Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

KRUS-u to niech lepiej nie ruszają dla dobra wszystkich rolników ;) Bo jak zapłacą w ZUS-ie miesięcznie tyle ile w KRUS-ie było na kwartał to im się odechce większego chorobowego ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Artek84 napisał:

Wielkopowierzchniowym jak najbardziej bo ich stać na to , czyli uważasz że Rolnicy są traktowani OK ???

przyznam - nie wiem i właśnie wyrabiam sobie zdanie bo rzeczywiście temat jest na czasie
Czy adekwatnie lockdown dotknął rolników jak inne gałęzie gospodarki a jeżeli tak to na ile aby usprawiedliwiać zwiększenie subwencjonizmu i tak w rolnictwie niemałego.
Te wszystkie "tarcze" to niejako rekompensata od władzy za utrudnienia przeciwcovidowe i już pomińmy czy sensowne to wszystko no ale skoro jest to czy są racjonalne argumenty że przez cov spadły dochody rolników
bo że

43 minuty temu, Artek84 napisał:

UBOJNIE (a ten temat nas chyba interesuje) kwoty ok. 2,5 mln zł .

to rzeczywiście jakieś to niespójne  bo co utracily na lockdownie? mniej ludzie jedzą mięsa?

jest oczywiście zasada - "jak prezenty to dla wszystkich" i w zasadzie tylko ten argument jest ... ma szansę na jakieś ...

no właśnie - nie wiem i może by warto jakie argumenty "skołować" za ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

no jest to jakiś argument ale bardziej właśnie dla owych ubojni ale tylko tych które wyspecjalizowały się w zaopatrzeniu tych "przytrzymanych" sektorów rynku żywnościowego.
Bo że spożycie spadło to nie wiem. Mniej ludzie nie jedzą a tylko z innych źródeł dystrybucyjnych.
Ja wiem że wytaczam argumenty przeciw sobie ale i tak ktoś by je wytoczył.
Zatem czy lockdown lub nawet sam fakt epidemii wpłynął na dochody rolników? na pewno niektórym spadły ale innym wzrosły bo owe przepływy klienteli.tylko komu to oceniać i czy warto bo tylko środki pójdą na kolejne komisję czy jak to ponazywają

pomoc dla "pozarolnictwa" sama w sobie jest niejako "na chleb" w czasie zastoju i może wręcz preferować najsprawniejszych producentów żywności nieco ozdrawiając sytuację gdy lepszym dla rolnika jest pilnowanie dopłat w agencji niż plantacji w polu

w takich czasach jak obecne to właśnie żywność jest najstabilniejszą formą działalności gospodarczej

Edytowane przez dysydent
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, dysydent napisał:

Bo że spożycie spadło to nie wiem. Mniej ludzie nie jedzą a tylko z innych źródeł dystrybucyjnych.

Spożycie może i nie zmalało, ale zmalało "użycie" żywności, zamknięte hotele, restauracje, brak wesel i innych imprez okolicznościowych, zamknięte biurowce to i brak "Pana Kanapki". Tam właśnie najwięcej marnowało się żywności i przez to było większe jej "zużycie", jak człowiek kupuje sam dla siebie to kupi tyle ile potrzebuje, a taka knajpa zawsze musiała kupić coś nad wymiarowo ;) Ogólnie, jemy mniej więcej tyle samo, ale mniej żywności marnujemy ;) I ten nad wymiar powoduje spadki cen w niektórych sektorach, ale to też nie tylko COVID. Np. w ziemniaku prawdą jest, ze jego cena spowodowana jest mniejszym spożyciem, ale powodem niskich cen są także duże nasadzenia i stosunkowo dobre plony, bo w tym roku nie spotkaliśmy się z jakąś bardzo dużą suszą, wiadomo, zachód Polski trochę oberwał, ale na pewno nie tak jak w 2018 albo 2019. 

Opublikowano

no dobra
ale kto na taki argument zgodzi się zrefundować dochód utracony za - de facto - "utracone marnotrawstwo?"

wyszła groteska czyli jak zwykle we wszelkich subwencjonimach no ale one są coraz powszechniejsze i tutaj sektor żywnościowy rzeczywiście może wyjść upośledzony
no ciekawe ciekawe

Opublikowano (edytowane)

W rolnictwie to różnie w tym roku jest ;) Dla mnie osobiście 2020 to najlepszy rok od 2017 ale są branże rolnicze które zaliczą go do najgorszych, jak to się mówi "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia" ;) Nie da się tak zero-jedynkowo ocenić czy producenci rolni stracili lub zyskali przez COVID. Bo czy np. niska cena świń spowodowana jest przez COVID ? Bo to, że knajpa traci bo jest zamknięta to wiadomo. Ale rolnikowi nikt działalności nie zabronił przecież. Ale z drugiej strony może tracić bo komuś zamknęli działalność. Ciężko to ocenić. Gdybym ja, jako rolnik starał się o COVID-owe to bym nie dostał, bo przychody w 2020 wzrosły mi w porównaniu z 2019, ale u kogoś może być odwrotnie ;) Ciężko to ocenić.

Dlatego nie oceniam, czy COVID-owe w rolnictwie powinno być czy nie, bo nie da się tego jednoznacznie ocenić. A już na pewno nie od ha. Jeżeli już to udowodnić spadek dochodów i jego powiązanie z COVID.

Opublikowano

akurat "świński wycinek rynku" aby zrozumieć to trzeba znać rozkład populacji trzody w całej UE a zdaje się Niemcy a pewnie jeszcze i Duńczycy poczynili potężne inwestycje na masowy tucz w Rumunii z tego co ja wiem a nie wiem przecież wszystkiego.

Bardziej należy artykułować aby w cieniu epidemii nie zapomniano o rynku rolnym który jest ze swej natury kapryśny a do tego strategiczny i ten argument bym uznał za najsensowniejszy

Opublikowano

w produkcji wieprzowiny w europie przoduje hiszpania !!!! tam po 30 latach walki z asf postawili na fabryki wieprzowiny ,, farmy biznesmenow [w sporej czesci weterynarzy]po 3 tysiace loch w jednej...

eksport zywnosci w 2020 r znowu rekordowy - ponad 24 miliardow euro

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze teraz jak Chińczyk pobuduje te swoje mega-chlewnie to ten biznes zejdzie już na wieki pod kreskę opłacalności. Tak jak przemysł tekstylny w Polsce. Niby trochę się to odbudowuje ale to na pewno nie ta produkcja co kiedyś. To samo pewnie czeka wieprzowinę, głęboki kryzys spowodowany napływem taniego towaru, zostaną tylko ci co będą w stanie walczyć jakością. O ile znajdą się chętni na tą jakość ...

Opublikowano (edytowane)

KONFEDERACJA  atakuje   odcinek  kolejny   cel - Sanepid.  Ciekawe  ilu  zostanie  ,,oszołomów,,  popierających  tych  cudaków do  następnych  wyborów

Edytowane przez Denwer
Opublikowano

mamy kurniki to też już nie rolnicy coraz czesciej , Hiszpania sporo zbóż importuje do swej produkcji wiepszowiny  i niezle funkcjonuje ale teraz za sprawą chin bo przed asf w chinach to było na skraju bankructwa hodowla hiszpańska                jak pisze hiszpania z małej litery to pojawia się błąd a chiny z małej ok . polska tez bez błedu z małej .           

Opublikowano
5 minut temu, marulekk napisał:

Oho dziś marecek bardzo wcześnie aktywność swoją zaczął 🤣

Ja  wcześnie  rano  wstaje  :P  :P  

Opublikowano
11 godzin temu, Artek84 napisał:

Co to jest 1h przeliczeniowego ??? śmieszna ilość. Robią wszystko żeby nas oskubać i jak najmniej nam wypłacić czy to Rząd czy pośrednicy , i czy przypadkiem nie traktują nas ROLNIKÓW JAK PODLUDZI !!!!!!!!!!!! ?????

1 ha przeliczeniowego to gwarancja że większość będzemiała jakieś ubezpieczenie, czyli nie umrze pod płotem a wizja zwłok leżących przy sztachetach władzy nie miła.

W drugiej sprawie to musisz sobie zdawać sprawę iż w założeniach rządowych nie ma miejsca na to aby rolnik, producent surowców rolnych nie był j**any. To jest gwarancją że nie podniesie głowy a głowa ma być stale nisko przy ziemi. 

11 godzin temu, Artek84 napisał:

Witam dlaczego my Rolnicy nie zjednoczymy się w walce o swoje PRAWA i RÓWNE traktowanie względem reszty społeczeństwa ??? Biorąc pod uwagę ile zostali Przedsiębiorcy to czy nam Rząd nie rzucił przypadkiem ochłapów ???

Rząd nie rzucił ochłapów, rząd tylko broni się przed jasnym uporządkowaniem spraw podstawowych, czyli okreslenia kto jest rolnikiem, co to gospodarstwo , dojdzie mu duża grupa która stanie się bezrobotnymi bez prawa do czegokolwiek.

Opublikowano

na dłuższą mete ta karta nie przejdzie , sam bym tam raczej nie zjadł bez wzgledu czy to zupa naczelnika czy schetyny nie lubie jak polityka włazi z butami w tak proste sprawy jak karta dań ,rozumiem otwarcie lokali nawet sam wczoraj zjadłem w lokalu 

• Confused 1
Opublikowano
2 godziny temu, Denwer napisał:

KONFEDERACJA  atakuje   odcinek  kolejny   cel - Sanepid.  Ciekawe  ilu  zostanie  ,,oszołomów,,  popierających  tych  cudaków do  następnych  wyborów

Jak on z Konfederacji to czemu pluje na Bosaka i Winnickiego?

Zasadniczo jest to heppening w stylu Jarosłąwa pt. oni stoja tam gdzie stało zomo. Tak samo rozedrgani jak pajace z PISu krzyczący o zdradzie narodowej, mordowaniu Lecha i złym POPSL któremu nic nie moga zrobić. Ot taki rodzimy folklor.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v