Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Podciagnij do 2021 ten swój wspaniały rząd ;) już tak kolorowo to nie wygląda ;) dług Polski 2013 931mld, 2014 873mld, czyli -7%, a PiS 2019 1045mld, 2020 1335mld czyli +30% rok do roku xD

pisaliśmy o rządach 

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

PiS w czasach rozwoju gospodarki

to po pierwsze

po drugie wiem jak wygląda teraz; chcesz porównywać największy kryzys światowy od II wojny z czasami zwykłymi??

po trzecie 

11 minut temu, Tomasz0611 napisał:

dług Polski 2013 931mld, 2014 873mld, czyli -7%

już pytałem czy wiesz jak to zrobili?

widzę, że niektórym zwieracze puściły więc jeszcze trochę na przeczyszczenie :D :D 

rys3_269.png

Zadłużenie polski w walutach obcych

w 2014 – 36,1%

a w 2020 – 24,2%

znacząco zostało obniżone ryzyko kursowe

zadłużenie polski u nierezydentów

w 2014 – 60% ogólnego zadłużenia

a w 2020 – 35% ogólnego zadłużenia

jak kończy się duży udział podmiotów zagranicznych w ogólnym zadłużeniu państwa widzieliśmy między innym w argentynie czy grecji

poza tym zadłużenie u podmiotów krajowych powoduje, że odsetki od długu zostają w kraju

wydatki na cele społeczne

2014 - 18mld zł

2020 - 66mld zł

stosunek długu do pkb

2013 - 56% pkb

2019 - 46% pkb

2020 - planowo miało być 43%

było 57%

w roku, w którym kilka miesięcy gospodarka była zamknięta tylko jeden pp więcej niż w normalnym roku 2013

Opublikowano
23 minuty temu, Roman176 napisał:

też bym cię podpalił  polał bym cię benzyną 

Roman, kuźwa nie pisz takich rzeczy, bo nie wiadomo kto obserwuje to forum. Narobisz sobie kłopotów i po ch*j Ci ten problem.

Opublikowano
9 godzin temu, racyl napisał:

Logika PiS

Od początku 2019 roku na rynku hurtowym paliw pojawiła się opłata emisyjna w wysokości 80 zł netto za każdy tysiąc litrów paliwa🤣

Prezes PFR: Opłata emisyjna to podatek na rzecz czystego powietrza

Polska jest jednym z krajów mających najniższe ceny paliw i najniższy udział podatków w tej cenie, a opłata emisyjna ma służyć czystości powietrza - mówił w czwartek w Polsat News prezes Polskiego Funduszu Rozwoju Paweł Borys.

Potencjalne roczne koszty dla gospodarstwa domowego w Unii Europejskiej, wynikające z rozszerzenia systemu EU ETS, czyli wprowadzenia opłat za emisję dwutlenku węgla w sektorach transportu i budynków mieszkalnych, szacuje się na 373 euro w przypadku transportu i 429 euro w przypadku budynków mieszkalnych (razem 802 euro), wynika z raportu Polskiego Instytutu Ekonomicznego (PIE)

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, mirro napisał:

Roman, kuźwa nie pisz takich rzeczy, bo nie wiadomo kto obserwuje to forum. Narobisz sobie kłopotów i po ch*j Ci ten problem.

Spokojnie, już dawno nie widziałem tu tego donosiciela Henia czy jak mu tam było.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

przypuszczam ze jak bym napisał ze polał bym pana z pis lub po  tak raczej nie 

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Spokojnie, już dawno nie widziałem tu tego donosiciela Henia czy jak mu tam było.

tu takie coś było jedyny chyba był marko kolo 

Przed chwilą, mirro napisał:

Algorytm tak nie działa.

czyli mam się spodziewać przywitania o 5 rano 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Roman176 napisał:

tu takie coś było jedyny chyba był marko kolo 

Był taki donosiciel, ktoś coś napisał, że chce pozabijać osoby z pewnej partii politycznej, i świniopas podobno poleciał do płokułatuły xD Ale od 1 marca ślad po nim na AF zaginął. 

A poglądy miał podobne do MarkaFarmera vel @Denwera

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Był taki donosiciel, ktoś coś napisał, że chce pozabijać osoby z pewnej partii politycznej, i świniopas podobno poleciał do płokułatuły xD 

niewiem o kogo chodzi 

Opublikowano

Co zrobiło PiS po dojściu do władzy? Wprowadzili dodatkowy podatek na paliwo - opłatę emisyjną, a ceny benzyny są najwyższe od blisko 5 lat ! Nie zgadniecie jaka jest teraz reakcja opozycyjnej PO. Oczywiście domagają się likwidacji opłaty i obniżenia cen paliwa! :)

תמונה

Opublikowano

Racyl, a coś o podwyżkach cen płodów rolnych masz?

Tylko nie marokańskiej truskawki 😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v