 1921 roku

Rok 1473

Pierwszą solidnie udokumentowaną źródłowo suszą na ziemiach polskich jest susza z 1473 roku. Opis jej dokładnego przebiegu zawdzięczamy polskiemu kronikarzowi Janowi Długoszowi. W swoich Rocznikach, czyli kronikach sławnego Królestwa Polskiego, jeden z rozdziałów poświęcił suszy z 1473 roku, co już samo w sobie pokazuje, jak musiała być dotkliwa.

Długosz opisuje, że temperatury w słońcu były wyższe niż zwykle, a dodatkowo nie padał żaden deszcz. Z tego powodu znacząco obniżył się poziom wód. Pod Krakowem, Sandomierzem, Warszawą, Płockiem, a nawet Toruniem dało się przejść Wisłę w bród. Wraz z upałami Polskę ogarnęły pożary. Płonął Kraków z kościołem i klasztorem świętej Jadwigi. Pożar pochłonął także ulicę Kanoniczą i Grodzką. Zajęte ogniem były: Wieliczka, Konin, Bełz, Chełm, Lubomla i Sandomierz.  Padały zwięrzęta gospodarskie, które nie miały dostępu do wody, a trawę wypaliło słońce.

Petera Eschenloer był kronikarzem z będącego wówczas pod czeskim panowaniem Śląska. Pod rokiem 1473 zanotował, że wystąpił skrajnie niski stan wody na Odrze. To z kolei uniemożliwiło pracę wodnym młynom. Natomiast Kaspar Borgeni w Rocznikach głogowskich podał, że od 4 kwietnia do 22 września nie spadł deszcz. To oznaczało, że susza trwała 6 miesięcy.

https://historia.org.pl/2021/07/01/najwieksze-susze-i-najgoretsze-upaly-w-historii-polski/

Klimat umiarkowany, ciepły, przejściowy - opis idealnie pasuje. Długosz był względny czyli bazował na własnych odczuciach. Dopiero wprowadzenie wartości bezwzględnych pozwala zjawiska dokładnie zbadać. To że wejdziemy w okres zimny to pewne ale czy Bałtyk zamarznie to już nie. Dużo też zmienia walnięcie wulkana wulkanów czy upadek odległy meteorytu. Teraz mamy w zamian tego działalność człowieka. Zatem czy Bałtyk zamarznie? Czort wie. Czy Bałtyk będzie taki sam w związku z działalnością ludzką nawet niewiadomo. Czujesz już temat czy dalej będziesz zaprzeczał?

Opublikowano

zawsze tak bylo

galan to taki napoleon...

przedtem byly takie susze ze o nich w kronikach pisali-teraz to norma co roku.. 

naukowcy twierdza ze gdyby nie dzialanosc czlowieka to wkraczalibysmy w nowa epoke lodowcowa.

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v