Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
16 minut temu, Ulman napisał:

Nic nie musze. Pomaganie gorszym kosztem lepszych to patologia bo faworyzuje i promuje bycie dziadem. Socjalistom empatia odbiera rozsądek - to baaardzo stara prawda.

nom. tak jest.

ale sam chyba wiesz że na straconej pozycji jesteś? jak to powiadasz. rządzi zawsze większość , która jest głupia.      to po co być mądrym?

Opublikowano (edytowane)
Dnia 11.11.2021 o 18:58, Ulman napisał:

😆

W czym lepszy? Pewnie w wielu rzeczach. Nie po to sie uczyłem, studiowałem uczyłem języków, robiłem podyplomówkę , jeżdziłem po świecie, rozwijałem gospodarstwo , zacząłem drugi biznes by nie czuć się lepszy. Właśnie popaprana poprawność każe nam nie czuć się lepszymi bo nie wypada. A ja mam w d.... czy wypada czy nie. Czuję sie lepszy od gamoni którzy nic nie osiągneli a że im to nie pasuje i uważaja że tak nie można to dla odmiany też mam w d.... 

Świat tak funkcjonuje od zawsze  . Są lepsi i gorsi.

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
3 minuty temu, witejus napisał:

A jakie jest maksimum?

Zgodnie z decyzją rządu ceny benzyny i oleju napędowego nie będą mogły przekraczać na stacjach benzynowych 480 ft (6,08 zł) za litr – oznajmił Gulyas. Jest to kwota niższa od obecnych cen, przekraczających w wielu miejscach 500 ft/l.

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, pafnucy napisał:

to po co być mądrym?

Czasem się przydaje

6 minut temu, jarecki napisał:

Zgodnie z decyzją rządu ceny benzyny i oleju napędowego nie będą mogły przekraczać na stacjach benzynowych 480 ft (6,08 zł) za litr

Co niektórzy zakrzykną że to komuna w czystej postaci i samo zło wcielone.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, pafnucy napisał:

nom. tak jest.

ale sam chyba wiesz że na straconej pozycji jesteś? jak to powiadasz. rządzi zawsze większość , która jest głupia.      to po co być mądrym?

No i co z tego że na straconej?  Czemu zakładasz że trzeba równać w dół do poziomu ludu a nie warto być sobą i iść do przodu, rozwijać się.  Po co być mądrym? Żeby wiedzieć co  masy robia nie tak że wegetują zamiast zyć. Po to by sie rozwijać, by więcej rozumieć, by nie robić głupot, by popełniac jak najmniej błędów, by dawać  dobry przykład dzieciom, by mieć świadomość że czym głupszy jest elektorat tym gorsze rządy będą itd itp.

@witejus ceny urzędowe i państwo które je ustala to oczywista komuna. Chcą tańszego paliw ? Niech obniżą podatki. Wara szmaciarzom lewicowym od regulowania cen podmiotom prywatnym. To wzorcowa patologia.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

9 minut temu, witejus napisał:

Co niektórzy zakrzykną że to komuna w czystej postaci i samo zło wcielone.

bo tak jest ,  nie które stacje np są gorzej zlokalizowane i  mają mniejszą sprzedaż to musiały mieć wyższą marżę a teraz może się okazać żę  nie przertwają albo bedą potrzebowały pomocy zestrony rzadu 

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

, by mieć świadomość że czym głupszy jest elektorat tym gorsze rządy będą itd itp.

no dobra, ale to trochę nie logiczne.

rządy coraz głupsze, a świat się rozwija.

ja nie mówię by równać w dół. zastanawiam się tylko czy Twoja teoria jest słuszna.

a może tylko Tobie się wydaje że jesteś mądrzejszy od tych niby głupszych? bo skoro głupi, byle na tyle mądrzy, by pokonać mądrych, to kto tu jest głupi???

Opublikowano

Czym więcej demokracji tym  więcej głupoty , tym większy socjalizm , tym wolniejszy rozwój. Głupi pokonują mądrych swą masą nie intelektem. W demokracji głos głupka jest równoznaczny głosowi kogoś wybitnego. Jakikolwiek rozwój zapewniają firmy prywatne które ciągle lawirują w gąszczu  przepisów tworzonych przez głupków ale jest im coraz cięzej bo tłum rząda od nich coraz więcej i wiecej.  Popatrz jak zwolnił rozwój europy, USA , a jak rozwinęły się Chiny czy Korea?

Obecny rozwój w Polsce odbywa się u nas za fundusze zewnętrzne i dodruk kasy na zachodzie głównie dodruk kasy. 

Opublikowano
4 godziny temu, thor1984 napisał:

a na tym marszu to jest nasza wierchuszka?

Nasza wierchuszka z plebsem się nie brata, oni obchodzili niepodległość wczoraj.

4 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Łyso nie tylko temu anty Polakowi po marszu ale i wielu na tym forum .

No mnie to łyso od jakiś 9 lat i z roku na rok coraz bardziej

54 minuty temu, pafnucy napisał:

to po co być mądrym?

A tak hobbystycznie nie można?

Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

Że niby ja?

na pewno nie ty 

2 godziny temu, Ulman napisał:

Rękami to ty z pewnością robisz za dużo a głową za mało. A co robisz to wolę nie myśleć😆

a skont to wiesz ? 

51 minut temu, jacus napisał:

i dzisiaj dozynki-zniwa skonczone, teraz tylko czekac na kase za kukurydze- zawsze starczalo na nawoz na wszystkie uprawy,teraz braknie..

po ile ? 

2 godziny temu, Ulman napisał:

W czym lepszy? Pewnie w wielu rzeczach. Nie po to sie uczyłem, studiowałem uczyłem języków, robiłem podyplomówkę , jeżdziłem po świecie, rozwijałem gospodarstwo , zacząłem drugi biznes by nie czuć się lepszy.

dzisiaj to najleniwsza grupa bez pracy  i nieudaczników ... morze to wina kierunków ?co studiowałeś geografie ?

Opublikowano

To, czy podczas tegorocznej zimy będziesz mieć światło, zależy od Putina. To, czy będziesz mógł ogrzać swój dom, również. Władza jest w rękach Rosji w środku kryzysu energetycznego, który dotyka całą Europę (…). Kreml o tym wie i wykorzysta to jako swoją kolejną broń geopolityczną - pisze hiszpański portal 20 Minutos. Media z tego kraju wskazują, że to efekt błędnej polityki UE, która zwiększyła uzależnienie Europy od gazu z kierunku wschodniego.

Opublikowano
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

dzisiaj to najleniwsza grupa bez pracy  i nieudaczników ... morze to wina kierunków ?co studiowałeś geografie ?

Daj  dane na potwierdzenie.

Opublikowano

20 minut temu, witejus napisał:

De heus czy inny kupiec?

znajomy ,ktory ma szuszarnie, nigdy nie kupowal ale teraz poszedl w rzepak i ma wolne moce na suszarni-zreszta kukurydza nie obrodzila -w porywach do 10 ton tam gdzie grad i wichura nie zalatwila.

1636377564_n1zhzf_600.jpg

Opublikowano
9 godzin temu, Ulman napisał:

Czytający twoje posty, muszę stwierdzić że ty po prosto jesteś, niedoceniony w tym kraju..😉..Moze jakąś posadka u Obajtka...

Może czas pomyśleć nad wyjazdem do Orbana lub Erdogana,😉 po pewnie Merkel też nie odpowiada..😄... 

Opublikowano

https://www.o2.pl/biznes/nowy-biegun-bogactwa-w-polsce-ta-gmina-lezy-setki-km-od-warszawy-6703611303197568a

Ulman poczytaj komentarze zresztą sam pewnie je pisałeś

jacus napisał:

i dzisiaj dozynki-zniwa skonczone, teraz tylko czekac na kase za kukurydze- zawsze starczalo na nawoz na wszystkie uprawy,teraz braknie..

Jakim cudem jak kukurydza droższa o 50 procent jak w zeszłym roku i plony rekordowe podobno 😜

Opublikowano

https://www.onet.pl/informacje/onetbialystok/kryzys-na-granicy-migranci-pobici-lomem-i-obrabowani-pod-hajnowka/8zn3rp1,79cfc278

prawdy o plonach to dowiesz sie od kombajnisty a nie od rolnikow🤣, kazdy ma bite 12 ton a ledwo do 10 realnie, sprzedaja tez drogo ale w nastepnym roku szukaja innego kupca.........

dokladnie drozsza o 50% w tamtym roku wyszla 420 zl ,a plon byl wyzszy gdzies o 20 %..

pogoda coraz bardziej rzadzi..

jeden piekny dzien- 4 razy grad, wichura, w sasiedniej wsi 6 dachow poszlo,1 dom do wyburzenia-paru kolegow mialo tam zboza i kukurydze niezabardzo bylo co kosic. ja mialem kawalek dalej wiec tylko troche pokrecone, tam gdzie mialem w tamtym roku to wszystko stalo bez strat-taki los...

Opublikowano
7 minut temu, jacus napisał:

https://www.onet.pl/informacje/onetbialystok/kryzys-na-granicy-migranci-pobici-lomem-i-obrabowani-pod-hajnowka/8zn3rp1,79cfc278

prawdy o plonach to dowiesz sie od kombajnisty a nie od rolnikow🤣, kazdy ma bite 12 ton a ledwo do 10 realnie, sprzedaja tez drogo ale w nastepnym roku szukaja innego kupca.........

U mnie w tym roku trochę lepiej, bo w zeszlym roku było 11.800 mokrej z ha, a w tym roku z ha 14.800, tylko w zeszłym roku to starczyło na 4t saletry, a w tym roku na 3t saletry wystarczy... 

Opublikowano (edytowane)

Ludzie się chwalą tym czym nie mają ,  plony pszenicy na najlepszych polach to do 8 ton pozostałe plony do do maks 6 ton wiec nie czarować i na chwilę obecną policzyć koszta nakładu .

Zebrać 6 ton pszenicy z nowych zbiorów trzeba zadać sobie kilka pytań .

Jaka cena pszenicy na nowy zbiór ? .

Czy będą opady deszczu tego nikt nie wie ? 

Polon szacowany na 6 ton czy uda się uzyskać ? 

Za ile sprzedać taki to biznes jest teraz ? .

Wielu zmagazynowało rzepak i teraz sprzedają tonę rzepaku za tonę saletry biznes po huju jest .

Edytowane przez galan99
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v