Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w proszowicach dyspozytorem psp jest gosc ktory u  nas byl ozeniony,nawet pare lat dojezdzal do pracy, ale sie rozeszli bo ona nie chcial isc do niego na warzywa..

wyobrazacie sobie ze wybucha wojna a wodzem zostaje blaszczak ??

Opublikowano
28 minut temu, jacus napisał:

jak kradna to po kryjomu 😛

no .

40 minut temu, hubertuss napisał:

Oj jak mi ojciec opowiadał co jedne znajomy prawicowy za młodu wyprawiał to ci powiem

tak w ogóle kto to jest prawicowiec ? nie koniecznie ktoś o prawicowych poglądach musi być katolikiem tak samo ktoś o lewicowych poglądach może być katolikiem .

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, witejus napisał:

Ciekawe podejście,to tak jakby paliło się gospodarstwo ,zbierają się strażacy ,sąsiedzi by uradzić jak ugasić pożar a najważniejszy zainteresowany ,właściciel gospodarstwa stoi z boku ,nie dopuszczony do głosu.

Już ci ktoś wyżej wyjaśnił, że jak przyjeżdża straż to nic do gadania nie masz. Tym bardziej, że pis sobie nie radził z tym problemem poza wystawieniem straży granicznej i policji. Granica i tak przeciekała. 10 tys ludzi od wakacji dotarło do Niemiec. To na co oni mieli czekać i do czego zapraszać człowieka co od wakacji strzelał fochy na wszystkich?

Rząd pisu od wakacji strzela fochy na UE na frontex na NATO. Jak pisowcy zobaczyli, że zachód ze wschodem się dogadał to zaczęli robić propagandę sukcesu z jakąś ofensywa dyplomatyczną. Tylko zachód nie chce w tym kabarecie grać i go nie zaprosili. Bo to co robi Morawiecki teraz to musztarda po obiedzie i do tego jeszcze żąda by za ten cyrk co robi przymknąć oko na łamanie praworządności i dać kasę na KPO.

27 minut temu, witejus napisał:

Uchodźcy zniknęli?O.ojaja robisz,idziesz na bezczelnego?

Miałem na myśli tych z Kuźnicy. A i na granicy jest ich sporo mniej. Oczywiście zdarzają się praktycznie co noc jakieś próby przejścia. Ale nie ma już takiego oblężenia. I to po telefonach Merkel i Makrona do Putina i Łukaszenki. Oni dogadali się ponad naszymi głowami i Duda teraz w myśl swoich wystąpień powinien krzyczeć, że się nie zgadza i żąć ich powrotu do Kuźnicy.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, hubertuss napisał:

I to po telefonach Merkel i Makrona do Putina i Łukaszenki.

A skąd ty możesz wiedzieć co siedzi w głowach Putina czy Łukaszenki?może to jest chwilowe poluzowanie,wymiana na wyszkolonych terrorystów,poczekanie do wiosny i znów zmasowany atak na granicę?I żądanie jeszcze większej kasy i zdjęcie tych symbolicznych ,,sankcji"

Edytowane przez witejus
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem co siedzi w ich głowach i nie mam zamiaru zgadywać. Po interwencji Merkel oblężenie granicy w Kuźnicy ustało i tyle.

10 minut temu, jarecki napisał:

być możę łukaszenka przestraszył się grozby zamkniecia granicy .

Bardzo się przestraszył. W tv pokazywali jak bardzo. Śmiał się, że możemy sobie zablokować cały transport z Chin i jak chcemy to proszę bardzo możemy zamykać. Zresztą  te groźby to też była musztarda po obiedzie. To było po tych telefonach Merkel jak już oni zaczęli stamtąd znikać to wtedy polski rząd zaczął straszyć zamknięciem granicy.

Kuźnica i Terespol to dwie główne drogi transportowe z Rosji i Chin kołowe i kolejowe. Nikt nawet nie myślał o ich zamknięciu w dobie wielu niedoborów wielu towarów. Dlatego w te strachy tylko głupi by uwierzył i to było raczej na użytek krajowej propagandy.

Opublikowano

to nie jest droga z chin  , chiny testowały tranzyt pociągami przez  białoruś .  Terespol nie jest główną drogą do rosji .  I nie powielaj dalej tekstu o merkiel jakoby miała coś załatwić .

Opublikowano

chiny zresztą i tak prawdopodobnie zrezygnują z jedwabnego szlaku przez białoruś na rzecz słowacji czech  , problemem jest tylko ukraina która zbytnio nie chce oddać infrastruktury chinczykom . 

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, jarecki napisał:

to nie jest droga z chin  , chiny testowały tranzyt pociągami przez  białoruś .  Terespol nie jest główną drogą do rosji .  I nie powielaj dalej tekstu o merkiel jakoby miała coś załatwić .

Weź sobie zobacz np Małaszewicze. Nawet jak nie główne to ważne. Gdyby tak nie było Polska dawno by je zamknęła. A nawet pisowcy mówili, ze nie można zamykać bo to uderzy w nas. Tylko potem jak się zachód z wschodem ponad naszymi głowami dogadał to zaczęli nasi straszyć zamykaniem.

No i Merkel nie jakoby miała coś załatwić tylko załatwiła. Dopiero nasi zaczęli straszyć następnego dnia zamknięciem przejścia jak już uchodźcy zaczęli stamtąd znikać.

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

Tylko potem jak się zachód z wschodem ponad naszymi głowami dogadał to zaczęli nasi straszyć zamykaniem.

Po tym fakcie to se mogą postraszyć.:lol:Zaraz ich ktoś wyprostuje.

Opublikowano

Ja myślę, że zachód po prostu ignoruje Morawieckiego. Jak on ich na początku ignorował. Przyjmują go poklepią po ramieniu pochwalą i wszystko. A Łukaszenko z Putinem się z niego śmieją tak jak z tych strach o zamykania przejścia.

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

wyobrazacie sobie ze wybucha wojna a wodzem zostaje blaszczak ??

na uchodztwie? 🖐️jak najbardziej

37 minut temu, witejus napisał:

Jak ktoś chce kopać PIS to gotów wymyślać największe bzdury.

Marecek jest idealnym przykładem😂

Opublikowano (edytowane)

jak sie nie myle to nasi zaczeli wszesniej straszyć niż rozmowa merkiel .             A co do putina to jemu zamknięcie przejscia było by na ręke .

19 minut temu, hubertuss napisał:

Weź sobie zobacz np Małaszewicze. Nawet jak nie główne to ważne. Gdyby tak nie było Polska dawno by je zamknęła. A nawet pisowcy mówili, ze nie można zamykać bo to uderzy w nas. Tylko potem jak się zachód z wschodem ponad naszymi głowami dogadał to zaczęli nasi straszyć zamykaniem.

ja to zle ująłem , bo chodziło mi żę chinczycy testowali inne połączenia z europą zachodnią . troche już chyba w ubiegłym roku przeładunków zabrał kalingrad no ale tu to nie jest zagrożenie natomiast chinczycy tak jak napisałem testowali połączenie z europą przez węgry , czechy tylko tam trwają remonty ale prawdopodobnie 50-60 % towarów które sa transportowane drogą lądową będą przewożone przez tamte kraje .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

No niestety się mylisz. Zaczęli straszyć następnego dnia po tym jak media podały info o rozmowach Merkel z Putinem i Łukaszenką. A  uchodźcy zaczęli być przenoszeni do tej hali. Wtedy media podały to ,że polski rząd straszy zamknięciem przejścia kolejowego.

Opublikowano

Tarcza antyiflacyjna. "Gazeta Wyborcza": niższy VAT na prąd i gaz .

Według ustaleń "Gazety Wyborczej" w ramach tarczy antyinflacyjnej rząd ma ogłosić obniżki podatku VAT na energię z 23 na 5 proc., a na gaz — do 8 proc.

Jak podaje wyborcza.biz, obniżki VAT obejmą każdego, ale obowiązywać będą tylko trzy miesiące. "Nie zmieni się VAT na żywność, ale ma spaść akcyza, także na paliwa" - czytamy.

Jak podaje wyborcza.biz, obniżki VAT obejmą każdego, ale obowiązywać będą tylko trzy miesiące. "Nie zmieni się VAT na żywność, ale ma spaść akcyza, także na paliwa" - czytamy.

Informacje "Gazety Wyborczej" pokrywają się z ustaleniami Krzysztofa Berendy z RMF FM. Jak podaje dziennikarz, obniżony miałby zostać także podatek od sprzedaży detalicznej.

https://businessinsider.com.pl/finanse/tarcza-antyiflacyjna-gazeta-wyborcza-nizszy-vat-na-prad-i-gaz/qtbdyyt

• Thanks 1
Opublikowano

najpierw zostało zamkniete przejscie drogowe dla samochodów ciężarowych jak  to nie przynioslo skutku to strona bialoruska została poinformowana na 7 dni przed planowanym zamknieciem przejscia kolejowewgo , natomiast część ekspertów brała pod uwage możliwość zamkniecia przejscia kolejowego wraz z przejsciem drogowym w kuznicy a to było około tydzień przed rozmową łukaszenki z merkiel .

Opublikowano

tak budowal sie kiedys komunizm - na zlodziejach,bandytach,karierowiczach,szmalcownikach,volksdeutsach.. i innych tego typu "mejzach"

4 godziny temu, witejus napisał:

No wybuchła i jest Błaszczak ,i co?

wojna😛, wez przestan ogladac kurwizje, byles kiedys na derbach w krakowie ?? tam nie takie walki bywaly........

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v