Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
hubertuss napisał:

10 minut temu, deSilva napisał:

To lepiej niech teraz najpierw spełnią obiecanki, a potem na nich zagłosuję.    :P

Czemu nie. Mogą spełnić. Jak z 14 emeryturą. Dadzą na rok czy dwa przed wyborami a potem najwyżej powiedzą, że nie ma forsy albo niech się inni martwią. Ewentualnie znowu podrożeją nawozy i ropa i sobie te dopłaty odbiją.

Bądź konsekwentnym i powiedz że zboże i rzepak zdrożały o 100 procent

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Rogas71 napisał:

Zboże zdrożało o max 50%, a saletra o 300% xD Rok temu pszenżyto o tej porze po 650, teraz 930, gdzie masz tu wzrost o 100% ??

Saletra rok temu po 1010 kupowałem, teraz nigdzie nie ma poniżej 3000 ... A jak chłopy klną na Kaczora po składach nawozowych to nie do pojęcia. A ja tam im jeszcze dokładam, że te fabryki mocznika i saletry to pod Obajtka podlegają, pupilka prezesa xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, Rolnik1973 napisał:

Za co jak nie ma i nie będzie piniędzów 

Jak dopłaty musisz dostać, żeby ciągnik kupić, to powiem szczerze, żal mi Ciebie ;) Więcej roboty, mniej pierdzenia w tapczan i na fyndta będzie ;) 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Zboże zdrożało o max 50%, a saletra o 300% xD Rok temu pszenżyto o tej porze po 650, teraz 930, gdzie masz tu wzrost o 100% ??

A mnie ten cały Rogas każe uczyć się liczyć a sam głąb do ².

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Wydasz na nawóz ,ropę podatki 100% bo zyto 800 i nie będziesz cfaniak

Na to pierwsze mało wydaję, kurze bobki dobrze działają na plony xD Kupiłem sobie latem paletę saletry, paletę mocznika i paletę Polifoski 5 i na 15ha zbóż i kukurydzy mi wystarczy xD A kurzak to kosztuje mnie tyle co przywieźć go z kurnika i zawieźć 130bel słomy w ciągu roku, które potem z kurzakiem zabiorę.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Rogas71 napisał:

To do mnie? bo cytujesz mnie i jeszcze kogoś, ale ok jak już jestem przy głosie  :P wspomnij jak tam z trzodą i nawozami, paliwem i całą resztą której niedługo nie nadążysz wymieniać co podrożało.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
7 minut temu, deSilva napisał:

wspomnij jak tam z trzodą i nawozami, paliwem i całą resztą której niedługo nie nadążysz wymieniać co podrożało.

Tyle że paliwo  czy  nawozy drożeją  na całym  świecie   i  PiS  tu  niema nic  do rzeczy  gdyby  rządziła  PO    też  by cena  szła do góry   i  to  pewnie  znacznie bardziej    bo  dawno  już  by  orlen  razem  z  zakładami  azotowymi  by sprywatyzowali    a w prywatnych rękach  ceny  szły  by znacznie  szybciej  w górę

Opublikowano
Przed chwilą, Denwer napisał:

Tyle że paliwo  czy  nawozy drożeją  na całym  świecie   i  PiS  tu  niema nic  do rzeczy  gdyby  rządziła  PO    też  by cena  szła do góry   i  to  pewnie  znacznie bardziej    bo  dawno  już  by  orlen  razem  z  zakładami  azotowymi  by sprywatyzowali    a w prywatnych rękach  ceny  szły  by znacznie  szybciej  w górę

Tak se tłumacz tak se mów. 

Opublikowano
PRIMO napisał:

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

A mnie ten cały Rogas każe uczyć się liczyć a sam głąb do ².

To teraz sobie policz sprzedałeś pszenicę po 800 teraz sprzedaż 1200 przy płonie 7 ton masz 2,8 więcej czy tyle więcej wydasz na nawozy młotku

https://dorzeczy.pl/opinie/209461/marine-le-pen-oraz-liderzy-wloskich-partii-komentuja-wyrok-tk.html

• Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, Denwer napisał:

Tyle że zboże czy rzepak też nie zasługa rządu, tylko pogody i popytu zagranicznego.

Opublikowano
1 minutę temu, Rogas71 napisał:

To teraz sobie policz sprzedałeś pszenicę po 800 teraz sprzedaż 1200 przy płonie 7 ton masz 2,8 więcej czy tyle więcej wydasz na nawozy młotku

Ale nie tylko nawozy zdrożały, dochodzi jeszcze koszt paliwa, coraz droższych maszyn, jak ktoś najmuje pracowników to i koszty robocizny, jak to wszystko się podliczy, to się okaże, ze niby zboża droższe, ale w kieszeni zostaje tyle samo albo i mniej ...

Opublikowano
17 minut temu, Rogas71 napisał:

Chyba se jaja robbisz. O ile podożałożyto żyto na tonie od wiosny 100 niech ci będzie 200 zł. Pszenżyto to smao 200 zł. Pszenica też.  Średnio około 15-20 %. Nawozy. Rsm 50 % poli6 od wiosny o jakieś 35 % jak było we wrzesniu jak kupowałem teraz to może i 50 %. Jestes gotowy kaza bzudre napsiac aby tylko pis bronić nawet jak to guzik prawda.

Przed chwilą, Denwer napisał:

NI e ośmieszaj się mamy ceny równe z Nimecami sam pdoawałeś link jako dowód tego. Częściowa podwyżka cen nawozów to wina pisu choć byś się tu dwoił i troił by kłamać to i tak nie zakrzyczysz tej prawdy. Fabryki nawozów kontroluje pis jako rząd i tego też nie zmienisz. To oni dyktują ceny.

Opublikowano
1 minutę temu, Rogas71 napisał:

Jak sprzedam po 800 to jakim ku🤬 cudem mogę sprzedać drugi raz to samo po 1200 młotku ?

Do szkoły pod górkę miałeś. 🤪

Opublikowano
2 minuty temu, Denwer napisał:

A w jaki to sposób PiS wpłynął na ograniczanie tych cen? Konkurencja Panie Kolego, to deprymuje ceny. A jak jest z konkurencją w przypadku podmiotów państwowych to widzimy na przykładzie PGZ  - " brać i sp***dalać".:lol:

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, Rogas71 napisał:

https://dorzeczy.pl/opinie/209461/marine-le-pen-oraz-liderzy-wloskich-partii-komentuja-wyrok-tk.html

Weź do tego jeszcze dolicz droższe paliwo i inne środki produkcji. Zaraz to się pisowcy cieszyć będziecie, że tak drozeje. Tylko coraz więcej rolników widzi, że to wszystko lipa i co mają sie cieszyć, że zamiast im więcej zostawać z produkcji zostaje mniej. Bo pis chce kraść dalej? I łaskawie pozwala by jeszcze coś rolnikowi zostało.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Rogas71 napisał:

Wylicz mi jak wydam na drogie nawozy na zboże, które muszę przerobić najpierw przez świnie, ile mi zostanie do dołożenia do interesu.

I nie tylko ja, bo są producenci mleka opasów, i wylicz ile zostanie ludziom na piachach gdzie sieją inne zboża i szału w wydajności nie ma.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
6 minut temu, PRIMO napisał:

Tak se tłumacz tak se mów. 

Taka jest  prawda    nawozy drożeją  na całym świecie   a nie tylko  w Polsce.    Nienawiść  do  PiS  zalała wam mózgi 

4 minuty temu, hubertuss napisał:

Fabryki nawozów kontroluje pis jako rząd i tego też nie zmienisz. To oni dyktują ceny.

Nie wiem  czy  wiesz  ale  chyba  nie  że    istnieje  coś  takiego  jak  import.  Skoro  ceny  w Polsce  nawozów  z  Państwowych  koncernów  są  drogie   to  jaki  problem  ściągnąć  tanią  saletrę  z  niemiec  austrii   litwy   ukrainy  białorusi ????

Gdzie  są  te  tanie  nawozy  z  zagranicy   ????

Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

A w jaki to sposób PiS wpłynął na ograniczanie tych cen? Konkurencja Panie Kolego, to deprymuje ceny. A jak jest z konkurencją w przypadku podmiotów państwowych to widzimy na przykładzie PGZ  - " brać i sp***dalać".:lol:

@Denwer tego nie zrozumie. On nie rozumie, że państwo kontroluje zakałdy nawozowe i paliwowe, że państwo może wpływać na ceny towaru. On nie rozumie, że słaba złotówka do której doprowadził pis sprawia, że państwowe zakłady mogą trzymać wyższe ceny bo import z zagranicy się nie będzie opłacał. Gdyby złoty był tańszy to dzisiaj przy tych cenach nawozy opłacało by się przywozić z Niemiec. On nic nie rozumie klepie tylko te bezmyślną propagande robioną przez durni dla durni.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v