Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Ulman napisał:

Ten kto bierze dofinansowania jest najnormalniejszym człowiekiem zdrowym na umysle pragmatycznym i logicznym. Idiota trzeba być by tak jak ty popierać że nas doja na najróżniejsze socjale, grzecznie płacic i z tego nie korzystać. To jest dopiero socjalistyczne zidiocenie.

czyli jeśli ty bierzesz to dobrze jeśli wszyscy biorą na dzieci to źle ? 

10 godzin temu, Ulman napisał:

Jak bedziesz 20 lat tłukł ten traktor to zrobisz bagatela 3000 mth.

dużo dużo więcej robię 

4 godziny temu, mirro napisał:

https://www.otomoto.pl/oferta/fendt-716-fendt-716-ID6DOtMl.html?

Ten ciągnik jest w sam raz dla Ciebie. I spełnia wszystkie mozliwe kryteria. Nowy, używany i w sam raz .😂 A jak wujek kręci się po świecie, to niech coś podobnego znajdzie.

Nie licz że będzie większy wybór. Ciągników nowych normalnych nie ma. 

ciągnik bajka brak u mnie ludzi co serwisują go + bardzo wysokie koszty części 

co o tym uważasz 

https://www.otomoto.pl/oferta/kubota-m7153-ciagnik-rolniczy-kubota-m7153-krotoszyn-kalisz-jarocin-pleszew-sieradz-ID6E96Nu.html?

Opublikowano
4 minuty temu, Roman176 napisał:

czyli jeśli ty bierzesz to dobrze jeśli wszyscy biorą na dzieci to źle ? 

dużo dużo więcej robię 

Gdzie i kiedy ja napisałem ze jak biorą na dzieci to źle?

Zawsze byłem zdania że patologią jest to że dają ale jeśli juz tak jest to trzeba być zupełnym debilem zeby nie brać tego co sam finansujesz.  Nigdy nie mogłeś tak prostej sprawy zrozumieć i jak widzę nadal twoja lewicowa logika tego nie przyjmuje. 

Na 40 ha nie masz najmniejszych szans żeby zrobić powyżej 200 mth rocznie chyba że robisz coś bez sensu. Ja też mam liczniki mth i kalkulator wiec nie zmyslaj. 

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

DLATEGO   zachód europy idzie w kierunku wynajecia usługi .

nie słuchaj tych bujd 

28 minut temu, Ulman napisał:

Rozmiar traktora - jakies 150 km na 40 ha to nieporozumienie (nie wiem czy Roman na taki sie szykuje ale wielu ten bład popełniło) 150 km to jest traktor na 100-150 ha .  40 ha to czterocylindrówka ok 110 km. Znam człowieka który traktorem 115 km obrabia blisko 100 ha i wcale nie jest to jakaś męka

115 miał by lub nieuciągane by aktywnego na naszej ziemi ... w tym roku to dopiero tragedia trza było jeszcze orkę uprawić przed siewem 

Opublikowano (edytowane)

To nie bujdy . Ty nie umiesz liczyć więc nie potrafisz tego pojąć.

115 km na 40 ha to i tak za duzo . Widać maszyny masz nie dobrane.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

Na 40 ha nie masz najmniejszych szans żeby zrobić powyżej 200 mth rocznie chyba że robisz coś bez sensu. Ja też mam liczniki mth i kalkulator wiec nie zmyslaj.

wywożenie z ferm podmiotu transport do 100km/80  ok 60 rozrzutników gnoja poplony rzepaku masz dużo więcej zabiegów 

tyle co pisałeś to sąsiad robi na 12 ha jd 85km z usługami 

chciałbym jakąś maszynę do bez orki 

nie mam czasu teraz sieje pszenice a paliwo drogie ....

Opublikowano

maszyna do bez orki , sądząc z opisu posiadasz ziemie cięzkie to do bez orki  150 km to troche mało , ale miejsza z tym taki komplet nowy to 500 tys  , Traktor do opryskiwacza pewno masz czasu na usługi dodatkowo zabraknie czasu .                                  Nie lepiej wynająć usługe siewu ?  

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Roman176 napisał:

wywożenie z ferm podmiotu transport do 100km/80  ok 60 rozrzutników gnoja poplony rzepaku masz dużo więcej zabiegów 

tyle co pisałeś to sąsiad robi na 12 ha jd 85km z usługami 

nie mam czasu teraz sieje pszenice a paliwo drogie ....

Jak ty sie jakimś gównianym transportem po 100km zajmujesz to nic dziwnego ze nie możesz na czas pszenicy zasiać. Trzeba wziąć transport zwieźć to w 1 dzień i sie nie smrodzić z takimi pierdołami. Nic dziwnego że nie możesz pojąć że mam tyle czasu🤣

Sąsiad na 12 ha robi 200 mth? Nie rób z siebie debila bo sa tu ludzie którzy maja gospodarstwa i wiedzą co i jak. Ty masz jakąś schiizofrenie ze tak kłamiesz na każdym kroku ?  Jakies niedotlenienie cie w tej kopalni dotknęło i ci sie teraz kulki nie zderzają?

Edytowane przez Ulman
  • Haha 1
Opublikowano

Pewno, że lepiej bo nie trzyma się na podwórku wysokich kosztów amortyzacji. On tam ma więcej zajęć bo oprócz górnictwa, rolnictwa jest conajmniej gówniarzem z tego co napisał. Jeżeli faktycznie ma co robić to potrzebuje maszyny 2,30 lub maks 2,50 szerokiej z mocą powyżej 150 koni tak jak napisał. Te siedem i pół tony co mirro podał jest jak najbardziej dobry. Ale są tańsze.. Deutz Fahr 6.155?

100 km? Ja myślałem, że to łącznie albo ta jego dysleksja...

Niema ciągnika dla Romana chyba, że siodłowy. Niemcy na podwoziach 8x8 coś kombinowali, takie unimogi tylko większe..

Opublikowano

Uprawę uproszczona robi sie by ciąć koszty ale przy takim areale bedzie dokładnie odwrotnie. Poniesione koszty nigdy sie nie zwrócą i nie ma na to żadnych szans. Nowy traktor 150 km bez dofinansowania i bycia na vat na 40 ha tylko po to zeby robić namiastkę uproszczeń i niby na tym oszczędzać? Trzeba byc wariatem zeby coś takiego wydumać 

Opublikowano

a kto bogatemu zabroni ?? znam goscia -emeryt po 70 cale zycie marzyl o ciagniku i za 120 tysiecy kupil case 75, ma do niego plug 2 i brony 3 polowe, sieje mu szwagier poznaniakiem -ma 2,3 ha i co wolno mu ??

ja ma troche podobnej ziemi jak roman- na 60 areach zlamalem 5 lejkow, talerzowka  ,orka talerzowka, i 3-4 razy agregatem uprawiane i bryly dalej.

Opublikowano (edytowane)

Ulman  rolnictwo powinno być biznesem jak każdy inny biznes  ,a  w sporej czesci nie jest .    to jest życie nadzieją że za rok będą lepsze ceny jabłek , warzyw itd . a wiadomo nadzieja jest matką głupich .  

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
3 godziny temu, Ulman napisał:

Na 40 ha Romana  ciężka czterocylindrówka ok 110 km używana za ok 100 tys.  

Nigdy w życiu niczego w 4 cylindrach. Mam fenda 410 i 711.Moce podobne ten drugi jest w 6 cylindrach a porównania nie ma.

3 godziny temu, Roman176 napisał:

Do jakiej bezorki? 

Opublikowano

koszta inwestycji są duże ale podnoszenie stóp procentowych tylko zarznie gospodarkę .

0,9 proc. od kwoty przeciętnego kredytu 330 tys. zł to 2 970 zł, co dzieląc przez 12 miesięcy daje kwotę 247,50 zł. O tyle może wzrosnąć średnio miesięczna rata kredytu, pamiętając, że różne są formy spłat i część kredytobiorców brała ratę stałą (więcej rat odsetkowych na początku, mniej na końcu, nie mylić ze stałym oprocentowaniem), a część ratę malejącą (kapitał spłacany równomiernie wraz z odsetkami).

Do końca 2022 r. nawet 2 proc. stopy referencyjnej .

Niektórym raty podskoczą do spłaty o 1000 zł miesięcznie .

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

O jejku, jejku. ( jak przedsiębiorcom rosną koszty to OK a jak rosną raty kredytu Kowalskiemu to bida)😂

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, galan99 napisał:

Jak jest się idiota ekonomicznym, to takie są tego efekty, każdy co ma choć trochę w głowie wiedział, że prędzej czy później stopy procentowe wzrosną do poziomu sprzed Covida ;)

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, mirro napisał:

O jejku, jejku. ( jak przedsiębiorcom rosną koszty to OK a jak rosną raty kredytu Kowalskiemu to bida)😂

Ojejku jejku, jak przedsiębiorcom rosną koszty, to zaraz sobie wliczy to w cenę którą zapłaci konsument, a Kowalski na roli jedynie co sobie może sam podnieść to spodnie jak będzie srał ze strachu że nie będzie tego w stanie spłacić.

Opublikowano
12 minut temu, deSilva napisał:

Ojejku jejku, jak przedsiębiorcom rosną koszty, to zaraz sobie wliczy to w cenę którą zapłaci konsument, a Kowalski na roli jedynie co sobie może sam podnieść to spodnie jak będzie srał ze strachu że nie będzie tego w stanie spłacić.

A wyższe koszty nawozów, paliwa, energii i chemii też wliczysz sobie w cenę? Uważsz że producent ot tak może sobie po prostu dodać rosnące koszty do ceny produktu końcowego  

• Like 1
Opublikowano

Eee tam marudzisz. Według teorii kolegi oni sobie te koszty dolicza do pensji i pracodawca będzie musiał zapłacić. Ale zaraz, zaraz przecież to oznacza ze inflacja dalej sie będzie nakręcać i do niczego to nie prowadzi🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v