Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

macie taka ziemie jak roman-bo ja tak, 82 konie i to te prawdziwe nie kucyki, 3 skibowy plug i orzesz na 4 albo 5 terenowej. hektar wychodzi w 3 godziny -25 litrow to malo, zeby to uprawic to ze 2 razy talerzowka ,z pierwszego razu na 1 zeby ci watroba z ciagnika nie wyskoczyla, 15 litrow. potem agregatem ze 3-4 razy-nastepne 15 litow,do tego siew ,oprysk,nawozenie,transport, uprawa pozniwna- 100 litrow sie uzbiera, 

mam tez gliny II i III klasy i piaski IV wiec mam porownanie. jak ma siac na ile to jeszcze przed wyjazdem  w pole mnie zoladek boli.....nie zawsze da sie zrobic bezorkowo, kukurydze tam rotacyjnie sieje..

Opublikowano
18 minut temu, gregor1284 napisał:

Bo ma okazję przy takim pomaganiu każdy z nich ugrać coś do własnej kieszeni 😉

Dlatego państwo powinno miec dużo mniej pieniędzy bo część rozkradną i część zmarnują bo to barany z wyborów politycznych a nie fachowcy.

Opublikowano
14 godzin temu, V12 napisał:

Akooo 

Widze że Cię zainteresował temat , kabiny w c360 :) , Gdyby silnik nie generował takich drgan to nawet ta kabina nie taka straszna ,

Niektóre zachodnie silniki 4 cyl , maja w misce wałki wyrównoważające , u mnie w iveco i mwm żadnych drgań ciagniki z lat 80 , a iwogole konstrukcja silnika jest taka żeby te drgania były najmniej odczuwalne 

Potwierdzam już perkinsy z lat 80 tych miały balansery.

14 godzin temu, jarecki napisał:

i weś czerp informacje z forum  rano czytałem żę unia przekażę 700 mln zł białorusi teraz na polsat mówili żę 700 tys euro . 

a jak mają tych migrantów odlecieć ? znaczy jak mają ich do iraku przetransportować ? muszą chyba samolotami , chyba żę do niemiec zrobić im korytarz i stamtąd lufthansą  

Kasę mają dostać organizacje pomocowe. Być może Olkowi tez coś kapnie aby był spokój. A imigranci odlatują do Iraku samolotami z Mińska. Wczoraj było kilka lotów. Wożą ich chyba Irackie linie. A być może coś tam UE za to płaci. Łukaszenko się na to zgodził.

11 godzin temu, Roman176 napisał:

Macron miał dogadywać się z Putinem ponad głowami Polaków, teraz "potwierdza swą pełną solidarność z Polską

https://www.tysol.pl/a74840-Macron-mial-dogadywac-sie-z-Putinem-ponad-glowami-Polakow-teraz-potwierdza-swa-pelna-solidarnosc-z-Polska

Teraz Duda może krzyczeć, że się nie zgadza. Będzie z czego się siać.

19 minut temu, Denwer napisał:

258756061_4791002574298942_7407236927229

Wychodzi na to, że zachód załatwi tę sprawę za nas. Ataki na granicę osłabły. Uchodźcy odlatują do Iraku. To czego tu jeszcze bronić. Zresztą ta ustawa to kolejny gniot i bubel. To co tu popierać. Za jakiś czas uchodźcy znikną z granicy a Duda będzie krzyczał, że się nie zgadza. Morawiecki to samo. Bo gdybyś nie słyszał, To Pinokio wczoraj mówił, że nie zgadza się na żadne ustalenia w tej sprawie ponad naszymi głowami. A takie widać zapadają między zachodem a wschodem. A u nas znowu 27 do 1.

Opublikowano (edytowane)

I wschód i zachód chcą sprawę załatwić. Łukaszenko nie ma z nimi lekko. Ma problemy i ponosi koszty. Niemcy zwłaszcza widzą, że jakaś cześć do nich i tak dojeżdża więc pewnie są gotowi zapłacić. Zachód też nie chce by na granicy w końcu doszło do jakichś tragicznych wydarzeń typu strzelanie miedzy służbami. Bo to może wywołać większe napięcia na świecie. Więc chcą to załatwić jak to określono ponad naszymi głowami by mieć spokój i zażegnać ewentualne poważniejsze problemy. Do których może doprowadzić dalsza eskalacja i przeciąganie sprawy. Pisowi jest to na rękę. Bo raz, że po raz kolejny świat zobaczy, że nikt się z nimi nie liczy a dwa stracą paliwo propagandowe dające możliwość odwrócenia uwagi społeczeństwa od innych spraw gdzie psi ma problemy.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

niemcy nie chcą eskalować konfliktu z rosją więc probowali się dogadać co  by było miej  nacisków na nord stream . dla wielu za emigrantami stoi rosja z tym żę te relacje łukaszenko- putin też nie należą  do najlepszych nie są złe ale łukaszenko wobec rosji też ma swoją polityke 

Opublikowano
Przed chwilą, jarecki napisał:

ale łukaszenko wobec rosji też ma swoją polityke 

Ano ma. Ne dać się wywieźć na Sybir.😂

26 minut temu, DTaras napisał:

Łukaszence też nie pali się trupów po polu zbierać bo tego nie ukryje...

A to faktycznie kłopotliwe być może. No i nałazić się trzeba po mrozie.😂

Opublikowano
28 minut temu, hubertuss napisał:

Miej to ode mnie. Literówkę znalazłeś i poczułeś się wielki. Specjalnie dla ciebie zostawiłem hehe. Miej i ty coś od życia.

Uprzejmie dziękuję panie magistrze,coś często zostawiasz🥴

• Thanks 1
Opublikowano

Niemcy powinni przyjąć pół Afryki .

Niemal 40 proc. wszystkich miejsc dla praktykantów w Niemczech w tym roku nie zostało obsadzonych, wynika z badania. Za Odrą nauka zawodu jest sformalizowana i wynagradzana - średnio pracodawcy płacą niemal 1000 euro.

Niemiecki instytut IAB podaje, że najgorsza jest sytuacja w mniejszych firmach, zatrudniających do 50 pracowników. Jeśli chodzi o branże, to najwięcej praktykantów brakuje w budownictwie. W przypadku małych firm niedobory stażystów wynoszą nawet 49 proc. W branży budowlanej nieobsadzonych zostało natomiast aż 60 proc. ofert stażowych.

Ogółem niemal 40 proc. stanowisk dla praktykantów zostało w tym roku nieobsadzonych .

Opublikowano

W Polsce też już to się zaczyna dziać. Zawodu ludzie nie chcą się uczyć bo nie chcą pracować. Każdy woli na studia bo potem jakoś to będzie. A dobry fachowiec zarobi dzisiaj więcej niż byle kto po studiach. Ale to i tak nie wiele zmienia. Dlatego potrzebujemy emigrantów, którzy tu legalnie przyjadą będą zweryfikowani td.

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v