Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
40 minut temu, galan99 napisał:

Co nie wszystko rozumiem bo pamiętam tamte czasy jak było .

Jak by było to samo wprowadzone w obecnych czasach to by była nędza .

I tak będzie nędza bo Unia wykończy naszą gospodarkę za***ie nas droga energia i paliwa .

Ember: plany odejścia od węgla nabierają tempa

Ember przedstawił raport, z którego wynika, że produkcja energii elektrycznej z węgla w Unii Europejskiej spadnie o 83 proc. w latach 2015-2030, z 705 TWh do 118 TWh. Polska, Czechy i Bułgaria przewidują łączny spadek zaledwie o 42 proc., podczas gdy reszta państw zmniejszy produkcję energii z węgla o 99 proc.

Ewidentnie nie wiesz jak było. Wtedy kraj przechodził transformację z gospodarki centralnie planowanej gdzie ceny wielu dóbr nawet nie pokrywały kosztów produkcji do gospodarki rynkowej gdzie za te dobra trzeba było zapłacić tyle ile faktycznie kosztowały. Do tego mieliśmy słaby pieniądz za którym stał zdewastowany gospodarczo i zadłużony kraj. Ty pamiętasz tylko inflacje ale do dziś nie rozumiesz dlaczego wtedy ona była.

38 minut temu, jarecki napisał:

bo jak by wczesniej zaczeło to by koszt był 20 mld ? zresztą według mie to działanie jest nie potrzebne bo wiele nie zmieni .

mają za co żyć , a jak nie maja to biorą już i tak zapomogi i inne dodatki , dodatkowo jest emerytura 13; 14 od nowego roku podatek zerowy dla tych niskich rent czy emerytur .

Weź ta bzdurę co napisałeś udowodnij. To tak jak byś napisał, że wcześniejsze przystąpienie do gaszenia płonącego domu wygeneruje większe straty w tym domu jak przy gaszeniu po odczekaniu dłuższy czas. Dobrze się czujesz?

Opublikowano
28 minut temu, mirro napisał:

Ale jak Państwo da dopłaty do kartofli, to łone nie zdrożejom. Amen.🤣

rozumiem sens postu i nie o to mi chodzi ale ,  do tych kartofli nie przysługują dopłaty do produkcji i kartofle są tanie a do buraków cukrowych chyba 1,5 tys da ha i każdy narzeka więc to tylko obrazuje jak dopłaty nie zmieniają a nawet pogarszają sytuacje .

15 minut temu, hubertuss napisał:

Weź ta bzdurę co napisałeś udowodnij. To tak jak byś napisał, że wcześniejsze przystąpienie do gaszenia płonącego domu wygeneruje większe straty w tym domu jak przy gaszeniu po odczekaniu dłuższy czas. Dobrze się czujesz?

k**wa jak na 3 miesiące obnizki akcyzy i VAT to koszt 10 mld to 6 miesięcy 20 mld . zresztą nie ważne 

Opublikowano
53 minuty temu, mirro napisał:

Do wtorku mamy zamówiony prąd. czyli chyba dzisiaj skończymy mrożenie. Sezon uważam za zakończony.

Zamroziłem wszystko na prądzie z vatem, więc niech nikt nie liczy że teraz sprzedam taniej.😂 Do czerwca podtrzymanie komór, ale tu prądu mniej. Tyle pewnie też potrwa ta obiżka vat. Czyli co? Ano nic.🤣

To na jakiej zasadzie u ciebie to działa? Jeszcze zbierasz że ciągle mrozisz?

Czy schłodzony może tak długo leżeć i czekać na mrożenie?

CO2 nie używasz w tunelach mroźniczych?

Opublikowano
17 minut temu, hubertuss napisał:

Ty pamiętasz tylko inflacje ale do dziś nie rozumiesz dlaczego wtedy ona była.

Czego tu nie rozumieć?strajki były przyczyną inflacji ,tak jak dziś przyczyną jest socjal rozdawany na prawo i lewo przez PIS i podnoszenie minimalnej (wg racucha )

Opublikowano

A co do tarczy inflacyjnej to jestem jej przeciwny. Będzie to powód do przypięcia orderów za zasługi, wypłaty nagród za kreatywność, a przełoży się na kolejne podwyżki.

Opublikowano

Kurde. Chciałem skasować. Ale @dysydent chyba już załapał...

Agrest napisał:

A co do tarczy inflacyjnej to jestem jej przeciwny. Będzie to powód do przypięcia orderów za zasługi, wypłaty nagród za kreatywność, a przełoży się na kolejne podwyżki.

To to już wcześniej napisałem delikatnie. Biorąc za przykład ZE. 😉

Opublikowano (edytowane)

@hubertus Ewidentnie nie wiesz jak było. Wtedy kraj przechodził transformację z gospodarki centralnie planowanej gdzie ceny wielu dóbr nawet nie pokrywały kosztów produkcji do gospodarki rynkowej gdzie za te dobra trzeba było zapłacić tyle ile faktycznie kosztowały. Do tego mieliśmy słaby pieniądz za którym stał zdewastowany gospodarczo i zadłużony kraj. Ty pamiętasz tylko inflacje ale do dziś nie rozumiesz dlaczego wtedy ona była.

A teraz mamy sikną walutę i małe koszta produkcji .

To jest to samo złoty słaby , koszta produkcji duże i będą coraz większe a ceny zbytu wedle kosztów marne .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Ja to pamiętam ten podły okres . Mama 50% pensji płaciła za bilet miesięczny.

Kraść nie umiała i nie tolerowała u innych, więc ciągłe docinki, dokładanie obowiązków, nasyłanie kontroli z US ( tu tyle satysfakcji że zawsze kończyła się kart finansową dla donosiciela🤭). Uparła się i powiedziała że sama się nie zwolni, jeśli prezesowi przeszkadza w rozkradaniu majątku to niech ją sam zwolni. Nie zwolnił. Oj podłe to czasy były dla pracownika...

Opublikowano
38 minut temu, jarecki napisał:

rozumiem sens postu i nie o to mi chodzi ale ,  do tych kartofli nie przysługują dopłaty do produkcji i kartofle są tanie a do buraków cukrowych chyba 1,5 tys da ha i każdy narzeka więc to tylko obrazuje jak dopłaty nie zmieniają a nawet pogarszają sytuacje .

k**wa jak na 3 miesiące obnizki akcyzy i VAT to koszt 10 mld to 6 miesięcy 20 mld . zresztą nie ważne 

A kto ci kazał by przez 6 miesięcy to robić? No i pułap wzrostów był niższy może kosztowało by 7 mld?

32 minuty temu, witejus napisał:

Czego tu nie rozumieć?strajki były przyczyną inflacji ,tak jak dziś przyczyną jest socjal rozdawany na prawo i lewo przez PIS i podnoszenie minimalnej (wg racucha )

A co tu strajki mają do rzeczy? Ja tłumaczę różnice w realiach tamtych i dziś a to jakichś strajkach. Zdaje się rano prosiłem byś coś wytłumaczył. I co widać jednak potwierdzasz to co napisałem wiedzy i zdolności u ciebie brak.

19 minut temu, galan99 napisał:

@hubertus Ewidentnie nie wiesz jak było. Wtedy kraj przechodził transformację z gospodarki centralnie planowanej gdzie ceny wielu dóbr nawet nie pokrywały kosztów produkcji do gospodarki rynkowej gdzie za te dobra trzeba było zapłacić tyle ile faktycznie kosztowały. Do tego mieliśmy słaby pieniądz za którym stał zdewastowany gospodarczo i zadłużony kraj. Ty pamiętasz tylko inflacje ale do dziś nie rozumiesz dlaczego wtedy ona była.

A teraz mamy sikną walutę i małe koszta produkcji .

To jest to samo złoty słaby , koszta produkcji duże i będą coraz większe a ceny zbytu wedle kosztów marne .

Co jest to samo? Teraz też przechodzimy z gospodarki socjalistycznej na kapitalizm?

Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

A kto ci kazał by przez 6 miesięcy to robić? No i pułap wzrostów był niższy może kosztowało by 7 mld?

o jaki pułap chodzi ? chybażę jak by tą akcyze wczesniej obniżyli to by cena baryłki ropy spadła czy gaz by na giełdzie optaniał ?  

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

Dalej nie kumasz jak by to zrobili wcześniej to ceny w sklepach by mniej rosły. Ale Kaczyński powiedział, że nie da się obniżyć akcyzy.

przestań . 

Opublikowano
19 minut temu, jarecki napisał:

przestań . 

Zrozumiałeś? Pali się dom jak gasisz w zalążku to mniej wody wylejesz. Jak czekasz aż się rozpali to więcej wody musisz wylać i straty wyższe. Rozumiesz już? Pis czekał aż się inflacja rozpali i przystępuje teraz do gaszenia. Choć wielu mówiło by gasić w zalążku.

Opublikowano
4 godziny temu, witejus napisał:

To jak w końcu?jak Orban nałożył limit na ceny paliw,to rżeliście i szydzili,teraz domagasz się tego samego i twierdzisz jeszcze że za późno. 

To absolutnie nie jest to samo. Obniżasz podatek ale możesz dowolnie kształtować marżę i to jest normalne. Ustalanie ceny max a tym samym marzy to komuna w czystej formie. 

2 godziny temu, galan99 napisał:

Ceny chleba nie spadną dotacje dla biednych ludzi około 5 mil , ma być gotówka wypłacona na żywność i energię wiec ktoś dostanie kasę a reszta większą cenę .

Biedni ludzie niech się wezmą za robotę - to po pierwsze. 

Po drugie - przy niskich podatkach nie byłoby problemu. 

2 godziny temu, galan99 napisał:

Nazywasz niedojdy tak potrafią , wiec ludzie jeszcze mają za co żyć biedni .

Bo jak by było to za Balcerka jak wprowadził to by był tera głód i nędza .

Taaaa, nędza i glod🤣. Kto bałwan i leń powinien głodny chodzić bo to jest całkowicie normalne. To byłoby zdrowsze niż socjalna patologia. 

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, hubertuss napisał:

Zrozumiałeś? Pali się dom jak gasisz w zalążku to mniej wody wylejesz. Jak czekasz aż się rozpali to więcej wody musisz wylać i straty wyższe. Rozumiesz już? Pis czekał aż się inflacja rozpali i przystępuje teraz do gaszenia. Choć wielu mówiło by gasić w zalążku.

przestań , jak obniżka podatku vat na gaz i prąd przeniesie się na obniżki pieczywa czy mrożonek  ?. A możę tansze paliwo to rolnicy obniżą cene przenicy ?             Jest jeszcze akcyza na paliwo ,też nie bedzie miało wpływu .

Edytowane przez jarecki
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v