Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

https://teleshow.wp.pl/fakty-tvn-pozegnaly-kamila-durczoka-widzowie-nie-kryja-oburzenia-6706063663749792a

Nawet ja co nie przepadałem za Durczokiem słowa na niego powiedziałem ,  koledzy z TVN wypomnieli mu wszystko .

Opublikowano
Agrest napisał:

3 minuty temu, mirro napisał:

Bo Ty jesteś uprawiaczem gleby i wywrotowym elementem, być może kułakiem nawet. A tacy zawsze sypią piasek w dobrze naoliwione tryby socjalistycznej gospodarki.😂

Mało tego , jeden dziś mi od trolli nawciskał. Jeszcze niech mi kto od ORMO pociśnie i idę pieszo nad najbliższy klif... rozwiązać problem🤭🤭🤭

Too wal do Trzęsacza. Tam parę cegieł po kościele zostało. Będziesz miał jak do Częstochowy tylko w drugą stronę.

mirro napisał:

8 minut temu, Ulman napisał:

Łooo matko! Jak to mozliwe? Większość PIS nie chce poprawić losu rolników?

A jeśli poprawa okaże się nieodwracałna? Przecież rolnikom się w baniakach poprzewraca od tego dobrobytu.😂

Wtedy powiedzą, że są górnikami.

Opublikowano

Ta sam historia była ze świniami pierw małe hodowle i tak do większych .

Teraz biorą się za kury .

KIPDiP: Chów przyzagrodowy zagraża branży drobiarskiej .

Polska jest w przededniu wybuchu grypy ptaków z niespotykaną dotąd intensywnością. Jeśli natychmiast nie zostaną podjęte działania prewencyjne może się okazać, że nasz kraj - największa potęga drobiarska w Europie – poniesie straty, które trudno sobie obecnie nawet wyobrazić – alarmuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

Według tej organizacji najważniejszym czynnikiem ryzyka są obecnie niewielkie, tak zwane przyzagrodowe stada drobiu oraz beztroska w obchodzeniu się z padłymi dzikimi ptakami.

- Doświadczenia zebrane przez nas w poprzednich sezonach, w których grypa ptaków była obecna w Polsce uczą nas, że głównym źródłem zakażeń wirusem HPAI dla komercyjnych ferm drobiu są złożone z kilku lub kilkunastu sztuk stadka kur, kaczek lub gęsi utrzymywane na polskich wsiach na potrzeby własne. W takiej przyzagrodowej hodowli nie są przestrzegane jakiekolwiek zasady bioasekuracji. W związku z tym apelujemy do polskich władz weterynaryjnych, a w szczególności do powiatowych lekarzy weterynarii, aby korzystali ze swoich uprawnień i upominali, a w skrajnych wypadkach nawet nakładali kary na właścicieli niewielkich stad drobiu – mówi Katarzyna Gawrońska, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

https://www.okiemrolnika.pl/zwierzeta/item/8835-kipdip-chow-przyzagrodowy-zagraza-branzy-drobiarskiej?fbclid=IwAR3smEltkSXQBTjq1q1BqqVOdI5LiBIxXy1ljGbGEoULI_gP7MYbRDVKtNk

Opublikowano
galan99 napisał:

Polska jest w przededniu wybuchu grypy ptaków z niespotykaną dotąd intensywnością. Jeśli natychmiast nie zostaną podjęte działania prewencyjne może się okazać, że nasz kraj - największa potęga drobiarska w Europie – poniesie straty, które trudno sobie obecnie nawet wyobrazić – alarmuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

Według tej organizacji najważniejszym czynnikiem ryzyka są obecnie niewielkie, tak zwane przyzagrodowe stada drobiu oraz beztroska w obchodzeniu się z padłymi dzikimi ptakami.

- Doświadczenia zebrane przez nas w poprzednich sezonach, w których grypa ptaków była obecna w Polsce uczą nas, że głównym źródłem zakażeń wirusem HPAI dla komercyjnych ferm drobiu są złożone z kilku lub kilkunastu sztuk stadka kur, kaczek lub gęsi utrzymywane na polskich wsiach na potrzeby własne. W takiej przyzagrodowej hodowli nie są przestrzegane jakiekolwiek zasady bioasekuracji. W związku z tym apelujemy do polskich władz weterynaryjnych, a w szczególności do powiatowych lekarzy weterynarii, aby korzystali ze swoich uprawnień i upominali, a w skrajnych wypadkach nawet nakładali kary na właścicieli niewielkich stad drobiu – mówi Katarzyna Gawrońska, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

https://www.okiemrolnika.pl/zwierzeta/item/8835-kipdip-chow-przyzagrodowy-zagraza-branzy-drobiarskiej?fbclid=IwAR3smEltkSXQBTjq1q1BqqVOdI5LiBIxXy1ljGbGEoULI_gP7MYbRDVKtNk

Że jak babcia ma 5 kur to źle? To jakieś szaleństwo

Opublikowano
pafnucy napisał:

No że sześć lat szukamy zaczepki to zafundują nam taką atrakcję - substytut wojenki. Chłopaki będą się na granicy obrzucać obelgami, Kamiński będzie suszył zęby do niemieckiego kolegi a reszta będzie mogła spokojnie robić pieniądze.

Opublikowano

Taka będzie walka, jak jest ze zwalczaniem Asf u świń... 

12 minut temu, galan99 napisał:

Opublikowano
25 minut temu, Mariusz2903 napisał:

https://teleshow.wp.pl/fakty-tvn-pozegnaly-kamila-durczoka-widzowie-nie-kryja-oburzenia-6706063663749792a

Nawet ja co nie przepadałem za Durczokiem słowa na niego powiedziałem ,  koledzy z TVN wypomnieli mu wszystko .

6 minut temu, witejus napisał:

Raczej przypomnieli jego ,,zasługi i osiągnięcia" ,cała prawda całą dobę

Durczok sam o tym mówił. Sam miał odwagę o tym co złego narobił rozmawiać. Sam mówił o swoim uzależnieniu i o tym jak się stoczył i jak się z tego podnosił. To nie był temat tabu dla niego i jego znajomych.

Opublikowano
39 minut temu, akooo napisał:

I co z oponą na dachu jezdziles? Dach się nie uchylal jak w tym w lato szlo robić

Ano jeżdziłem. Może by się i uchylał, tylko że wcześniej odpadły te dynksy co go miały utrzymywać w pozycji otwartej.😂

Opublikowano

https://www.fakt.pl/kobieta/plotki/kamil-durczok-ni-zyje-w-ostatnim-wywiadzie-szczere-wyznania-dziennikarza/b25jhgr. Widać że chorobą się tu zaostrzyła co więcej padło na mózg 😜

Opublikowano
16 minut temu, Ulman napisał:

Miarą siły naszej pozycji w europie jest to że wszyscy dogadują się poza nami.

A miarą naszego rozsądku, że im w tym nie przeszkadzamy.😂

Opublikowano
mirro napisał:

39 minut temu, akooo napisał:

I co z oponą na dachu jezdziles? Dach się nie uchylal jak w tym w lato szlo robić

Ano jeżdziłem. Może by się i uchylał, tylko że wcześniej odpadły te dynksy co go miały utrzymywać w pozycji otwartej.😂

kabina byle jaka ale musi być. Nie wieje i na głowę nie pada. Te puszki miały też ogrzewanie od silnika.

Opublikowano (edytowane)

Akooo 

Widze że Cię zainteresował temat , kabiny w c360 :) , Gdyby silnik nie generował takich drgan to nawet ta kabina nie taka straszna ,

Niektóre zachodnie silniki 4 cyl , maja w misce wałki wyrównoważające , u mnie w iveco i mwm żadnych drgań ciagniki z lat 80 , a iwogole konstrukcja silnika jest taka żeby te drgania były najmniej odczuwalne 

Edytowane przez V12
Opublikowano

i weś czerp informacje z forum  rano czytałem żę unia przekażę 700 mln zł białorusi teraz na polsat mówili żę 700 tys euro . 

1 godzinę temu, pafnucy napisał:

a jak mają tych migrantów odlecieć ? znaczy jak mają ich do iraku przetransportować ? muszą chyba samolotami , chyba żę do niemiec zrobić im korytarz i stamtąd lufthansą  

Opublikowano
V12 napisał:

Akooo 

Widze że Cię zainteresował temat , kabiny w c360 :) , Gdyby silnik nie generował takich drgan to nawet ta kabina nie taka straszna ,

Niektóre zachodnie silniki 4 cyl , maja w misce wałki wyrównoważające , u mnie w iveco i mwm żadnych drgań ciagniki z lat 80 , a iwogole konstrukcja silnika jest taka żeby te drgania były najmniej odczuwalne 

Nie mam porównania do tych nowszych ciągników bo nigdy takimi nie jeździłem nie licząc koparko ładowarek. Kiedyś jeździłem c360 3p z kabiną kunow ta wysoką to tam od hałasu naprawdę można było kota dostać dzisiaj bez słuchawek chyba bym do tego nie wsiadł. We wkładku miałem kiedyś dużą porzadna rzemieślnicza kabinę akumulatory były w środku w kabinie taka była długa naprawdę ten kto ją robił odwalil kawał dobrej roboty gdzieś jeszcze zdjęcie się zachowało. Szkoda tylko że lewych drzwi nie miała. W c330 teraz mam kabinę rurkowa ale po mojemu jeździ się w niej lux. I jakoś w tych starych kabinach czy to w ciapku czy rusku to słychać czy co nie tarabani niepotrzebnie.

Opublikowano

1 godzinę temu, DTaras napisał:

Too wal do Trzęsacza. Tam parę cegieł po kościele zostało. Będziesz miał jak do Częstochowy tylko w drugą stronę.

tam troche wiecej niz pare zostalo-w sumie to przereklamowana rzecz,ale po drodze mozna zwiedzic.. 

po drodze do polic mozna wstapic 😂

2 godziny temu, Agrest napisał:

No tak. Chyba za naganiacza z Polic mnie wziął😁

Byle nie Ormowiec

Choć dziś na wezwanie do niebieskich musiałem iść.

Dostałem jak wiele osób sms- Twoja paczka została wstrzymana, dopłać 50gr. Pytali czy poniosłem szkodę🤣

Kilka km dalej facetka te 50 groszy 35000 kosztowało

ja mialem doplacic 4,27 zl do paczki, o 0,15 przyszedl sms,

Opublikowano

Do mnie ponoć o 6¹⁵, tak mają odczytane ze znalezionych kart sim. Ale mam nowy telefon i nie pamiętam czy tak było.

Teraz dostaję z PGE o odcięciu energii. Powiedzieli że ich to nie interesuje dopóki ktoś nie zostanie okradziony🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Po co zapobiegać jak można leczyć...

Opublikowano

do mnie pisali wczoraj z "inpostu" temu pamietam

mi pge moze odciac 😂,choc corka miala numer telefonu po jakims warszawiaku i pare miesiecy przypominali o zaleglych rachunkach za prad i jacys szemrani biznesmeni z pragi dzwonili

Opublikowano

Siostra kilka lat regularne wezwania od windykacji KRUK otrzymywała.  Takie debile że ciągle słali na ul K. Sosnkowskiego miast Sosnowskiego. Po co weryfikować i na skargi reagować. Dopiero zgłoszenie na policję ich uświadomiło.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v